OnePlus Watch 2R mot Watch 2: Vad är skillnaden?

Smartklockornas fascinerande värld har genomgått en snabb transformation det senaste året. Tillverkare tävlar om att introducera nya och förbättrade modeller. OnePlus, som snabbt blivit en central aktör inom teknikbranschen, har nyligen utökat sitt sortiment av smartklockor med lanseringen av OnePlus Watch 2. Som en entusiast av smarta enheter har jag haft förmånen att använda denna klocka som min dagliga följeslagare sedan den anlände till vårt kontor. Även om jag var imponerad av designen, kvalitén och den övergripande prestandan, ansåg jag att priset på 24 999 Rs var något högt. Lyckligtvis har OnePlus tagit notis och introducerat Watch 2R på den indiska marknaden till ett mer tillgängligt pris, 17 999 Rs. Men frågan kvarstår: Är det enbart en budgetvariant av originalmodellen eller finns det betydande skillnader? Låt oss göra en djupdykning i en jämförelse mellan OnePlus Watch 2 och OnePlus Watch 2R för att utvärdera vilken som ger mest valuta för pengarna.

Vad hände med originalversionen av Watch 2? Vilka skillnader finns som separerar de två? Om du har en flexibel budget, ska du då nöja dig med Watch 2R eller investera i Watch 2? Jag har båda smartklockorna här på redaktionen och jag har försökt svara på alla dessa frågor med den här snabba jämförelsen mellan OnePlus Watch 2 och OnePlus Watch 2R. Fortsätt läsa för att ta reda på mer!

Designen är den enda skillnaden

OnePlus har lanserat Watch 2R som i grunden är identisk med föregångaren när det kommer till specifikationer, batteri och andra funktioner. Undantaget är just designen. Watch 2R har Snapdragon W5 och Wear OS 4, precis som OnePlus Watch 2. Båda klockorna har också samma batterikapacitet och samma sensorer för hälsomätning. Därför har vi koncentrerat oss på att jämföra designen eftersom det är den enda faktorn som skiljer dem åt.

Byggkvalitén har försämrats en aning

Direkt efter att jag fått Watch 2R kände jag att den var lättare. Det beror på att den är gjord av aluminium istället för rostfritt stål som den dyrare modellen. Rostfritt stål är överlag bättre och fördröjer de estetiska ålderstecknen på dina smartklockor.


Å andra sidan kan det rostfria stålet göra att OnePlus Watch 2 känns lite tung och obekväm för dem med smala handleder. När du sätter på Watch 2R, kommer du å andra sidan att glömma att den finns där tills den vibrerar för att meddela inkommande samtal eller meddelanden.

Watch 2 är även militärt testad, vilket höjer dess hållbarhet. Jag är ganska klumpig och slår ofta emot och repar mina smartklockor mot olika ytor. Under de tre månader jag burit Watch 2 har inte en enda märkning eller repa lyckats förstöra klockans yta. Även om jag inte är redo att utsätta Watch 2R för samma prövning, så tvivlar jag på att den är lika motståndskraftig.

Watch 2R är ett riktigt blickfång!

Urtavlans design på OnePlus Watch 2R gör den mer stilfull jämfört med Watch 2, enligt min ödmjuka åsikt. De tvåfärgade kronografmarkeringarna på boetten gör att Watch 2R ser elegantare ut. Å andra sidan ser Watch 2 ut som en typisk smartklocka utan den vintage-känslan. Om boetten hade varit vridbar hade jag blivit väldigt glad.

Watch 2R löser inte problemet med den icke-vridbara kronan som fanns i den äldre modellen, vilket fick mig att rynka pannan. Men det som är bra är att den inte har den märkliga texturen som gör att den ser ut som att den är roterbar från första början. Så det hjälper till att smälta besvikelsen lite lättare.

Jag har inte heller gillat Watch 2s andra knapp. Den är konstigt placerad, formad och känns inte taktil. Å andra sidan erbjuder Watch 2R två runda kronor som är betydligt lättare att använda.

Eventuellt försämrad armbandskvalitet

OnePlus har helt klart dragit ner på kostnaderna i och med Watch 2R:s armbandskvalitet. Armbandet på Watch 2 är tillverkat i fluorgummi, medan Watch 2R har ett silikonarmband.

För de som inte vet så är fluorgummi mer exklusivt och slits inte lika lätt. Det drar inte heller till sig lika mycket damm som silikon och blir inte klibbigt av svett. Dock kommer det att lämna ett tydligt gränssnitt på din handled, det finns det ingen lösning på.

Watch 2R gör att Watch 2 verkar onödig

Prisskillnaden får mig att på allvar ifrågasätta Watch 2:s existens. Som tidigare nämnts kostar Watch 2 24 999 Rs medan Watch 2R kostar 17 999 Rs. Även om Watch 2 har vissa fördelar i konstruktionskvalitet finns det ingen anledning till varför den ska vara så dyr. Om den hade lanserats med LTE-funktionalitet hade det varit mer rimligt.

Från 60Hz AMOLED-skärmen och hälsosensorerna till att de drivs av WearOS 4 och Snapdragon W5-chipsetet, är allt identiskt på de två klockorna. Föreställ dig att köpa en klocka för 25 000 Rs, bara för att se den säljas för 18 000 Rs med en mer tilltalande design bara några månader senare.

Även om den globala versionen av Watch 2R har stöd för eSIM, har inte den indiska varianten det. De här valen är obegripliga för mig och får mig att undra varför OnePlus valde att lansera Watch 2R i Indien överhuvudtaget. Det underminerar verkligen syftet med Watch 2:s existens i regionen och gör det svårt att rättfärdiga dess prishöjning på 7 000 Rs.

Sammanfattningsvis handlar valet mellan OnePlus Watch 2 och OnePlus Watch 2R inte bara om priset, utan också om designpreferenser och funktionalitet. Även om Watch 2 erbjuder en robust byggkvalitet och viss prestige, kan det mycket väl vara så att de flesta användare hittar mer värde och stil i Watch 2R. Är du villig att betala mer för mindre, eller är det ekonomiska alternativet tillräckligt för dina behov? Det är frågan som varje potentiell köpare behöver ställa sig.