Scrum roller i mjukvaruutveckling förklaras i tydliga och enkla termer

By rik

Scrum är en flexibel metod för programvaruutveckling som nu anammas av många organisationer som en viktig del av deras digitala omvandlingsprojekt.

Om Scrum

Scrum-metodens grundläggande uppgift är att tillhandahålla en struktur för smidig programvaruutveckling. Denna struktur stöder team i deras samarbete och strävan efter att leverera högkvalitativa programvaruprodukter på ett effektivt sätt.

Det fungerar som en ram där team kan arbeta kollektivt för att skapa komplexa produkter. Istället för att vänta med produktlanseringen efter omfattande planerings-, design-, utvecklings- och testfaser, strävar Scrum efter att leverera färdiga produkter från början i hanterbara delar.

Scrums centrala principer kretsar kring transparent kommunikation inom teamet, regelbunden kvalitetskontroll och förmågan att snabbt anpassa sig till förändrade omständigheter. När dessa principer tillämpas korrekt kan team producera högkvalitativa programvaruprodukter i tid och med god effektivitet.

Viktiga Fördelar med Scrum

Källa: scrum.org

  • Du kan öka produktiviteten avsevärt. Ett Scrum-team delar upp komplicerade problem i mindre, mer hanterbara uppgifter. Dessa delar levereras sedan inom tidsbegränsade perioder kallade sprinter. Teammedlemmar kan då fokusera på specifika uppgifter under en sprint (en definierad tidsperiod som uppgifterna utvecklas inom, till exempel två veckor).
  • Scrum uppmuntrar till kontinuerlig kommunikation inom hela teamet. Detta garanterar att alla har en tydlig bild av projektets omfattning och förväntningar, vilket avsevärt minskar risken för missförstånd. Särskilt om teamet arbetar i högt tempo från sprint till sprint, är det viktigt att alla har samma mål för ögonen varje dag.
  • Scrum är designat för att vara flexibelt, vilket tillåter team att anpassa sig till ändrade krav och prioriteringar. Det gör det möjligt för team att snabbt reagera på ändringar i projektets omfattning eller kundbehov. Istället för att vänta till slutet av hela utvecklingscykeln, kan justeringar göras mellan sprintarna.
  • Scrum betonar vikten av testning och kvalitetssäkring, helst med hjälp av automatiserade metoder. Det huvudsakliga målet är att höja slutproduktens kvalitet. Detta minskar risken för fel och säkerställer att produkten uppfyller kundens behov.
  • Scrum är designat för att vara kundorienterat, vilket innebär att kunden är involverad i utvecklingsprocessen från start till slut, oftast i rollen som produktägare eller med en nära kontakt med produktägaren. Detta garanterar att slutprodukten motsvarar kundens behov och prioriteringar.

Låt oss nu undersöka hur Scrum-metodiken fungerar.

Scrum-metodikens Roll

Källa: hangoutagile.com

Syftet med Scrum-metodiken är att ge en ram för agil programvaruutveckling som underlättar teamarbete. Man bildar ett Scrum-team som träffas dagligen och regelbundet, och som genomför schemalagda diskussioner (ceremonier) inom en sprint som upprepas för varje ny sprint. Vanligtvis ingår följande ceremonier i ett grundläggande Scrum-team:

  • Dagliga standups – Ett tillfälle för alla teammedlemmar att samlas och diskutera vad de åstadkommit under föregående dag, vad som står på agendan för nästa dag och eventuella aktuella hinder.
  • Förfining av historier – Här diskuteras och förbereds nytt innehåll (för nästa sprint).
  • Sprintplanering – Under denna ceremoni gör teamet uppskattningar av det förberedda innehållet (definierat i så kallade ”stories”) och åtar sig sedan att slutföra en specifik delmängd av dem. Detta baseras huvudsakligen på prioritet och uppskattning av arbetsinsatsen.
  • Sprintgranskning – Här träffar teamet intressenter och presenterar vad teamet åstadkommit under den senaste sprinten.
  • Sprintretrospektiv – En diskussion där teamet reflekterar över vad som kan förbättras eller vad teamet anser behöver förändras framöver.

Scrum-metodikens betydelse ligger i dess förmåga att hjälpa team att arbeta effektivare. Scrum-metodikens kärnprinciper bygger på Agile Manifesto och är följande.

Empirisk Processkontroll

Scrum bygger på idén att framsteg bäst uppnås genom en empirisk process av kontinuerlig utvärdering och anpassning. Detta innebär att team regelbundet bör granska sitt arbete och anpassa sina processer för att förbättra sina prestationer.

Självorganiserande Team

Scrum-team är självorganiserande, vilket betyder att de själva ansvarar för att hantera sitt arbete och fatta beslut för att uppnå sina mål. Detta främjar samarbete och ansvarstagande inom teamet.

Tidsbegränsade Iterationer

Scrum-projekt delas upp i tidsbegränsade iterationer, kallade sprinter, som vanligtvis varar mellan en och fyra veckor. Detta säkerställer att teamet arbetar mot ett specifikt mål och gör framsteg regelbundet.

Prioriterad Produktbacklog

Produktbackloggen är en prioriterad lista över funktioner och krav som teamet kommer att arbeta med under projektets gång. Produktägaren ansvarar för att underhålla produktbackloggen och säkerställa att den återspeglar kundens behov och prioriteringar.

Kontinuerlig Förbättring

Scrum betonar vikten av kontinuerlig förbättring, både när det gäller produkten som utvecklas och de processer som används för att utveckla den. Detta innebär att team regelbundet bör reflektera över sitt arbete och leta efter sätt att förbättra sina prestationer.

Utmaningar

Källa: scrum.org

Även om Scrum-metodiken kan vara mycket effektiv inom programvaruutveckling, finns det också vissa utmaningar som team kan stöta på när de implementerar den.

Motstånd mot Förändring

Scrum kräver en betydande förändring i tankesätt och kultur, vilket kan vara svårt för vissa teammedlemmar att acceptera. Vissa teammedlemmar kan vara motvilliga till förändring, vilket gör det svårt att implementera Scrum effektivt. Med andra ord, du måste ”förstå det”. Innan du gör det, är du inte riktigt med.

Brist på Erfarenhet

En viss nivå av erfarenhet och kunskap krävs för att implementera Scrum effektivt. Om teammedlemmarna inte är bekanta med Scrum- eller Agile-metoder kan det vara en utmaning att övervinna.

Bristande Engagemang

Scrum kräver ett högt engagemang från alla teammedlemmar, inklusive produktägaren, Scrum-mästaren och utvecklingsteamet. Om teammedlemmarna inte är fullt engagerade i processen, kan det vara svårt att uppnå önskade resultat.

Dålig Kommunikation

Scrum förlitar sig i hög grad på kommunikation och samarbete mellan teammedlemmar. Om teammedlemmarna inte kommunicerar ofta och effektivt kan det vara en utmaning för dem.

Överdriven Fokus på Process

Medan Scrum ger en ram för flexibel programvaruutveckling, är det viktigt att komma ihåg att det bara är en ram. Om teammedlemmarna blir alltför fokuserade på att följa processen kan de tappa bort det slutgiltiga målet att leverera högkvalitativa programvaruprodukter.

Roller i ett Scrum-Team

För att vara effektivt bör varje Scrum-team bestå av ett antal specifika roller. Om dessa roller inte är dedikerade till teamet eller om antalet är felaktigt, kan det framgångsrika skapandet av ett sådant Scrum-team riskeras.

#1. Utvecklingsteam

Detta är den del av teamet som utför arbetet, så ur produktleveransperspektiv kanske den viktigaste delen av teamet. Ett typiskt Scrum-utvecklingsteam består av utvecklings-, test-, arkitektur- och analysspecialister, totalt 4–10 personer. Om teamet är mindre är det tveksamt om det fortfarande kan kallas ett team. Om det är större kommer alla ceremonier och hantering av teamets diskussioner att bli alltför komplicerade och inte riktigt värda ansträngningen att hantera.

Utvecklingsteamet tar ”stories” från backloggen, gör uppskattningar av dem och implementerar dem i sprinter. Teamet är ansvarigt för utveckling och testning av stories och, när arbetet är klart, även för distribution till produktion.

#2. Scrum Master

En Scrum Master fungerar som en orkestrator för utvecklingsteamet. Han eller hon schemalägger regelbundna möten, ser till att utvecklingsteamet är tydligt om innehållet och organiserar aktiviteterna under en sprint för att uppnå sprintplanen och målen.

Detta är egentligen inte en innehållsroll. Faktum är att Scrum-mästaren inte behöver ha någon teknisk förståelse för innehållet i de ”stories” som utvecklingsteamet löser (även om det säkert hjälper). Scrum-mästaren betjänar dock utvecklingsteamet och skyddar det från den yttre miljön. Med ”skyddar” menar jag att låta teamet arbeta enligt agila principer. Scrum-mästaren fungerar här som teamets talesperson och ska inte låta den överenskomna sprintplanen ändras av oplanerade förfrågningar.

#3. Produktägare

Produktägaren (PO) fungerar som en länk mellan utvecklingsteamet och affärsanvändare (intressenter) utanför teamet. PO diskuterar innehållet med alla berörda parter och förmedlar det överenskomna innehållet till Scrum-teamet.

PO skapar sedan ”stories” för teamet med tydliga beskrivningar och förväntningar. PO måste se till att utvecklingsteamet förstår innehållet så att teamet kan göra uppskattningar av varje ”story”. PO leder diskussionerna om förfining av ”stories” inom teamet.

Förutom innehållet och hanteringen av hela backloggen är PO också ansvarig för att fastställa prioriteringarna för varje ”story” i backloggen. PO ansvarar dock inte för de konkreta ”stories” som väljs för en sprint. Det är enbart utvecklingsteamet som kan göra det genom att åta sig det innehåll som teamet väljer för nästa sprint. PO kan bara påverka detta val genom att korrekt ange och kommunicera prioriteringarna.

Interaktioner Mellan Roller i ett Scrum-Team

Källa: scrum.org

Även med alla människor och roller som är involverade är kommunikation verkligen nyckeln till framgång. Framför allt rätt kommunikation, eftersom det finns så många sätt att göra fel. Faktum är att det är den enskilt största orsaken till att många Scrum-team misslyckas – de kommunicerar helt enkelt inte rätt.

Till exempel ber produktägare ofta utvecklingsteamet att komma med nya ”stories”. Men det är inte utvecklingsteamets uppgift att skapa backloggen. Visst, de kan hjälpa till att definiera ”stories”, göra dem detaljerade och dela upp dem för att kunna genomföras inom sprinter. Men produktägaren är ansvarig för backloggen. PO ska helst inte be utvecklingsteamet att ta kontakt med affärsintressenter.

Å andra sidan ska varken Scrum-mästaren eller produktägaren definiera exakt vad som kommer att ingå i nästa sprint. Detta händer ändå ofta eftersom rollerna som Scrum Master och produktägare är någon slags naturliga ledarroller inom Scrum-teamet. Men i verkligheten har de inte möjlighet att bestämma vad utvecklingsteamet ska eller inte ska ta med i sprinten. Utvecklingsteamet är det enda som kan utföra detta, så det är utvecklingsteamet som fattar beslutet. Det betyder att PO tillhandahåller information om hur viktig varje ”story” är ur ett affärsperspektiv. PO kan till och med ordna backloggen med ”stories” från den viktigaste till den minst viktiga. På så sätt får utvecklingsteamet en uppfattning om vilka ”stories” de ska ta sig an först.

Produktägaren ska anstränga sig för att regelbundet diskutera nytt innehåll som PO vill att teamet ska leverera. PO är där för att diskutera varje ”story” grundligt som han eller hon skapar eller lägger till i backloggen. Alla i utvecklingsteamet måste förstå ”storyn” och vad acceptanskriterierna är.

Scrum-mästaren är inte bara orkestratorn för teamet; på ett sätt skyddar SM teamet från produktägaren, ledningen eller andra externa intressenter. SM håller de interna Scrum-processerna igång och leder de flesta av teamets ceremonier. Vid dagliga statusmöten ser SM till att alla bara delar de viktigaste uppdateringarna för dagen, så att mötet inte tar längre tid än planerat. Det gäller faktiskt för alla samtal.

SM arrangerar också regelbundna retrospektiva samtal för teamet, där han eller hon hjälper teamet att reflektera över det arbete som gjorts i den föregående sprinten och identifiera områden där teamet kan förbättras.

Slutord

Att skapa ett framgångsrikt Scrum-team är vanligtvis en lång resa. Det krävs erfarenhet inom teamet, även om enskilda teammedlemmar redan har tidigare erfarenhet. Varje Scrum-team är unikt, och det tar alltid tid att hitta ett sätt att arbeta och samarbeta tillsammans som ett team om gemensamma ämnen.

Det viktigaste är att hålla teamet stabilt när det väl är bildat. Först då kan teamet börja förbättra sig för varje kommande sprint. Det slutliga målet är att utvecklas till ett självorganiserande team, där inte ens närvaron av en Scrum-mästare är obligatorisk längre. Om du inte kan hålla ihop teamet är du fortfarande i inlärningsfasen.

Kolla sedan in de bästa Scrum-verktygen för ett uppstartsföretag till ett medelstort företag.