En Mångsidig VPN-tjänst med Imponerande Funktioner
PureVPN har varit en betydande aktör på VPN-marknaden sedan 2007, och det är därför inte överraskande att de har utvecklat ett omfattande utbud av funktioner för sina användare.
Tjänsten uppfyller de flesta grundläggande tekniska krav: robust kryptering via OpenVPN och IKEv2 (med WireGuard i betafasen), skydd mot DNS- och IPv6-läckor, stöd för torrentanvändning, delad tunnelkapacitet för att reglera vilka applikationer som använder VPN och en effektiv kill-switch för att garantera skyddet om VPN-anslutningen skulle avbrytas.
Plattformskompatibilitet är en av styrkorna, med skräddarsydda applikationer tillgängliga för Windows, macOS, iOS, Android och Linux, tillägg för webbläsarna Chrome och Firefox, samt ytterligare guider och instruktioner för att underlätta installation på routrar, Kodi, Android TV, Amazons Fire TV Stick och andra enheter.
KLICKA HÄR FÖR ATT FÅ PUREVPN MED 68 % RABATT (2-ÅRS PLAN)
*Denna rabatt gäller endast vid köp av ett 2-årsabonnemang.

Du kan använda tjänsten på upp till 10 enheter samtidigt, och unikt nog erbjuder PureVPN möjligheten att dela dessa 10 platser med din familj. Det betyder att om du till exempel har fyra familjemedlemmar med smartphones kan var och en installera och använda PureVPN med sin egen inloggning, samtidigt som du har möjlighet att ansluta ytterligare sex enheter hemma.
Denna omstrukturering har inneburit att de långsammare virtuella servrarna har tagits bort, vilket inte nödvändigtvis är negativt. Även med ett reducerat antal serverplatser erbjuder PureVPN betydligt fler än många konkurrenter. Som jämförelse har StrongVPN 46 platser i 35 länder och Mozilla VPN 40 platser i 30 länder.
De senaste förbättringarna inkluderar uppgradering av flera servrar från 10 Gbps- till 20 Gbps-anslutningar. I ett blogginlägg meddelade PureVPN uppgraderingen av servrar i London, Manchester och Washington DC, och de har även indikerat att fler platser kommer att uppgraderas senare under året.
Dessutom har företaget flyttat sitt huvudkontor från Hong Kong till Brittiska Jungfruöarna, och kanske viktigast av allt, genomgått en oberoende granskning som bekräftar deras policy om att inte spara loggar.
PureVPN Prisalternativ

Priset för en månads prenumeration är något högre än genomsnittet, 10,95 USD.
Årsabonnemanget framstår som mer prisvärt med 3,74 USD per månad, särskilt eftersom det omfattar upp till 10 familjemedlemmar. Det bör dock noteras att detta pris är baserat på en engångsrabatt och förnyas till 5,83 USD.
Ett specialerbjudande för ett tvåårsabonnemang ger ett månadspris på 2,91 USD. Det är ett attraktivt pris, men även detta förnyas sedan till det ordinarie årspriset på 5,83 USD per månad.
När vi nådde betalningssidan erbjöds vi ett flertal tilläggstjänster, inklusive dedikerade IP-adresser, portvidarebefordran och skydd mot DDoS-attacker. Vi klickade på köpalternativen för dessa och blev ombedda att välja land, men det gick inte att hitta en landlista, vilket gjorde det omöjligt att köpa tilläggen. Vi försökte med både Chrome och Edge, i vanliga och inkognitofönster, för att utesluta webbläsarproblem, men webbplatsen fungerade inte som den skulle oavsett.
Integritet och Loggning

PureVPN:s integritetspolicy inleds med en omfattande lista över all data som tjänsten *inte* loggar: ”Vi sparar INTE någon information om dina surfvanor, anslutningsloggar, information om vilka VPN IP-adresser som tilldelats dig, din ursprungliga IP-adress, din anslutningstid, historiken för din surfning, vilka webbplatser du besökt, din utgående trafik, innehåll eller data du har fått tillgång till, eller de DNS-frågor du genererat.”
Det låter lovande! Men bilden är inte helt så enkel. Företaget deklarerar längst upp på sidan att de inte sparar anslutningsloggar, men om man scrollar ner finns ett avsnitt med titeln ”Information som inkluderas i VPN-anslutningsloggar” där de listar vilken information de faktiskt samlar in. Det handlar om datumet då du anslöt till en specifik plats, din internetleverantör, längden på anslutningen, antalet anslutningar du gör samt den totala mängden bandbredd du använder (inte per anslutning, tydligen).
De loggar inte din ursprungliga IP-adress, destinations-IP-adressen, den exakta tiden då du anslutit eller din aktivitet därefter, så den begränsade data som samlas in är osannolikt att äventyra din integritet. Vi anser dock att det är missvisande att först påstå ”vi loggar inte dina anslutningsloggar” längst upp på sidan, för att sedan lite längre ner förklara hur anslutningar faktiskt loggas.
Policyn anger också att PureVPN använder ”vissa verktyg” i sina applikationer för att ”utföra VPN-diagnostik och övervaka kraschrapporter”. Vidare listar de Google Analytics, iTunes, Crashlytics, Apptentive, Firebase, New Relic, MixPanel och Facebook Pixel, vilket kan vara mer än vad man kanske hade förväntat sig.
Denna typ av kraschrapportering är inte ovanlig, men vi förväntar oss att det ska vara valfritt, vilket inte är fallet här. Det finns inget alternativ i inställningarna för att välja bort ”Skicka kraschdata” – PureVPN skickar informationen oavsett, och om du inte läser integritetspolicyn skulle du aldrig ens vara medveten om att detta sker.
Oberoende Granskning av Loggning
År 2020 meddelade PureVPN att de hade genomgått en oberoende granskning av KPMG, som bekräftade att tjänsten inte loggar en användares ursprungliga IP-adress, den tilldelade VPN IP-adressen, den specifika tidpunkten då användaren ansluter till en VPN-server eller användarens aktivitet via VPN-anslutningen.
PureVPN uppger också att de har en ”alltid på”-revisionspolicy, vilket innebär att KPMG kan ”initiera en oannonserad integritetsgranskning när som helst under året”. I augusti 2021 rapporterade företaget att de hade genomgått ytterligare en oberoende granskning av loggföring.
Dessa granskningar verkar vara grundliga, där PureVPN anger att de omfattar ”inspektion av vår komplexa infrastruktur, serverkonfigurationer, kodbas, tekniska dataloggar och globala servrar”, samt ”intervjuer med vår personal som arbetar med serverunderhåll och databashantering”.
Rapporterna har inte publicerats offentligt, så du kan inte granska detaljerna själv. Granskningarna syftar endast till att bekräfta efterlevnaden av den huvudsakliga policyn om att inte logga data – de undersöker inte andra integritetsfrågor.
Trots detta är vi inte missnöjda: även med dessa begränsningar erbjuder PureVPN mer transparens än de flesta VPN-tjänster. Förhoppningsvis kommer PureVPN att fortsätta med regelbundna granskningar och även publicera de fullständiga rapporterna, istället för att endast dela korta sammanfattningar.
Applikationer

Registreringsprocessen hos PureVPN är enkel, och vi var glada att se att företaget återigen accepterar betalningar med Bitcoin (via CoinGate), förutom kreditkort och PayPal.
Efter genomfört köp fick vi tillgång till nedladdningslänkar för Windows, macOS, iOS, Android, Linux, webbläsartillägg med mera. Vi laddade ner Windows-klienten och fick kort därefter ett välkomstmeddelande med inloggningsuppgifter.
Appens gränssnitt är rent och enkelt, med mycket vit yta. En statuspanel visar den rekommenderade platsen, och genom att klicka på platslistan visas fler alternativ. Det finns en stor på/av-knapp för att ansluta och koppla från, samt mindre ikoner i sidomenyn för andra appområden (Inställningar, Hjälp, Konto).
Platsväljaren är mer avancerad än hos de flesta konkurrenter, med en lista över de senast använda platserna, ett favoritsystem och en sökbar lista över länder med pingtider för att hjälpa dig att hitta de snabbaste anslutningarna.
Genom att klicka på en pil till höger om ett land expanderas listan till att visa alla städer. Detta är en vanlig idé, men de flesta VPN-applikationer visar endast denna ”expandera mig”-indikator när ett land har flera platser. PureVPN gör det för alla länder, vilket resulterar i att man ofta får expandera en lista för att upptäcka att det bara finns en stad listad.
Ett annat problem uppstod när vi ville välja en P2P-plats. ”Välj en med en P2P-ikon”, stod det på PureVPN:s webbplats. Icke desto mindre fanns det ingen P2P-etikett i Windows-appen under vår granskning. Detta var endast synligt i mobilapparna.
Anslutningstiderna var snabba, cirka tre sekunder för IKEv2 och fyra till fem sekunder för OpenVPN (vi har upplevt andra applikationer där vi har fått vänta 10 till 20 sekunder med OpenVPN). Meddelanden på skrivbordet informerar om när anslutningen är klar.
Mobilapplikationer
Vi granskade PureVPN:s Android-app och den visade sig vara i princip identisk med Windows-versionen. Den har ett snarlikt gränssnitt, samma val av protokoll (OpenVPN eller IKEv2) och ett system för delad tunnel.
Webbplatsen hävdar stolt att ”PureVPN är en av de få ledande VPN-leverantörerna som erbjuder en Android Kill Switch som integreras sömlöst och fungerar felfritt”, men vi hittade ingen kill-switch i inställningarna. Det finns inte heller några automatiska start- eller anslutningsalternativ.
iOS-appen har ett något annorlunda gränssnitt, med en sidomeny till vänster om platslistan och anslutningsskärmen, men den fungerar i princip på samma sätt.
Funktionsutbudet är något annorlunda. iOS-versionen ger möjligheten att automatiskt ansluta när du besöker specifika webbplatser (men inte när du ansluter till osäkra nätverk) samt att automatiskt återansluta om anslutningen bryts. Den saknar dock Androids funktion för delad tunnel.
Det är bra att se dessa funktioner tillgängliga någonstans i utbudet, men om du använder apparna på flera olika plattformar kan skillnaderna i funktionalitet upplevas som irriterande.
Sammanfattningsvis täcker PureVPN:s applikationer det grundläggande väl. Enbart det faktum att de har ett favoritsystem och en lista över nyligen använda platser gör det enklare att återansluta och placerar apparna före många konkurrenter. Vi har dock noterat vissa problem, och apparna känns inte lika raffinerade som de bättre mobilapparna från andra VPN-leverantörer.
Tester av Windows-applikationen
I tidigare recensioner har vi uppmärksammat ett flertal tekniska problem med PureVPN:s Windows-app. Frågan är nu om den senaste versionen är bättre.
IKEv2-anslutningar är nu konfigurerade med bästa möjliga säkerhet. De kräver kryptering, sparar inte dina inloggningsuppgifter lokalt, och IPv6 är inaktiverat som standard.
Det underliga protokolhanteringsbeteende som vi noterade tidigare (där applikationen anslöt via IKEv2 trots att OpenVPN UDP hade valts) är åtgärdat. Välj det protokoll du föredrar, så är det det protokoll appen kommer att använda. (Även om den bekvämt nog kan växla till ett annat protokoll om det första misslyckas.)
Slutligen undersökte vi appens kill-switch. I teorin ska den blockera internetåtkomst om VPN-anslutningen avbryts och på så vis säkerställa att dina data inte skickas via en alternativ, okrypterad anslutning. Detta var dock inte alltid fallet.
Vi använde ett verktyg som upprepade gånger kontrollerade och visade vår externa IP-adress, och försökte därefter medvetet bryta anslutningen på olika sätt. Ofta kunde vi se vår vanliga IP-adress när VPN-anslutningen bröts, vilket indikerar att en förfrågan hade skickats (oskyddad) genom vår vanliga anslutning. Detta är dåliga nyheter, men appen återansluter åtminstone mycket snabbt, och våra IKEv2-anslutningar var vanligtvis inte exponerade längre än åtta sekunder.
Prestanda
Vi mätte PureVPN:s hastigheter från platser i USA och Storbritannien med hjälp av flera webbplatser och tjänster för prestandatestning (SpeedTests webbplats och kommandoradsapp, TestMy.net, Netflix Fast.com med flera). Vi kontrollerade nedladdningshastigheterna minst fem gånger från varje plats, och därefter igen med ett annat protokoll, innan vi repeterade processen under en kvällssession.
OpenVPN-hastigheterna i Storbritannien låg på 270 Mbps, vilket placerar PureVPN i den övre delen av mittenintervallet jämfört med våra senaste resultat. Företaget kan inte matcha Hide.me (390 Mbps) eller ProtonVPN (400-460 Mbps), men det överträffar fortfarande vissa stora aktörer (IPVanish nådde 140-150 Mbps och CyberGhost 170-210 Mbps).
IKEv2-hastigheterna i Storbritannien var däremot dåliga, 100-110 Mbps. Detta påminner mycket om de 125 Mbps som vi såg i vår förra recension, vilket indikerar att det inte handlar om en tillfällig avvikelse.
Ett problem under testningen (vårt fel, inte PureVPN:s) innebar att vi saknar amerikanska IKEv2-siffror, men OpenVPN-nedladdningarna låg något lägre på 210-220 Mbps.
Det finns tillräckligt med hastighet här för många användningsområden, men PureVPN:s topprestationer hamnar långt efter konkurrenterna. De flesta VPN-tjänster med stöd för WireGuard når 400 Mbps under testning, och CyberGhost, IPVanish, Mozilla, NordVPN med flera har uppnått 750 Mbps och mer.
Det är viktigt att komma ihåg att trots att vi gör mer än 100 hastighetsmätningar för varje VPN kan dina resultat skilja sig beroende på din plats och dina inställningar. Det kan därför vara en bra idé att utnyttja testperioden på sju dagar och genomföra egna hastighetstester.
Netflix och Streaming
De flesta VPN-tjänster hävdar att de ger dig tillgång till geografiskt blockerat innehåll var som helst i världen, och PureVPN är inget undantag. ”Oavsett om det handlar om filmer, TV-program eller sportevenemang ger PureVPN dig omedelbar och obegränsad tillgång till ditt favoritinnehåll”, hävdar de på sin webbplats.
Apparna har inga specialiserade serverplatser för streaming, utan du väljer den server i det land du behöver, ansluter och ser om din streamingtjänst är tillgänglig.
Det fungerade utmärkt med BBC iPlayer, där PureVPN gav oss fullständig tillgång från alla tre anslutningar som vi testade.
Samma sak gällde amerikanska Netflix, där vi framgångsrikt kunde strömma innehåll med alla tre testplatserna.
Företaget lyckades tyvärr inte ge oss tillgång till Amazon Prime Video, men våra tester avslutades positivt genom att PureVPN lyckades avblockera Disney Plus från alla tre testplatserna, vilket får anses vara ett bra resultat totalt sett.
Om avblockering av geobegränsat innehåll är en högsta prioritet, bör du dock överväga leverantörer som CyberGhost, ExpressVPN, Hide.me, Private Internet Access, ProtonVPN och Surfshark, som alla gav oss tillgång till samtliga webbplatser under våra tester.
PureVPN Sammanfattande Omdöme
PureVPN erbjuder omfattande funktionalitet och ger bra valuta för pengarna, särskilt om du har flera familjemedlemmar som behöver skydd. Medelhastigheter, bristande support och vissa applikationsproblem hindrar dock den här tjänsten från att konkurrera med de allra bästa VPN-tjänsterna, såsom ExpressVPN.