Skapa och redigera mobilvideor med Canva: En komplett guide
Canva framstår som ett mångsidigt och lättanvänt redigeringsverktyg för video, vilket ger dig möjligheten att framställa imponerande videomaterial. Oavsett om du är nybörjare inom videoproduktion eller en erfaren kreatör som söker ett smidigt sätt att redigera ditt arbete, tillhandahåller Canva både kostnadsfria och betalversioner som underlättar hela processen. Med ett brett utbud av mallar och anpassningsalternativ kan du utan svårighet skapa videor som återspeglar din unika stil och budskap. I den här artikeln kommer vi att gå igenom hela processen för att producera och redigera videor med Canva, inklusive att importera klipp, justera färger och innehåll, samt lägga till de sista detaljerna innan du exporterar ditt färdiga projekt.
Nyckelpunkter för videoredigering i Canva
- Börja med passande mallar och dimensioner i Canva för smidig videoproduktion.
- Importera enkelt och effektivt dina videoklipp till ditt Canva-projekt.
- Justera färger och innehåll i dina videoklipp i Canva för en professionell touch, inklusive övergångar och finjusteringar.
1. Välj rätt mall eller dimension
För att lyckas med skapandet i Canva är det viktigt att ha en bra grund. Du kan välja en mall för en mer konstnärlig presentation, eller starta med anpassade dimensioner om du föredrar att börja från grunden.
Om du planerar att publicera på en specifik plattform, är det en god idé att kontrollera de rekommenderade dimensionerna i förväg. Canva underlättar detta; du hittar förinställningar för exempelvis Reels och TikTok-videor genom att använda sökfältet. I detta exempel kommer jag att använda dimensionen Video (1080p) och börja med ett tomt ark.
Generellt sett rekommenderas 1920 x 1080 för liggande videor och 1080 x 1920 för stående format. Att förstå videoaspektförhållanden är även det en bra idé.
2. Lägg till videoklipp i ditt Canva-projekt
Efter att ha etablerat grunden för din video, är nästa steg att importera de klipp du vill använda. Allt material som ska användas finns redan på min smartphone, vilket gör importen enkel. Om jag skulle redigera klipp från en DSLR via Canva för mobil, skulle jag först importera dem på min dator och därefter öppna Canva-appen på min smartphone.
Så här lägger du till klipp i ditt Canva-projekt:
- Gå till fliken Kamera.
- Expandera rullgardinsmenyn och välj Videor för att filtrera och endast visa videoinnehåll.
- Välj Lägg till som nya sidor efter att ha markerat de klipp du vill importera. Undvik alternativet Lägg till på sidan om du inte önskar att alla klipp ska visas på samma sida.
Efter att du har importerat dina videoklipp, kommer du att se en tidslinje längst ner. Canva låter dig både redigera video och skapa video av enbart bilder.
3. Redigera videons färger och innehåll
Mycket av den tid som läggs på redigering i Canva spenderas på justering av färgerna och andra delar av innehållet. Eftersom detta kan vara ganska komplext, kommer vi att dela upp det i två sektioner. Vi börjar med färgredigering och går därefter över till resterande innehåll.
Redigera färger och ljussättning i dina Canva-videoklipp
Canva saknar kanske avancerade verktyg för färgredigering som du finner på andra plattformar, men det erbjuder ett användarvänligt utbud för nybörjare. Du kan exempelvis använda filter och justera mättnaden. På samma sätt går det att ändra olika ljusinställningar.
Så här använder du dessa verktyg:
- Välj Justera längst ner på skärmen.
- Gå till Filter och välj ett filter om det önskas. Annars fortsätt till nästa steg.
- Ändra tonen och värmen i Vitbalans innan du fortsätter till Ljus, Färg och Textur.
- Justera varje område efter egen smak. Tryck sedan på x-knappen för att återvända till huvudsidan.
- Upprepa processen för alla klipp i din video.
Förutom videofärger, kan du även ändra färgen på bilder, grafiska element och texter i Canva.
Justera andra delar av ditt Canva-videoinnehåll
Efter att du har redigerat färgerna, är det dags att gå vidare och ändra övrigt innehåll i dina videor. Du kan lägga till övergångar och animationer, inklusive fades, zoomningar och tumbles. Ibland kan kombinationer ge bäst effekt.
Du finner olika animationsalternativ indelade i undersektioner, medan övergångar är samlade i en separat rad. Det går även att välja om du vill applicera ändringarna på samtliga sidor eller bara en, tillsammans med att justera deras intensitet. (Canva Pro krävs för att anpassa animationer; ett betalabonnemang är däremot inte nödvändigt för övergångar).
Jag rekommenderar att göra dessa ändringar i följande ordning:
- Välj Animera och välj den animationstyp du vill ha i dina videor.
- Om du har Canva Pro, använd reglaget och ändra skalan.
- Gå tillbaka till huvudsidan och tryck på Övergångar.
- Välj den övergång du vill lägga till i dina videor.
- Tryck på övergången igen för att visa reglaget. Till skillnad från animationer kan du ändra intensiteten utan ett betalabonnemang.
- Välj knappen för att återgå till föregående fönster. Där kan du bocka för ”Tillämpa mellan alla sidor” om det önskas, innan du trycker på x-knappen.
Om du redigerar videor för YouTube kan det vara en god idé att undersöka hur YouTubers använder Canva för grafik och branding.
4. Lägg till sista detaljerna
Du är nästan redo att exportera ditt videoprojekt, men jag rekommenderar att du lägger till några extra detaljer innan. Canva låter dig bland annat ändra videons hastighet. Du kan också bestämma om ditt innehåll ska spelas upp automatiskt eller i loop. Det gör du genom att välja Uppspelning och anpassa dessa inställningar efter behov.
Det är även möjligt att ändra längden på dina klipp genom att dra i kanterna. Om du vill radera något klipp, trycker du på det och väljer papperskorgsikonen.
5. Justera ljudet
Innan du exporterar ditt projekt, rekommenderar jag att du justerar ljudet i dina Canva-projekt. Oftast ändrar jag endast volymen. Du kan använda reglaget för att sänka volymen eller trycka på ikonen för att stänga av ljudet helt.
För att lägga till musik i ditt material rekommenderar jag inte att använda Canva. Jag föreslår istället att du utforskar andra metoder för att lägga till musik i dina videor på iPhone och Android.
När du är redo att exportera din video, väljer du nedladdningsikonen i det övre högra hörnet och trycker på Ladda ner.
Att redigera videor i Canva är otroligt enkelt. Du kan göra många justeringar som exempelvis att anpassa färger och lägga till filter. Trots att det kanske inte är den bästa plattformen för att lägga till musik, kan det göras smidigt på andra sätt. Du kan använda Canva för att redigera Reels, YouTube-videor, TikTok-inlägg och mycket mer.
Sammanfattning
Canva är en användarvänlig plattform för att skapa och redigera videor, passande för både nybörjare och erfarna användare. Genom att välja rätt mallar, importera klipp och justera innehåll och ljud, kan du enkelt skapa professionella videor. Med detta verktyg kan du snabbt anpassa och förbättra dina videoklipp och göra dem mer engagerande och tilltalande för din publik. Oavsett vilket socialt medieformat du arbetar med, som Instagram Reels eller YouTube, ger Canva dig de nödvändiga verktygen för att lyckas.