Ett VPN är ett oerhört användbart verktyg, men dessvärre ser många användare det enbart som något för att kringgå geografiska begränsningar eller för att undvika att bli spårad.
Många är inte intresserade av platsspecifika tjänster, och ärligt talat, de flesta bryr sig inte om att Google vet att de gillar kattungar mer än valpar. Därför upplever en hel del människor att ett VPN är onödigt. Men stämmer det verkligen att det saknar värde bortsett från dessa situationer?
I grund och botten omdirigerar ett VPN din anslutning, vilket döljer din IP-adress och krypterar din information. Denna enkla förändring kan dock drastiskt påverka hur du upplever internet.
Du kan vara involverad i en mängd onlineaktiviteter, även just nu, som antingen kräver eller skulle dra stor nytta av ett VPN.
I det här inlägget tar jag upp några vanliga onlineaktiviteter som antingen kräver eller skulle förbättras av ett VPN, men som många utför utan.
Spela onlinespel 🕹️
Alla onlinespel är beroende av centrala servrar för att koppla samman spelare från hela världen. Beroende på var du befinner dig och var servern ligger, kommer din input att fördröjas på grund av den sträcka som datapaketen måste färdas. Denna fördröjning kallas ping och mäts i millisekunder (ms).
Om du spelar ett reaktionskrävande onlinespel, som FPS, MOBA eller MMORPG, är ping en avgörande faktor för ett smidigt spelande. Vanligtvis får du, om servern befinner sig i samma land som du, en ping mellan 15-60 ms (beroende också på anslutningskvaliteten).
En ping mellan 50-100 ms anses vara bra för de flesta spel, och även upp till 150 ms är spelbart. Så du bör sträva efter att ha en ping under 150 ms när du spelar onlinespel.
Hur hjälper ett VPN dig då med din spelupplevelse online? Ett VPN kan sänka och stabilisera din ping genom att optimera din anslutning via sina egna servrar.
Din internetleverantör skapar inte alltid en direktanslutning till spelservern. Detta gäller särskilt om du befinner dig långt från spelservern, då din internetleverantör kan dirigera om anslutningen genom flera nätverk.
Ett VPN skapar en direktanslutning från din internetleverantör till sin egen server, som är belägen närmast den spelserver du vill spela på. Detta minskar inte bara fördröjningen orsakad av flera nätverkshopp, utan stabiliserar också ping eftersom VPN-servern vanligtvis är optimerad för att hantera datapaket och har mindre trafik. Detta kan resultera i en pingminskning på mellan 20-150 ms.
Till exempel får jag en ping på runt 200-250 när jag spelar spel på servrar i Europa. Men genom att använda ett VPN sänks ping till 140-180 ms, vilket gör spelet åtminstone spelbart. I skärmdumpen nedan kan du se min ping både med och utan VPN för att få en uppfattning.
Pingförbättringen är inte begränsad till långdistansanslutningar. Om din internetleverantör hanterar datapaket dåligt eller stryper din anslutning, kommer ett VPN att ytterligare minska din ping (även om det är en liten förbättring) och minska/eliminera ping-spikar.
Många populära VPN-tjänster erbjuder en speloptimerad VPN-tjänst, som ExpressVPN. Jag rekommenderar dock att du använder en dedikerad spel-VPN, till exempel ExitLag, om du enbart behöver VPN för spel. En dedikerad spel-VPN är (enligt min erfarenhet) bättre optimerad för spel och oftast också billigare.
Torrentanvändning
Torrentanvändning uppfattas ofta som en olaglig aktivitet där upphovsrättsskyddad mjukvara och media delas. Det är dock inget annat än ett peer-to-peer (P2P) fildelningssystem där användare ansluter till BitTorrent-nätverk för att dela information.
Vilken typ av information som delas avgör om torrentanvändning är laglig eller olaglig. Självklart är uppladdning/nedladdning av upphovsrättsskyddad programvara eller media definitivt olagligt och kan leda till rättsliga påföljder.
Ett VPN är ett måste för torrentanvändning, oavsett om du delar lagligt eller olagligt material. Om du delar olagligt/upphovsrättsskyddat innehåll (vilket vi inte stöttar), behöver du såklart ett VPN för att vara anonym. Myndigheter, din internetleverantör och upphovsrättsföretag övervakar BitTorrent-nätverket för olaglig aktivitet. Om du hamnar i deras sökarljus kan du bli hotad med brev eller till och med stämd.
Det är också väldigt enkelt att se IP-adresserna för de som delar filer; du kan bara besöka en webbplats som ”I Know What You Download”, där du kan se torrents tillsammans med antalet användare, deras land och stad. Vem som helst med tillräckligt inflytande kan spåra dig via din internetleverantör, inte bara upphovsrättsföretag.
Även om du inte delar olagligt material är ett VPN fortfarande nödvändigt av flera anledningar. Det viktigaste är att inte hamna på ”listan”. Många myndigheter som NSA, MPAA, GCHQ etc., har övervakningslistor med personer de spårar för olaglig aktivitet.
Personer som kontinuerligt laddar ner/upp torrents är primära mål för sådana listor, eftersom de ofta är involverade i olaglig aktivitet. Det sista du vill är att bli identifierad och övervakad av statliga organ.
De flesta internetleverantörer är även kända för att strypa anslutningshastigheten för personer som ofta använder torrents. De kan till och med avsluta abonnemanget. Om du vill ha optimala nedladdningshastigheter kan ett VPN dölja din aktivitet från din internetleverantör så att de inte vet om du använder torrents eller bara streamar video.
Även om cyberattacker är ett mindre problem är det värt att nämna eftersom din data är tillgänglig för alla när du ansluter till ett BitTorrent-nätverk. Ett VPN krypterar din data, vilket minskar risken för en cyberattack.
Även om alla populära VPN borde fungera bra för torrentanvändning, rekommenderas det att välja en VPN som arbetar under strikta integritetslagar. Problemet är att ett VPN-företag är tvunget att följa statliga lagar, och om en regering tvingar dem att ge ut din data kan du hamna i problem trots att din data var krypterad.
Jag rekommenderar personligen ProtonVPN för torrentanvändning eftersom det har sitt säte i Schweiz, som är känt för att ha några av de striktaste integritetslagarna. Även om du skulle hamna i trubbel/övervakning, kommer VPN-företaget inte att bryta mot regeringens krav.
Ladda ner/ladda upp stora filer
Detta är ett problem som oftast drabbar användare som ofta använder torrents, men det är inte begränsat till torrentanvändning. Internetleverantörer stryper anslutningshastigheten för personer som laddar ner/laddar upp stora filer, oavsett om det handlar om torrents eller vanliga nedladdningar. De håller koll på hur användaren använder datan och sänker sedan hastigheten när du utför en aktivitet som de har svartlistat.
Aktiviteter som vanligtvis ingår i detta är torrentanvändning, streaming/nedladdning av media och nedladdning av stora filer från gratis/betalda programvarusajter. När du har blivit flaggad som en användare som laddar ner mycket data kommer din anslutning automatiskt att saktas ned när du försöker ladda ner en stor fil.
Vissa internetleverantörer stryper till och med anslutningshastigheten för dessa aktiviteter under rusningstid för alla användare.
Ett VPN krypterar och döljer din aktivitet från din internetleverantör, så att de aldrig vet vad du använder internet till. Eftersom strypningsprocessen är automatisk och de automatiskt inställda reglerna inte kan se din aktivitet, tvingas din internetleverantör att ge dig normal nedladdningshastighet.
Såvida inte din internetleverantör beslutar sig för att strypa din internetanslutning helt (vilket är väldigt ovanligt), kommer ett VPN alltid kunna förhindra riktad strypning.
Jag rekommenderar att du skaffar ett VPN med en ”kill switch” -funktion, för att se till att din aktivitet inte läcker om VPN-anslutningen skulle brytas. Populära VPN-tjänster som ExpressVPN, Hotspot Shield och PureVPN har alla en inbyggd ”kill switch”.
Använda offentligt WiFi
Du har säkert redan hört talas om detta eftersom de flesta VPN-reklamer fokuserar på detta problem. Jag vill dock gå in på det i detalj eftersom det är extremt riskabelt på grund av hur lätt det är att utnyttja.
När du ansluter till ett öppet WiFi eller ett WiFi där lösenordet delas med alla som frågar, är din data aldrig säker. Alla som är anslutna till nätverket kan se varandras aktivitet med rätt verktyg.
För att belysa hur enkelt det är att utnyttja ett öppet nätverk, kan vem som helst söka på Google efter ”hur man ser WiFi-trafik”, och få fram en uppsjö av resurser med precisa steg för att avlyssna WiFi-trafik. Tror du mig inte? Kopiera och klistra in de tidigare citerade orden i Google sök och du får massor av resurser.
WiFi-avlyssning är inte bara något som hackare ägnar sig åt. Vem som helst med rätt verktyg, som NetSpot eller Wireshark kan se din onlineaktivitet. Förutom att se din aktivitet kan de även stjäla dina lösenord och ekonomiska information.
Om du ansluter till ett offentligt WiFi och loggar in på en webbplats, tar du en stor risk. Ett VPN kommer att kryptera din data innan den skickas via WiFi-routern, så att ingen kan se den.
Så länge du inte använder en gratis VPN-tjänst är kryptering en grundfunktion för alla VPN-tjänster. Därför bör det vara tillräckligt att använda en betald VPN för att skydda din information när du använder offentligt WiFi.
Få tillgång till innehåll när du reser 🧳
Även om du kanske har tillgång till alla dina favoritwebbplatser och tjänster i din hemstad, kan du ha problem med att komma åt dem när du reser utomlands på grund av geografiska begränsningar. Detta gäller särskilt när du reser till en annan kontinent.
Du kommer att bli förvånad över hur många av dina favoritwebbplatser/tjänster, som YouTube, Facebook, Netflix, Skype, WhatsApp etc., som är blockerade i många länder. Till exempel är de flesta VoIP-tjänster helt blockerade i Förenade Arabemiraten, och Kina tillåter inte någon av Googles tjänster och många amerikanska webbplatser/tjänster.
Om du reser ofta eller planerar att resa till ett annat land kan du behöva ett VPN för att få tillgång till dina favoritwebbplatser och tjänster. Eftersom ett VPN krypterar din anslutning och visar din plats i ett annat land, kan du få tillgång till webbplatser/tjänster som om du befann dig i ett annat land.
Ett VPN med många servrar rekommenderas för resenärer, för att säkerställa att de får optimal anslutning till den webbplats/tjänst de önskar, oavsett vart de reser. Några VPN-tjänster med hög täckning är CyberGhost (7600+ servrar i 90 länder), ExpressVPN (3000+ servrar i 94 länder) och NordVPN (5400+ servrar i 60 länder).
Varning: Vissa länder med hård censur blockerar även VPN-åtkomst och kan vidta rättsliga åtgärder mot användning av VPN. Se till att du kollar in landets inställning till VPN innan du använder det.
Visst, ett VPN kan skydda din data och information när du handlar online, men det är inte det jag tänker prata om här. Ett VPN kan även hjälpa dig att få bra rabatter när du handlar online. Många nätbutiker ändrar priserna beroende på var kunden befinner sig.
Detta gäller särskilt tjänster som är tillgängliga i både utvecklingsländer och utvecklade länder. På grund av lägre köpkraft säljer många tjänster till lägre priser i utvecklingsländer. Du kan använda ett VPN för att visa dig i ett land där priset är lågt och köpa billigare därifrån.
Många appar i Google Play Butik har till exempel olika priser i olika länder. Jag kommer dock inte rekommendera att använda det här tricket för att spara ett fåtal kronor, eftersom det kan vara svårt att ta reda på vilket land som erbjuder bäst rabatt, om det ens finns någon rabatt.
Däremot kan flygbiljetter, hotellbokningar, hyrbilar och stora företag som Microsoft eller Apple erbjuda betydande rabatter på hundratals kronor beroende på var du befinner dig. Om du ska köpa något dyrt, är det värt att kolla priset i olika länder.
Se till att du tar bort webbläsarens cookies innan du söker, eller använd ett inkognitofönster för att säkerställa att butiken inte känner igen dig från din tidigare aktivitet.
Slutliga tankar
Jag bör nämna att VPN kräver en viss internethastighet och stabilitet för att fungera korrekt. Om du inte har en bra anslutning kommer ett VPN att påverka de aktiviteter jag har nämnt ovan negativt. Eftersom VPN fungerar som en mellantjänst tar det upp en del bandbredd för att kunna erbjuda sin tjänst. De flesta VPN-tjänster kräver en hastighet på minst 10 Mbps för att fungera korrekt, så se till att du har en anslutning som är minst 10 Mbps snabb.