Vad är DRC-20? Hur slår du DRC-20-poletter?

By rik

Tokenisering inom Web3 och DRC-20-standarden

Tokenisering är en central del av Web3-ekosystemet, vilket möjliggör digital representation av olika värdefulla tillgångar på blockkedjetekniken. För att tokenisering ska fungera smidigt krävs det etablerade tokenstandarder – riktlinjer som styr hur tokens fungerar individuellt och inom det specifika nätverket.

Ett relativt nytt tillägg till dessa standarder är DRC-20, en nyskapad tokenstandard för Dogecoin, den mest kända ”mem-valutan”. Men vad exakt innebär DRC-20, och hur kan man skapa en egen DRC-20-token?

Vad är tokenstandarder?

Precis som organisationer har sina egna regler och riktlinjer, så definierar blockkedjenätverk tokenstandarder för att styra hur tokens fungerar inom nätverket. Tokenstandarder styr inte bara tokenens funktion; om en token avviker från nätverkets standarder kan dess funktionalitet begränsas.

Tokenstandarder säkerställer bland annat att tokens interagerar problemfritt med olika applikationer och tjänster inom nätverket, till exempel digitala plånböcker, decentraliserade applikationer (DApps) och smarta kontrakt.

Vad är DRC-20?

DRC-20 är en tokenstandard som är specifik för Dogecoin-nätverket och som gör det möjligt för användare att skapa egna tokens. DRC-20 har utvecklats med inspiration från Bitcoins BRC-20-standard, och syftar till att användare ska kunna tokenisera sina tillgångar och skapa icke-fungibla tokens (NFT:er) på Dogecoin-nätverket.

DRC-20-standarden lanserades i maj 2023 och gör det möjligt att skapa tokens som är fullt kompatibla med Dogecoin-nätverket till relativt låga kostnader jämfört med de transaktionsavgifter som debiteras på andra blockkedjor som Ethereum och Binance Smart Chain.

Hur fungerar DRC-20-tokens?

DRC-20 och BRC-20 är tokenstandarder som tillåter skapandet av digitala tillgångar på blockkedjan. BRC-20 utvecklades för Bitcoin-nätverket, och DRC-20 har modellerats efter denna standard.

BRC-20-tokens i Bitcoin-nätverket kallas Ordinals och skapas genom att anpassad metadata läggs in i en Satoshi (den minsta enheten av Bitcoin). På samma sätt skapas DRC-20-tokens, som kallas Doginals, genom att lägga in personlig metadata i en Shibe (en bråkdel av Dogecoin). Denna metadata kan vara allt upp till 4 MB, från en bildfil (JPEG) till en applikation eller ett spel.

Det är inskriptionen som gör en Shibe till en distinkt token. Du kan skapa din egen DRC-20-token genom ett myntningsprojekt. När de väl har skapats kommer dina tokens att överföras till din digitala plånbok. Alla DRC-20-tokens startar med ett värde på 0 USD, och eftersom tokenstandarden är relativt ny finns ännu inga dedikerade marknadsplatser där tokens kan handlas.

Hur man skapar DRC-20-tokens

Själva processen för att skapa en token är likartad oavsett tokenstandard, men mindre skillnader kan påverka hur myntningen går till. Här beskrivs stegen för att skapa en token enligt DRC-20-standarden.

1. Konfigurera din plånbok

För att genomföra transaktioner i det decentraliserade finanssystemet (DeFi) behöver du en plånbok som är kompatibel med nätverket. En plånbok låter dig hantera smarta kontrakt, mynta tokens och genomföra andra nödvändiga transaktioner. Innan du kan skapa en DRC-20-token behöver du alltså en kompatibel plånbok.

  • Besök DPAL plånbok och installera webbläsartillägget.
  • När tillägget är installerat, klicka på det och följ anvisningarna för att skapa ditt konto.
  • Du kommer att behöva skapa ett lösenord och notera den genererade mnemoniska frasen (se till att spara denna!).

När din plånbok är konfigurerad är du redo att börja skapa tokens.

2. Finansiera din plånbok

Precis som Ether (ETH) är det centrala myntet i Ethereum, så är Dogecoin (DOGE) det centrala myntet i Dogecoin-nätverket. När du skapar en token måste du betala transaktionsavgifter i DOGE. För att skapa en DRC-20-token behöver du inte en stor mängd Doge; cirka 5-10 DOGE räcker. Det finns flera kryptovalutabörser där du kan köpa Dogecoin.

Kopiera din DPAL-plånboksadress (som du hittar längst upp i DPAL-plånbokens gränssnitt) och ange den på uttagssidan på den börs där du köpte din DOGE. Du borde få dina DOGE-mynt i din plånbok inom några minuter.

3. Skapa din DRC-20-token

Nu när du har tillräckligt med Doge i din plånbok kan du gå vidare till nästa steg. Börja med att klicka på DPAL-tillägget och låsa upp din plånbok.

Expandera först menyn genom att klicka på ikonen i det övre högra hörnet av plånboksgränssnittet, välj sedan Doginals (Ordinals) från alternativen i rullgardinsmenyn.

Du kommer nu att få ytterligare två alternativ. Välj ”Mint Ordinals (Experimentell)”. I det här steget måste du ange din tokens inskriptionskod. En inskriptionskod påminner om enkel HTML-kod och innehåller fyra viktiga komponenter:

  • p (protokoll): Det nätverk eller den blockkedja som koden ska köras på.
  • op (operation): Typ av blockkedjehändelse. Vanliga händelser är distribution, överföring och myntning.
  • tick (ticker): Ett ord eller en kombination av fyra tecken som identifierar token, som ”Pepe” eller ”Doge”.
  • amt (belopp): Det totala antalet tokens som ska skapas.

En standardinskriptionskod ser ut så här:

{  "p": "drc-20",  "op": "mint",  "tick": "piza",  "amt": "1000" }

Denna kod beskriver hur många tokens som ska skapas och vilken typ av operation det rör sig om.

Eftersom du vill skapa DRC-20-tokens, är de enda ändringarna du behöver göra att specificera din token och ange hur många tokens som ska skapas. DPAL-plånbokens gränssnitt gör detta enkelt genom att låta dig fylla i dessa två värden utan att ändra standardinskriptionskoden.

Efter det klickar du på ”OK” för att slutföra inskriptionen. Bekräfta sedan transaktionen för att ta emot dina tokens.

Nu är du nästan klar. För att avsluta måste du bekräfta din transaktion. Ange ditt plånbokslösenord för att bekräfta transaktionen och få dina DRC-20-tokens till din plånbok. Du hittar dina skapade tokens under ”Mint-historik”.

Andra projekt för att mynta DRC-20-tokens

Förutom DPAL Wallet är den enda andra plattformen för att mynta DRC-20-tokens DRC-20:s egen webbplats. Eftersom tokenstandarden är relativt ny arbetar många utvecklare fortfarande med att skapa olika projekt som kan hantera fler operationer.

Likt DPAL Wallet erbjuder DRC-20 ett webbläsartillägg, men du kan också skapa tokens direkt via deras webbplats.

För att skapa tokens på DRC-20:s webbplats:

  • Besök DRC-20 och klicka på ”Mint” i huvudmenyn.
  • Välj vilken token du vill skapa från de tillgängliga alternativen på ”Mint”-sidan och ange din plånboksadress.
  • Ange sedan hur många tokens du vill skapa och bekräfta transaktionen.
  • Efter att du bekräftat transaktionen behöver du betala. Du kan betala med Doge med den plånboksadress du angav tidigare eller skanna QR-koden för att betala med kreditkort.
  • Du bör nu kunna se din nypräglade token i din Dogecoin-plånbok.

Valet mellan dessa två alternativ beror helt på dina preferenser. Om du inte har Dogecoin i din plånbok är DRC-20 ett bra alternativ eftersom de erbjuder betalning med kreditkort.

DPAL Wallet å andra sidan låter dig skapa en unik ticker istället för att välja från ett begränsat antal fördefinierade alternativ, vilket är fallet på DRC-20. Dessutom verkar inte DPAL ha någon begränsning för hur många tokens du kan skapa. Du kan alltså skapa upp till 50 miljoner tokens. På DRC-20 är det maximala antalet tokens du kan skapa 20 miljoner.

DRC-20-tokens jämfört med ERC-20-tokens

ERC-20 är standarden för tokens på Ethereum, medan DRC-20 är den specifika tokenstandarden för Dogecoin-nätverket. Båda standarderna tillåter användare att skapa tillgångar i sina respektive nätverk.

Den huvudsakliga skillnaden mellan DRC-20 och ERC-20 ligger i de tekniska detaljerna och implementeringen av varje standard. DRC-20-standarden speglar BRC-20-standarden. Dogecoin-användare skapar Doginals genom att ”skriva in” metadata i en Shibe, precis som Bitcoin-användare skapar Ordinals genom att skriva in metadata i Satoshis. I båda fallen är tokens fortfarande en del av Bitcoin och Dogecoin, men i mindre enheter. En ERC-20-token skapar istället en helt ny token som är separerad från Ether.

En annan skillnad är metoden som används för att mynta tokens enligt de olika standarderna. Processen för att mynta och distribuera en ERC-20-token är komplex och består av flera tekniska steg. För att skapa en ERC-20-token behöver du en Ethereum-plånbok, som Metamask, kunskap om programmeringsspråk (som Solidity) och andra utvecklarverktyg som Alchemy och Hardhat.

Processen innebär att skriva och distribuera ett smart kontrakt till det aktuella nätverket, om du vill skapa en ERC-20-token som faktiskt har någon praktisk användning. Jämfört med detta är det relativt enkelt att skapa DRC-20-tokens med verktyg som DPAL Wallet och DRC-20, eftersom man inte behöver skriva någon kod.

En ytterligare skillnad är de transaktionsavgifter som debiteras på de olika nätverken. Kostnaden för att skapa en token på Doge-nätverket är cirka 0,1 Doge, vilket motsvarar mindre än en cent i amerikanska dollar. På Ethereum varierar transaktionsavgifterna mellan 0,71 USD och 7 USD, enligt DeFi Prime.

Ska du skapa eller köpa DRC-20-tokens?

Det finns flera anledningar till varför du kan vilja använda DRC-20-tokens. Dessa inkluderar kompatibilitet med Dogecoin-nätverket, möjligheten till interoperabilitet och de relativt låga transaktionsavgifterna i nätverket. Men när det kommer till investeringar bör du vara försiktig.

DRC-20-standarden har ökat intresset för Dogecoin-nätverket och lett till viss tillväxt, men att investera i DRC-20-tokens bör endast göras efter att du har gjort din egen research.

Vanliga frågor

F: Var kan jag köpa DRC-20-tokens?

Vissa mer kända DRC-20-tokens, som ”Cheems”, kan köpas på centraliserade börser som Coinbase. Många DRC-20-tokens är dock fortfarande relativt nya och inte så välkända, vilket gör att många börser tvekar att lista dem för handel.

F: Är DRC-20-tokens säkra?

Det finns inget i sig farligt med DRC-20-tokens, men den här typen av relativt nya tillgångar är kända för att vara mycket volatila i pris. Om intresset för DRC-20-tokens avtar kan det leda till ett kraftigt fall i priset, vilket kan göra att investerare förlorar pengar.