Så här spårar du aktier med Google Sheets

By rik

Utforska GOOGLEFINANCE i Google Kalkylark

En mindre känd, men ack så användbar funktion i Google Kalkylark är GOOGLEFINANCE. Den ger dig möjligheten att följa aktuella och historiska data för finansiella värdepapper direkt från aktiemarknaden. Här får du en genomgång av hur du nyttjar den.

Vad är egentligen Google Finance?

Google Finance är Googles realtidsverktyg för att presentera aktuell marknadsinformation och samla ekonomiska nyheter. Det är integrerat med Google Sök; när du söker efter ett företags tickerkod, exempelvis WMT för Walmart eller AAPL för Apple, visas direkt aktiekurs och historisk data. Du kan sedan klicka på aktien och komma till en detaljerad Google Finance-sida med företagets ekonomi, nyheter och möjligheter att jämföra med andra tillgångar.

Även om det finns andra verktyg för att spåra värdepapper, är Google Finance unikt genom sin smidiga integration med Google Kalkylark. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren investerare är det ett enkelt sätt att importera och övervaka aktiedata direkt i ett kalkylblad.

Det är viktigt att notera att Google Finances integration med kalkylark endast finns tillgänglig på engelska och inte stödjer alla internationella börser. Om du handlar på asiatiska eller europeiska marknader kan det finnas andra, bättre alternativ.

Lär känna funktionen GOOGLEFINANCE

Den funktion som hämtar aktiedata kallas ”GOOGLEFINANCE”. Dess syntax är enkel med fem argument, varav fyra är valfria.

Det första argumentet är tickerkoden, unika koder för börsnoterade företag, som GOOG för Google eller BAC för Bank of America. Du kan även inkludera börsen för att undvika missförstånd, till exempel ”NYSE:BAC” för Bank of America noterat på New York Stock Exchange.

För att hitta rätt tickerkoder behöver du göra lite research, antingen i Google Finance eller i ditt valda verktyg för portföljhantering.

Det andra argumentet specificerar vilken data du vill visa. Standard är ”pris” om du inte anger något. Här är några exempel på data du kan hämta:

  • pris: Aktiens aktuella pris.
  • volym: Aktuell handelsvolym.
  • högt: Dagens högsta pris.
  • lågt: Dagens lägsta pris.
  • volymavg: Genomsnittlig daglig handelsvolym.
  • pe: Förhållandet mellan pris och vinst.
  • eps: Vinst per aktie.

Tänk på att tillgänglig data varierar beroende på om du använder aktuell eller historisk information. En komplett lista över argument finns tillgänglig. Observera också att aktuell data uppdateras var 15:e minut, den är inte helt realtidsbaserad.

Det tredje argumentet är startdatumet, som används vid hämtning av historisk data. Du kan använda ”TODAY()” eller lämna tomt för aktuell data. Det fjärde argumentet anger slutdatum eller antalet dagar från startdatumet. Om tomt, visas data från en enskild dag.

Slutligen kan du med det femte argumentet specificera datafrekvensen som ”DAILY” eller ”WEEKLY”.

Kom ihåg att Google Kalkylark hanterar tickersymbol och attributargument som text, så använd citattecken för att undvika fel.

Aktiespårning i praktiken

Låt oss säga att du vill hitta aktuellt pris på Facebook-aktien, som är noterad på NASDAQ med tickerkoden FB. Du anger då ”NASDAQ:FB” som första argument och ”pris” som attribut. Formeln blir då =GOOGLEFINANCE(”NASDAQ:FB”, ”pris”).

För att se dagliga stängningspriser för en specifik vecka, t.ex. 15 oktober 2018, anger du det datumintervallet. Koden blir då =GOOGLEFINANCE(”NASDAQ:FB”,”price”,DATE(2018,10,15),DATE(2018,10,20)). Historisk data genereras som matrisdata, vilket fyller ut närliggande celler.

Funktionen kan också användas för att hämta data för en hel aktielista. Skriv in tickerkoderna i en kolumn och använd cellreferenser i det första argumentet. Om tickerkoden finns i cell C4, blir formeln =GOOGLEFINANCE(C4,”pris”). Nedan visas en lista med aktier och deras aktuella priser.

Om du vill spåra flera attribut, kan du skriva in dem i separata celler. Länka sedan det andra argumentet till cellen med attributets namn. För priscellen för NYSE:IBM, som visas nedan, blir formeln =GOOGLEFINANCE(C$2,$B5).

Få ut mer av Google Kalkylark

Det bästa med att hantera dina aktier i Google Kalkylark är att du kan använda olika datamanipuleringsverktyg.

Du kan exempelvis använda Google Kalkylark för att övervaka värdet på alla dina tillgångar, inklusive aktier, sparkonton och tidsbundna insättningar. Genom att använda GOOGLEFINANCE uppdateras aktiekurserna automatiskt, vilket ger en bra överblick över din totala ekonomi.

Valutakonvertering i Kalkylark

Google Kalkylark kan även konvertera valutor i realtid. Du gör detta genom att skriva in ”CURRENCY:” följt av valutakoderna, t.ex. ”USDGBP” eller ”EURJPY”. Historisk valutadata kan visas genom att ange ett datum.

Om du bor i Europa och vill konvertera USD till euro, skriver du t.ex. =GOOGLEFINANCE(”CURRENCY:USDEUR”) och multiplicerar det resultatet med summan du vill konvertera.

Detta har många användningsområden, förutom valutahandel. Om du t.ex. får betalt i en annan valuta kan du skapa en faktura som automatiskt konverterar betalningen till din hemvaluta.