Skillnaden mellan hårdvara, programvara och molnbrandväggar

Onlinelandskapet utvecklas ständigt, vilket är både välsignelse och förödelse för IT-infrastrukturen.

Det är välsignelse; eftersom vi har sett otroliga innovationer för att göra våra liv enklare och mer produktiva.

Det är en bana; eftersom vi också hör frekventa cyberattacker som kostar företag enorma engångsbelopp av pengar och rykte.

Följaktligen inledde man behovet av att ha avancerad teknik för att skydda företag och människor från missöden. Ju mer sofistikerade cyberangriparna är, desto mer är behovet av att ligga före i loppet.

Brandväggar introduceras för att lösa detta problem för tre decennier sedan, och de har utvecklats sedan dess. De är skyddande sköldar som används för att övervaka och kontrollera inkommande och utgående trafik för att leverera en skyddad miljö för dina data och system.

Nu kan du använda olika brandväggar för att möta dina personliga eller affärsbehov. Det inkluderar nätverksbrandväggar, webbapplikationsbrandväggar (WAF), nästa generations brandväggar, molnbaserade, mjukvaru- och hårdvarubaserade och mer.

Många gånger har organisationer svårt att välja mellan molnbaserade brandväggar eller traditionella brandväggar som mjukvara eller hårdvara.

Den här artikeln handlar om att koppla ihop dessa prickar för att hjälpa dig välja rätt brandvägg baserat på dina behov.

Nu kör vi!

Hårdvarubrandväggar

Vad är dem?

En fysisk enhet som är installerad mellan ett datornätverk och Internet eller i kanten av nätverket för att övervaka datapaket under överföring är en hårdvarubrandvägg. Namnet känner det också till perimeterbrandväggen eftersom den skyddar hela ditt nätverk genom att bedöma inkommande och utgående trafik vid perimetern.

Vad gör de?

Baserat på vissa fördefinierade regler tillåter eller blockerar den paketen för att hålla din nätverksmiljö säker. Det filtrerar paket baserat på data som käll- och destinationsadresser. Därefter ger det dina nätverksadministratörer mycket kontroll över den rättmätiga användningen av nätverket.

Summan av kardemumman, det skyddar de uppkopplade systemen och håller skurkarna utanför.

Krav

En dedikerad hårdvarubrandvägg kan kräva sofistikerad IT-expertis och kunskap för installation eller en dedikerad avdelning eller IT-anställda för den delen. Därför utnyttjas hårdvarubrandväggar vanligtvis av storskaliga företag med ett intensivt säkerhetsproblem, som bankverksamhet.

När installationen är klar behöver du bara en punkt för att hantera hela nätverkssäkerheten. I slutändan sparar det dig massor av resurser och tid.

Fördelar med att ha hårdvarubrandväggar

  • En enda brandvägg kan skydda hela din nätverkszon
  • Hastighet och prestanda förblir intakta
  • Mindre sårbara för attacker
  • Integreras enkelt med andra säkerhetssystem som lastbalansering, VPN, etc.

Exempel

Några kända namn för hårdvarubrandväggar är SonicWall, Cisco och Fortinet.

Mjukvarubrandväggar

Vad är dem?

Som namnet antyder är en mjukvarubrandvägg en mjukvarubaserad lösning installerad som en virtuell apparat eller på enskilda datorer i ditt nätverk för att skydda dem mot sårbarheter. Det kan styra beteendet som är associerat med vissa applikationer.

Du kan till exempel använda den för att blockera vissa webbplatser eller skrivare som är installerade i ditt nätverk.

Vad gör de?

Mjukvarubrandväggar fungerar som en andra försvarslinje mot onlineattacker. I ett scenario när ett skadligt program försöker komma åt ditt nätverk, kan en mjukvarubrandvägg bedöma dess legitimitet genom att konsultera en uppdaterad databas.

Med hjälp av denna information tillåter eller blockerar brandväggen programmet. De är bra på att minska risker från en svartlistad adress, misstänkta applikationer, okänd skadlig programvara och mer. Dessa brandväggar ger utökad flexibilitet samtidigt som de tilldelar arbetsstationer och användare med olika behörighetsnivåer.

Krav

Det är lättare att installera mjukvarubrandväggar jämfört med hårdvarubrandväggar. Därför använder små företag och hemanvändare i stor utsträckning denna typ av brandvägg. På grund av dess enkla anpassning kan användare ha bättre kontroll över dess funktioner och skyddsfunktioner.

Fördelar med att ha mjukvarubrandväggar

  • Prisvärt, även om du väljer de topprankade brandväggarna
  • Ekonomiskt för ett litet kontor med begränsade system
  • Lätt att ställa in och hantera
  • Du kan bestämma skyddsnivån under installationen och definiera säkerhetsnivån därefter för en användare
  • Bättre kontroll och flexibilitet för att bedöma vilka ansökningar som måste tillåtas eller blockeras
  • Meddelar användarna om ett skadligt program som försöker komma in i nätverket

Några nackdelar

  • Använder mer resurser inklusive minne och diskutrymme jämfört med hårdvarubrandväggar
  • Prestanda kan påverkas baserat på systemhastighet
  • Behöver regelbunden administration och uppdatering

Exempel

En av de bästa mjukvarubaserade brandväggarna är pfSense. Kolla in en brandvägg med mer öppen källkod.

Bli inte förvirrad med WAF (web application firewall). WAF och mjukvarubrandväggar är två olika saker. WAF är bara för webbplatsskydd (lager 7), där en mjukvarubrandvägg är ett alternativ till hårdvara som kan skydda mot både nätverk och webbhot.

☁️ Molnbaserade brandväggar

Nu kommer den här från en annan liga.

När företag har börjat gå över till molnet har säkerhetsbehoven också utvecklats i enlighet med detta. Därför har det introducerat molnbrandväggar.

Till skillnad från mjukvaru- och hårdvarubrandväggar som installeras på plats, använder molnbrandväggar molnlösningar.

Vad är dem?

Molnbrandväggar finns i molnet som förklarar orsaken bakom dess nomenklatur. De kallas också för Firewall-as-a-Service (FaaS). Det bildar en säker virtuell barriär kring molnplattformar, applikationer och infrastruktur.

Vad gör de?

Som i fallet med traditionella brandväggar där de bildar en barriär kring det interna nätverket i en organisation, fungerar även molnbrandväggar på samma sätt.

De kontrollerar och hanterar dataflödet mellan interna system i en organisation och externa domäner. För att bestämma vilken data som ska tillåtas eller förkastas, använder den en intelligent dataanalys. Först hämtar den information om kända hot från en databas och analyserar även tidigare problem och interna aktiviteter för att förutse framtida hot.

När det gäller molnbrandväggar finns det ingen fysisk omkrets i förhållande till system och applikationer. Här är systemelement utspridda. Istället för att datafiltrering sker vid en enda punkt, filtrerar molnbrandväggar data på molnnivå och håller de dåliga spelarna borta.

De kan filtrera trafik från flera källor, inklusive internet, virtuella datacenter, mellan hyresgäster eller virtuella nätverk.

Krav

Molnbaserade brandväggar kräver inte att du installerar eller konfigurerar dig själv. Tredjepartsleverantörer som tillhandahåller tjänsten tar hand om alla dessa saker. De hanterar och håller också uppdaterade för att möta nya utmaningar, och ser till att ditt nätverk är helt säkert.

Allt du behöver göra är att köpa och koppla av, vara säker på att dina data och system är säkra från attacker. Således kan du investera all din tid i att vårda och växa ditt företag utan krångel eller bekymmer.

Fördelar med att ha molnbaserade brandväggar

  • Smidig driftsättning utan att slösa tid
  • Skalbar i enlighet med en organisations behov
  • Högre tillgänglighet garanterar ett konstant flöde av säkerhetstjänster, redundant kraft och automatiserade säkerhetskopieringar
  • Identitetsskydd eftersom de kan integreras med åtkomstkontroller, vilket ger användarna bättre kontroll över filtreringsverktyg
  • Bättre prestanda då du kan kontrollera allt från synlighet, konfiguration, användning, loggning, etc.
  • I händelse av problem kan du använda ögonblicksbilder och sedan återställa önskade tillstånd omedelbart.

Några nackdelar

  • Tillgänglighet beror på molninfrastrukturens tillgänglighet.
  • Avancerade funktioner kan göra ditt nätverk långsammare.
  • Överväger ofta generiska användningsfall som kanske inte är effektiva för att blockera mjukvaruspecifika sårbarheter som de i plugins.

Exempel

Om du vill prova några molnbrandväggar kan du välja Cloudflare, SUCURI, Sophosoch Imperva.

Slutsats

Nu när du har en bra uppfattning om vad mjukvarubaserade, hårdvarubaserade och molnbrandväggar är, hoppas jag att det skulle vara lättare för dig att bestämma vilken som skulle vara lämplig för dig. Tänk alltid på dina behov av att ha en brandvägg, undersök fördelarna och nackdelarna och välj sedan den bästa kombinationen.

Nästa steg,

Utforska några av de bästa brandväggarna för webbapplikationer för att skydda webbplatser och onlineföretag.