Vad är Cybersquatting och hur du skyddar ditt varumärke från det [+ 5 Tools]

By rik

Att etablera din verksamhet online skapar nya möjligheter för expansion. Du kan nå kunder på flera platser och tilltala en bredare målgrupp. Men en ökad digital närvaro gör också ditt varumärke sårbart för cyberbrott, där illvilliga aktörer försöker utnyttja ditt goda rykte för ekonomisk vinning.

En sådan brottslig aktivitet är cybersquatting, vilket kan leda till förlorad webbtrafik, minskade intäkter, skada på din digitala profil och negativ inverkan på varumärkets rykte.

Vad innebär cybersquatting, hur känner man igen det, och vad gör du om ditt varumärke faller offer för det? Låt oss utforska dessa frågor.

Vad är Cybersquatting?

Cybersquatting är en oetisk handling där någon registrerar, använder eller säljer domännamn som är mycket lika eller förväxlingsbara med etablerade personers eller företags namn. Syftet är att dra nytta av det goda rykte som de ursprungliga varumärkesägarna byggt upp. Dessutom kan denna taktik användas av cyberkriminella för att sprida skadlig programvara.

Cybersquatting, även kallat domänkapning, blev vanligt i internetets tidiga skede. Cyberkriminella köpte upp domännamn tillhörande företag med förhoppningen att de ursprungliga varumärkesägarna senare skulle betala för att återfå dem. Och detta hände också ofta.

Cybersquatting är olagligt på grund av de illvilliga avsikterna hos de som utövar det. Det finns lagar och regler som är utformade för att skydda organisationer mot dessa incidenter.

Hur fungerar Cybersquatting?

I en cybersquatting-attack letar en cyberkriminell online efter företag som inte har någon webbplats. När de hittar ett sådant företag registrerar de en domän med företagets namn.

När företaget senare bestämmer sig för att gå online upptäcker de att domännamnet inte är tillgängligt, då det redan är uppköpt.

Om företaget kontaktar den illvilliga aktören för att köpa domännamnet, kräver de ofta ett oproportionerligt högt pris.

Även om organisationen redan äger exakt domännamn, kan den illvilliga aktören registrera en liknande domän med en annan toppdomän (TLD) i förhoppning att den ursprungliga varumärkesägaren ska kontakta dem senare för att köpa den.

En toppdomän är den sista delen av ett domännamn, som .com, .org eller .se. Om ett företag äger xyz.com kan en cyberkriminell registrera xyz.org eller xyz.se.

Ibland väntar inte cyberbrottslingar på att den ursprungliga varumärkesägaren ska kontakta dem. Istället skapar de en webbplats med det registrerade domännamnet för att utföra olika skadliga aktiviteter.

De kan exempelvis skapa en falsk webbplats som lurar användare att ladda ner skadlig programvara eller avslöja sina inloggningsuppgifter.

Cyberkriminella registrerar även domännamn som är mycket lika populära varumärken, i hopp om att användare ska hamna på dessa felaktiga webbplatser genom att göra skrivfel i adressfältet.

När användare hamnar på dessa falska webbplatser kan cyberkriminella stjäla information, sprida skadlig kod, visa oönskad reklam, genomföra nätfiskeattacker eller genomföra andra typer av bedrägerier.

Typer av cybersquatting

Här är några av de vanligaste typerna av cybersquatting som du bör känna till:

#1. Typosquatting

Detta är en vanligt förekommande metod. Vid typosquatting eller URL-kapning registrerar cyberkriminella felstavade domännamn som liknar välkända varumärken. Syftet är att dirigera om trafiken till falska webbplatser som de kontrollerar.

Cyberkriminella kan använda typosquatting för att leda trafik till en konkurrents webbplats, generera annonsintäkter, genomföra nätfiskeattacker, installera skadlig programvara, eller sälja de felstavade domännamnen till höga priser.

#2. Identitetsstöld

En cyberkriminell använder specialverktyg för att övervaka utgångsdatum för specifika domäner. Om en domänägare glömmer att förnya sin domän, registrerar den kriminella domänen och skapar en falsk webbplats som liknar den tidigare webbplatsen. Detta kan leda till att besökare felaktigt tror att de är på den ursprungliga webbplatsen.

#3. Namnkapning

Vid denna typ av cybersquatting registrerar cyberkriminella domännamn som matchar kända personers riktiga namn.

Det är svårt att bekämpa denna form av cybersquatting eftersom det kan vara svårt att bevisa att namnkapningen gjordes avsiktligt.

I USA har dock möjligheten att varumärkesskydda sitt namn vilket kan användas som bevis mot en cybersquatter.

#4. Omvänd Cybersquatting

Omvänd cybersquatting, även kallat omvänd domänkapning, innebär att en illvillig aktör först väljer ut en måltavla.

Sedan registrerar de ett företagsnamn med samma namn som det använda i den aktuella domänen, ofta inom en annan bransch.

Därefter hävdar de att den ursprungliga varumärkesägaren bedriver webb-kapning genom att använda deras företagsnamn, och försöker lagligen ta kontroll över webbplatsen.

Om den illvilliga aktören lyckas ta över webbplatsen kommer de att använda den för sina egna syften och dra nytta av det goda rykte som den ursprungliga domänägaren byggt upp.

Om du t.ex. äger abcxyz.com och säljer leksaker online kan en cyberkriminell registrera ett företag som heter ABC XYZ som erbjuder konsulttjänster. Sedan kommer de att anklaga dig för varumärkesintrång och försöka ta över ditt domännamn.

#5. Klagosidor

Vid denna form av cybersquatting skapar cyberkriminella webbplatser för att skada ett företags rykte, utöva personlig hämnd eller sprida extremistiska åsikter.

Om du t.ex. äger xyz.com kan en cyberkriminell skapa xyzsuger.com och publicera innehåll som är fullt av lögner och propaganda för att smutskasta ditt varumärke.

Det är lagligt att uttrycka sin åsikt, men klagosidor sprider ofta falsk information.

Verkliga exempel på cybersquatting

Här är några kända fall av cybersquatting:

  • Dan Parisi, en affärsman i New York, registrerade madonna.com. Efter en juridisk strid tvingades han överföra madonna.com till popstjärnan Madonna.
  • Google vann ett cybersquattingfall mot Jing Ren, som hade registrerat android.co.in. Android ägs av Google.
  • People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) vann ett mål mot Michael Doughney, som skapade en parodisida peta.com.
  • Bytedance, skaparna av den populära videodelningsplattformen TikTok, vann en rättstvist mot två australiensiska vänner som hade registrerat tiktok.com.
  • Al Fayed, ägare till varuhuset Harrods, vann kontroll över 60 internetadresser relaterade till Harrods.

Cybersquatting ökar. År 2022 tog World Intellectual Property Organization (WIPO) emot 7000 ärenden. Det är därför viktigt att vara proaktiv och undersöka om ditt företag är en potentiell måltavla för cybersquatting.

Hur man upptäcker cybersquatting

Det kan vara frustrerande att upptäcka att domännamnet du vill registrera för ditt företag redan är upptaget. Även om du äger varumärket kan domänregistratorn meddela att domänen redan är registrerad av någon annan. Vad ska du göra härnäst?

För det första, oroa dig inte! Inte alla fall där en domän är upptagen beror på cybersquatting. Vissa kan vara legitima misstag. Här är några steg för att ta reda på om ditt företag är utsatt för cybersquatting.

Kontrollera vart domännamnet leder

Om domänregistratorn svarar på din begäran om domänregistrering med ”Den här domänen är upptagen”, är nästa steg att skriva in webbadressen i din webbläsare för att se vart den leder.

Om du kommer till en sida som säger ”Den här domänen är till salu” eller ”Webbplatsen är under uppbyggnad”, är det troligt att en cybersquatter har lagt beslag på domännamnet.

Frånvaron av en fungerande webbplats betyder dock inte alltid cybersquatting. Domänägaren kan ha förvärvat domänen i god tro med avsikten att skapa en webbplats vid ett senare tillfälle.

Om webbadressen öppnar en sida som visar reklam för dina produkter eller omdirigerar dig till en konkurrents webbplats, är det sannolikt ett fall av cybersquatting.

Om webbadressen istället leder till en webbplats som är verksam inom en helt annan sektor än din, kan det röra sig om upphovsrättsintrång, och inte cybersquatting.

Cybersquatting kan också innebära att någon registrerar en domän som är mycket lik din befintliga. Gör en online-undersökning för att se om ditt företag har liknande domännamn. Du kan använda verktyg som dnstwister för att hitta sådana domäner.

Kontakta domännamnsregistranten

När du misstänker att vissa domäner har registrerats i syfte att dra nytta av ditt företags goda rykte, bör du kontakta domänägarna för att se om det är ett fall av cybersquatting.

Du kan hitta domänägarnas namn och e-postadresser på Who.is eller Whois.com. Kontakta dem för att höra deras synpunkt angående din misstanke.

Hur man hanterar cybersquatting

Om du har blivit utsatt för cybersquatting finns det flera alternativ för att lösa problemet:

#1. Anticybersquatting Consumer Protection Act (ACPA)

Anticybersquatting Consumer Protection Act antogs 1999 och ger varumärkesägare möjligheten att bekämpa cybersquatters som registrerar domännamn i illvilligt syfte för att dra nytta av de ursprungliga varumärkesägarnas goda rykte.

Om du anser att du är utsatt för cybersquatting kan du inleda en rättslig process mot den anklagade cybersquattern med stöd av denna lag.

#2. Internet Corporation for Assigned Names and Numbers

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) är en icke-vinstdrivande organisation som koordinerar förvaltningen av tekniska delar av domännamnssystemet (DNS) för att säkerställa universell tillgänglighet. På så sätt kan internetanvändare hitta alla legitima adresser.

Kort sagt ansvarar ICANN för att tilldela domännamn och se till att domännamnsregistreringar inte missbrukas.

Du kan överklaga under deras Uniform Domain-Name Dispute-Resolution Policy (UDRP) om någon har registrerat ett domännamn i ond tro i syfte att utnyttja ditt goda rykte.

Om du vinner kommer domänen att stängas av eller överföras till dig.

Av dessa två metoder för att bekämpa cybersquatting är UDRP-processen snabbare, och du behöver inte anlita en jurist för att lämna in ett UDRP-klagomål.

UDRP erbjuder dock ingen ekonomisk kompensation. Om ditt företag har drabbats av betydande ekonomiska förluster till följd av cybersquatting kan det vara bäst att inleda en rättslig process enligt Anticybersquatting Consumer Protection Act (ACPA).

Hur varumärken kan förhindra cybersquatting

Här är några beprövade metoder för att skydda ditt varumärke mot olika former av cybersquatting:

#1. Varumärkesskydda ditt företagsnamn och domännamn

Att varumärkesskydda ditt företags namn och domän är den mest effektiva strategin för att skydda dig mot cybersquatting. Det ger dig möjlighet att ta hjälp av UDRP (Uniform Domain-Name Dispute-Resolution Policy) eller Anticybersquatting Consumer Protection Act (ACPA) i kampen mot cybersquatters.

Att varumärkesskydda ditt företagsnamn och domän kan även ge dig rätten att erhålla kompensation från cybersquatters om ditt företag har lidit ekonomisk skada som ett resultat av deras agerande.

#2. Registrera varianter av din webbadress

Genom att köpa domäner med olika populära toppdomänvarianter och vanliga felstavningar kan du förhindra att cyberkriminella köper dessa domäner.

Om du omdirigerar dessa domäner till din ordinarie domän kommer användare att hamna på din webbplats även om de råkar skriva fel domännamn.

Om du exempelvis driver xyz.com kan du även registrera xyz.org, xyz.net och xyg.com, och omdirigera dessa till xyz.com. På så sätt kommer användare att hamna på xyz.com även om de skriver xyz.org eller xyg.com av misstag.

Att köpa flera domäner är inte alltid det mest kostnadseffektiva, men om cybersquatting kan skada ditt varumärke allvarligt kan det vara ett smart drag för att förhindra det.

Du kan göra en online-undersökning för att hitta billiga domännamn.

#3. Ställ in din domän på automatisk förnyelse

Cyberkriminella söker efter domännamn som ägare har glömt att förnya. Därefter registrerar de dessa domäner och stjäl varumärkenas online-identitet.

Du måste därför aktivera automatisk förnyelse för din domän för att försäkra dig om att ditt domännamn förnyas i tid innan det går ut.

#4. Investera i programvara för anti-cybersquatting

Domänbaserade cyberattacker ökar för varje dag som går. Att investera i en säkerhetslösning kan bidra mycket till att skydda din verksamhet mot illvilliga aktörer.

Här är några verktyg som erbjuder beprövad säkerhet:

Red Points

Om du söker efter ett specialiserat verktyg för att motverka varumärkesintrång är Red Points programvara för skydd mot imitation en pålitlig lösning. Den identifierar identitetsstöld på bara några sekunder med hjälp av en botstyrd sökning och initierar automatisk borttagning. Programvaran hjälper dig även att övervaka sociala medier för att upptäcka falska varumärken som utger sig för att vara ditt företag.

ZeroFox

ZeroFox erbjuder fullständig insyn och kontroll över dina domäner. Med ZeroFox kan du kontinuerligt övervaka dina domäner, skapa varningar vid hot som domänspoofing eller cybersquatting, automatisera borttagningsåtgärder med mera.

Anpassat domänskydd för Cloudflare Registrar

De som registrerar domäner hos Cloudflare Registrar under Enterprise Plan får anpassat domänskydd som förhindrar domänkapning.

Cloudflare Custom Domain Protection erbjuder:

  • Offline-bekräftelse för alla ändringsförfrågningar
  • Konsekvent användning av lås för registrar och registry
  • 2FA-autentisering tillämpas för alla registrantkonton
  • Kontroll av rimlighet

Dessa funktioner säkerställer att cyberkriminella inte kan ändra dina namnservrar eller registreringsdata, vilket skyddar din verksamhet från domänkapning.

DomainToolsIris Detect

DomainTools Iris Detect hjälper dig att upptäcka och övervaka efterapande domäner för att skydda ditt varumärke.

Med DomainTools Iris Detect kan du snabbt upptäcka intrångsdomäner, genomdriva åtgärder mot farliga domäner, övervaka infrastruktur som ständigt utvecklas med mera.

GreyMatter Digital Risk Protection (DRP) från ReliaQuest

Om du söker ett heltäckande skydd för din verksamhet är GreyMatter Digital Risk Protection (DRP) ett bra alternativ. När någon imiterar ditt varumärke ger det dig användbara insikter med tydliga instruktioner för åtgärder, inklusive rekommendationer för begränsning.

Hur webbplatsbesökare kan undvika cybersquatting

Här är några tips för att undvika att bli offer för cybersquatting:

  • Kontrollera webbadressen noggrant i webbläsarens adressfält för att försäkra dig om att du är på en legitim webbplats.
  • Officiella webbplatser har en hänglåssymbol. Var försiktig om webbplatsens SSL-certifikat har gått ut.
  • Webbplatser som har många popup-fönster, annonser, automatiska nedladdningar och frekventa – onödiga – omdirigeringar tenderar att vara skadliga.
  • Om något verkar för bra för att vara sant, är det oftast inte sant. Fall därför inte för oemotståndliga erbjudanden/rabatter. Klicka aldrig på misstänkta e-postlänkar, då dessa ofta leder användare till nätfiskewebbplatser.
  • Håll ditt operativsystem och din programvara uppdaterad för att förhindra att skadlig programvara från cybersquatting-webbplatser kan utnyttja sårbarheter i äldre program.

Sist men inte minst bör du installera ett premium antivirusprogram på din enhet. Ett antivirusprogram kan blockera skadliga webbplatser innan de kan skada din enhet.

Slutsats

Cybersquatting är ett allvarligt cybersäkerhetsproblem. Om du inte är uppmärksam på din online-närvaro kan cybersquatting-webbplatser stjäla din webbtrafik och minska din försäljning.

Dessutom kan sådana webbplatser skapa en negativ bild av ditt varumärke i dina kunders medvetande. Därför bör du vidta nödvändiga åtgärder för att förebygga cybersquatting och skydda din online-identitet.

För att förbättra säkerheten i ditt företag kan du även ta en titt på dessa bästa säkerhetsprogrammen online för små och medelstora företag.