Den digitala sfären är i ständig förändring, vilket kan vara både en fördel och en utmaning för IT-infrastrukturer.
Det är en fördel eftersom vi har sett enastående innovationer som underlättar våra liv och ökar vår produktivitet.
Det är en utmaning eftersom vi också kontinuerligt hör om cyberattacker som orsakar enorma ekonomiska förluster och skadar företagens rykte.
Detta har skapat ett behov av avancerad teknik för att skydda företag och individer från olyckor. Ju mer sofistikerade cyberangreppen blir, desto viktigare blir det att ligga steget före.
Brandväggar introducerades för att hantera detta problem för tre decennier sedan och har utvecklats sedan dess. De fungerar som skyddande sköldar, övervakar och kontrollerar både inkommande och utgående trafik för att säkerställa en trygg miljö för din data och dina system.
Idag finns det flera olika typer av brandväggar som kan anpassas till dina personliga eller företagsrelaterade behov. Dessa inkluderar nätverksbrandväggar, web application firewalls (WAF), nästa generations brandväggar, molnbaserade, programvarubaserade och hårdvarubaserade med mera.
Många organisationer kämpar med valet mellan molnbaserade brandväggar och traditionella brandväggar som programvara eller hårdvara.
Den här artikeln syftar till att reda ut begreppen och hjälpa dig att välja rätt brandvägg utifrån dina specifika behov.
Låt oss börja!
Hårdvarubrandväggar
Vad är de?
En hårdvarubrandvägg är en fysisk enhet som installeras mellan ett datornätverk och internet, eller i nätverkets ytterkant. Den har som uppgift att övervaka datapaket under överföring. Den kallas ofta för perimetersbrandvägg eftersom den skyddar hela nätverket genom att analysera all inkommande och utgående trafik vid nätverkets gräns.
Vad gör de?
Baserat på förutbestämda regler godkänner eller blockerar brandväggen datapaket för att hålla nätverksmiljön säker. Den filtrerar paket baserat på information som käll- och destinationsadresser. Nätverksadministratörer får därmed stor kontroll över nätverkets legitima användning.
Sammanfattningsvis skyddar den anslutna system och håller oönskade aktörer utanför.
Krav
En dedikerad hårdvarubrandvägg kan kräva specialiserad IT-expertis för installation, alternativt en dedikerad IT-avdelning eller IT-personal. Därför används hårdvarubrandväggar ofta av större företag med höga säkerhetskrav, som exempelvis inom banksektorn.
Efter installationen behövs endast en central punkt för att hantera hela nätverkssäkerheten. I slutändan sparar detta både resurser och tid.
Fördelar med hårdvarubrandväggar
- En enda brandvägg kan skydda hela ditt nätverksområde
- Hastighet och prestanda bibehålls
- Mindre mottagliga för attacker
- Enkel integration med andra säkerhetssystem som lastbalansering och VPN
Exempel
Några välkända tillverkare av hårdvarubrandväggar är SonicWall, Cisco och Fortinet.
Programvarubrandväggar
Vad är de?
Som namnet antyder är en programvarubrandvägg en lösning baserad på programvara. Den installeras antingen som en virtuell enhet eller på enskilda datorer i nätverket för att skydda dem mot sårbarheter. Programvarubrandväggen kan styra beteenden kopplade till specifika applikationer.
Du kan till exempel använda den för att blockera specifika webbplatser eller skrivare i ditt nätverk.
Vad gör de?
Programvarubrandväggar fungerar som en andra försvarslinje mot nätattacker. Om skadlig programvara försöker komma in i nätverket, kan en programvarubrandvägg utvärdera dess legitimitet genom att konsultera en aktuell databas.
Baserat på denna information godkänner eller blockerar brandväggen programmet. De är effektiva för att minska risker från svartlistade adresser, misstänkta applikationer och okänd skadlig kod. Dessa brandväggar ger utökad flexibilitet och möjlighet att tilldela olika behörighetsnivåer till arbetsstationer och användare.
Krav
Programvarubrandväggar är enklare att installera än hårdvarubrandväggar. Därför används de ofta av små företag och hemanvändare. Den enkla anpassningen gör att användare får bättre kontroll över dess funktioner och skyddsegenskaper.
Fördelar med programvarubrandväggar
- Prisvärda, även om du väljer de högst rankade brandväggarna
- Ekonomiskt för mindre kontor med begränsat antal system
- Lätta att konfigurera och hantera
- Möjlighet att bestämma skyddsnivå under installationen och definiera säkerhetsnivå för enskilda användare
- Bättre kontroll och flexibilitet när det gäller att avgöra vilka applikationer som ska tillåtas eller blockeras
- Notifierar användare om skadlig programvara försöker ta sig in i nätverket
Några nackdelar
- Använder mer resurser, inklusive minne och diskutrymme, jämfört med hårdvarubrandväggar
- Prestanda kan påverkas beroende på systemets hastighet
- Kräver regelbunden administration och uppdatering
Exempel
En framstående programvarubaserad brandvägg är pfSense. Det finns också flera andra brandväggar med öppen källkod.
Förväxla inte programvarubrandväggar med WAF (web application firewall). De är inte samma sak. WAF är specifikt utformad för skydd av webbplatser (lager 7), medan en programvarubrandvägg är ett alternativ till hårdvaran och skyddar både nätverk och webbservrar.
☁️ Molnbaserade brandväggar
Den här kategorin tillhör en annan liga.
I takt med att företag har börjat migrera till molnet har även säkerhetsbehoven utvecklats. Därför har molnbrandväggar introducerats.
Till skillnad från program- och hårdvarubrandväggar som installeras på plats, använder molnbrandväggar molnlösningar.
Vad är de?
Molnbrandväggar finns i molnet, därav namnet. De kallas även Firewall-as-a-Service (FaaS). De skapar en säker virtuell barriär runt molnplattformar, applikationer och infrastruktur.
Vad gör de?
Precis som traditionella brandväggar skapar en barriär runt ett internt nätverk, fungerar molnbrandväggar på samma sätt.
De kontrollerar och hanterar dataflödet mellan interna system och externa domäner. För att avgöra vilken data som ska godkännas eller nekas använder de en intelligent dataanalys. Först hämtas information om kända hot från en databas. Därefter analyseras tidigare problem och intern aktivitet för att förutse framtida hot.
När det gäller molnbrandväggar finns det ingen fysisk omkrets i relation till system och applikationer. Här är systemelementen utspridda. Istället för att datafiltreringen sker vid en enskild punkt, filtrerar molnbrandväggar data på molnnivå och håller oönskade aktörer borta.
De kan filtrera trafik från flera källor, inklusive internet, virtuella datacenter, mellan klienter eller virtuella nätverk.
Krav
Molnbaserade brandväggar kräver ingen egen installation eller konfiguration. Tredjepartsleverantörer som tillhandahåller tjänsten tar hand om allt detta. De hanterar och uppdaterar också tjänsten för att möta nya utmaningar och säkerställa att ditt nätverk är helt säkert.
Allt du behöver göra är att köpa tjänsten och sedan kan du känna dig trygg med att dina data och system är skyddade mot attacker. Du kan därmed investera din tid i att utveckla ditt företag utan onödig oro.
Fördelar med molnbaserade brandväggar
- Smidig driftsättning utan onödig tidsåtgång
- Skalbarhet anpassad efter organisationens behov
- Hög tillgänglighet som garanterar ett konstant flöde av säkerhetstjänster, redundant kraft och automatiserade säkerhetskopieringar
- Identitetsskydd tack vare integration med åtkomstkontroller, vilket ger användarna bättre kontroll över filtreringsverktyg
- Bättre prestanda genom att du kan kontrollera allt från synlighet, konfiguration och användning till loggning
- Vid eventuella problem kan du använda ögonblicksbilder och omedelbart återställa till önskat läge
Några nackdelar
- Tillgänglighet beroende av molninfrastrukturens tillgänglighet
- Avancerade funktioner kan göra nätverket långsammare
- Ofta anpassade för generella användningsfall, vilket kanske inte är lika effektivt för att blockera specifika sårbarheter, t.ex. i plugins
Exempel
Om du vill testa molnbrandväggar kan du välja Cloudflare, SUCURI, Sophos och Imperva.
Slutsats
Nu när du har fått en bra förståelse för vad programvarubaserade, hårdvarubaserade och molnbrandväggar är, hoppas jag att det blir enklare för dig att välja den som passar bäst för dina behov. Tänk på dina specifika krav, undersök för- och nackdelarna och välj därefter den bästa lösningen.
Nästa steg:
Utforska några av de bästa brandväggarna för webbapplikationer för att skydda webbplatser och onlineföretag.