Sex vanliga fel i smarta hem nybörjare gör

By rik

Smarta hem blir allt vanligare och tekniken är numera tillgänglig för de flesta. Att skapa ett smart hem kräver dock planering. Utan eftertanke kan det lätt bli fel.

Ologiska namn och dålig gruppering

Jag har här valt att namnge lamporna efter deras plats i rummet.

Det är spännande att skaffa sin första smarta glödlampa. Processen verkar enkel: skruva i lampan och anslut den till en app. För ökad bekvämlighet kan du använda en smart högtalare för röststyrning. Inom kort har du flera lampor, eftersom den första fungerade så bra.

Det är här som bekvämligheten kan minska. Om du känner dig frustrerad över att inte minnas vad du ska säga för att styra en specifik lampa i ett visst rum, har du missat några viktiga steg i inställningen.

Om namnen på dina smarta enheter inte väljs noggrant, kan de bli svåra att komma ihåg. Oavsett om du valt ”Grön lampa” eller ”Lampa 1”, gör du det onödigt svårt för dig själv. Det är bättre att välja namn som beskriver var lampan finns, som ”skrivbordslampa” eller ”fönsterlampa”. Undvik att numrera lampor om de inte ingår i en grupp, till exempel om du har fyra lampor i en golvlampa.

Apropå grupperingar, du bör gruppera dina smarta lampor efter rum. Om du har en rösthögtalare i samma rum, behöver du inte komma ihåg komplicerade kommandon. Du kan helt enkelt säga ”släck lampan”. Men hur gör du i rum utan smarta högtalare?

För få smarta högtalare

Det är lockande att bara använda en smart högtalare för röststyrning. Till en början är det inte en dålig idé, men de bästa röstkommandona är enkla och lätta att minnas.

Med rätt gruppering av lampor och smarta högtalare kan du säga ”släck lamporna”, vilket är enkelt att komma ihåg. Men för att det ska fungera behöver du en smart högtalare i samma rum som lamporna. Om du bara har en smart högtalare i vardagsrummet, fungerar inte kommandot i köket.

Vi rekommenderar att du skaffar flera Echo Dots eller Google Home Minis och placerar dem i olika rum, särskilt där du har smarta lampor och kontakter. Det gör röststyrningen mycket enklare.

För många olika sorters smarta högtalare

Med en Homepod har jag hela kittet!

Även om vi rekommenderar att du investerar i smarta högtalare, bör du undvika att ha för många olika märken. Google, Amazon, Apple, och till och med Microsoft har smarta högtalare. Varje märke har sina fördelar och nackdelar (Microsofts Invoke har mest nackdelar) och du bör noggrant överväga vilka du ska ha i ditt hem.

När du väl valt en smart högtalare, bör du hålla dig till samma märke. Om du har en Google Home i vardagsrummet, en Amazon Echo i köket och en Homepod i sovrummet, kommer du snart att bli förvirrad. Varje enhet kräver ett annat aktiveringsord, och du vill inte ropa ”Hej Google” när du menar ”Hej Siri”.

Dessutom ökar du arbetsbördan genom att använda olika smarta högtalare. Det gör livet mer komplicerat och du måste lägga till alla dina smarta prylar i varje högtalares app, lära dig olika kommandon och hantera schemaläggning i flera olika appar.

Välj en röstassistent och håll dig till den. Om du ångrar dig och bestämmer att du borde ha valt Google eller Alexa, bör du byta helt från det ena till det andra, även om du gör det stegvis. Undvik att ha olika röstassistenter i olika rum.

Ignorera ljusströmbrytare

Om du inte använder smarta strömbrytare missar du något.

Om du har smarta glödlampor i hela huset, har du antagligen märkt att ljusströmbrytare är ett problem. Så fort någon stänger av en strömbrytare som styr en smart lampa, förlorar du all smart funktionalitet. Du kan inte tända lampan igen med röst eller app, utan måste slå på strömbrytaren igen.

Det är svårt att bryta vanan att använda strömbrytare, särskilt om flera personer bor i samma hus. Att hantera det här problemet är nödvändigt för att dra full nytta av smarta lampor och det finns flera alternativ.

Istället för smarta glödlampor kan du använda smarta strömbrytare, som ersätter den traditionella strömbrytaren. Smarta strömbrytare liknar vanliga strömbrytare, men istället för att stanna i ett uppåt- eller nedåtläge, återgår de till neutralt läge. Elektroniken i strömbrytaren avgör om strömmen ska flöda igenom, och därmed tända eller släcka lampan.

Oavsett hur du tänder lampan – med röst, app eller strömbrytare – är allt synkroniserat. Det finns dock några nackdelar. Du måste installera strömbrytaren och de flesta smarta strömbrytare kräver en nollledare, vilket inte alla hem har. Du kommer också att förlora möjligheten att välja färg på ljuset, vilket smarta glödlampor erbjuder.

Om du vill behålla färgvalen, eller inte kan eller vill byta ut dina strömbrytare, bör du förhindra användningen av de vanliga strömbrytarna. Om du har Philips Hue smarta glödlampor, erbjuder Lutron Aurora Switch. Istället för att koppla in en ny brytare, glider Aurora över den befintliga brytaren och fungerar sedan som en dimmer.

Om du inte har Philips Hue, kan du överväga att täcka över den gamla strömbrytaren för att hindra någon från att använda den. Om dina smarta lampor har en fjärrkontroll, kan du montera den bredvid de gamla strömbrytarna.

Många märken med egna appar

Jag har 17 smarthome-appar installerade, vilket är alldeles för många.

Smarta hem prylar är populära. Det verkar som om en ny tillverkare dyker upp varje dag med sina egna smarta produkter. Om du inte är försiktig, har du snart Wyze-lampor, Kasa Wi-Fi-kontakter, en Ecobee termostat och en Google Home.

Varje enhet har en egen app och plötsligt hoppar du mellan apparna och försöker komma ihåg vilken app du ska använda när.

För att minska det här problemet, använd samma märke på alla enheter så ofta som möjligt. Om tillverkaren av dina smarta glödlampor även gör smarta kontakter, använd dem. Om du är nöjd med dina lampor är chansen stor att du även blir nöjd med kontakterna från samma tillverkare.

Om det inte går, använd en app för att styra alla enheter. Det kommer troligen vara din röstassistent-app – Alexa eller Google Assistant. Om du har en smart hub, som SmartThings eller Hubitat, kan du använda dess app för kontroll.

Du kommer fortfarande behöva installera de andra apparna, men för det mesta kan du dölja dem efter installationen och parkopplingen.

Tror att du behöver massor av utrustning

Du kan köpa massor av enheter direkt, men du borde inte.

Ibland börjar problemen redan innan du köper din första smarta hemprodukt. Om du har väntat med att skapa ett smart hem för att det verkar för dyrt, eller om du inte gillar tanken på att byta ut varenda lampa, strömbrytare och apparat i huset, kan du slappna av.

Du behöver inte byta ut allt på en gång. Även om du kunde, borde du inte. Det skulle vara överväldigande att köpa så många enheter och försöka konfigurera dem på rätt sätt för hela familjen.

Börja istället i liten skala med bara några få enheter. Några smarta glödlampor, en smart kontakt och en videodörrklocka är mer än tillräckligt för att komma igång. Att börja kan vara billigare än du tror.

Överväg att välja ett rum att börja med. Ett smart sovrum eller kök är bra ställen att starta och ger dig idéer om hur du kan expandera till andra delar av huset.

Smarta hem behöver inte vara komplicerade och ska inte skapa frustration. Om du inte är nöjd med hur ditt smarta hem fungerar, ta ett steg tillbaka och fundera på varför. Lösningen kan vara enklare än du tror, och med några få ändringar kan du få ett smart hem som är mycket enklare och bekvämare att använda.