Vad är den modiga webbläsaren och hur jämför den med Chrome?

Det finns fler konkurrerande webbläsare än någonsin, med många som betjänar olika nischer. Ett exempel är Modigsom har ett obotligt fokus på användarnas integritet och kommer med en radikal omformning av hur onlineannonsering borde fungera.

Brave är baserat på Chromium, öppen källkod som ligger till grund för Google Chrome. Men är det bra? Och för de som använder Google Chrome, är det värt att byta till Brave?

En kort historia om modig

När Brendan Eich och Brian Bondy grundade Brave 2015, ville de ta itu med vad de uppfattade som det största problemet med det moderna internet: påträngande reklam.

Reklam är bränslet som driver det moderna internet, vilket gör det möjligt för webbplatser och digitala annonsmaterial att tjäna pengar på sitt innehåll utan att debitera användarna för varje läst artikel eller varje tittad video. Som sagt, Eich och Bondy tycker att det har några ganska betydande nackdelar, med hänvisning till den potentiellt integritetsskadande karaktären hos reklamspårare, såväl som den negativa inverkan det har på den övergripande användarupplevelsen.

Braves första release kom till mitt i två betydande trender, som i slutändan definierade den nya webbläsaren.

Först var kryptovaluta-revolutionen i full gång. Både företag och individer – som den pseudonyma Satoshi Nakamoto – skapade sina egna decentraliserade kryptovalutor, som snabbt nådde marknadsvärden på miljarder dollar. För det andra kom annonsblockerande teknik in i mainstream. När decenniet var halvvägs blockerade miljontals människor annonser online i alla webbläsare, datorer och mobiler.

Brave var en av de första webbläsarna som inkluderade byggda reklam- och spårningsblockerare, vilket sprängde t.ex. Opera. Det kom också med en egen kryptovaluta, kallad FLADDERMUS (eller Basic Attention Token), vilket gör att användare kan ersätta de webbplatser och skapare de gillar.

I grund och botten vill Brave ombilda hur Internet fungerar: inte bara på en användbarhetsnivå, utan på en ekonomisk nivå. Det är onekligen en radikal vision, men du kan inte förvänta dig mindre med tanke på grundarteamet.

Brendan Eich är uppfinnaren av programmeringsspråket JavaScript och var med och grundade Mozilla Foundation, som skapade den populära webbläsaren Firefox. Han fungerade också kort som stiftelsens vd innan han avgick efter en bitter kontrovers om hans politiska donationer. Brian Bondy är också före detta Mozilla och tillbringade tid på utbildningsstartupen Khan Academy.

Utöver det är Brave en någorlunda standard webbläsare. Liksom Edge, Chrome och Opera är den byggd på Blink-renderingsmotorn, vilket innebär att webbsidor ska fungera som du förväntar dig. Brave är också kompatibel med Chrome-tillägg.

Att spåra eller inte att spåra?

Brave-webbläsaren kännetecknas av ett oförlåtligt patologiskt fokus på användarnas integritet. Dess primära mekanism för att leverera detta är något som kallas Brave Shields, som kombinerar traditionell tracker-blocking-teknik, ihopkopplad med flera webbläsarkonfigurationsjusteringar under huven. Den här funktionen är aktiverad som standard, även om användare enkelt kan avaktivera den om den skulle få webbplatser att gå sönder.

Som du kan förvänta dig blockerar Brave spårare baserat på om de visas i flera offentliga blocklistor. Utöver det använder den också molnbaserad maskininlärning för att identifiera spårare som halkade genom nätet, förutom webbläsarbaserad heuristik.

Brave Shields tvingar också sajter att använda HTTPS, där både ett krypterat och okrypterat alternativ är tillgängligt. Genom att tvinga användare att använda en krypterad version av en webbplats gör det det svårare för de på ditt nätverk att fånga upp och störa innehållet du besöker. Även om detta låter abstrakt, är det vanligare än du tror. Offentliga Wi-Fi-hotspots, som de som finns på flygplatser, injicerar rutinmässigt sina egna annonser på webbplatser som besöks. Även om uppgradering till SSL inte är en kula mot all säkerhet och integritet, är det en ganska betydande säkerhetsuppgradering.

Separat från Shields inkluderar Brave även en inbyggd TOR-webbläsare. TOR tillåter användare att kringgå lokal censur – som den som sker på nationell nivå eller ISP-nivå – genom att dirigera trafik genom andra datorer på dess decentraliserade nätverk.

Verktyget, som finansierades av det amerikanska försvarsdepartementet, används ofta av oliktänkande som lever under auktoritära regeringar för att undkomma övervakning och censur. Både Facebook och BBC erbjuder sina egna TOR-löksidor av denna anledning. Något av ett tveeggat svärd, det används också av dåliga aktörer – knarkhandlare, hackare och andra onlinebrottslingar – för att arbeta fritt från brottsbekämpande myndigheters granskning.

Går Batty för BAT

Som nämnts använder Brave sin egen kryptovaluta, kallad BAT, för att belöna webbplatser för det innehåll de uppskattar. Mikrotransaktionsbaserad dricks är inget nytt. Flattr banade väg för det för nästan ett decennium sedan. Det som är annorlunda med BAT är både implementeringen och skalan.

Medan Flattr använde traditionella fiat-baserade valutor (med det menar jag valutor som pund, dollar och euro), har Flattr sin egen fungibel (i huvudsak konvertibla) kryptovaluta baserad på Ethereum blockchain. Och som en webbläsare med vanliga ambitioner kan Brave leverera detta koncept till miljontals människor.

Så, låt oss prata om hur det fungerar. För det första är det helt valfritt. Användare kan välja att använda modig utan att ens röra BAT-mikrobetalningssystemet. Som standard är den avstängd.

Om du väljer att delta kan användare köpa BAT via en kryptovalutabörs, som Coinbase. De kan också tjäna pengar genom att se annonser som respekterar integriteten. Snarare än traditionell bannerbaserad reklam presenteras dessa som push-meddelanden. Användare kan välja att avvisa en avisering eller visa den i helskärm.

Till skillnad från traditionella annonsnätverk utförs beräkningarna som avgör vilka annonser du ska visa på din egen enhet. Det betyder att annonsören inte kan skapa en profil av dig och dina intressen.

Av alla annonsintäkter som Brave får delar den 70 procent med användarna, med en andel på 30 procent. Det är också värt att notera att Braves reklamprogram endast är tillgängligt i en handfull länder, mestadels utspridda över Europa och Amerika, plus Israel, Indien, Australien, Sydafrika, Filippinerna, Singapore och Nya Zeeland.

När du har lite BAT kan du spendera den. Du kan välja att automatiskt bidra till specifika sajter eller tipsskapare på ad hoc-basis. Du kan till och med tipsa enskilda tweets. När du öppnar Twitter via din webbläsare kommer Brave automatiskt att lägga till en knapp till varje inlägg i ditt nyhetsflöde. Om du trycker på den öppnas ett rullgardinsfönster där du bekräftar ditt tips.

Webbplatserna som accepterar BAT inkluderar The Guardian, The Washington Post och Slate, samt populära tekniska publikationer som Android Police och The Register. Brave planerar också att låta användare spendera sina belöningar för mer påtagliga belöningar: som hotellvistelser, presentkort och restaurangkuponger. Vid tidpunkten för publiceringen är detta system ännu inte tillgängligt.

Hur jämförs Brave med Google Chrome?

Google Chrome styr majoriteten av webbläsarmarknaden, med andra konkurrenter, inklusive Brave, som ligger efter. Oberoende siffror om Braves adoption är inte lätt tillgängliga. Det visas inte på NetMarketShare eller W3Counter, eftersom det använder Chromes användaragentsträng. I oktober kom dock företaget bakom Brave rapporterade åtta miljoner månatliga aktiva användare och 2,8 miljoner dagliga aktiva användare.

Även om det är en förändring i det bredare internetekosystemet, är det fortfarande ganska imponerande för ett ungt företag som försöker störa en marknad som domineras av en liten handfull väl förankrade aktörer, som Mozilla, Google, Microsoft och Apple.

Brave lovar att vara snabbare och mindre energikrävande än rivaliserande webbläsare, och det levererar på detta. Vetenskapliga riktmärken, plus mina egna anekdotiska erfarenheter, vittnar om detta. Dessutom, när du öppnar en ny flik visar Brave dig hur mycket tid du har sparat genom att använda den.

Det finns dock små irritationsmoment du kanske inte skulle få med andra webbläsare. Funktionalitet som är standard i Chrome, som möjligheten att automatiskt översätta webbsidor, är endast tillgänglig via plugin-program.

Du stöter också ibland på webbsidor som tvingar dig att ”släppa” din sköld för att komma åt den. Och även om detta inte är Braves fel, belyser det det faktum att en stor del av det konventionella Internet inte är helt redo att ta till sig sin utopiska vision om hur innehåll ska tjäna pengar på.

En brave ny värld?

Bör du avstå från Google Chrome för Brave? Kanske. Det finns mycket att uppskatta med den här webbläsaren. Även om den generellt sett är snabb, känns den också extremt polerad. Jag uppskattar det faktum att den kommer med både ljusa och mörka teman och den lätthet som den tillåter användare att skydda sin integritet från spårare på flera webbplatser.

Men Brave är mer än en webbläsare. Det är ett uttalande om hur internet ska fungera. Och även om de flesta kommer att hålla med om att takten och omfattningen av onlinespårning bör rullas tillbaka, kan många vara oense om kryptovalutor är det bästa sättet att tjäna pengar på innehåll som annars finansieras av traditionell annonsering i webbläsaren. Och är push-aviseringsbaserade annonser på ditt skrivbord verkligen en mindre irriterande form av reklam?

I slutändan är frågan om du håller med Braves tillvägagångssätt eller inte.