Har du nyligen bekantat dig med skillnaderna mellan USB Gen 1, Gen 2 och Gen 2×2? Då är det dags att glömma det, för USB Implementers Forum (USB-IF) har precis presenterat USB 4, som kommer att överträffa alla de tidigare standarderna.
Utvecklingen inom USB-tekniken går fort, både när det gäller dataöverföringshastigheter och förändringar i standarderna. USB-IF har nyligen introducerat nya namnkonventioner för USB 3.2, den senaste specifikationen som utlovar överföringshastigheter på upp till 20 Gbps. Men trots USB 3.2:s snabbhet har Thunderbolt 3, en tre år gammal USB-standard, en dubbelt så hög hastighet, nämligen 40 Gbps. USB 4 kommer att förändra det genom att erbjuda samma imponerande hastighet.
Thunderbolt var en proprietär och dyr lösning
Om du undrar varför Thunderbolt 3 inte redan har tagit över USB-marknaden är svaret kostnaden. Intel utvecklade Thunderbolt 3, och alla som vill använda tekniken, oavsett om det handlar om ett flashminne, en port på en bärbar dator eller en kabel, måste betala en licensavgift. Denna avgift driver upp priset på allting som rör Thunderbolt, vilket gör andra USB-specifikationer billigare i jämförelse. Därför hittar du Thunderbolt i en exklusiv MacBook, men inte i en bärbar dator för 3000 kr. Kostnaden är helt enkelt för hög, och det är en av anledningarna till att alla USB-C-anslutningar inte är likadana.
Men Intel vill att Thunderbolt ska användas i större utsträckning, och i det syftet har de bestämt sig för att öppna upp specifikationen. Det är ur detta beslut som USB 4 har vuxit fram. Enligt USB Promotor Group kommer USB 4 att erbjuda samma hastighet som Thunderbolt genom att använda två 20 Gbps-kanaler. Höga hastigheter som dessa kommer att göra det mer realistiskt att använda externa skärmar och grafikkort, och utan licensavgifter blir det billigare. Dessutom kommer USB 4 att vara bakåtkompatibel med USB 3.2 och USB 2.0. Tack vare Intels teknologi kommer USB 4 även att vara bakåtkompatibel med Thunderbolt 3.
En annan fördel bör vara att kostnaden för USB 4-enheter blir lägre. Eftersom det inte krävs någon licensavgift till Intel för att skapa USB 4, bör de totala kostnaderna för USB 4-produkter vara lägre än för Thunderbolt 3-enheter.
Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa hastigheter kräver en uppdatering av all hårdvara. Det räcker inte att ha ett USB-minne som klarar 40 Gbps, porten som du ansluter den till måste också ha samma kapacitet. Om du kopplar in en USB 4-enhet i en USB 3.2 2×2-enhet kommer du att vara begränsad till portens maximala hastighet (och vice versa).
Detta är endast ett utkast med grundläggande information
Tyvärr, är det mesta vi inte vet… just det. Intel har till exempel meddelat att de kommer att fortsätta erbjuda Thunderbolt 3 parallellt med USB 4, vilket antyder att Thunderbolt 3 kommer att ha fördelar som USB 4 saknar, men exakt vilka fördelar det rör sig om har inte specificerats.
Vi vet heller inte när vi kan förvänta oss att se de första USB 4-produkterna. De slutgiltiga specifikationerna för USB 4-standarden kommer inte förrän i mitten av året, och först därefter kan tillverkarna börja skapa produkter som använder den nya standarden.
Och det sista vi inte vet? Det slutgiltiga namnet. Om du hoppas att den kommer att heta USB 4, ska du inte hålla andan. Namngivningen kommer ofta senare, vilket vi har sett med USB 3.2 2×2, som USB-IF från början kallade för USB 3.2. När alla detaljer är klara och dammet har lagt sig, kan det vara så att löftet om ”en port för att styra alla” med USB-C äntligen kan bli verklighet.