Intresset för VPN-tjänster varierar, men de utgör alltid ett värdefullt verktyg för att skydda sig mot vissa säkerhetsrisker och integritetsintrång. Vare sig du är en engagerad förespråkare för integritet eller bara vill ha tillgång till innehåll som är begränsat geografiskt, kan ett abonnemang hos en tjänst som OysterVPN ge dig trygghet när du surfar, laddar ner filer och hanterar personlig information.
Även om OysterVPN inte har samma välkända varumärke som vissa andra VPN-leverantörer, erbjuder de alla nödvändiga funktioner, inklusive en integrerad annonsblockerare, skydd mot IP- och DNS-läckage, servrar i ett flertal länder samt möjlighet till flera samtidiga inloggningar på alla dina enheter.
Vad är OysterVPN?
OysterVPN är en leverantör av virtuella privata nätverk med säte i Dublin, Irland, som utlovar ”integritet för ditt digitala liv”. Tjänsten är utformad med fokus på starkt integritetsskydd, vilket hjälper användare att förbli anonyma online, komma åt geografiskt begränsat material och, kanske viktigast, stärka integriteten och säkerheten när de surfar på nätet.
Som med de flesta VPN-tjänster är huvudfunktionen hos OysterVPN att anonymisera din internetaktivitet och maskera din fysiska plats från din online-närvaro. Efter att du har registrerat dig och börjat använda OysterVPN kan du välja bland tjänstens säkra VPN-servrar, som är spridda över 17 länder. Mer om detta om en stund.
Du kan dessutom ansluta upp till fem enheter samtidigt till OysterVPN, vilket ger skydd för alla dina digitala enheter. VPN-tjänsten tillhandahåller appar för Windows, macOS, Android och iOS. Trots att det utlovats saknas vid granskningstillfället stöd för Linux och webbläsartillägg, men OysterVPN kan konfigureras på en kompatibel router.
Slutligen är dataloggning, spårning och integritet centrala aspekter av alla VPN-abonnemang. OysterVPN följer en nollloggpolicy, vilket innebär att de inte samlar in eller loggar mer data än vad som krävs för att tjänsten ska fungera.
OysterVPN:s serverplatser
Låt oss börja med att granska var OysterVPN:s servrar finns. Valet av VPN-server påverkar direkt din upplevelse när du surfar på internet, samt vilket material du får tillgång till på streamingtjänster.
OysterVPN:s servrar finns i följande länder:
- Australien
- Kanada
- Frankrike
- Tyskland
- Hongkong
- Indien
- Irland
- Israel
- Japan
- Nederländerna
- Ryssland
- Singapore
- Sydafrika
- Schweiz
- USA (med flera serverplatser, som New York, Los Angeles och Miami)
- Storbritannien
- Ukraina
I dessa länder driver OysterVPN över 150 servrar, vilket innebär att du i princip alltid bör kunna hitta en server som uppfyller dina behov. Dessutom bör du uppleva snabba anslutningar. Det är värt att notera att dessa är fysiska VPN-serverplatser, inte virtuella servrar som är placerade på andra platser.
Det är en hyfsad spridning av geografiska platser. OysterVPN har inte samma globala täckning som ledande VPN-leverantörer som NordVPN eller ExpressVPN, men den täcker de flesta användares behov.
OysterVPN:s integritets- och säkerhetsfunktioner
Integritet är av yttersta vikt för alla VPN-tjänster, och OysterVPN erbjuder ett antal pålitliga integritets- och säkerhetsfunktioner för att skydda dig online.
Först och främst använder alla OysterVPN:s servrar AES-256-kryptering som standard. AES-256 är en av de mest robusta offentliga krypteringarna och används för att skydda många typer av onlinetjänster. Det är extremt svårt för angripare att bryta sig igenom AES-256, på grund av den tid det skulle ta att knäcka ett lösenord (vi talar om miljontals år för att slutföra en brute-force-attack).
Observera dock att AES-256 inte används för äldre VPN-protokoll som PPTP. OysterVPN stöder de flesta vanliga VPN-protokoll:
- OpenVPN
- IKEv2
- PPTP
- L2TP/IPSec
Men, vid skrivtillfället saknas stöd för Wireguard, det modernaste VPN-protokollet. De andra VPN-protokollen i listan ovan är välbeprövade, säkra och fungerar väl, men Wireguards kombination av hastighet och säkerhet är en brist hos OysterVPN.
Kill Switch, skydd mot IP- och DNS-läckage
OysterVPN:s säkerhetsfunktioner är utformade för att skydda dig om något går fel när du använder tjänsten.
Till exempel kommer OysterVPN:s inbyggda kill switch att stoppa din internetanslutning från att automatiskt återansluta om du av någon anledning kopplas ifrån. Om du använder VPN för att dölja aktivitet från din internetleverantör eller en påträngande regering, vill du inte att din aktivitet ska avslöjas av misstag. En kill switch är ett utmärkt verktyg i din säkerhetsarsenal.
En annan viktig faktor för alla VPN-tjänster är skydd mot DNS- och IP-läckage. När du använder en VPN-tjänst anförtror du den med din data och internetaktivitet. Eftersom VPN-tjänster marknadsför sig som bastioner för integritet och säkerhet, kan man anta att skydd mot potentiella dataläckor borde vara en hög prioritet. Men man kan bli förvånad.
- IP-läcka: VPN-leverantören läcker oavsiktligt din IP-adress till de onlinetjänster du använder, vilket potentiellt avslöjar din identitet och plats.
- DNS-läcka: VPN-leverantören läcker oavsiktligt dina DNS-förfrågningar till din vanliga internetleverantör, vilket kan utsätta dig för övervakning, censur, spårning och annat.
Eftersom OysterVPN krypterar alla sina anslutningar är du skyddad mot dessa problem.
Noll-loggningspolicy
Oavsett vad du använder en VPN-tjänst till bör du alltid välja en tjänst som inte loggar eller spårar din data. Alla VPN-tjänster hanterar data som din IP-adress som en del av normal drift.
En noll-loggnings-VPN (även kallad no-log VPN) raderar dock all data när du är klar och loggar inte information om dina sökningar, vilka webbplatser du besöker och andra aktiviteter online.
Men trots OysterVPN:s påstående om att vara en no-log VPN, saknas en oberoende granskning, vilket gör det omöjligt för användare att verifiera dessa påståenden.
Blockering av annonser och skadlig programvara
OysterVPN erbjuder blockering av annonser och skadlig programvara, vilket är praktiska verktyg när du surfar på nätet. Jag upplevde att annonsblockeringen i OysterVPN fungerade skapligt, men en del annonser slank igenom. Ändå gör det stor skillnad att ta bort en del annonser från tyngre webbplatser och snabbar upp webbupplevelsen.
OysterVPN:s blockering av skadlig kod fungerade också väl och hindrade mig från att besöka skadliga webbplatser och skyddade mot potentiella skadliga nedladdningar. Jag bör dock påpeka att jag inte utsatte OysterVPN för massor av skadliga webbplatser och potentiellt skadliga filer (ungefär tio av varje), men överlag var blockeringen framgångsrik.
OysterVPN:s hastighet
Naturligtvis, vid sidan av alla integritets- och säkerhetsfunktioner, är hastigheten mycket viktig för en VPN-tjänst. Det är viktigt med bra säkerhet, men det är irrelevant om du inte kan komma åt de webbplatser och tjänster du behöver.
Jag har varit imponerad av OysterVPN:s hastighet under mina tester. För att få en bra bild av den totala hastigheten utförde jag tester med min stationära dator, min bärbara dator med en Android 13-smartphone som hotspot, samt enbart Android-appen, på två olika platser (Storbritannien och Schweiz).
Vissa av hastighetsresultaten var intressanta, där mobil hotspot-anslutningen ökade kraftigt i hastighet när den var ansluten till OysterVPN.
OysterVPN:s hastighetstester för datorer
OysterVPN fungerar väl med min trådbundna anslutning. Utan VPN-anslutning registrerade min FTTC-anslutning 43 Mbit/s. Dessa hastigheter sjönk till 25 Mbit/s när jag var ansluten till London 01-servern, en avsevärd sänkning för en redan relativt långsam anslutning. Sänkningen i hastighet var inte lika markant när jag var ansluten till den schweiziska servern, då hastigheten sjönk till 34 Mbit/s.
OysterVPN:s hastighetstester för Android-appen
OysterVPN:s Android-app är enkel att använda (iOS-appen är väldigt lik, men jag har ingen Apple-enhet). När du har laddat ner appen och loggat in väljer du en VPN-server från rullgardinsmenyn och trycker sedan på den stora anslutningsknappen. Det hela är mycket intuitivt.
När det gäller anslutningshastigheter kommer dina mobila VPN-hastigheter alltid att begränsas av din anslutningstyp och styrka. För att hålla hastighetstestet konsekvent stod jag på samma plats, vilket borde ha gett en bra anslutning. Tyvärr var det inte fallet, men det har inget med OysterVPN att göra, utan beror på den dåliga anslutningen i mitt närområde.
Hur som helst, att aktivera OysterVPN hade ingen märkbar effekt på min redan dåliga anslutningshastighet. Den högsta hastighet jag uppmätte under mina tester av OysterVPN:s Android-app var när jag var ansluten till London 01-servern, runt 34 Mbit/s, medan jag uppmätte 22 Mbit/s när jag var ansluten till den schweiziska servern.
OysterVPN:s hastighetstester med mobil hotspot
Hastighetstestet för OysterVPN med mobil hotspot var ett av de mest intressanta resultaten.
Att använda min Android-smartphone som en hotspot gav en nedladdningshastighet på 32 Mbit/s och en uppladdningshastighet på 13 Mbit/s. Efter att jag hade aktiverat OysterVPN och anslutit till London 01-servern ökade min nedladdningshastighet till cirka 90 Mbit/s och uppladdningshastigheten förblev på 13 Mbit/s.
Det är också värt att nämna att dessa hastigheter uppmättes på ett tåg som färdades i 200 km/h.
Är OysterVPN snabb?
Min erfarenhet av OysterVPN:s anslutningshastighet har varit positiv. De flesta moderna VPN-tjänster fungerar bra och ger goda internethastigheter, men du får vanligtvis en liten hastighetsförlust på grund av de extra stegen mellan din dator, VPN-servern och den webbplats eller tjänst du vill använda.
VPN-hastigheten beror naturligtvis också på vilken server du ansluter till och din internethastighet till att börja med. Även om min smartphone-hotspot fick en fartökning är detta inte ett typiskt exempel. Den allmänna regeln är att ju längre avståndet är mellan dig och VPN-servern, desto mer av en hastighetsförlust kommer du att uppleva.
Men överlag är OysterVPN:s hastighet god och stabil vid användning.
Hur mycket kostar OysterVPN?
Du kan få ett OysterVPN-abonnemang på ett år för 4,17 USD per månad, vilket faktureras som 49,99 USD var 12:e månad. I VPN-sammanhang är det ett rimligt pris. Det är billigare än några av de stora VPN-leverantörerna, som NordVPN (60–80 USD för ett år) och ExpressVPN (116 USD för ett år), även om man måste påpeka att de leverantörerna erbjuder fler funktioner.
Men om du inte vill spendera för mycket och vill ha en VPN-tjänst med bra säkerhet och snabbhet, kan ett årsabonnemang på OysterVPN vara ett bra val.
Om ett helt år känns för långt har du två andra alternativ:
- En månad för 9,99 USD (med tre månader gratis)
- Sex månader för 5,00 USD per månad (faktureras som 29,99 USD var sjätte månad)
Alternativet med en månad är ett bra sätt att prova OysterVPN.
Problem med OysterVPN
Vissa mindre egenheter påverkar helhetsintrycket av OysterVPN. Till exempel ville OysterVPN:s Android-app inte känna igen att jag hade ett aktivt abonnemang och kunde inte genomföra DNS-läckagetestet korrekt. VPN var ansluten och aktiv vid den tidpunkten, men valet av läckagetest skapade ett behörighetsproblem med kontot.
Vid andra tillfällen uppmanades jag att uppdatera både dator- och mobilappen, bara för att upptäcka att jag hade den senaste versionen.
Detta är mindre problem och påverkar inte användarupplevelsen i någon större utsträckning (även om det skulle vara användbart att kunna kontrollera DNS-läckor på en smartphone!). Men jag skulle föredra att min VPN-app fungerade som den ska. Dessutom är alternativet för DNS-läckage tillgängligt i mobilappen för OysterVPN, men det saknas i datorappen.
Som jag nämnde tidigare skulle jag också vilja se OysterVPN införa stöd för Wireguard-protokollet. Det är snabbt, säkert och anses vara ett av de bästa VPN-protokollen. Införandet av Wireguard skulle stärka OysterVPN:s säkerhets- och integritetsimage.
En annan faktor är OysterVPN:s placering. Irland är en del av EU, och även om de inte ingår i Five Eyes-alliansen, kan de bli pressade att lämna ut information enligt EU:s datadelningsregler. Men, om OysterVPN:s påståenden om nollloggningspolicyn är sanna, bör detta inte vara ett problem. En oberoende granskning som bekräftar detta skulle avsevärt förbättra OysterVPN:s rykte.
Ska du teckna ett abonnemang på OysterVPN?
OysterVPN är ett bra alternativ när det gäller kostnadseffektiva och säkra VPN-tjänster. Du kommer inte att betala en förmögenhet för ett OysterVPN-abonnemang, och du kan vara säker på att din anslutning kommer att vara tillräckligt snabb för att fungera bra för streaming, spel och nedladdning.
OysterVPN-appen är lätt att använda och tillgänglig för ett brett utbud av enheter, inklusive smartphones, surfplattor och streamingenheter. Med stöd för upp till fem enheter som använder samma OysterVPN-abonnemang samtidigt, får du bra täckning för alla dina enheter.
Det finns dock vissa brister med OysterVPN som jag har beskrivit ovan. En del av dessa är av mindre betydelse, medan andra skulle höja kvaliteten på OysterVPN och göra det till en bättre VPN-tjänst. Jag hoppas få se dessa förbättringar i framtiden.
Men, sammantaget, om du inte vill spendera för mycket, men ändå vill säkra och skydda dina enheter och data, är OysterVPN väl värt att prova.
FAQ
F: Kan jag få tillgång till geobegränsat innehåll med OysterVPN?
OysterVPN har endast servrar i 17 länder, vilket innebär att tjänsten endast kan hjälpa dig att kringgå geoblockering och få tillgång till begränsat innehåll i de 17 länderna. Du kan till exempel komma åt innehåll på Netflix Japan eftersom OysterVPN har servrar i Japan. Men du kan inte komma åt innehåll på Netflix Belgien eftersom OysterVPN inte har servrar i det landet.
F: Varför är oberoende granskningar viktiga?
Interna granskningar av VPN-tjänster kan vara till hjälp, men de genomförs av VPN-företaget självt (dvs. VPN-företaget granskar sig självt). Oberoende granskningar genomförs av organ som är helt oberoende av den tjänst som utvärderas. Detta eliminerar alla typer av partiskhet som en intern granskning kan ge upphov till, vilket gör det möjligt att upptäcka inkonsekvenser eller brister inom ett VPN-företag.