Så här vänder jag dessa 7 vanliga katastrofer inom smartphonefotografi till framgångar

Nyckelpunkter

  • Det finns flera fotoproblem med smartphones som är ganska lätta att åtgärda.
  • Justering av ljusstyrka och hitta optimala fokusområden kan förbättra belysningen.
  • Otydliga smartphone-foton kan lätt åtgärdas med rätt teknik och redigering.

Fotografi med smartphone kan vara en utmaning, och även om jag har hållit på i flera år händer det fortfarande att saker går fel. Men många katastrofer inom smartphone-fotografi kan omvandlas till framgångar. I den här artikeln delar jag med mig av hur jag hanterar olika scenarier för att maximera kvaliteten på mina bilder.

1. Brist på Skärpa

En av de vanligaste problemen jag stöter på med smartphone-fotografi är bristen på skärpa i mina bilder. Även med den senaste kameran kan detta fortfarande inträffa, särskilt vid nattfotografering.

Brister i skärpa kan bero på flera faktorer. Ibland kan det bero på att det är för mycket som händer i bilden, andra gånger beror det på att jag inte stabiliserat kameran ordentligt. Jag upplever också bristen på skärpa om jag glömmer bort att fokusera på en tydlig del av min bild.

Så här vinner jag över detta problem

Det enklaste sättet att omvandla detta till en framgång är genom att välja en tydlig del av bilden att fokusera på. Oftast är det mest logiska valet att fokusera på huvudmotivet.

Om jag fotograferar på natten accepterar jag ofta att bilderna kanske inte blir så skarpa som jag önskar. Om jag gillar bilden men vill göra den skarpare, kan jag redigera den i min telefons redigeringsapp eller innan jag laddar upp den på sociala medier.

2. Felaktig Ljusstyrka och Belysning

En av de mest frustrerande aspekterna av smartphone-fotografi är hur svårt det kan vara att få rätt ljusstyrka. Vissa kameror har appar som låter dig ändra ISO m.m., men oftast saknar vanliga smartphone-kameror dessa funktioner.

Danny Maiorca/www

Ibland kan din telefonkamera också återgå till ursprungsinställningarna för fokusområdet, vilket påverkar belysningen.

Så här vinner jag över detta problem

Det är ofta lättare att kontrollera ljusstyrkan i din miljö än att justera inbyggd ljusstyrka på en smartphone. Jag försöker ta bilder när det finns tillräckligt med ljus. Jag fotar inte gärna mitt på dagen, men strax före eller efter kan ge bättre resultat.

Jag försöker också hitta det fokusområde som släpper in mest ljus. Du kommer att märka att detta förändras beroende på vilken del du väljer. På iPhone kan du låsa ett specifikt område genom att trycka och hålla på din skärm, vilket jag har börjat göra med stor framgång.

3. Brist på Detalj i Molnigt Väder

Jag älskar att ta bilder när det är molnigt, men jag ogillar hur smartphone-bilder ibland kan se platta ut i sådana förhållanden. Porträtt känns ofta bättre, men landskapsbilder är särskilt känsliga för detta problem.

Detta problem gäller även fotografering under regniga dagar.

Så här vinner jag över detta problem

Att förstå begränsningarna hos min smartphone-kamera har varit mycket hjälpsamt, och jag ger mig inte förrän jag fått en bra bild. Om molnen ser intressanta ut försöker jag istället fokusera på dem. Jag lägger även till färg i mina bilder.

Att fokusera på intressanta ämnen, som arkitektur och paraplyer, kan också hjälpa.

4. Otydliga Bilder

En av de svåraste delarna av att lära sig smartphone-fotografi är den inledande fasen när nästan alla dina bilder är otydliga. Jag har gått igenom detta med många av mina kameror, och även om det inte händer lika ofta nu är jag fortfarande inte immun mot det.

Danny Maiorca/www

Otydliga bilder kan inträffa av flera anledningar, men de hänvisar nästan alltid tillbaka till samma sak: din smartphone hölls inte stilla när du tog bilden. Jag är mer benägen att få otydliga bilder i kallt väder eller på natten, speciellt eftersom kameran då använder en långsammare slutartid.

Så här vinner jag över detta problem

Ironiskt nog är det mycket enkelt att fixa otydliga bilder—trots att det kanske är det mest frustrerande felet i smartphone-fotografi. Det finns flera verktyg för att åtgärda dina suddiga bilder, men jag föredrar att få det rätt från första början.

En av de viktigaste sakerna jag gör är att hålla kameran så nära kroppen som möjligt för att minimera skakningar. När det är kallt är det bra att fota med en sidoknapp istället för pekskärmen, vilket gör att jag kan behålla handskarna på och undvika att förlora värme.

Om jag behöver använda mjukvara försöker jag skärpa bilden med något mer avancerat än telefonens inbyggda redigeringsapp. Lightroom (tillgängligt på iOS och Android) är mitt föredragna val, men det är inte idiotsäkert.

5. Bilder i Låg Kvalitet vid Zoomning

En av huvudorsakerna till att jag skaffade min första DSLR-kamera var att jag ville ta bättre zoombilder. Även om det fortfarande gäller, gillar jag verkligen inte kvaliteten på zoomade smartphone-foton (för det mesta). Min åsikt skulle nog vara annorlunda om jag hade ett externt objektiv, men jag har inget.

Vissa enheter är absolut bättre än andra; jag tyckte faktiskt att zoomkameran var bättre på min iPhone 8 Plus än den är på min iPhone 13. Ändå är den fortfarande inte på samma nivå som DSLR- eller spegellösa kameror.

Så här vinner jag över detta problem

Jag föredrar att komma närmare mitt motiv, men det är inte alltid möjligt. Så om jag inte har något annat val låter jag alltid lite extra utrymme runt motivet.

Användning av filter kan också dölja de negativa effekterna av zoomning.

6. Ditt Batteri Dör

Primakov/Shutterstock

Smartphone-batterier är definitivt bättre nu än de en gång var, men det betyder inte att din enhets batteri aldrig dör när du behöver det som mest. Jag minns tydligt när det hände mig på en resa till Oslo i februari 2018. Temperaturen var -9ºC, vilket gjorde fotograferingen till en utmaning i sig. Men för att göra saken värre dog mitt batteri just när jag var ute.

Danny Maiorca/www

Jag tror också att jag använde en tveksam tredje par-laddare (bra tips: kontrollera alltid laddaren du använder), men det kalla vädret spelade definitivt en roll. Det var ganska dumt av mig att inte tänka på detta, med tanke på att jag nästan alltid reser till kalla länder—men man får lära sig.

Så här vinner jag över detta problem

Att ha en portabel laddare som du vet är säker kan hjälpa, liksom att hålla enheten borta från kylan så mycket som möjligt. Om du till exempel har en varm jacka kan du vilja förvara den i din innerficka.

Jag rekommenderar också att ta med din laddare; det är en perfekt ursäkt för att spendera tid i ett mysigt café. Det kan också vara värt att undersöka om något annat orsakar att din telefonbatteri dräneras så snabbt.

7. Oönskad Kornighet

En av de mest speciella utmaningarna jag stöter på inom smartphone-fotografi har att göra med att ta bilder på äldre arkitektur. När jag fotograferar tegelbyggnader och liknande material, märker jag att mina bilder har mer kornighet än jag önskar.

Visst, man kan få korniga bilder att se coola ut—det är en av mina favorit effekter. Men jag vill inte ha det där hela tiden.

Så här vinner jag över detta problem

Att välja något annat som fokuspunkt, som ett fönster, kan definitivt hjälpa här. Att hålla sig längre ifrån byggnaden kan också fungera.

Värsta scenariot är att jag använder en redigeringsapp för att minska kornigheten. Jag skulle dock inte använda AI-verktyg för detta, eftersom de kan göra bilden för jämn.

Det finns många saker som kan gå fel när du tar bilder med din smartphone, men de är oftast lättare att åtgärda än vad du kanske tror. Om du har problem med något av dessa tips, prova mina rekommendationer och se om de fungerar för dig.

Sammanfattning

Fotografi med smartphone kan verka skrämmande och frustrerande, men många vanliga problem går att åtgärda med enkla metoder och insikter. Genom att förstå begränsningarna hos din enhet och använda rätt tekniker och redigeringsverktyg kan du förbättra dina bilder betydligt. Oavsett om det handlar om att fixa oskarpa bilder, justera ljusstyrkan eller förbereda sig för kallt väder, finns det alltid en lösning som kan hjälpa dig att fånga de perfekta ögonblicken.