Så här fixar du den andra hårddisken som inte upptäckts i Windows 10

Ett Windows 10-system kan stödja flera hårddiskar. Vissa system, beroende på vilket moderkort de har, kan stödja en intern SSD och en intern hårddisk. På samma sätt kan du ansluta flera externa hårddiskar (eller SSD:er) till ett system.

En hårddisk är inte svår att konfigurera; den ansluts via en enkel USB-port, den kan fungera med antingen en USB 2.0- eller USB 3.0-port, och den är plug & play. Windows 10 kommer automatiskt att kunna upptäcka det och installera rätt drivrutiner för det.

För att komma åt en hårddisk kan du öppna File Explorer och den kommer att listas under Den här datorn. Du kan kopiera och klistra in filer till den lika enkelt som du skulle göra på en intern enhet.

Andra hårddisken upptäcktes inte i Windows 10

En hårddisk, oavsett om den är internt eller externt ansluten, kommer lätt att upptäckas. Du bör höra ljudet från den nya hårdvaran som hittats när du ansluter den och det kan bli några sekunders väntan medan en drivrutin för den är installerad, men enheten kommer att vara tillgänglig nästan omedelbart.

Om din andra hårddisk inte har upptäckts i Windows 10, prova korrigeringarna nedan.

1. Byt USB-port och kabel

En av huvudorsakerna till att en hårddisk inte upptäcks är ofta kabeln som används för att ansluta den till ett system. Byt ut den och kontrollera om enheten upptäcks.

På liknande sätt, försök att ansluta enheten till en annan USB-port. En lös port kan vara orsaken till att en kringutrustning eller en hårddisk inte ansluts ordentligt.

Anslut hårddisken direkt till ditt system. Använd inte en USB-hubb eller en förlängningskabel. Om du har ett annat system, försök att ansluta enheten till den och kontrollera om den har upptäckts.

2. Sök efter hårdvaruändringar

Windows 10 kanske inte har upptäckt enheten som ny hårdvara. Om den inte upptäcker den som ny hårdvara, kommer den inte att kunna ansluta den.

Öppna Enhetshanteraren.
Klicka på knappen Sök efter maskinvaruändringar längst upp.
Windows 10 kommer att upptäcka hårddisken och den bör dyka upp i File Explorer under This PC.

3. Installera egen app/drivrutiner

Vissa hårddiskar kommer med proprietära drivrutiner eller appar. Frånvaron av dessa kan blockera enheten från att detekteras. Kontrollera om det finns några drivrutiner eller en app tillgänglig från tillverkaren av din hårddisk. Anslut enheten igen och kontrollera om den dyker upp i File Explorer.

4. Uppdatera drivrutiner

Windows 10 kan ha föråldrade drivrutiner för din hårddisk. Om du uppdaterar dem kan enheten ansluta till ditt system.

Öppna Enhetshanteraren.
Expandera diskenheter.
Högerklicka på din sekundära enhet och välj Uppdatera drivrutin.
Sök online efter drivrutiner och installera de som är tillgängliga.
Starta om systemet för god åtgärd.

5. Ändra enhetsbeteckning

När du ansluter en hårddisk till ditt system tilldelar Windows 10 den automatiskt en bokstav som behövs för att ge enheten en ”adress”. Enhetsbokstaven spelar en viktig roll för att göra själva enheten tillgänglig. Om din sekundära hårddisk inte upptäcks, försök att ändra enhetsbeteckningen.

Tryck på kortkommandot Win+R för att öppna körrutan.
I körrutan anger du diskmgmt.msc och trycker på Enter.
Högerklicka på din enhet och välj alternativet Ändra enhetsbeteckning och sökvägar.
Välj en ny bokstav att tilldela enheten.
Klicka på Nästa och enheten kommer att tilldelas en ny bokstav.
Öppna enheten från File Explorer.

Slutsats

En sekundär enhet, som saknar fysisk skada eller datakorruption, kommer att upptäckas med lite mixtrande. Om du misstänker att enheten har skadats fysiskt måste du undersöka alternativen för dataåterställning. Det är möjligt att du inte kommer att kunna använda enheten för att lagra filer längre. Om data har skadats kan din enhet fortfarande vara användbar eftersom datakorruption inte är synonymt med hårdvaruskada.