Både plattformsteknik och DevOps är centrala metoder för att förfina och optimera processerna inom mjukvaruutveckling. Deras gemensamma mål är att öka effektiviteten i produktutvecklingen, men de uppnår detta genom olika tillvägagångssätt.
DevOps fokuserar på att främja samarbete och gemensamt arbete mellan utvecklingsteam och driftsteam. Plattformsteknik, å andra sidan, skapar och underhåller en centraliserad plattform. Denna plattform ger DevOps-team tillgång till automatiserade, återanvändbara verktyg och arbetsflöden med självbetjäningsfunktionalitet.
I den här artikeln utforskar vi plattformsteknik och DevOps, granskar deras respektive funktioner och fördelar. Vi kommer även att undersöka skillnaderna mellan dessa två discipliner och deras framtida utveckling.
Vad är plattformsteknik?
Plattformsteknik handlar om att designa, konstruera och underhålla infrastrukturen som stöder mjukvaruutveckling. Huvudsyftet är att förbättra utvecklarnas upplevelse och produktivitet. Genom att erbjuda delade, återanvändbara självbetjäningsverktyg, tillgängliga via en central plats, kan utvecklare arbeta smidigare och effektivare.
Plattformsingenjörer fokuserar på att bygga och underhålla de underliggande plattformarna, verktygen och processerna som mjukvaruutvecklingen är beroende av. Detta bidrar till att öka tillförlitligheten och skalbarheten i utvecklingsinfrastrukturen. Det leder i sin tur till snabbare leverans av mjukvaruprodukter.
I praktiken genomgår utvecklingsprocesser, tekniker och verktyg en ständig utveckling i takt med att produkterna växer och blir mer komplexa. Plattformstekniken säkerställer att utvecklingsprocesserna och verktygen fortsätter att utvecklas i samma takt som produkten.
Detta innefattar aspekter som testkrav, lagring, efterlevnad av regulatoriska standarder och mycket mer. Genom detta tillvägagångssätt ser man till att allt som behövs för att möta nya krav är tillgängligt i god tid.
Plattformsingenjörer ansvarar för att designa, skapa och hantera de verktyg och arbetsflöden som utvecklare behöver för att kunna utföra sitt arbete effektivt och leverera applikationer snabbare. Med självbetjäningsåtkomst kan utvecklare fritt använda alla verktyg och funktioner utan att vara beroende av infrastruktur- eller driftteam.
Till exempel behöver utvecklare inte längre begära godkännande för att lansera en ny staging-miljö eller starta en isolerad utvecklingsmiljö. Tidigare kunde dessa godkännandeprocesser leda till flaskhalsar och ineffektivitet i produktutvecklingen.
Självbetjäningsåtkomsten löser dessa problem och ger utvecklarna möjlighet att nästan omedelbart få tillgång till ett brett utbud av funktioner och möjligheter.
Hur plattformsteknik växer fram
Plattformsteknik skapar en välorganiserad samling av tjänster, processer, verktyg och andra resurser som mjukvaruutvecklare kan använda. Detta sker utan att de behöver hantera eller ens förstå dem i detalj. Plattformstekniken adresserar ett brett spektrum av utvecklingsbehov.
När mjukvaruapplikationer och utvecklingsinfrastruktur blir allt mer komplexa, med många rörliga delar, kan det vara svårt för de flesta mjukvaruutvecklare att hänga med. Utvecklare ställs ofta inför behovet att hantera infrastruktur, men saknar den kunskap eller de resurser som krävs för att hantera ny teknik effektivt.
När team tvingas hantera situationer som överskrider deras kapacitet minskar produktiviteten, och risken för misstag ökar. Det är här plattformstekniken kommer in som en lösning för att förbättra utvecklarupplevelsen och snabba upp leveransen av produkter. Plattformen ger tillgång till anpassade, validerade och återanvändbara verktyg och arbetsflöden med självbetjäningsfunktionalitet.
Plattformsteknik skapar en intern utvecklingsplattform som mjukvaruutvecklare kan använda för att bygga sina produkter. Plattformen omfattar alla tekniker och verktyg som tillsammans skapar en central samling av självbetjäningsverktyg och processer.
Denna teknik bygger på en mängd olika verktyg som ger utvecklare frihet att välja vad de behöver.
Bildkälla: Platformengineering.org
När plattformen är etablerad skapar den en smidig väg för DevOps-team att använda för att utveckla sina produkter. Den tillhandahåller en självbetjäningsinfrastruktur där utvecklare kan skapa sina utvecklingsmiljöer med de verktyg de behöver, utan att behöva vänta på godkännande.
Generellt sett kan plattformsteknik ses som nästa steg i DevOps utveckling. Den kan hjälpa stora företag att skapa självbetjäningslösningar, återanvändbara konfigurationer och standarder som sedan erbjuds som interna produkter. Plattformstekniken gör det enklare för utvecklare att följa DevOps-metoder, men dess specifika utformning kan variera från organisation till organisation.
Fördelar med interna utvecklingsplattformar
Plattformsteknik erbjuder en rad fördelar, och företag bör absolut överväga att implementera den. Några av de största fördelarna inkluderar:
- Snabbare leverans av mjukvaruapplikationer, vilket gör det möjligt för företag att snabbare realisera affärsvärde.
- Återanvändbara verktyg med självbetjäningsfunktioner och automatiserad infrastrukturhantering, vilket leder till ökad produktivitet, förbättrad utvecklarupplevelse, standardiserad DevOps-praxis samt en säker och skalbar utvecklingspipeline.
- Snabbare mjukvaruutveckling. Interna utvecklingsplattformar ger automatiserade processer och självbetjäningsinfrastruktur, vilket minskar slöseri med tid och byråkrati, och därmed ökar produktiviteten.
- Ökad specialisering och fokus: Utvecklare kan koncentrera sig på utvecklingsarbetet. CI/CD-pipelines, infrastruktur och distribuerad distribution är komplexa system som kräver specialkunskaper. Med plattformsteknik behöver utvecklare inte förstå dessa system i detalj, utan kan fokusera på att utveckla mjukvara istället för att arbeta med den underliggande infrastrukturen.
Vad är DevOps?
DevOps är en metod som syftar till att öka frekvensen och effektiviteten i mjukvaruleveranser. Genom att bryta ner de traditionella gränserna mellan olika team och främja samarbete, strävar man efter att optimera hela utvecklingsprocessen.
Denna metod för mjukvaruutveckling använder automation, kontinuerlig övervakning, integration, kontinuerlig leverans, testning, konfigurationshantering och incidenthanteringsverktyg för att stödja de olika processerna längs CI/CD-pipelinen.
Utvecklare och driftsteam arbetar tillsammans för att minska ledtiden och hjälpa företag att snabbt och ofta lansera nya produkter och funktioner.
Det övergripande målet med DevOps är att automatisera och förkorta feedback-slingorna och mjukvaruutvecklingscykeln. Det effektiviserar alla faser av mjukvaruutvecklingen, såsom planering, skapande, byggande, konfiguration, övervakning och verifiering.
Fördelar med DevOps-metoder
DevOps ger en mängd olika fördelar, inklusive:
- Snabbare utveckling och distribution av mjukvara och funktioner
- En förbättrad och stabil arbetsmiljö
- Högre produktkvalitet
- Kontinuerlig leverans av mjukvaruprodukter och funktioner
- Bättre, pålitligare och snabbare problemlösningstekniker
- Minskade kostnader för mjukvaruutveckling
Plattformsteknik vs. DevOps
Nedan följer några av de viktigaste skillnaderna mellan plattformsteknik och DevOps.
Plattformsteknik | DevOps |
Plattformsteknik bygger en intern utvecklingsplattform som minimerar behovet av samordning. | DevOps fokuserar på att förbättra samordningen och samarbetet mellan utvecklings- och driftsteam. |
Skapar en självbetjäningsplattform för DevOps-verktyg, processer och arbetsflöden. | DevOps-team väljer ofta själva de verktyg de behöver för att nå sina mål. |
En disciplin som tillhandahåller DevOps-team med en skalbar, centraliserad självbetjäningsplattform för deras arbetsflöden och verktyg. | Förbättrar samarbetet mellan utvecklings- och driftteam. |
En organisation kan implementera plattformsteknik först efter att ha infört DevOps-miljön. | Företag börjar med DevOps innan de implementerar plattformsteknik, inte tvärtom. |
Definierar de validerade och beprövade verktyg och arbetsflöden som DevOps-teamen ska använda, baserat på utvecklarnas behov. | Involverad i alla utvecklingsstadier, från planering och kodning till drift och övervakning av programvaran. |
Arbetar internt, med fokus på att skapa och underhålla plattformen som DevOps-teamen behöver. | Levererar mjukvaruprodukter och funktioner direkt till kunder och andra externa användare. |
Endast involverad i implementering, drift och övervakningsstadier av DevOps livscykel. | DevOps-team kan ta på sig affärsprojekt när de utvecklar sin mjukvara. |
Verktygen som ingår i den interna utvecklingsplattformen kan variera från en miljö till en annan.
Typiska plattformstekniska verktyg:
- Kubernetes
- Crossplane
- GitLab CI
- Backstage
- ArgoCD
DevOps-verktyg underlättar samarbete, automatisering och andra processer som förbättrar både produktkvalitet och leveranstider. Tillgången till verktyg och expertis har gjort att många organisationer har anammat DevOps. Teamen använder en mängd olika verktyg i olika kombinationer.
Några populära verktyg inkluderar:
- Jenkins
- Docker
- Puppet
- Gradle
- CircleCI
- Buddy
- Git
- GitHub
- Chef
- Kubernetes
- Ansible
- Terraform
Plattformsteknik växer fram när DevOps mognar och skalas
Plattformstekniken växer fram i takt med att DevOps mognar och skalas upp. Den framstår som det naturliga nästa steget i utvecklingen av DevOps. DevOps har redan nått en hög mognadsnivå, och plattformsteknik ser ut att vara den logiska fortsättningen. När DevOps skalas upp uppstår nya utmaningar och möjligheter.
Plattformstekniken tillhandahåller självbetjäningslösningar och återanvändbara processer och verktyg. Detta gör att utvecklare slipper uppfinna hjulet på nytt. Istället för att bygga nya verktyg kan de använda beprövade lösningar. DevOps-metoder följer ofta en specifik väg mot mognad.
DevOps mognadsmodell beskriver hela utvecklingsresan för DevOps. Denna modell hjälper till att identifiera tre saker:
- Bedöma det nuvarande tillståndet och kapaciteten hos DevOps-metoderna.
- Identifiera svaga punkter som behöver förbättras.
- Definiera stegen för att uppnå DevOps-målen.
En organisation kan utvärdera sin kapacitet inom områden som kultur och strategi, automatisering, struktur och processer, samt samarbete och informationsdelning.
Den ideala DevOps mognadsmodellen omfattar följande fem transformationssteg:
- Initial fas: De traditionella utvecklingssilorna delas upp mellan utvecklings- och driftsteam.
- Hanterad fas: Utvecklingsteamen börjar fokusera på agila metoder. Denna fas innefattar också implementering av grundläggande automatisering samt uppmuntrar samarbete mellan Dev- och Ops-teamen.
- Definierad fas: Transformationsresan börjar med definierade processer och automatiserade rutiner.
- Mätt fas: Utvärdering och kontinuerlig förbättring av processer och automatiserade arbetsflöden.
- Optimerad fas: Organisationen ser nu fördelarna med DevOps och åtgärdar eventuella brister för att ytterligare öka effektiviteten.
När DevOps mognar och skalas når det de mätta och optimerade faserna. Det är här organisationen börjar analysera metoder och verktyg, inklusive hur teamen använder verktygen för att lösa liknande problem. Detta ger möjlighet att identifiera problemområden och ineffektivitet.
För att optimera system kan organisationer använda plattformsteknik för att skapa återanvändbara självbetjäningsverktyg, som kan tillhandahållas centralt. Detta gör att teamen kan använda samma verktyg och processer, istället för att skapa sina egna.
Kan plattformsteknik dominera DevOps?
Plattformstekniken är snarare en implementering av DevOps-metoder och koncept än en ersättning för dem. DevOps handlar i grunden om att använda processer, verktyg och samarbetsramar för att förbättra mjukvarukvaliteten och utvecklingscykeln. Olika metoder och verktyg används för att effektivisera utveckling, övervakning och administration.
Plattformstekniken tar dessa processer, verktyg och bästa praxis och sammanför dem för att skapa återanvändbara självbetjäningstjänster och verktyg som kan användas av olika team i hela organisationen.
Plattformstekniken förbättrar utvecklarnas produktivitet genom att säkerställa konsekvens och effektivitet. Den erbjuder en lättanvänd utvecklingsplattform. Plattformen tillhandahåller återanvändbara självbetjäningsverktyg med automatiserade infrastrukturprocesser.
Utvecklare får tillgång till återanvändbara, konfigurerbara komponenter och tjänster. Plattformen erbjuder fördelar som standardiserade produktionskomponenter, verktyg och automatiserade processer.
Om till exempel varje produktteam vill implementera en tjänst för hemlighetshantering, kan det leda till en rad olika mekanismer i organisationen. Istället för att varje team skapar sin egen lösning kan plattformstekniken tillhandahålla en central tjänst. Det skapar fördelar som standardiserade produkter, återanvändbarhet och minskat tidsslöseri. Därmed uppnås repeterbarhet, vilket är ett viktigt element i DevOps mognadsmodell.
Framtiden för plattformsteknik och DevOps
Både plattformsteknik och DevOps har en ljus framtid. Redan nu ger nuvarande implementationer av plattformsteknik flera fördelar, och dessa kommer att fortsätta att öka i takt med att disciplinen utvecklas.
Detta underlättar arbetet för DevOps-teamen och ger dem möjlighet att fokusera på att bygga applikationer istället för att lägga tid på infrastruktur och produktionsmiljö.
Det primära fokuset ligger på runtime-miljön, som infrastruktur (Kubernetes, etc.), mjukvaruleveranspipelines och andra grundläggande element. Men plattformstekniken omfattar även sekundära funktioner som hantering av certifikat och hemligheter, övningar i kaosteknik och automatiserad katastrofåterställning. Dessa funktioner kommer troligen att utökas.
Vissa företag kan välja att fortsätta med DevOps utan plattformsteknik. Men med tiden kan de riskera att bli mindre konkurrenskraftiga, särskilt om de har flera DevOps-team som använder olika metoder för att utföra samma uppgifter.
Plattformsteknik stöder standardisering av utvecklingscykeln och användningen kommer sannolikt att öka i takt med att den utvecklas och omfattar fler områden än bara verktyg och processer. Den kommer att fortsätta förändras i takt med att metoder, praxis, teknik och andra delar av disciplinen utvecklas.
För att förbättra effektiviteten och produktkvaliteten bör organisationer överväga plattformsteknik. Detta ger teamen tillgång till standardprodukter med självbetjäningsfunktioner från en central plats. Detta kommer att påskynda utvecklingen samtidigt som det ökar affärsvärdet. Gartner förutspår att cirka 80 % av företagen kommer att ha etablerade plattformsteknikteam till år 2026.
Slutsats
Plattformsteknik är en växande och användbar disciplin för att förbättra processer för mjukvaruleverans utan att kompromissa med säkerhet, effektivitet och kvalitet. Den automatiserar och förenklar resursförsörjning och hantering. Det gör att utvecklare snabbare kan leverera högkvalitativ mjukvara och funktioner och skapa värde för sina kunder.
Plattformsteknik är ett effektivt sätt att skala upp och dra nytta av fördelarna med DevOps.
Du kan också läsa om DevOps-automatisering.