OnePlus Nord 4 kontra IQOO Neo 9 Pro: Bästa mellanklassmobilen?

By rik

Att välja rätt smartphone har blivit en alltmer komplex uppgift, särskilt med det överflöd av alternativ som finns tillgängliga på marknaden idag. Både IQOO Neo 9 Pro och OnePlus Nord 4 representerar två framstående exempel på mobiltelefoner i mellanklassen som kombinerar imponerande teknologi med ett attraktivt pris. Denna artikel granskar grundligt dessa två enheter för att ge en tydlig bild av deras skillnader och likheter. Vi kommer att jämföra deras specifikationer, design, prestanda och kamerafunktioner för att hjälpa dig att avgöra vilken modell som bäst uppfyller dina individuella behov. Oavsett om du prioriterar spel, multimedia eller bara en pålitlig vardagsenhet, kommer vi att analysera hur dessa telefoner står sig i konkurrensen.

OnePlus Nord 4 jämfört med IQOO Neo 9 Pro: Tekniska detaljer

Specifikationer OnePlus Nord 4 IQOO Neo 9 Pro
Vikt Cirka 199,5 gram Cirka 196 gram
Processor Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 3 (4nm teknik) Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm teknik) med iQOO Q1 Supercomputing Chip
RAM/Lagring 8/12 GB LPDDR5X, 128 GB (UFS 3.1) eller 256 GB (UFS 4.0) 8/12 GB LPDDR5X, 128 GB (UFS 3.1) eller 256 GB (UFS 4.0)
Display 1.5k Full HD+ AMOLED, 120 Hz uppdateringsfrekvens, 2150 nits maximal ljusstyrka, 10-bitars färger 1.5K Full HD+ LTPS AMOLED, 144 Hz uppdateringsfrekvens, HDR10+ stöd, 3000 nits maximal ljusstyrka, 1,07 miljarder färger
Bakkamera 50 MP huvudkamera + 8 MP ultravidvinkel 50 MP huvudkamera + 8 MP ultravidvinkel
Framkamera 16 MP 16 MP
Videoinspelning Upp till 4K vid 60FPS 8K vid 30fps, 4K vid 30/60fps
Dual SIM Ja; Ej stöd för eSIM Ja; Ej stöd för eSIM
Anslutning 9 5G-band, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.4, NFC 10 5G-band, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.4
USB-C Typ C Typ C
Batteri 5 500 mAh 5 160 mAh
Snabbladdning 100W snabbladdning 120W snabb laddning
IP-klassning IP65 IP54
Mjukvara OxygenOS 14 baserat på Android 14, 4 års OS-uppdateringar Funtouch OS 14 baserat på Android 14, 3 års OS-uppdateringar

För en mer detaljerad översikt, besök www Gadgets.

Vad finns i förpackningen?

Båda tillverkarna levererar en tillfredsställande uppackningsupplevelse. Du får det viktigaste som behövs direkt i kartongen. Detta inkluderar själva telefonen, en kompatibel laddare (100W för OnePlus och 120W för IQOO).

Dessutom inkluderas ett genomskinligt silikonskal för båda enheterna, ett verktyg för att ta ut SIM-kortet, samt användarmanual och garantidokument. OnePlus lägger även till några klistermärken och deras Red Cable Club-kort.

OnePlus Nord 4 mot IQOO Neo 9 Pro: Konstruktion och Formgivning

När det gäller design har båda telefonerna sin egen unika stil. IQOO Neo 9 Pro har en baksida med rött och vitt läderimitation medan OnePlus Nord 4 återinför den populära metalldesignen, en stil som saknas i många moderna telefoner.

Som syns på bilderna, har båda telefonerna framträdande kamerasensorer på baksidan. IQOO har valt en vertikal placering, medan OnePlus har en mer utspridd, horisontell design. Den horisontella designen hindrar Nord 4 från att gunga när den ligger på ett plant underlag.

Förutom designen har båda enheterna liknande placering av ström- och volymknappar på höger sida, en USB-C-port, SIM-kortplats och högtalargaller på undersidan. OnePlus placerar den användbara ”alert slider” på vänster sida (vilket många föredrar) och inkluderar en IR-blaster på ovansidan, som saknas på Neo 9 Pro.

OnePlus vinner poäng här. Även om Neo 9 Pros baksida i läderimitation ser bra ut, överträffar Nord 4 med sin kombination av metall och glas. Dess kompakta storlek gör den bekväm att hålla och metallen ger en premiumkänsla. Man känner verkligen att man håller en kvalitetsprodukt.

Vinnare: OnePlus Nord 4

Skärm och Högtalare

Nu när vi har diskuterat baksidorna, låt oss titta på framsidorna. Båda enheterna är utrustade med en 1.5k Full HD+ skärm, vilken är en plan panel. Konkurrensen är ganska jämn här, men IQOO har ett övertag med en högre maximal ljusstyrka på 3000 nits jämfört med 2150 nits. Dessutom har den en snabbare uppdateringsfrekvens på 144 Hz, jämfört med OnePlus 120 Hz.

I normalt bruk kändes det som att IQOOs skärm var mer synlig när jag tog bilder under soliga dagar. Som någon som ofta tittar på video medan jag är på språng kände jag ofta behov av att öka ljusstyrkan på OnePlus, vilket inte var nödvändigt med den andra enheten.

Färgerna sticker ut mer på Neo. Den drar nytta av sin 6.78-tums storlek, men vissa objekt och färger ser bättre ut på Nord 4 tack vare den högre pixeltätheten. Du kan justera många inställningar för skärmen på IQOO, men jag skulle föredra OnePlus-skärmen för att konsumera innehåll inomhus. Utomhus vinner IQOO.

Högtalare och Haptik

Men vad är en bra skärm utan ett bra stereoljudsystem? Båda enheterna har en dubbelsystemkonfiguration som levererar tillräcklig volym. Ljudupplevelsen är i allmänhet bra. Men när jag lyssnade på musik märkte jag att IQOOs högtalare lät klarare vid högre volymer. OnePlus verkade prioritera en högre volym som resulterade i en viss distorsion.

När det gäller haptik, erbjuder båda telefonerna en rimlig upplevelse men Nord 4 vinner här. Tack vare O-haptik och hur väl det integrerats i gränssnittet. Det är taktilt, precist och tydligt, jämfört med Neo 9:s mjukare vibrationer. På Nord 4 vill man verkligen ha vibrationerna aktiverade.

Vinnare: IQOO Neo 9 Pro

OnePlus Nord 4 kontra IQOO Neo 9 Pro: Mjukvaran

Båda telefonerna levereras med Android 14 från start. IQOO Neo 9 Pro kommer med det senaste FuntouchOS 14 som får 3 stora Android-uppdateringar. OnePlus Nord 4 använder OxygenOS 14.1 som kommer att få 4 års uppdateringar.

Vid första anblicken skulle de flesta välja OnePlus på grund av dess rykte om att inte inkludera onödiga förinstallerade appar. Men så är inte längre fallet. Nord 4 levereras med 11 förinstallerade appar, vilket är betydligt fler än IQOO. De har även lagt till en Glance-låsskärm, annonser i Global Search och en säkerhetssida när du installerar nya appar.

Om det inte var för logotypen, skulle jag tro att jag använde en budgetmodell från Oppo eller Realme. Överlag föredrar jag FuntouchOS i det här fallet. Det känns smidigt, snabbt och har många anpassningsmöjligheter.

OxygenOS erbjuder också anpassningsmöjligheter och AI-funktioner. Men skicket det levereras i på Nord 4 försämrar helhetsintrycket. Det är viktigt att notera att om du söker en ren användarupplevelse kommer ingen av telefonerna att tillfredsställa det behovet.

Vinnare: IQOO Neo 9 Pro

Prestanda och Tester

Prestanda är ofta en avgörande faktor för många, speciellt de som spelar mycket på sin mobiltelefon. Båda enheterna har kraftfulla specifikationer. OnePlus har den senaste Snapdragon 7+ Gen 3 medan IQOO använder förra årets flaggskeppschip, Snapdragon 8 Gen 2.

Båda modellerna erbjuder 8 eller 12 GB LPDDR5X RAM och 128 eller 256 GB lagringsutrymme. Du kan läsa vår jämförelse mellan 7+ Gen 3 och 8 Gen 2 för detaljerad information. Men kort sagt är 8 Gen 2 den tydliga vinnaren oavsett hur man ser på det. Här är några testresultat från de två.

  • OnePlus (Vänster)/IQOO (Höger)
  • OnePlus (Vänster)/IQOO (Höger)
  • OnePlus (Vänster)/IQOO (Höger)
  • OnePlus (Vänster)/IQOO (Höger)

Daglig användning

Vid daglig användning tror jag inte att du kommer att klaga på någon av enheterna. Båda fungerar smidigt i allmänhet, men jag skulle säga att animationerna ser snabbare ut och svarstiden är snabbare på Neo 9 Pro. Oavsett hur mycket jag pressade de två telefonerna hanterade de uppgifterna bra, men OnePlus kändes ibland som om den behövde ta ett andetag.

Detta märktes när jag växlade mellan en pågående match i Call of Duty Mobile till WhatsApp för att svara på ett meddelande. Telefonen hackade till och tog en sekund för att komma tillbaka in i spelet. Jag anser inte att det är ett stort problem, och troligtvis kommer det uppdateringar som fixar detta. Sammanfattningsvis har båda telefonerna inte mycket att klaga på i vardaglig användning.

Spelprestanda

Det här kan vara avgörande för dig om prestanda är prioriterad. Vi har sammanställt en tabell som visar den högsta FPS och de grafiska inställningarna som både OnePlus och IQOO klarade. Kolla in tabellen nedan.

Spel OnePlus Nord 4 Inställningar IQOO Neo 9 Pro Inställningar
Genshin Impact Anpassad + 60FPS (Fick runt 57 FPS i intensiva scener) Anpassad + 60FPS (Höll konsekvent 60FPS)
CoD Mobile Max Grafik = Mycket Hög + Max
Bildfrekvens (Max) = Låg + 90FPS
Max Grafik = Mycket Hög + Max (60FPS)
Bildfrekvens (Max) = Medium + Ultra (120FPS)
BGMI Max Grafik = Ultra HDR + Ultra
Max Bildfrekvens = Smooth + Extreme (90FPS)
Max Grafik = Ultra HDR + Ultra
Max Bildfrekvens = Smooth + Extreme (90FPS)
Warzone Mobile Medium + Obegränsad + Hög (Genomsnitt 60 FPS) Hög + Obegränsad (Mellan 85-90FPS)

Om det inte var uppenbart från tabellen, är IQOO den klara vinnaren när det gäller spel. Telefonen har dessutom utnämnts till den bästa enheten för sitt pris i vår video om de bästa mobilerna för spel.

IQOO Neo 9 Pro

Nord 4:s 7+ Gen 3 gör också ett bra jobb för att vara en telefon i mellanklassen. Den presterar bra i de flesta spel, men krävande titlar känns inte lika smidiga som på Neo 9 Pro. Det är den enda telefonen som hanterat Warzone relativt väl även vid lansering. Under längre spelsessioner visar den inga tecken på överhettning.

Vinnare: IQOO Neo 9 Pro

OnePlus Nord 4 jämfört med IQOO Neo 9 Pro: Kamera och Video

Utöver specifikationerna är kamerorna en annan viktig aspekt av en telefon. OnePlus Nord 4 har en 50 MP Sony LYT 600 huvudsensor. IQOO Neo 9 Pro har också en 50 MP primär kamera men använder Sonys flaggskepp, IMX 920 sensor. Båda kompletteras med en 8 MP ultravidvinkel och en 16 MP selfiekamera. Låt oss se resultaten.

Dagsljus

I dagsljus tar båda telefonerna bra bilder, men resultaten är ibland inkonsekventa. I de flesta fall tar OnePlus Nord 4 den mest sociala medievänliga bilden med livfulla färger och bra detaljer vid första anblicken. IQOO tar, som ni ser, mer naturliga bilder och behåller bättre detaljer när man zoomar in.

Men ibland byter rollerna, och IQOO väljer mättade färger, som man ser på bilderna av gräset och blomman. Detaljerna påverkas också när man tar zoomade bilder inomhus med Neo.

Natt

Nord 4 och Neo 9 Pro gör ett beundransvärt jobb med att hantera nattfotografering, vilket till viss del beror på den inbyggda OIS-funktionen. Men här tror jag att flaggskeppssensorn IMX 920 verkligen visar sin styrka. Som ni ser på bilderna fångar den fler detaljer och hanterar ljus och skuggor bättre samtidigt som den bevarar detaljer.

Selfies och Porträtt

Den 16 MP selfiekameran på båda telefonerna gör ett bra jobb. Men jag tycker att IQOO leder här. Båda överexponerar höjdpunkterna i bakgrunden, men IQOO fångar fler detaljer i ansiktet och bakgrunden.

Samma trend fortsatte vid natt-selfies, där IQOO inte bara var snabb nog att ta bilden, utan även fångade mer detaljer i omgivningen. Nord tog längre tid att ta bilden, men resultatet blev fortfarande suddigt.

När det gäller porträttfoton kan jag lita på OnePlus. Deras bearbetning har lyckats med porträttbilder sedan Nord 2. Detta är en del av ColorOS-integrationen som jag uppskattar. Kanterna är tydliga och effekten ser mer naturlig ut än den du får med Neo.

Video

När det gäller video kan IQOO Neo 9 Pro spela in upp till 8K vid 30 FPS och OnePlus Nord 4 kan spela in 4K vid 60 FPS. Trots att de har OIS, kämpar båda telefonerna med att hålla videoklippen stabila vid 4K-upplösning. OnePlus hade dock en tydligare ”wobbling”-effekt. IQOOs inspelning var något stabilare i det här fallet.

Jag skulle säga att kamerorna är relativt jämna. Även om IQOO har fått många uppdateringar, väntar OnePlus fortfarande på några. Det är möjligt att bilderna förbättras senare, men för nu lutar jag åt IQOO Neo 9 Pro.

Vinnare: IQOO Neo 9 Pro

Batteri och Laddning

Allt spelande och fotograferande påverkar batteriet, så låt oss prata om det. Du får ett 5500 mAh-batteri på OnePlus Nord 4 och ett 5160 mAh-batteri på IQOO Neo 9 Pro. Med tanke på att Nord 4 har en mellanklassprocessor bör det större batteriet innebära att Nord håller en hel dag vid kontinuerlig användning.

Jag använde telefonen hela dagen för spel, tog den för att testa kameran, använde den för att navigera till olika platser och använde den som en WiFi-hotspot när mitt mobila data tog slut. Telefonen hade fortfarande 11% kvar efter cirka 7 timmars användning.

IQOO å andra sidan, varade i ungefär 6 timmar med måttlig användning, så det är inte ett långvarigt alternativ. Det som är bra är att när batteriet börjar bli tomt kan du ladda det på bara några minuter tack vare de medföljande laddarna. Både Nord 4 och Neo 9 Pro kan laddas till 100 % på cirka 20 minuter. Det var så beroendeframkallande att jag förväntade mig att telefonen skulle vara fulladdad när jag var klar med min morgonrutin.

Vinnare: OnePlus Nord 4

OnePlus Nord 4 jämfört med IQOO Neo 9 Pro: Slutsats

För alla som spelar spel eller är prestandaintresserade är svaret tydligt: IQOO Neo 9 Pro är det bästa alternativet. Den levererar inte bara en kraftfull enhet, utan kamerorna, skärmen och högtalarna gör den svår att lägga ifrån sig.

Men om dina behov är mer måttfulla och du söker en praktisk och välbalanserad enhet som fokuserar på de viktigaste funktionerna utan att kosta skjortan, bör OnePlus Nord 4 vara ditt val.