En titt på myntets båda sidor
Känner du igen det gamla ordspråket? ”Varje mynt har två sidor” eller kanske ”Ingen ros utan törnen”. Det ger åtminstone mig en hel del mening.
Låt oss ta ett exempel inom teknikens värld. Trots att tekniken har förmågan att förvandla våra liv till det bättre, finns det också en risk att den kan leda till motsatsen.
Det stämmer faktiskt! Cyberattacker har blivit så pass vanliga att det känns som att en ny nyhet om ett stort företag som blivit utsatt för en attack dyker upp nästan varje dag.
Det är inte bara företag som drabbas, utan också många offentliga personer. Pengar, berömmelse, allt kan hotas av cyberbrottslingar som lurar i kulisserna. Ironiskt nog finns lösningen på problemet i själva den mäktiga tekniken. Brandväggar är ett exempel på teknik som används för att bekämpa dessa skadliga aktiviteter.
En brandvägg fungerar som en skyddande barriär, den säkrar ditt nätverk genom att förhindra obehörig åtkomst. Med tanke på den kraftiga ökningen av attacker, nådde den globala marknaden för hantering av nätverksprestanda 11 miljarder dollar år 2019, enligt en rapport.
Det finns många olika typer av brandväggar, inklusive nätverksbrandväggar, programvarubrandväggar, molnbaserade brandväggar, hårdvarubaserade brandväggar och applikationsbrandväggar, bland andra.
Ibland kan det vara svårt att se skillnaden mellan nätverksbrandväggar och applikationsbrandväggar.
Men oroa dig inte, i den här artikeln kommer jag att reda ut begreppen och fördjupa mig i nätverksbrandväggar och ge rekommendationer angående dem.
Håll ögonen öppna!
Vad är en nätverksbrandvägg?
En nätverksbrandvägg är ett system som hanterar åtkomst till ditt företags nätverk och skyddar det. Den agerar som ett filter och blockerar olaglig inkommande trafik innan den kan nå ditt företags nätverk och orsaka skada.
Dess huvudsyfte är att skydda ett internt nätverk genom att isolera det från det yttre nätverket. Den kontrollerar även kommunikationen mellan dessa båda nätverk.
Det finns olika typer av nätverksbrandväggar:
- Paketfilter: Dessa traditionella brandväggar baseras på paketegenskaper som IP-adress för källa och destination, protokoll och portar som är kopplade till enskilda paket. Dessa egenskaper avgör om paketet ska tillåtas att passera genom brandväggen.
- Tillståndskontrollerande brandväggar: Dessa brandväggar har den extra förmågan att undersöka paket som tillhör en komplett session. Om en session är etablerad på ett korrekt sätt mellan två punkter tillåts kommunikation.
- Applikationslagerbrandväggar: Dessa undersöker information i applikationslagret, såsom HTTP-förfrågningar eller FTP. Om olagliga applikationer upptäcks kan de blockeras omedelbart.
- Nästa generations brandväggar: Dessa är avancerade brandväggar med djupgående inspektionsförmåga utöver protokoll- eller portblockering och inspektion. De inkluderar bland annat inspektion på applikationsnivå, underrättelsetjänst, intrångsskydd och brandväggar för webbapplikationer.
Hur skiljer den sig från en applikationsbrandvägg?
Ingen brandvägg kan skydda ditt system mot alla typer av hot. Därför väljer företag ofta att använda två huvudtyper av brandväggar – nätverksbrandväggar och webbapplikationsbrandväggar (WAF). Det är avgörande att förstå skillnaden mellan dessa två brandväggar för att uppnå bättre säkerhet för ditt nätverk.
Låt oss först bekanta oss lite med WAF.
En webbapplikationsbrandvägg (WAF) kan skydda webbapplikationer mot sårbarheter som är unika för just webbapplikationer och brister i HTTP/S-säkerheten.
Inom IT är digital säkerhet indelad i sju lager. WAF:er ger det 7:e lagret av säkerhet, vilket även kallas applikationslagersäkerhet.
Webbapplikationer är måltavlor för olika typer av attacker, inklusive:
- Överbelastningsattacker (DDoS)
- Cross-site scripting (XSS)
- SQL-injektion
- Brute force
- Spam
- Session hijacking
Skillnader
- Säkerhetslager: Nätverksbrandväggar agerar på lagren 3–4, vilket omfattar sårbarheter relaterade till inkommande och utgående nätverkstrafik, samt dataöverföring. WAF:er agerar på lager 7, vilket omfattar applikationsspecifika sårbarheter som nämnts ovan.
- Fokus: Nätverksbrandväggar fokuserar på att skydda inkommande och utgående trafik, medan WAF:er skyddar applikationer.
- Driftläge: Nätverksbrandväggar använder två driftlägen – transparent läge och routat läge. WAF fungerar i aktivt inspektionsläge och passivt läge.
- Placering: Nätverksbrandväggar placeras i nätverkets utkant, medan WAF:er placeras nära de applikationer som exponeras mot internet.
- Attackskydd: Nätverksbrandväggar skyddar mot sårbarheter som osäkra zoner och obehörig åtkomst. WAF:er skyddar mot SQL-injektioner, DDoS- och XSS-attacker.
- Algoritmer: Nätverksbrandväggar använder algoritmer som paketfiltrering, proxy och tillståndskontroll. WAF:er använder algoritmer för att upptäcka avvikelser, heuristik och signaturbaserade algoritmer.
Hur hjälper det att stoppa attacker i utkanterna?
En nätverksbrandvägg styr flödet av data och trafik till och från ditt nätverk. Dessa data kallas för ”paket”, och de kan innehålla skadlig kod som kan skada ditt system.
Under hektiska dagar eller högsäsong kan hackare överösa ditt nätverk med skadlig programvara, spam, virus och andra typer av skadliga avsikter.
Din brandvägg applicerar en uppsättning regler på inkommande och utgående nätverkstrafik för att undersöka om den stämmer överens med dessa regler.
- Om de stämmer överens, låter brandväggen trafiken passera.
- Om de inte stämmer överens, avvisar eller blockerar den trafiken.
På så sätt hålls ditt nätverk säkert från alla typer av hot, vare sig de är interna eller externa.
Sa jag interna?
Ja, brandväggen är inte bara avsedd för det nätverk som är anslutet till internet, utan även för interna nätverk. Kom ihåg att många attacker initieras internt, så se till att implementera en brandväggsstrategi där det är möjligt.
Hur får du ut det mesta av din brandvägg?
Är du ny på att använda en nätverksbrandvägg?
I så fall kan du följa dessa tips för att effektivt använda din brandvägg:
- Kontrollera brandväggens täckning: Om du nyligen har ändrat något i ditt nätverk, glöm inte att kontrollera de system som brandväggen täcker. Se till att de fortfarande är skyddade och åtgärda eventuella problem innan det orsakar skada.
- Håll ett öga på anslutna enheter: Om du eller dina medarbetare ansluter en smartphone eller en annan enhet till nätverket, är det viktigt att skydda dem. Installera en personlig brandvägg på dessa enheter för att skydda din data.
- Isolera ditt betalningssystem: Skydda dina betalningsflöden genom att hålla dem borta från sårbarheter. Konfigurera din brandvägg så att den stoppar alla typer av opålitlig dataöverföring till och från dina betalningssystem.
Tillåt det som är nödvändigt för korthantering och försäljning, men blockera direkt kommunikation mellan dessa system och internet.
Vilka populära molnbaserade nätverksbrandväggar finns tillgängliga?
Låt oss ta en titt!
Google Cloud
Bild från Google Cloud
För varje virtuellt privat moln (VPC) genererar Google Cloud standardregler för brandväggar på nätverksnivå. Dessa regler ger dig möjlighet att acceptera eller neka anslutningar till och från dina virtuella maskiner (VM), beroende på den angivna konfigurationen.
När brandväggsreglerna är aktiverade skyddar de dina instanser oavsett deras operativsystem eller konfiguration. Även om dina VM-instanser inte är startade, så är de fortfarande skyddade.
VPC-brandväggsreglerna i Google Cloud gäller mellan dina VM-instanser och externa nätverk, samt mellan VM-instanser internt.
Viktiga punkter
- Ett nätverk har två implicita brandväggsregler som blockerar inkommande trafik och tillåter utgående trafik
- Prioritetsnivåer mellan 0–65 535 stöds
- Stöder endast IPv4-anslutningar
Kolla in hur du implementerar en brandvägg i Google Cloud.
Barracuda
Säkra din nätverksinfrastruktur genom att använda Barracuda CloudGen-brandvägg. Den erbjuder skalbar och centraliserad hantering samt sofistikerad säkerhetsanalys för att minska dina administrativa kostnader.
Brandväggen kan även tillämpa detaljerade policyer för att skydda hela WAN. Den är idealisk för hanterade tjänsteleverantörer, företag med flera anläggningar och andra företag med komplicerade och distribuerade nätverksinfrastrukturer. Blockera zero-day-hot och avancerade hot som kan kringgå virusskydd och signaturbaserade IPS.
Viktiga punkter:
- Applikationsprofilering
- Webbfiltrering
- Intrångsdetektering och förebyggande
- Skydd mot skräppost och skadlig programvara
- DoS- och DDoS-skydd
- SSL-avlyssning
- Fullständig nätverksåtkomstkontroll
- Auktoritativ DNS- och DNS-server
Check Point
Få överlägsen säkerhet med Check Point, som levererar den prisbelönta lösningen SandBlast Network. Den skyddar ditt nätverk mot avancerade, flerfaldiga attacker av den 5:e generationen, bättre än de flesta brandväggar som ger 3–4 skyddsnivåer.
Check Points NGFW innehåller över 60 innovativa säkerhetslösningar. Den baseras på den nya Infinity Architecture, som kan förebygga attacker på 1,5 Tbps. Dessutom fokuserar den på att förhindra attacker både på applikationsnivå och attacker från skadlig programvara.
Viktiga punkter:
- Skydd mot zero-day-hot
- Skalning på begäran
- Enhetlig säkerhet i moln, nätverk och IoT
- Modulär maskinvara
- Anpassningsbar för att utöka platser
- Solid-state-enheter för att öka prestandan
- Bredare täckning för ditt nätverk, mobil, moln och slutpunkter
- Detaljerad nätverksbaserad DLP med 700+ datatyper för FTP, e-post och webbtrafik
- Centraliserad ledningskontroll
Zscaler
Med Zscaler Cloud Firewall kan du möjliggöra säkra lokala nätverksgenombrott för alla protokoll och portar utan fysiska enheter. Den kan skalas flexibelt för att hantera din trafik.
Brandväggen kan leverera realtidskontroll, synlighet och tillämpning av policys omedelbart i hela ditt nätverk. Den kan också logga varje session på djupet och använder avancerad analys för insikter om nätverkssårbarheter från samma konsol för alla applikationer, platser och användare.
Viktiga punkter:
- Detaljerade policys
- Proxybaserad arkitektur
- Molnbaserad IPS
- DNS-säkerhet
- SSL-inspektion
- Levererar Firewall-as-a-Service (FaaS)
- Optimerar MPLS-backhauls
SonicWall
Företag av alla storlekar, från små företag till globala molninfrastrukturjättar, kan använda de strikta säkerhetsbrandväggarna som SonicWall erbjuder.
De kan hantera dina specifika säkerhetsbehov och ge användarvänlighet till ett rimligt pris för att säkra ditt nätverk. Du kan lägga till ett extra lager av säkerhet med SonicWalls Advanced Gateway Security Suite (AGSS), som erbjuder fullständiga säkerhetstjänster och anpassningsalternativ.
Viktiga punkter:
- Gateway Security Services (GSS) för att skydda mot spionprogram, antivirus, intrångsskydd, applikationskontroll etc.
- Innehållsfiltrering för att blockera olämpligt, skadligt eller olagligt webbinnehåll
- Capture Advanced Threat Protection (ATP)
SophosXG
SophosXG är onekligen en av de ledande brandväggarna för nätverkssäkerhet som finns. Den ger ett kraftfullt skydd av nästa generation genom att utnyttja teknik som intrångsförebyggande och djupinlärning för att skydda ditt nätverk.
Dess automatiska hotrespons isolerar dina system direkt när ett säkerhetshot identifieras för att förhindra att det sprids. Dessutom har brandväggen hög synlighet i misstänkt trafik för att hjälpa dig att övervaka nätverket.
Viktiga punkter:
- Lättanvänd VPN gratis
- SOHO-skydd, inklusive SD-RED eller XG 86
- Mobil VPN med SSL och IPSec
- Krypterad trafik med stöd för TLS 1.3
- Högpresterande DPI-motor
- Nätverksflöde FastPath
- SSD-enheter, flexibel anslutning och generöst RAM-minne
- Central molnhantering med rapporteringsverktyg och Zero-touch-distribution
Cisco
Cisco, som hyllas av ledande forsknings- och konsultföretag som Gartner, är en av marknadsledarna inom brandväggar. Skydda dig mot ökande sårbarheter på nätet genom att välja Cisco NGFW.
Det förenklar även säkerhetshanteringen och ger dig bättre synlighet över hybrida och distribuerade nätverk. NGFW använder integrerade säkerhets- och nätverksfunktioner i den befintliga infrastrukturen för att ge utökat skydd.
Viktiga punkter:
- Virtuell NGFW som kan inspektera hot på över 1 Gbps
- Adaptive Security Virtual Appliance (ASAv)
- ASA med FirePOWER
- Meraki MX-seriens vitvaror
- Nästa generations intrångsskydd
- Eldkraftshanteringscenter och enhetshanterare
- Cisco Threat Response & Defence Orchestrator
- Cisco SecureX för att stärka säkerheten
Fortinet
Fortinets NGFW kan hantera en organisations säkerhetsproblem. De använder artificiell intelligens för att ge proaktiv upptäckt och förebyggande av hot. Deras brandväggar är mycket skalbara och kan möta behoven hos hybrid-IT-nätverksarkitekturer.
Fortinets brandväggar inspekterar både krypterad och okrypterad texttrafik för att skydda din säkerhetsdomän. Dessutom kan de förhindra DDoS-attacker och ransomware utan att påverka användarupplevelsen eller orsaka stillestånd.
Fortinet är tillgängligt både som en fysisk enhet och en virtuell maskin.
Slutsats
Att skydda ditt nätverk mot skadliga avsikter, både externa och interna, har blivit viktigare än någonsin tidigare på grund av ökningen av säkerhetsintrång. Ta det lugnt, välj istället en nätverksbrandvägg av hög kvalitet och skydda ditt nätverk och dina data för att sova gott om natten!
Läs sedan mer om nätverkssäkerhet.