Sanity Returns: Hur USB4:s nya logotyper kommer att förenkla shopping

Att köpa rätt USB-kabel kan vara förvirrande, tack vare obskyra namnscheman som är svåra för även tekniker att komma ihåg. Detta kommer att ändras i år när USB Implementers Forum (USB-IF) introducerar enklare märkning för USB4: USB20 Gbps och USB40 Gbps.

Som en bonus justerar USB-IF USB 3.0 för att minska en del av förvirringen kring ”SuperSpeed.” Om allt går enligt planerna kommer alla kablar som annonserar stöd för ”USB 3.2 Gen 2×2” att försvinna från marknaden.

Vad är USB4?

USB4 är nästa version av USB, och den erbjuder många förbättringar och fördelar. Den kommer att använda den vändbara Type C-kontakten som snabbt blir mer populär och dubbla toppbandbredden för USB 3.2 Gen2x2. (Ser du vad vi menar med namngivning?)

Det finns två versioner av USB4. Teoretiskt tillåter toppversionen maximala hastigheter på upp till 40 gigabit per sekund, vilket är samma som Thunderbolt 3. Det finns också en reservhastighet som är hälften så stor (20 Gbps), vilket är samma som USB 3.2 Gen 2×2.

Utöver allt detta innehåller USB4 Thunderbolt 3-specifikationen. Detta gör det möjligt för 40 Gbps-versionen att vara kompatibel med Thunderbolt 3-växeln. Att inkludera kompatibilitet med Thunderbolt 3 är dock valfritt och upp till PC- eller moderkortstillverkaren.

The Current USB Naming Mess

När vi rapporterade om USB4 i november 2019 gjorde vi det med stor bävan eftersom USB-kommunikationen redan var förvirrad. Detta berodde delvis på att USB-IF (industristandardorganisationen som ansvarar för USB) ordnade om sitt namnschema flera gånger. Medierna anammade heller aldrig riktigt de officiella varumärkena för USB 3.0, och det gjorde inte datortillverkarna heller.

Allt detta gjorde det svårt för någon att verkligen förstå hur snabba deras USB-portar var och med vilka enheter de var kompatibla. Med USB4 i horisonten var många oroliga att detta bara skulle bli värre.

Till exempel är USB 3:s nuvarande varumärke en gigantisk röra. Det började med USB 3.1 Gen 1, som från början bara kallades USB 3.0. Därefter döptes det som skulle ha kallats USB 3.1 till USB 3.1 Gen 2, och sedan hette USB 3.2 Gen 3.2 2×2.

Dessutom skulle de officiella varumärkena vara SuperSpeed ​​och SuperSpeed+, men de användes sällan.

Tillverkare var inte tänkta att förvirra alla med alla Gen 3.2 2×2-grejer, men du ser dessa termer när du letar var som helst efter USB-kablar. Det var (och är) en fruktansvärd röra.

Men om du vill reda ut röran lite kan du kolla in vår artikel om de olika versionerna av USB.

Det nya USB4-varumärket

Med de vanliga namnen USB 3.1 och uppåt, gjordes det inte klart att varje ny generation är snabbare, som USB 3.0, USB 3.1 och USB 3.2.

USB-IF hoppas kunna kringgå alla ”generationer” och använda en enkel, tydlig namnstruktur som kommer att definiera exakt vad varje USB-version teoretiskt sett kan göra.

Låt oss först titta på USB4 innan vi reder ut USB 3.0. USB4 har två versioner: USB4 20 Gbps och USB4 40 Gbps. Det här är de officiella varumärkena, men förpackningslogotypen (se nedan) visar varje version som USB20 och USB40 med ”Gbps” fäst på slutet.

Varumärket är enkelt. Det gör det tydligt om det är den snabbaste eller snabbaste formen av USB4. Vi kommer inte heller att bli förvånade om folk tappar 4:an från USB4 och bara hänvisar till dessa som USB20 och USB40, eftersom det är vad som kommer att synas på förpackningen.

Port- och kabellogotyperna liknar vad USB-IF gjorde med USB 3.1 och uppåt, med bara en enkel symbol och bandbredden.

USB-IF Tweaks the Mess med USB 3

USB-IF hoppas att datortillverkarna den här gången också kommer att avstå från USB 3.1-nonsensen för tydligare meddelanden och hänvisa till allt (inklusive USB 3.1 Gen 1) som SuperSpeed ​​USB.

USB-IF sa att termen ”SuperSpeed” kommer att förbli begränsad till USB 3 – det kommer inte att finnas några nya standarder med denna etikett i framtiden. Så det är en äldre term som redan används för den äldre standarden. Detta kan inte hjälpas för närvarande, men när världen går över till USB4 kommer saker och ting att bli mycket enklare.

USB 3.1 Gen 1, tidigare känd som vanlig gammal 3.0, är ​​nu SuperSpeed ​​USB 5Gbps.

USB 3.1 Gen 2 fortsätter att bära det officiella varumärket SuperSpeed ​​USB 10Gbps, och USB 3.1 Gen 2×2 är SuperSpeed ​​USB 20Gbps. Förpackningslogotypen liknar också vad den är nu, så det är fortfarande lite förvirrande.

SuperSpeed ​​5 kommer att ha SuperSpeed-logotypen med ”5 Gbps” i liten skrift under, medan SuperSpeed ​​10 kommer att läsa SuperSpeed+ med en liten skrift ”10 Gbps”. SuperSpeed ​​20-förpackningar kommer också att heta SuperSpeed+, men med ”20 Gbps” under.

Detta är inte idealiskt, men det finns åtminstone ett sätt att skilja på, även om det inte är superuppenbart. Vi skulle föredra att USB-IF bara kallar dessa USB 3.0 5Gbps, USB 3.0 10Gbps och USB 3.0 20Gbps. Till och med att släppa ”.0” och kalla dem alla USB3 skulle vara bättre.

Oavsett, åtminstone är port- och kabellogotyperna tydligt märkta som ”SS” för SuperSpeed, och inkluderar motsvarande bandbreddsnummer, som de gör nu.

Den största nackdelen med det kommande tillståndet för USB kommer sannolikt att vara att förstå om du behöver en standard USB Type-A-kabel eller den nyare USB Type-C. Tyvärr är detta oundvikligt så länge enhetstillverkare fortsätter att erbjuda Type-A-portar för att stödja äldre hårdvara, och Type-C är framtiden.

Till sist! USB-namn du kan förstå

Sammantaget ser framtiden för USB-förståelse ljusare ut. Det finns ingen anledning att kalla USB4 för något annat än vad vi täckte ovan eftersom termer som 4.0 eller 4.1 inte används.

En push för att byta namn på de olika versionerna av USB 3 till SuperSpeed ​​USB är förmodligen orealistiskt. Branschen har vägrat att göra det i flera år nu. Dessutom får SuperSpeed ​​det att låta som om det är snabbare än USB4, vilket det inte är. Om USB 2.0 fortsätter att hänga kvar kommer det inte att vara några större problem eftersom det alltid bara kommer att vara USB 2.0.

Vad som än händer med USB 3.1 och uppåt ser dock märkningen för USB4 lovande ut och lätt att förstå. Det här kommer att vara till stor hjälp för människor som letar efter en USB4-vänlig bärbar dator eller moderkort – eller bara försöker ta reda på vilken jäkla kabel de behöver!