Terraform vs. Kubernetes: Head to Head-jämförelse

Automatisering inom mjukvaruutveckling har blivit en central aspekt. Genom att automatisera infrastruktur minskar man inte bara antalet konfigurationsändringar, utan eliminerar också risken för fel som orsakas av mänskliga misstag. Dessutom ökar transparensen för samtliga projektteam.

Att lansera en ny produkt eller att göra förbättringar i en existerande infrastruktur kan vara utmanande utan automatisering. Lyckligtvis finns det en mängd olika automatiseringsverktyg som kan underlätta projektets livscykel.

Denna artikel kommer att fokusera på två mycket populära automatiseringsverktyg, Terraform och Kubernetes, och belysa deras viktigaste olikheter.

Terraform Introduktion

Terraform är ett open source-verktyg som möjliggör säker och förutsägbar hantering av infrastruktur i stor skala genom att använda principerna för ”infrastruktur som kod” och vara oberoende av molnleverantörer. Detta verktyg, utvecklat av Hashicorp, underlättar provisionering av infrastruktur både lokalt och i molnet.

Terraform använder ett deklarativt konfigurationsspråk kallat Hashicorp Configuration Language (HCL). Detta gör det möjligt att automatisera hanteringen av infrastruktur i alla typer av miljöer. Det underlättar också för IT-proffs att samarbeta och göra säkra ändringar i molnmiljöer, samt att skala dessa efter affärsbehov.

Moduler ger möjlighet till ökad återanvändning och koddelning, vilket främjar samarbete och ökar produktiviteten hos team som arbetar i molnet. Leverantörer, å andra sidan, är plugins som möjliggör interaktion och integration med olika API:er och är en av de viktigaste faktorerna för att utöka Terraforms funktionalitet.

Terraform håller en intern koll på tillståndet för hanterad infrastruktur. Detta inkluderar resurser, konfigurationer, metadata och deras relationer. Terraform upprätthåller aktivt detta tillstånd och använder det för att planera, spåra ändringar och göra modifikationer i infrastrukturmiljöer. För att underlätta lagarbete och samverkan bör detta tillstånd lagras på en plats som är tillgänglig för alla.

Terraforms arbetsflöde består av tre huvudsakliga steg. Först skapas konfigurationsfiler i form av infrastrukturkod som representerar önskad miljö. Därefter verifieras den genererade planen mot våra specifikationer. Slutligen, efter att ha noggrant granskat alla ändringar, appliceras planen för att etablera de nödvändiga infrastrukturresurserna.

Kubernetes Introduktion

Kubernetes (K8s) är en open source-plattform för containerorkestrering som automatiserar distribution och hantering av containeriserade applikationer. Detta kraftfulla system möjliggör enkel skalning och hög tillgänglighet för applikationer. Kubernetes har utvecklats av Google baserat på företagets erfarenhet av att hantera kritiska produktionsmiljöer.

Kubernetes är molnagnostiskt, vilket ger stor flexibilitet när det kommer till att köra arbetsbelastningar i både molnet och lokala miljöer. Det är också utbyggbart, vilket gör det enkelt att lägga till nya funktioner eller anpassade verktyg till klustren.

En av Kubernetes stora fördelar är dess förmåga att självläka. Om en container misslyckas, startas den automatiskt om och schemaläggs på nytt. Noder kan också ställas in för att ersätta varandra automatiskt, och trafiken dirigeras endast till felfria komponenter som har klarat hälsokontroller.

Distributioner hanteras i steg, och Kubernetes har intelligenta mekanismer för att övervaka applikationers hälsa under distribution. Om en applikation inte rapporterar ett felfritt tillstånd efter en distribution, återställs eventuella problematiska ändringar automatiskt.

Under årens lopp har det förts många diskussioner kring hur man kan hålla en applikation igång samtidigt som nya mjukvaruversioner lanseras. Det finns en mängd olika distributionsalternativ att välja mellan.

Kubernetes hanterar tjänstedetektering och lastbalansering av trafik mellan liknande pods, vilket eliminerar behovet av komplexa externa lösningar.

De inbyggda mekanismerna kan utökas för att hantera konfigurationer och hemligheter för dina applikationer. Dessutom underlättar det skalning av dina applikationer genom att erbjuda automatisk skalning och kommandobaserad skalning.

Terraform vs. Kubernetes

Trots att dessa moderna teknologier delar många likheter, finns det också fundamentala skillnader mellan dem. Låt oss ta en närmare titt på några av dessa skillnader.

Fokusområde

Terraform och Kubernetes skiljer sig åt genom att de har olika målsättningar och adresserar olika problem. Terraform fokuserar på att tillhandahålla infrastrukturkomponenter och tar sikte på konceptet infrastruktur som kod. Kubernetes är utformat för att möjliggöra körning av containerbaserade arbetsbelastningar och fokuserar på containerorkestrering.

Konfigurationsspråk

Terraform definierar deklarativa objekt med hjälp av Hashicorp Configuration Language (HCL). Genom att använda en HCL-fil är det möjligt att skapa resurser som körs på flera molnplattformar.

Kubernetes definierar deklarativa objekt i YAML- och JSON-filer. Dessa filer används för att specificera hur man ska hantera Kubernetes-objekt. Även om både YAML och JSON kan användas, föredras YAML för att skriva konfigurationsfiler.

Verktyg arbetsflöde

Terraforms arbetsflöde är användarvänligt och enkelt att lära sig för nya användare. För att kunna köra applikationer i Kubernetes på ett effektivt sätt krävs dock förståelse för många av klustrets interna komponenter och mekanismer. Det kan i regel vara svårare för nya användare att få grepp om Kubernetes.

Planeringsfas & konfigurationsdrift

Terraform är ett verktyg som möjliggör identifiering och varning om konfigurationsdrift. Detta sker genom planeringsfasen i det vanliga arbetsflödet. Kubernetes, å andra sidan, erbjuder inte denna funktionalitet.

Resursskapande

Terraform CLI ger ett kommandoradsgränssnitt för Terraform, med stöd för kommandon som terraformplan och terraformapplikation. Terraform använder CLI för att exekvera och hantera deklarativa konfigurationer för att skapa resurser.

Kubernetes har sitt eget kommandoradsverktyg för hantering av Kubernetes-resurskluster, kubectl. Med kubectl kan resurser skapas, som att allokera minne och CPU till behållare, samt skapa noder. Det ger också möjligheten att distribuera applikationer.

Fördelar med Terraform och Kubernetes 👍

Fördelar med Terraform:

  • Möjliggör distribution i flera molnmiljöer med en mängd olika resurser
  • Bidrar till att undvika driftstopp
  • Underlättar registrering, spårning, hantering och rapportering av förändringar
  • Använder en deklarativ syntax
  • Har omfattande och lättläst dokumentation

Fördelar med Kubernetes:

  • Resurseffektiv – möjliggör horisontell skalning av infrastruktur
  • Förhindrar inlåsning till en viss infrastruktur
  • Använder en deklarativ syntax
  • Automatiserar återställning genom att övervaka repliker och säkerställa ett kontinuerligt felfritt system
  • Ett ledande verktyg för containerhantering med omfattande dokumentation, utvecklat av Google

Nackdelar med Terraform och Kubernetes 👎

Nackdelar med Terraform:

  • Saknar fullständigt stöd för GKE (Google Kubernetes Engine)
  • Har ingen funktion för felhantering
  • Erbjuder inte återställning. Vid behov måste användaren först förstöra det hanterade objektet och sedan skapa det på nytt
  • Buggar förekommer ofta i nya utgåvor

Nackdelar med Kubernetes:

  • Har en brant inlärningskurva
  • Möjliggör endast infrastrukturorkestrering
  • Det kan vara nödvändigt att justera arbetsflöden för att introducera K8s i en organisation

Här följer en jämförelse mellan Kubernetes och Terraform:

Kubernetes Terraform
Beskrivning Open source containerorkestreringssystem Open source, infrastruktur som kod, mjukvaruverktyg
Ursprungligt lanseringsdatum 9 september 2014 28 juli 2014
Utvecklare Google, Rancher Labs, Cloud Native Computing Foundation HashiCorp
Konfigurationsspråk YAML/JSON HCL (Hashicorp Configuration Language)
Verktyg för kommandokörning kubectl används för att köra Kubernetes-kommandon Terraform CLI används för att köra kommandon
Komplexitet Kräver kunskap om interna klusterkomponenter och mekanik Lättare att förstå

Kubernetes vanliga användningsfall

Orkestrera containrar över flera värdar

Kubernetes är plattformsoberoende och tillåter dig att hosta dina containrar på flera maskiner eller i molnet. Dess failover-lager säkerställer hög tillgänglighet.

Hantera beräkningsresurser

Att hosta ett dedikerat Kubernetes-kluster kan ofta vara mer kostnadseffektivt än att köra flera servrar. Ett Kubernetes-kluster är också enklare att hantera än flera värdar med olika servrar.

Kör CI/CD-plattformar

Kubernetes är en viktig komponent i CI/CD-metoder och ett populärt val för att köra CI/CD-plattformar som Jenkins, Spinnaker och Drone. Kubernetes kan köra CI/CD-plattformar förutsatt att de kan packas i en container.

Lagringsorkestrering

Kubernetes stöder dynamisk provisionering av lagringsvolymer. Lagringssystem kan integreras med valfri plattform, inklusive nätverks- och molnlagring.

Tjänstedetektering och lastbalansering

Kubernetes exponerar containerklustertjänster till andra plattformar genom en DNS-punkt inom klustret. Kubernetes kan distribuera trafik och lastbalansera den för att säkerställa tillgänglighet och stabilitet hos distribuerade instanser även vid hög nätverkstrafik.

Terraform vanliga användningsfall

Spårningsinfrastruktur

Terraform spårar dina resurser och använder en tillståndsfil för att ha koll på dem. Denna fil fungerar som referenspunkt när resurser ändras. Terraform använder filen för att avgöra vilka ändringar som krävs i din infrastruktur för att uppnå önskat slutresultat.

Multi-molndistribution

Terraform är en plattform som kan användas i valfritt moln. Med en HCL-konfigurationsfil kan du hantera infrastrukturresurser som finns hos flera molnleverantörer. Det kan också hantera beroenden mellan moln. Multi-molninstallationer ökar robustheten och feltoleransen.

Hantera flerskiktsapplikationer

Flerskiktsapplikationer kan delas upp genom att definiera en specifik logik för varje nivå. Terraform hanterar automatiskt beroenden mellan nivåer genom att definiera varje nivå som en samling. Beroenden och plugins krävs för att säkerställa kompatibilitet mellan nivåerna och kan vara svåra att installera manuellt.

Terraforms provisionering ser till att dessa beroenden installeras och implementeras korrekt varje gång. Terraform bekräftar till exempel att databasnivån är tillgänglig innan webbservrar eller lastbalanserare provisioneras.

Programvarudefinierat nätverk

Terraform kan kommunicera med programvarudefinierade nätverk för att konfigurera nätverket enligt kraven för dess applikationer. Detta möjliggör en övergång från ett biljettbaserat arbetsflöde till en automatiserad distributionsprocess, vilket minskar distributionstiden.

Slutord

Vi har nu undersökt de mest betydande skillnaderna mellan Terraform och Kubernetes, två av de mest använda moderna DevOps-verktygen. Vi har sett vad varje verktyg erbjuder utvecklare och IT-operatörer, och vad de är bäst på. Terraform är ett enda ramverk som automatiserar resurser deklarativt över flera molnplattformar. Kubernetes å andra sidan hanterar resurshantering, distributioner och lastbalansering i dina containermiljöer.

Dessa verktyg kommer att underlätta automatisering av infrastruktur, applikationsdistributioner, övervakning och andra uppgifter.

Om du är intresserad kan du därefter utforska Terraforms bästa praxis.