Funderar du på att ge dig in i den smarta hemmets värld? Utmärkt! Men vänta lite med att kasta dig huvudstupa in i köpkarusellen. Att göra det utan en genomtänkt strategi är ett vanligt nybörjarmisstag. Innan du börjar shoppa bör du ställa dig själv några grundläggande frågor.
Vilka möjligheter till förändring finns i ditt hem?
Att skapa ett smart hem innebär att installera ny teknologi i olika omfattning. Vissa enheter, som smarta eluttag och röststyrda högtalare, är lika enkla att installera som att plugga in dem. Andra kräver mer ingrepp i hemmet, som att byta lås eller installera en smart dörrklocka.
Men beroende på din boendesituation kanske du inte har friheten att göra alla dessa förändringar. Om du bor i en hyresrätt kan du exempelvis behöva tillstånd för att byta ut lås. I vissa fall kan svaret helt enkelt vara nej.
Andra installationer kan kräva teknisk kompetens. Känner du dig bekväm med att arbeta med el? Eller med VVS-installationer? Om inte, begränsar det dig från att installera enheter som är direktanslutna till el- eller vattenledningar. Då kan du behöva anlita en professionell installatör, vilket höjer den totala kostnaden.
Vad är ditt mål med ett smart hem?
Vill du ha smart belysning som du kan styra med rösten?
När du vet vilka förändringar du kan göra är det dags att fundera över vad du vill uppnå. Idag verkar tillverkare vilja stoppa in en radiosändare i nästan allt och kalla det ”smart” för att kunna sälja det. Det finns många smarta prylar du bör undvika. För att välja rätt smarta enheter för just dig behöver du ha en klar bild av vad du vill att ditt smarta hem ska åstadkomma. Om ditt främsta mål är att minska energiförbrukningen, då är smarta glödlampor, smarta eluttag och en smart termostat en bra början.
Om säkerhet är din prioritet bör du istället investera i smarta lås, video-dörrklockor och övervakningskameror. Smarta hem-teknik kan fylla en mängd olika behov och önskemål, och ofta kan en enda enhet lösa flera problem samtidigt. Men börja i liten skala. Välj ett mål och fokusera på det först. Sedan kan du utöka.
Vill du göra allt själv?
Vi på [Namn på publikation eller webbplats] fokuserar ofta på gör-det-själv-lösningar för smarta hem, men du måste inte göra allt själv. Företag som Control4 och Savant erbjuder skräddarsydda smarta hemsystem som du kan köpa. Vanligtvis får du ett centraliserat nav (ibland ett traditionellt smart hem-nav, men oftare en komplett dator som en Mac Mini) och en serie enheter, som smarta kontakter, glödlampor och till och med smarta solskydd.
Control4, Savant och liknande företag erbjuder en enda app för att styra ditt smarta hem. De fungerar ofta också med externa tjänster som Google Home och Alexa. Dessa företag gör allt det tunga arbetet åt dig, men det kommer till en extra kostnad.
Om du föredrar att spara pengar kan du välja gör-det-själv-vägen, vilket innebär att du själv väljer nav, enheter och hanterar dem.
Hur mycket pengar vill du lägga ner?
När du har bestämt dig för ett färdigt system eller en gör-det-själv-lösning, måste du bestämma budgeten. Färdiga system brukar erbjudas i paket, medan gör-det-själv-lösningar kräver att du plockar ihop dina egna komponenter.
Du kan skapa ett bra smart hem för nybörjare för ungefär 400 dollar, men du behöver inte skaffa alla enheter på en gång. Om ditt första mål är röststyrd belysning och du vill spendera under 40 dollar är Wyze-glödlampor ett utmärkt val. Om du har en större budget kan du satsa på Philips Hue-lampor istället.
Det här är inte en fråga med ett enkelt svar. Du bör planera stegvis: ”Hur mycket vill jag spendera nu? Om sex månader? Om ett år?” Att rulla ut ditt smarta hem i etapper hjälper till att sprida kostnaderna.
Vilken röstassistent ska du välja?
Även om automatisering är den verkliga styrkan med ett smart hem, så är det i praktiken röstassistenter som används mest för att styra smarta enheter. Om du är okej med att släppa in molnet i ditt hem kan Alexa eller Google Assistant vara den mest intuitiva och kraftfulla komponenten i ditt smarta hem.
Men de är inte identiska. Amazon Echo-enheter finns till exempel i fler olika utföranden, medan Google är bättre på naturligt språk och webbsökningar.
Vissa smarta enheter stöder bara Alexa eller Google Assistant, medan andra stöder båda. Även de enheter som stöder båda kan ha olika funktioner beroende på vilken assistent du använder. Exempelvis stöder Schlage Encode Wi-Fi-låset röstupplåsning med pinkod och rutiner på Alexa, men inte på Google.
Det är lite som att välja mellan Android eller iPhone. Båda är bra system som förmodligen uppfyller de flesta av dina behov. Men små detaljer kan göra stor skillnad. Det kan vara en app som saknas på iPhone eller en integration som endast finns med Google Assistant.
Kommer din familj och dina gäster att uppskatta ditt smarta hem?
Bor du ensam? Om inte (och i viss mån även om du gör det) kommer andra att interagera med ditt smarta hem. Om familj, vänner eller rumskamrater som bor med dig ogillar ditt smarta hem och vägrar att använda det, blir det svårare för dig att använda det själv.
Samma sak gäller när du får gäster. Om du inte förbereder dem på att du bor i ett smart hem kan de känna sig obekväma och tveka att komma tillbaka i framtiden. Du kan underlätta detta genom att göra ditt smarta hem lättare att använda för vänner och familj. Men allt börjar med att ni pratar om fördelarna med ett smart hem.
Om din partner eller dina barn inte gillar idén om ett smart hem kanske du bör tänka efter en extra gång innan du investerar i smarta prylar. Åtminstone bör du diskutera dessa frågor på ett ordentligt sätt så att alla känner sig bekväma i hemmet.
Gör inte misstaget att kasta dig över den första smarta pryl som fångar ditt intresse. Genom att planera för ditt smarta hem kan du undvika att göra misstag som du sedan ångrar och att köpa prylar i onödan. Och du kommer att få mer glädje av ditt smarta hem.