Så här kontrollerar du om din Chromecast fortfarande uppdateras

Google lanserade den första generationens Chromecast redan 2013, och den får fortfarande säkerhetsuppdateringar – men det är allt. Som Google bekräftade 9To5Google, kommer denna ursprungliga Chromecast inte att få nya funktioner. Det kan vara dags att uppgradera om du har en gammal.

Det är enkelt att kontrollera om du har en första generationens Chromecast. Du kan antingen titta på själva Chromecast-hårdvaran eller dra upp Google Home-appen på din smartphone.

Kontrollera din Chromecast-generation genom att titta på den

Om du inte kommer ihåg det är det bara att kika bakom din TV och se vilken som är ansluten till din TV:s HDMI-port.

Första generationens Chromecast var mer av en pinne med en rundad ände, medan andra generationens och nyare Chromecasts är en hel cirkel.

På bilden nedan är Chromecast till vänster en första generationens Chromecast. Om din Chromecast ser ut som den till vänster och inte de till höger, har du en äldre Chromecast som bara får säkerhetsuppdateringar och inte nya funktioner.

Hitta din Chromecast-version från din telefon

Du kan också kontrollera via Google Home-appen på din mobila enhet. Se till att din telefon eller surfplatta är ansluten till samma Wi-Fi-nätverk som din Chromecast använder och öppna sedan Google Home-appen för Android, iPhone eller iPad.

Tryck på den Chromecast du vill hitta versionen av.

Tryck på den kugghjulsformade ikonen Inställningar längst upp till höger på skärmen.

Rulla ner till botten av denna skärm och titta på ”Cast firmware version”-numret längst ner på skärmen.

Om det är 1.36 använder du en första generationens Chromecast. Om den är 1.40 eller senare använder du en andra generationens eller nyare Chromecast. Du kan kontrollera de senaste firmwareversionerna för varje Chromecast på Googles Chromecast-firmwareversioner webbsida.

Ska du uppgradera din gamla Chromecast?

Om du använder en första generationens Chromecast kan det vara en bra idé att uppgradera. Nya Chromecasts kommer inte bara att få nya mjukvarufunktioner, utan de har också förbättrad hårdvara.

Till exempel är första generationens Chromecast endast kompatibel med 2,4 GHz Wi-Fi-nätverk, medan alla andra Chromecasts är kompatibla med både 2,4 GHz och 5 GHz Wi-Fi-nätverk. Andra generationens Chromecast har också lagt till stöd för 802.11ac Wi-Fi. Chromecast Ultra-modellerna erbjuder 4K-stöd och är de enda Chromecasts som är kompatibla med Googles kommande Stadia-spelströmningstjänst. Tredje generationens Chromecast erbjuder inte 4K men kan spela upp 1080p-video med upp till 60 FPS (bilder per sekund). Första och andra generationens Chromecasts stöder endast 30 FPS uppspelning av 1080p-video.

De är fortfarande billiga också. Den ursprungliga första generationens Chromecast lanserades för $35 2013, och tredje generationens Chromecast är fortfarande tillgänglig för $35. Om du vill ha en Chromecast Ultradet kostar dig 59 USD istället.

Men behöver du verkligen uppgradera? Inte nödvändigtvis. Om du är nöjd med din Chromecast och den fungerar för dig är det inte som att det finns någon säkerhetsrisk – du får fortfarande säkerhetsuppdateringar. Google berättade för 9To5Mac att företaget skulle ”fortsätta att uppdatera det med buggar och säkerhetskorrigeringar.” Förvänta dig bara inte att få funktioner som talargrupper utan att köpa ny hårdvara i framtiden.