Pekplatta för trådlöst tangentbord fungerar inte (felsökningsguide)

Spread the love

Trådlösa tangentbord har funnits länge och de har förändrats en hel del. Du hittar de finns i alla möjliga varianter beroende på hur du använder tangentbordet.

Vissa tangentbord har en inbyggd pekplatta. Det är bra om du vill använda en pekplatta med en stationär dator men du inte vill lägga till ytterligare en kringutrustning till ditt skrivbord.

Pekplattan för trådlöst tangentbord fungerar inte

Logitech tillverkar några av de bästa tangentborden för datorer. De fungerar utmärkt med nästan alla operativsystem; macOS, Linux och naturligtvis Windows 10. Du kommer förmodligen att kunna få ett Logitech-tangentbord att fungera smidigare på ett Windows-system men det finns alltid undantag.

  Hur man bygger ett PowerPoint-organisationsschema med Excel-data

Om du har anslutit ett trådlöst tangentbord, det vill säga eller inte är ett Logitech-tangentbord, och du inte kan få pekplattan att fungera, prova korrigeringarna nedan.

1. Avinstallera och installera om tangentbordet

När ett tangentbord inte fungerar som det gör, dvs pekplattan inte fungerar, kan du ofta lösa problemet genom att avinstallera och installera om enheten.

Öppna Enhetshanteraren.
Expandera tangentbord.
Högerklicka på det trådlösa tangentbordet och välj Avinstallera enhet.
Ta bort den trådlösa dongeln som ditt tangentbord använder för att ansluta till systemet eller koppla bort den om det är en Bluetooth-enhet.
Starta om systemet.
Anslut dongeln igen eller para ihop tangentbordet.
Enheten installeras automatiskt och börjar fungera.

2. Kontrollera batterierna

Ett trådlöst tangentbord drivs med batterier. Du kan använda enkla torrbatterier för engångsbruk eller så kan du använda uppladdningsbara. I båda fallen kommer ett lågt batteri eller ett batteri som är försvagat att förhindra att tangentbordet fungerar som det ska.

  Hur piratkopiering gör lagliga streamingtjänster bättre

Byt batteri för tangentbordet. Även om du ser att det inte är lågt, prova att byta ut batteriet mot nya/fräscha och prova styrplattan.

3. Aktivera pekplattan

Pekplattan på tangentbordet kan vara inaktiverad. Kontrollera om det finns en strömbrytare på tangentbordet som kan slå på det. Om inte, försök med Fn+F8-tangenten för att slå på pekplattan.

4. Installera proprietära drivrutiner

Vissa tangentbord, t.ex. Logitech-tangentbord, kommer ofta med egna appar och/eller drivrutiner. Det kan vara nödvändigt att installera dem för att få tangentbordet att fungera.

Kontrollera om det finns drivrutiner tillgängliga. De kan komma på en skiva med tangentbordets förpackning eller så kan du kolla online för att se om det finns drivrutiner tillgängliga på tangentbordstillverkarens officiella webbplats.

5. Kör felsökaren för tangentbord

Prova att köra tangentbordsfelsökaren på Windows 10.

Öppna appen Inställningar (Win+I kortkommando).
Gå till Uppdatering och säkerhet.
Välj Felsökning.
Klicka på Ytterligare felsökare.
Kör tangentbordsfelsökaren.

  PDF Eraser låter dig redigera PDF-filer, lägga till bilder och text till dem

6. Ta bort annan kringutrustning

Om ditt tangentbord ansluter till systemet via Bluetooth, försök att ta bort andra Bluetooth-parade enheter. Om tangentbordet ansluts via en dongel, ta bort andra enheter som är anslutna till systemet via en USB-port, t.ex. en telefon, ta bort den. Se till att tangentbordet är anslutet direkt till systemet och inte via en USB-hubb.

7. Rengör styrplattan

Styrplattor kanske inte fungerar lika bra om de är smutsiga och smuts tenderar att byggas upp med tiden vid användning. Använd en säker rengöringslösning och rengör styrplattan. Det kan hjälpa styrplattan att fungera bättre.

Slutsats

Styrplattan på ett trådlöst tangentbord bör fungera om själva tangentbordet fungerar. Styrplattan är inte en svår enhet att konfigurera. Faktum är att den i de flesta fall är lika enkel att använda som en mus. Ovanstående korrigeringar hjälper dig att få styrplattan att börja fungera.