Så här förhindrar du att telefonens laddarkablar går sönder

By rik

Skadade laddningskablar kan utgöra en säkerhetsrisk och leda till onödiga utgifter. Oavsett om du använder en Lightning-kabel till din iPhone eller en USB-C-kabel till din Android-telefon, finns det metoder för att förlänga deras livslängd och undvika brott.

Vårda dina kablar

Det mest effektiva sättet att skydda dina kablar från skador är att hantera dem varsamt. Ett viktigt råd är att alltid hålla i kontakten när du drar ut kabeln från en enhet eller en USB-port. Genom att rycka ut kabeln utan att stödja kontakten, utsätter du den känsliga anslutningspunkten för onödig påfrestning.

När du transporterar kablarna, rulla ihop dem i en lös ögla och fäst dem med en rem eller klämma. Det är bäst att forma kabeln för hand, eftersom de tenderar att inta en naturlig form. Vissa kablar, som Anker Powerline+, levereras till och med med ett kardborrband för smidig förvaring. ”Roadie-wrap” är en utmärkt metod för att rulla ihop laddkablar.

Undvik att böja kablarna kraftigt eller linda dem för hårt. Böjning, särskilt vid anslutningspunkten, är en vanlig orsak till skador över tid. Om möjligt, undvik att använda enheten under laddning för att minska onödig belastning på kabeln.

Det kan krävas att du ändrar dina vanor, men dina kablar kommer att tacka dig. Om du har för vana att ta tag i telefonen direkt på morgonen, kom ihåg att koppla ur laddaren först. Att ligga i sängen med en böjd kabel när du rullar runt är inte optimalt. Om du brukar slänga ner kablarna i en väska inför resan, ta dig tid att rulla ihop dem ordentligt.

Använd kabelskydd

Kabelskydd ger extra förstärkning där kabeln möter kontakten. De bör vara tillverkade av flexibelt material som gummi, så att kabeln kan böjas något utan att skadas. Om skyddet är stelt kan det bara flytta den svaga punkten högre upp på kabeln.

Det finns kabelskydd att köpa online till ett överkomligt pris. TUDIA KLIP är en bra lösning för Apple Lightning-, iPod-, MagSafe- och Apple Watch-laddare. För ett billigare alternativ som passar de flesta USB-laddare kan du kika på Jetec flerfärgade spiralskydd eller Nite Ize CordCollar.

Om du är händig kan du fästa fjädrar vid skydden för att skapa extra spänning och hindra kabeln från att böjas vid kritiska punkter. För en mer robust hemmagjord lösning kan du titta på Paracord Cord Förstärkning-guiden på Instructables.

Allt som förhindrar att kabeln böjs för mycket kommer att skydda den, oavsett om det är en hemmagjord hylsa eller en bit eltejp.

Undvik olyckor med magnetiska adaptrar

Även om kablar slits med tiden, kan plötsliga ryck förvärra skador. Vi har nog alla någon gång råkat dra i laddkabeln och slungat enheten i luften. Ofta sitter kabeln kvar, medan enheten tar smällen.

Magnetiska adaptrar fungerar på samma sätt som Apples (numera avvecklade) MagSafe-laddare. Du ansluter en liten magnetisk adapter i enhetens laddningsport. Denna adapter ansluts sedan magnetiskt till laddkabeln vid behov.

Kabeln kommer inte längre att böjas om du råkar rycka till telefonen, eftersom det krävs mycket lite kraft för att lossa kabeln. Du kan köpa flera adaptrar och använda samma kabel för att ladda alla dina enheter. Adaptern sticker ut lite från enheten för enkel borttagning, och kan till och med skydda laddningsporten från damm och smuts.

Volta är en välkänd leverantör av magnetiska laddlösningar. För cirka 20 dollar får du en Volta 2.0-laddkabel och två adapterspetsar för Lightning, Micro USB eller USB typ C. Det finns också prisvärda alternativ att hitta på Amazon och andra onlinebutiker.

Kom ihåg att du behöver använda ett specifikt system (eller märke) om du vill använda samma laddkabel till flera enheter. Du kan även lägga till kabelskydd till den magnetiska laddaren för att göra den extra tålig.

Ladda trådlöst (nästan alla enheter)

Trådlös laddning är nu vanligt förekommande i moderna smartphones. Om du har en nyare iPhone eller Android-telefon är det troligt att den har stöd för trådlös laddning. För att använda det behöver du en trådlös Qi-laddare, som till exempel Anker 10W trådlöst laddningsställ, som till och med har stöd för snabbladdning.

Detta är ett sätt att slippa krångla med trasiga kablar. Det hindrar dig tyvärr från att använda enheten under tiden, men det kan vara en bra ursäkt för att ta en paus och ignorera mobilen en stund. Se bara till att laddaren har tillräckligt med effekt (10W) om du vill snabbladda. iPhone X, XS, XR och 8 har alla stöd för trådlös laddning, men kan endast ladda med maximalt 7,5 W – och då endast med vissa Apple-godkända laddare.

Om din enhet inte har inbyggd trådlös laddning kan du enkelt lägga till det med en billig Qi-mottagare. De är tunna laddplattor som ansluts till din laddningsport och fästs på baksidan av telefonen. De flesta av dem kan gömmas under skalet, så länge skalet inte är tillverkat av metall.

Med en Qi-mottagare kan enheten ta emot trådlös laddning. Laddningshastigheten kan vara lägre än med inbyggd trådlös laddning, men för cirka 10 dollar kan uppgraderingen vara värd det.

Se till att du köper rätt Qi-mottagare för din enhet, oavsett om du har Lightning-port, Micro USB typ-A eller USB-C.

Investera i en kabel som klarar allt

Apples officiella Lightning-kabel kostar 29 dollar för en 2-meters USB-A till Lightning-kontakt. Om du byter ut en kabel per år, betalar du nästan 90 dollar för tre års iPhone-laddning. Varför inte investera i en tåligare iPhone-laddkabel som håller längre och sparar pengar på sikt?

Fuse Chicken Titan Plus är en 1,5-meters USB-A till Lightning-kabel. Den är tillverkad enligt Apples MFi-standard, vilket betyder att den har datakapacitet och fungerar både som laddare och synkkabel. Den är skyddad av två lager flexibelt stål och förseglat aluminiumhölje på anslutningarna. Priset ligger på 37,50 dollar.

Fuse tillverkar också kablar med USB-C och Micro USB-anslutning, som är idealiska för Android-användare. Alla levereras med livstidsgaranti, men tänk på att konstruktionen i metall kan leda till ökad vikt och minskad flexibilitet.

Ankers Powerline+ är en annan högt rankad laddkabel som finns med Lightning, Micro USB och USB-C. Kabeln har en kärna av aramidfiber (Kevlar) och dubbel nylonflätning, vilket enligt Anker gör att den håller tio gånger längre än andra kablar.

Du kan även hitta billigare kablar med aramidfiber, som denna Lightning-kabel och denna Micro USB-kabel på shoppingtjänster som Amazon. För bästa resultat, kombinera en robust kabel med kabelskydd och rätt skötsel.

Reparera dina kablar i tid

Trasiga kablar är farliga. Du tar en risk om du fortsätter att använda en laddare som visar tecken på slitage. Du kan inte bara skada enheten, utan även riskera elektriska stötar eller brand. Det är säkrast att kassera skadade kablar direkt.

Om du anser att skadan inte är allvarlig, eller om kabeln precis har börjat visa tecken på slitage utan att ledningarna exponeras, kan du försöka reparera dem istället. Det bästa sättet att göra det är att använda krympslang.

Du kan köpa ett set med krympslang för under 10 dollar. Slangen träs över kabeln och krymper sedan när den utsätts för värme. En värmepistol ger snabba resultat, men en hårtork kan också fungera med lite tålamod. Slangen minskar flexibiliteten något, vilket gör den till ett slags kabelskydd som förhindrar framtida skador.

Kom ihåg: Om du känner dig osäker på en kabels skick, klipp av den och kasta den.

Ladda mobilen i en docka

Dockningsstationer för smartphones kan kännas omoderna, men de fyller en funktion. Eftersom de står stilla utsätts de inte för samma slitage som en vanlig laddkabel. Du kommer inte att kunna använda enheten i sängen, men du slipper böja kabeln i onödan.

De flesta dockor verkar vara riktade mot Apple-användare, som Belkin ChargeSync. Detta beror nog på att många Android-enheter har stöd för trådlös laddning.

Framtiden är trådlös

Kablar är ömtåliga, och den helt trådlösa framtiden är inte riktigt här än. Du behöver inte lägga ner en förmögenhet, men se till att du köper kablar av bra kvalitet, och undvik de billigaste alternativen. Om du använder Apple-produkter, se till att du enbart köper kablar som följer Apples MFi-standard.

Om din enhet laddas via USB-C är det extra viktigt att du väljer en säker kabel som inte skadar dina enheter.