Prioritera kundtjänst med högsta kvalitet genom att använda nätverksansluten lagring (NAS). Detta möjliggör enkel åtkomst till affärsfiler för din personal, när de än behöver information.
I dagens arbetsmiljö, som ofta kombinerar arbete på plats med distansarbete, är säker, pålitlig och problemfri tillgång till data kritisk för framgång. Samma behov av nätverksbaserad dataåtkomst finns för studenter på utbildningsinstitutioner eller grupper av yrkesverksamma som arbetar med mindre projekt.
Nätverksanslutna enheter är idealiska i dessa situationer, och användningen av NAS-enheter har ökat markant de senaste åren. Om ditt företag strävar efter effektivare och bekvämare dataåtkomst eller om du undersöker tekniska karriärmöjligheter, är denna artikel om NAS relevant för dig.
Vad är nätverksansluten lagring (NAS)?
En nätverksansluten lagringsenhet kopplas direkt till ett lokalt, geografiskt utbrett eller molnbaserat nätverk. Den fungerar som en självständig nätverksenhet med en egen IP-adress. Till skillnad från vanliga datorer saknar dock enheten traditionella in- och utmatningsenheter som tangentbord, mus och bildskärm.
Trots att en NAS är en dator med begränsad beräkningskapacitet, måste den ändå hantera inkommande förfrågningar om dataåtkomst. Enheten innehåller vanligtvis en CPU, RAM, ATA-portar, Ethernet-portar, USB-portar och andra nödvändiga komponenter.
Vissa moderna NAS-enheter kan ha en liten LCD-skärm som visar systemstatus, till exempel IP-adress, intern temperatur och dataöverföringshastigheter.
NAS är en viktig lagringslösning för små och medelstora företag, nystartade företag och andra organisationer som behöver minska kostnaderna för enskilda lagringsenheter för varje arbetsstation.
Ett stort antal nätverksenheter kan samtidigt komma åt en NAS för att hämta nödvändig data, utan att hela lagringsnätverket saktas ner (gäller SSD-baserade NAS-enheter).
Varför är NAS viktigt för ditt företag?
NAS ger företag enkel tillgång till affärsdata för sin personal, oavsett var de befinner sig. Med NAS behövs inte hundratals arbetsstationer i ett LAN-nätverk, där varje enhet har tillgång till de andra. Detta kan innebära en allvarlig säkerhetsrisk.
Istället kan företag investera i några NAS-enheter och ansluta dem till Wi-Fi-routrar via Ethernet-kablar. IT-administratören kan sedan konfigurera ett privat molnnätverk via NAS-enhetens webbapplikation. På så sätt kan godkända enheter från både intranätet och internet få tillgång till data vid behov.
Andra betydande fördelar med nätverksansluten lagring inkluderar:
- Enkel hantering efter bara några timmars utbildning, vilket eliminerar behovet av dedikerade IT-proffs.
- Minskad slöseri med lagringsutrymme genom att alla arbetsstationer ansluts till en central NAS för lagring, arkivering och hämtning av affärsdata.
- Kompatibilitet med olika företagsapplikationer.
- Hög datasäkerhet genom både hård- och mjukvarubaserade säkerhetsfunktioner.
- Möjlighet att enkelt säkerhetskopiera data från enheter till en NAS eller att klona en NAS till en annan.
Nu ska vi undersöka de olika komponenterna och hur en NAS fungerar.
Komponenter i en NAS och deras funktion
En typisk NAS består av både hård- och mjukvarukomponenter, som beskrivs nedan:
NAS-hårdvara
Den fysiska NAS-enheten kallas ofta för NAS-huvud, NAS-box, NAS-server eller NAS-enhet. Den innefattar följande delar:
#1. En central processorenhet (CPU)
För att hantera filsystemet och andra beräkningar används en mellanklassprocessor (med klockhastighet på 700 MHz till 1,0 GHz). Processorn hanterar användare, möjliggör molnintegration och skriver data för att hantera och bearbeta filer.
#2. Chipset
Chipsetet är det integrerade moderkortet i NAS-enheten och innehåller komponenter som RAM, en modul för operativsystemet, anslutningar för nätverksgränssnitt och andra delar.
#3. Masslagringsenheter
NAS-enheter kan innehålla hårddiskar (HDD) eller SSD-enheter (Solid State Drive). Det finns vanligtvis mellan två och fem platser för lagringsenheter. RAID används för att organisera de fysiska lagringsenheterna till en eller flera logiska enheter.
#4. Nätverksgränssnitt
NAS-enheter har olika gränssnitt för att ansluta till nätverk, vanliga exempel är snabbt Wi-Fi, Ethernet LAN-portar och USB-portar.
Wi-Fi används för att konfigurera molnanslutning. Ethernet-porten används för att ansluta NAS-enheten till ett intranätverk.
USB-portarna kan användas för att ansluta bärbara datorer vid konfiguration, för att ladda tillbehör och för andra ändamål.
#5. Operativsystem
Avancerade nätverksanslutna lagringsenheter har ett litet men effektivt operativsystem. Operativsystemet styr alla lagringsenheter, CPU, RAM-minnen, nätverksgränssnitt och andra komponenter.
Operativsystemen installeras i NAS-enheten vid tillverkning och finns inbäddade på moderkortet. Vanligtvis behöver användaren inte utföra underhåll på dessa operativsystem, eftersom NAS-tillverkaren levererar automatiska uppdateringar via molnet.
NAS-programvara
Eftersom NAS-enheter saknar traditionella inmatningsenheter som tangentbord, mus och bildskärm, styrs de från en annan dator som är ansluten till nätverket.
NAS-appen används för att styra lagringsservern från den datorn. NAS-programvaran är vanligtvis en webbapplikation eller en fristående programvara.
NAS fildelningsprotokoll
Fildelningsprotokoll är viktiga för alla nätverksanslutna enheter, inklusive NAS-enheter. En NAS-enhet levereras med dataöverföringsprotokoll som används på webben. Dessa protokoll är standardmetoder för att överföra data mellan enheter via internet eller intranät.
Nätverksenheter kan ansluta till NAS-enheten via dessa protokoll. Nätverksprotokollen i en NAS är anslutna till en central server eller switch som underlättar optimal dataöverföring.
En NAS förlitar sig på följande typer av digitala dataprotokoll:
Datakommunikationsprotokoll
De viktigaste protokollen är IP och TCP. Internet Protocol (IP) ger NAS-enheten en nätverksadress i företagets nätverk, samt hjälper till att lokalisera nätverksadressen för de nätverksenheter som skickar och tar emot data.
Transmission Control Protocol (TCP) delar upp stora datamängder i mindre paket. Det ser sedan till att data skickas säkert över nätverket, och garanterar högsta möjliga kvalitet.
Fildelningsprotokoll
Filformat eller delningsprotokoll är avgörande för en NAS-enhets prestanda. Här är de viktigaste fildelningsprotokollen för vanliga NAS-enheter:
#1. Server Message Blocks (SMB)
Microsoft Windows-baserade enheter använder ofta SMB-protokollet för fildelning via intranät eller internet. Inom branschen kallas detta även för Microsoft Windows Network.
Microsoft utvecklade SMB-protokollet från Common Internet File Sharing (CIFS). Därför kan du även se referenser till Microsoft Windows Network som CIFS/SMB-protokoll.
#2. Apple Filing Protocol (AFP)
Detta är ett nätverksfilöverföringsprotokoll från Apple som är en del av Apple File Service (AFS). AFP måste användas om Apple-användare inom organisationen ska ha tillgång till data på NAS-enheten.
#3. Network File System (NFS)
NFS är ett vanligt protokoll för fildelning som används i Unix- och Linux-operativsystem. Protokollet är oberoende av leverantör och fungerar därför med alla operativsystem, nätverksarkitekturer eller enheter.
Varför är det viktigt att välja rätt NAS?
Det är viktigt att välja en NAS-lösning som passar företagets behov för att spara både tid och pengar. Andra skäl att välja rätt NAS-lösning är:
- Säkerställa att datadrivna affärsverksamheter kan fungera utan avbrott eller frekventa underhållsavbrott.
- Undvika överflödig eller otillräcklig lagringskapacitet genom att noggrant utvärdera datalagringsbehoven innan man väljer en NAS-lösning.
- Undvik en undermålig NAS-enhet som inte är kompatibel med vissa enheter eller applikationer. Det är därför viktigt att göra grundlig research innan man väljer en NAS-enhet.
- Säkerställa datasäkerhet genom att välja en standard NAS-enhet med RAID-kapacitet.
- Välja en nätverksansluten lagringsenhet med avancerade säkerhetsfunktioner som datakryptering, rollbaserad åtkomst och behörigheter.
Låt oss nu titta på skillnaden mellan NAS och DAS.
NAS vs. DAS
Om du tvekar mellan NAS och DAS, kan du i tabellen nedan se de viktigaste skillnaderna mellan de två lagringsmetoderna:
Funktion | Direct-Attached Storage (DAS) | Network Attached Storage (NAS) |
Plats | På enheten eller som en fysisk server | I molnet eller i ett intranät |
Underhåll | Hantering av enskilda hårddiskar eller SSD-enheter på en server eller arbetsstationer. | Hantering av alla affärsdata på en central lagringsenhet med nätverksåtkomst för alla enheter. |
Nätverksanslutning | Kan finnas på nätverket, men det är inte nödvändigt. | Måste finnas på ett nätverk för att ge åtkomst till data. |
Prestanda | Bättre prestanda än NAS. | Optimal prestanda, men inte bäst för beräkningskrävande applikationer. |
NAS vs. SAN
Här är de viktigaste skillnaderna mellan NAS och SAN:
Funktion | Network Attached Storage (NAS) | Storage-Area Network (SAN) |
Lagringsdelning | Ett delat nätverk som ger tillgång till lagring på en dedikerad NAS. | Ett dedikerat SAN-nätverk som ger tillgång till lagring. |
Kostnad | Måttlig till överkomlig. Enkel hantering av användarkonton för nya enheter. | Mer komplex installation och underhållsprotokoll. |
Protokoll | TCP/IP via Ethernet. | Fibre Channel (FC) med optiska fiberkablar. |
Fördelar med NAS
NAS har många fördelar för företag och enskilda användare, bland annat:
- NAS-enheter är mycket portabla och därför idealiska för lösningar för katastrofåterställning.
- NAS hjälper företag att spara pengar genom att konsolidera lagringsbehovet till en central enhet.
- En NAS-enhet är enkel att konfigurera genom att följa instruktionerna i manualen.
- Tillverkare av IoT-program och enheter kan använda NAS för lagring av ostrukturerad data och dataanalys på plats.
- Små företag, till exempel digitala marknadsföringsbyråer, webbplatser för sociala medier och meddelandetjänster, kan använda NAS för datalagring och serverbehov till en lägre kostnad jämfört med lagringsservrar och molnlagring.
- NAS-enheter kan vara snabbare än traditionella datalagringslösningar, speciellt om man väljer en SSD-baserad NAS-lösning.
- NAS-enheter har extra utrymme för hårddiskar, vilket gör det enkelt och kostnadseffektivt för företag att skala upp sin lagringskapacitet.
Nu ska vi titta på framtiden för nätverksansluten lagring (NAS).
Framtiden för NAS
Den globala marknaden för NAS-hårdvara och -programvara har omsatt 20 miljarder USD. Enligt Global Market Insights förväntas marknaden växa snabbt, med en årlig tillväxttakt (CAGR) på 15% eller mer mellan 2023 och 2032.
Företag som utvecklar NAS-enheter och programvara presenterar innovativa produkter och tjänster, som bland annat de som beskrivs nedan. Dessa tjänster och produkter förväntas bidra till att filbaserad lagring (NAS) kommer att fortsätta att vara relevant i framtiden:
- Ledande molntjänstleverantörer som Amazon, Google och Microsoft använder NAS i sin molnlagringsarkitektur.
- Integrationsapplikationer och tjänster för hyperkonvergerad infrastruktur (HCI) finns tillgängliga.
- Mjukvaruutvecklare arbetar med lösningar för att använda NAS som en analysenhet på plats, för exempelvis kantanalys.
Nu ska vi gå igenom några bra resurser för att lära sig mer om NAS.
Resurser
Nätverksansluten lagring – En komplett guide
Den här boken ger dig en god förståelse för NAS-tekniken.
Det är en bok med självstudier som besvarar många frågor som en NAS-användare eller IT-administratör kan ha.
Introduktion till SAN- och NAS-lagring
Denna kurs ger en introduktion till grunderna och några avancerade koncept om nätverksansluten lagring och lagringsnätverk.
Det är en gratis videokurs på 3 timmar och 35 minuter. Den som vill kan enkelt lära sig om NAS och SAN genom att titta på denna onlinekurs.
Det enda som behövs är grundläggande kunskaper om datorer. I slutet av kursen finns ett quiz där du kan testa dina kunskaper om NAS och SAN.
Nätverksansluten lagring (NAS) för nybörjare
Om du inte har någon tidigare erfarenhet av fjärr- eller centraliserad datalagring är denna Udemy-kurs om NAS för nybörjare ett bra val. I den här kursen får du lära dig både teoretiska och praktiska aspekter av NAS.
Du får också se en riktig NAS-enhet, hur den installeras, hur man hanterar den med mera. Enheten som används är modellen Synology DS218j.
Slutord
Nu har du fått en grundläggande förståelse för nätverksansluten lagring. Du har även utforskat några onlinekurser och böcker där du kan få mer teknisk kunskap om NAS-enheter och hur de används.
Ta en titt på dessa resurser och utveckla din kunskap om nätverksansluten lagring.
Du kanske även är intresserad av de bästa nätverksanslutna lagringslösningarna för företag och privat användning.