Samsung har återigen imponerat med lanseringen av Galaxy Buds 3 Pro, ett par trådlösa hörlurar som kombinerar elegant design med avancerad teknik och imponerande prestanda. Dessa hörlurar var en av höjdpunkterna på årets Samsung Unpacked-evenemang, med en ny formgivning som ofta jämförs med Apples AirPods. Efter att ha använt Buds 3 Pro intensivt under en vecka, har jag nu en gedigen uppfattning om deras funktionalitet, ljudkvalitet och om de verkligen motsvarar sitt pris. I den här recensionen delar jag med mig av en detaljerad analys för att hjälpa dig avgöra om dessa hörlurar är rätt val för dig.
Galaxy Buds 3 Pro: Vad som ingår i förpackningen
Låt oss först gå igenom vad som finns i kartongen tillsammans med Samsung Galaxy Buds 3 Pro. Här är en fullständig lista:
- Samsung Galaxy Buds 3 Pro hörlurar
- Ett extra par öronproppar i liten och stor storlek (medium är förinstallerade)
- Användarhandbok
- USB-A till USB-C kabel
Konstruktion och design
En av de mest framträdande egenskaperna hos Samsung Galaxy Buds 3 Pro är deras design. Företaget har valt att gå ifrån in-ear-modellen och istället satsat på en mer traditionell ”lollipop”-design, som liknar AirPods. Detta designbeslut syftar till att förbättra mikrofonens ljudupptagning. Samsung är medvetna om de jämförelser som kommer att göras, och har därför lagt till egna distinkta detaljer.
Först och främst är hörlurarnas ”stammar” triangulära istället för cylindriska, och de är vinklade mot den övre delen. Dessutom finns det en ny Blade Light-indikator som endast lyser vitt. Detta leder till frågan: vem är denna ljusremsa tänkt för? Den blinkar när batterinivån är 30% eller lägre. Men hur ska jag veta det när jag har hörlurarna i öronen? Är det meningen att andra ska påminna mig om att ladda mina hörlurar?
Jag använde dessa hörlurar i flera timmar i sträck, och under den tiden kände jag att jag behövde justera dem hela tiden. De var inte obekväma, men jag kände aldrig att jag glömde bort att jag hade dem på mig, vilket jag ofta gör med AirPods. Att placera tillbaka dem i laddningsfodralet kändes ibland också lite krångligt, nästan som ett barn som försöker sortera klossar i liknande former.
Även laddningsfodralet har fått en uppfräschning. Det är nu tillverkat av metall med ett transparent lock, vilket ger ett mer kompakt och lätt intryck. Det genomskinliga locket och bladljusen får mig att undra om någon i designteamet var ett fan av filmen Tron. Den kompakta storleken gör att fodralet lätt får plats i trånga jeansfickor utan att skapa obehagliga utbuktningar. Sammantaget är jag imponerad av Samsungs vågade designval i år, även om jag ser utrymme för förbättringar i kommande versioner.
Galaxy Buds 3 Pro: Anslutningsmöjligheter
För anslutning använder hörlurarna Bluetooth 5.4 (med LE Audio-stöd), Google Fast Pair och Microsoft Swift Pair. De har också stöd för anslutning till två enheter samtidigt. När jag kopplade dem till den senaste hopfällbara Samsung-telefonen gick parkopplingen smidigt. Jag använde dem med en Flip 6, och ett popup-fönster dök upp så fort jag öppnade fodralet.
De anslöt snabbt även till min Windows-laptop. Jag vågar påstå att de är bland de bästa hörlurarna att använda med en PC. Övergångarna mellan de två enheterna hanterades utan problem, och fördröjningen vid byte av ljudkälla var minimal. Anslutningen var också stabil, och jag upplevde inga avbrott även när jag gick från ena änden av kontoret till den andra med telefonen liggande kvar. På det här området har man alltså inget att klaga på.
Ljudkvalitet
När man betalar premiumpriset för ett par trådlösa hörlurar, vill man inte kompromissa med ljudet. Därför har Samsung utrustat dessa hörlurar med en dubbelkanal 10,5 mm dynamisk högtalardriver och en 6 mm plan diskant. De stöder SBC-, AAC-, Samsung Scalable- och Samsung Seamless-codecs i både HiFi- och UHQ-versionerna, vilket möjliggör streaming av högupplöst ljud i 24-bit/96kHz.
Allt pekar på förstklassig kvalitet, men hur låter de egentligen? Jag lyssnar ofta på Bollywood-musik där mellanregistret och sångrösterna är i fokus. Med de här hörlurarna låter mellanregistret otroligt klart, och detaljerna och definitionen är imponerande. När jag lyssnade på låten ”Bekhayali” från filmen Kabir Singh (2019), upptäckte jag för första gången att det finns en kvinnlig körsångare med i låten.
De har en klar ljudprofil som betonar instrument och sång. Det är fantastiskt när man lyssnar på låtar som ”Bohemian Rhapsody”. Ljudbilden är öppen och rik, vilket man kan förvänta sig av sådana premiumhörlurar. Separationen är bra, och varje instrument får utrymme att glänsa.
Detta var resultatet med de förinställda inställningarna med Ultra High Quality-ljud aktiverat, när jag lyssnade på förlustfria låtar via Apple Music. Man kan välja mellan olika förinställda alternativ eller skapa egna med den tillhörande appen.
Lågbasen är välbalanserad, men man får inte den djupa, vibrerande baseffekten som många föredrar, likt Nothing Ear. Det var något av en besvikelse, speciellt när jag spelade hårdrockslåtar som ”New Divide” av Linkin Park eller EDM-låtar. Å andra sidan prioriterar jag alltid röstklarhet framför bas.
Det rumsliga ljudet, som Samsung kallar 360 Audio, är kraftfullt och effektivt. Trots att jag fortfarande anser det vara en gimmick, ger det den omslutande upplevelsen som man kan förvänta sig. Detta beror delvis på huvudspårningsfunktionen. Det fanns dock en fördröjning när UHQ-ljud var aktiverat, och att stänga av det för att få 360 Audio kändes inte värt det.
Det största problemet med Galaxy Buds 3 Pro är inte ljudet, utan vad som krävs för att uppleva det fullt ut. Man behöver en Galaxy S23 eller en nyare flaggskeppsmodell med One UI 6.1.1 för att kunna använda UHQ och 360 Spatial Audio. Annars får man nöja sig med AAC, vilket inte är dåligt, men det rättfärdigar inte det höga priset.
Galaxy Buds 3 Pro: Mikrofonkvalitet
En av de främsta anledningarna till den nya designen var att förbättra mikrofonens upptagning, eftersom ”stammarna” nu är närmare munnen. Jag måste säga att det verkligen har lönat sig. Galaxy Buds 3 Pro har en av de bästa mikrofonerna jag har använt hittills. Med Ambient-läget aktiverat kunde jag prata med en vän i en fullsatt tunnelbana. Tro det eller ej, men min röst var kristallklar.
Trots att jag kunde höra tågets vibrationer och samtal i bakgrunden, sa min vän att min röst lät klar och tydlig. Jag spelade in samtalet, och jag blev förvånad över hur bra det lät. Bakgrundsljuden hade försvunnit. Om inte det är ett bevis på hur bra mikrofonkvaliteten är, så vet jag inte vad som är det.
Adaptiv brusreducering och transparensläge
Samsung har inkluderat tre olika lägen: Ambient (transparens), Adaptiv och Aktiv brusreducering. Det adaptiva läget växlar mellan brusreducering och transparens när det upptäcker högt ljud. Självklart är det inte helt pålitligt, eftersom det aktiverades hela tiden när någon gick förbi mig, vilket blev irriterande efter ett tag. Därför stängde jag av det.
Å andra sidan har Samsung gjort ett bra jobb med brusreduceringen. Det är svårt att säga, men den är jämförbar med Bose QuietComfort Ultra, som är en branschstandard för ANC. När man aktiverar den försvinner man in i sin egen lilla värld där bara musiken existerar. Även i högljudda miljöer kunde jag knappt höra omgivningen när jag spelade musik på 50% volym.
Transparensläget är också mer fullt, rent och inte lika hårt som vissa andra premiumalternativ. Man kan höra vad folk pratar om utan att vindbrus tar över. Även ens egen röst låter inte konstig eller dämpad när man pratar. Om inte designen var ett problem, skulle jag knappt märka att jag bar hörlurarna. Så bra är det.
AI-funktioner och röststyrning
Hörlurarna inkluderar också Live Interpreter Galaxy AI-funktionen som översätter tal i realtid till ens modersmål. Jag har använt den här funktionen på Galaxy S24-serien tidigare, och den är fortfarande lite opålitlig. Den fungerade okej med enkla meningar på hindi, men allt mer nyanserat blev till nonsens. Kanske fungerar det bättre på andra språk, som spanska, men det kunde jag inte testa själv.
Man kan också styra uppspelningen med röstkommandon som ”Svara på samtal”, ”Spela musik”, ”Höj volymen” eller ”Föregående låt”. Men jag är inte den typen som skriker röstkommandon offentligt när jag kan göra det tyst med händerna. Det är också värt att nämna att kommandona fungerar för alla, så om dina barn eller kollegor upptäcker dem kan de störa dig ordentligt. De fungerade bra den korta tiden jag testade dem, men jag glömde snabbt bort funktionen och återgick till pekkontrollerna.
Galaxy Buds 3 Pro: Pekkontroller
Den nya ”lollipop”-designen möjliggör nyp- och svep-kontroller för att ändra lägen och volym. Här är en lista över de förinställda pekkontrollerna för Samsung Galaxy Buds 3 Pro:
Pekkontroll | Åtgärd |
---|---|
Nyp | Svara på eller avsluta samtal |
Nyp och håll | Växla mellan ANC och transparensläge |
Svep uppåt/nedåt | Öka eller minska volymen |
Jag gillar de nya kontrollerna, men Samsung glömde ge fysiska markeringar på hörlurarna som visar var man ska nypa. Det krävdes en del försök innan jag insåg att det var mitt på ”stammen”. Ändå hade jag ibland problem med att placera mina fingrar rätt. Den positiva sidan är att ett ljud bekräftar att nypningen har registrerats.
Batteritid och laddning
Varje hörlur har ett 45 mAh batteri, och laddningsfodralet har ett 500 mAh batteri. Man kan förvänta sig ungefär 6,5 timmars batteritid med brusreducering aktiverad, vilket stämmer överens med min erfarenhet. Även under långa spelsessioner och musiklyssnande kunde jag använda dem under en fjärdedel av dagen utan att behöva ladda dem.
När det är dags att ladda tar det cirka 1 timme och 20 minuter att ladda både fodralet och hörlurarna från 0 till 100 procent. Eftersom fodralet har stöd för trådlös laddning kan man enkelt ladda dem på baksidan av sin Samsung Galaxy-smartphone.
Upplevelse med appen
För att få tillgång till alla funktioner på Galaxy Buds 3 Pro behöver man ladda ner Galaxy Wear-appen. Jag trodde inte att någon kunde konkurrera med Realme Link, men Wear-appen är en värdig utmanare (inte på ett bra sätt). Den har en lång och tråkig installationsprocess som kräver att man loggar in med sitt Samsung-konto. Men när man väl är klar med det, får man uppleva den positiva sidan.
Appen har ett trevligt gränssnitt med tydligt markerade menyer. Här hittar man Samsungs version av ”Hitta min enhet” om man skulle tappa bort sina hörlurar. Man kan också justera equalizern, pekkontrollerna och andra inställningar. När jag väl hade vant mig vid den, visste jag exakt var jag skulle leta för att ändra inställningarna. Det finns inte mycket mer att säga om Wear-appen utöver funktionerna jag redan nämnt.
Ska man köpa Samsung Galaxy Buds 3 Pro?
Till sist kommer vi till den viktiga frågan. Borde man köpa Samsung Galaxy Buds 3 Pro? De har ett saftigt pris på $249/ £219/ Rs 20 000. Det gör dem dyrare än Apple AirPods Pro 2nd Gen med USB-C, som ibland säljs för mindre än $200. Men om man vill ha fantastiskt ljud och en funktionsrik upplevelse är dessa ett bra alternativ.
Problemet uppstår när man inser att man behöver den senaste Samsung-flaggskeppstelefonen för att få ut det mesta av alla funktioner. Annars är de inte bättre än ett par mellanklassalternativ. Det känns lite fuskigt av Samsung, eftersom det nu istället för att vara en bra produkt i sig, i princip har blivit ett tillbehör till deras flaggskepp.
Det bästa är att köpa dem om man redan äger en Samsung S23 eller senare, eller om man får ett bra erbjudande när man köper en ny Samsung-enhet. Annars skulle jag rekommendera att man letar efter ett mer mångsidigt alternativ som erbjuder allt det bra utan att vara begränsad till ett fåtal enheter.