Multi-Factor Authentication (MFA) förklaras på 5 minuter eller mindre

By rik

Flerfaktorsautentisering är en av de mest tillförlitliga metoderna för att skydda information mot obehörig åtkomst och cyberattacker.

Vad innebär egentligen multifaktorautentisering (MFA)?

Har du någon gång upplevt att du, efter att ha angett ditt användarnamn och lösenord för att logga in på en webbsida, en bankapplikation eller någon annan enhet eller system, ombetts att verifiera din identitet ytterligare? Denna process kallas flerfaktorsautentisering, eller MFA.

Multifaktorautentisering (MFA) är en säkerhetsmetod som bekräftar en användares identitet genom att använda två eller fler verifieringsfaktorer, exempelvis en kod, en token, en PIN-kod, biometrisk data eller en kombination av dessa. Endast efter att dessa faktorer bekräftats beviljas tillgång till systemet eller informationen.

Bildkälla: Microsoft

Medan traditionell autentisering endast kräver en informationsbit, som ett lösenord, kräver flerfaktorsautentisering att användaren bevisar sin identitet genom flera olika metoder, vilket resulterar i en högre säkerhetsnivå.

I dagens digitala värld, där dataintrång blir allt vanligare, utgör MFA en central del av ett robust säkerhetssystem för att skydda användares personuppgifter mot obehörig åtkomst.

Nuförtiden är de flesta onlinekonton, inklusive bankkonton och sociala medier, samt enheter som mobiltelefoner och bärbara datorer, skyddade med hjälp av MFA.

MFA tillför ett extra säkerhetslager genom att kräva verifikation via en av de kompletterande autentiseringsfaktorerna, även om användarens lösenord skulle läckas. Det innebär att även om någon skulle lyckas komma över användarens lösenord, skulle den personen fortfarande behöva ha tillgång till minst en annan verifieringsmetod för att kunna få tillgång.

Det är betydligt svårare för hackare att ta sig in på konton när flera autentiseringsfaktorer används, eftersom de behöver tillgång till flera olika typer av information.

MFA används flitigt av både privatpersoner och offentliga organisationer, liksom företag, för att skydda känslig information och säkerställa att endast behöriga användare har tillgång till deras system och data, vilket förbättrar den allmänna säkerhetsnivån.

Användningen av MFA ökar i takt med att organisationer går över från traditionella lösenordsbaserade system till mer avancerade tekniker för identitetsverifiering. Multifaktorautentisering (MFA) är ett effektivt verktyg för att förhindra obehörig åtkomst till nätverk och användardata genom att använda flera steg i identitetskontrollen.

I en tid av ständigt ökande nätverk och ökade dataintrång är MFA av största vikt för att skydda användares information. Metoden minskar risken för identitetsstöld, dataintrång och andra typer av cyberattacker.

I denna artikel kommer vi att fördjupa oss i fler aspekter av MFA, inklusive olika plattformar som erbjuder MFA-tjänster.

Hur fungerar då MFA?

Innan tillgång beviljas till ett system eller konto verifierar MFA identiteten på den som söker tillgång via en rad olika autentiseringsmetoder. Detta gör det betydligt svårare för obehöriga att komma åt känslig data eller resurser.

MFA kombinerar ett fysiskt element – som en kod skickad till din telefon – med något du känner till, som ett lösenord. Systemet kan även använda biometrisk data, som fingeravtryck, för att identifiera användaren.

När en användare loggar in på ett konto med multifaktorautentisering anger de vanligen sitt användarnamn och lösenord. Därefter ombeds användaren att bekräfta sin identitet genom en extra säkerhetsåtgärd.

Engångslösenord (OTP), som levereras via SMS, eller koder som genereras av autentiseringsappar är vanliga alternativ.

Du kan också använda en autentiseringsapp för att skicka in biometrisk data som fingeravtryck eller ansiktsigenkänning. Vissa organisationer kan kräva att användarna autentiserar sig med en fysisk token, som en nyckel eller ett svepkort.

Tredjepartsautentiseringsprogram, som exempelvis Google, genererar autentiseringskoder som uppdateras regelbundet och slumpmässigt, vilket tillhandahåller multifaktorautentisering.

Autentiseringsfaktorer i ett MFA-system

Autentisering sker när någon vill ha tillgång till en resurs, såsom ett nätverk, en enhet eller en applikation. För att få tillgång till det önskade systemet eller tjänsten måste användaren styrka sin identitet och verifiera sitt anspråk på denna identitet.

Organisationer och individer kan implementera flerfaktorsautentisering genom att använda autentiseringsfaktorerna nedan:

MFA-faktorerna kan indelas i tre grundläggande kategorier:

  • Kunskapsfaktor: Något du känner till, som ett lösenord eller en PIN-kod
  • Besittningsfaktor: Något du har, till exempel en hårdvarutoken eller USB-nyckel
  • Inneboende faktor: Något du är, till exempel ett fingeravtryck, ögon- eller ansiktsskanning

E-postkoder: Dessa koder skickas till användaren via e-post. Att få en kod via e-post är en av de vanligaste MFA-metoderna.

Textbaserade tokens: Textbaserade tokens är en annan populär MFA-faktor. Ett engångslösenord (OTP) i form av en PIN-kod skickas till din mobiltelefon när du anger ditt användarnamn och lösenord.

Virtuella tokens: Mobilapplikationer för multifaktorautentisering ökar säkerheten vid inloggning på onlinekonton och webbsidor. Microsofts Authenticator-app, liksom Googles, erbjuder slumpmässigt genererade och regelbundet uppdaterade koder. Användaren måste ange den genererade koden från autentiseringsappen efter sitt användarnamn och lösenord för att få tillgång till det önskade systemet eller tjänsten.

Biometrisk verifikation: Biometrisk verifikation kan omfatta allt från ansiktsigenkänning till identifiering via fingeravtryck. Denna teknik hjälper användare av datorer eller smarta enheter att förbättra sin säkerhet online.

Hårdvarutokens: Denna teknik genererar koder med hjälp av en fysisk enhet. Det betraktas som en av de säkraste MFA-metoderna, och används flitigt inom företag, banker och andra områden där säkerheten är av yttersta vikt.

Om du vill komma åt information på en mobil enhet kan du använda en USB- eller USB-C-dongel.

Säkerhetsfrågor: Välkända frågor kan också användas som en del av MFA. När du skapar ditt konto kan du bli ombedd att välja en säkerhetsfråga som:

  • Vad hette ditt första husdjur?
  • Vilken gata växte du upp på?
  • Vad är din mammas flicknamn?
  • Vad var ditt smeknamn som barn?

Du måste först ange ditt användarnamn och lösenord för att få tillgång till ditt konto, och därefter svara på en säkerhetsfråga. Eftersom den här typen av information dock kan samlas in från sociala medier bör denna typ av MFA ses över och uppdateras.

MFA är säkert om tokens, lösenord, PIN-koder, biometriska skanningar etc. används dynamiskt och inte är statiska.

MFA kontra 2FA

Låt oss undersöka skillnaderna mellan MFA (Multifactor Authentication) och 2FA (Two-Factor Authentication):

Multifaktorautentisering, eller MFA, innebär att en persons identitet verifieras med hjälp av flera autentiseringsfaktorer när de försöker få tillgång till en resurs, en webbsida eller en annan applikation.

Multifaktorautentisering erbjuder en större säkerhet och försäkrar att användaren verkligen är den de utger sig för att vara genom att kräva mer än ett sätt att bevisa sin identitet, vilket minskar risken för obehörig åtkomst till känslig data. Multifaktorautentisering definieras således som en valfri kombination av två eller fler faktorer.

2FA, däremot, innebär specifikt att endast två faktorer används. Den enklaste och mest effektiva metoden för att öka säkerheten för autentiseringen är tvåfaktorsautentisering (2FA).

Efter att ha angett sina inloggningsuppgifter måste användarna bekräfta sin identitet med hjälp av en annan faktor, som en kod som mottas via e-post eller SMS, säkerhetsfrågor, etc. Även om någon lyckas stjäla en användares lösenord, förhindrar dessa protokoll misstänkta inloggningsförsök.

Vilken typ av autentisering som används beror helt på hur känslig informationen är och andra omständigheter. Till exempel används MFA vanligtvis när det gäller finansiell information eller banktjänster, medan enkel 2FA kan räcka vid åtkomst till e-posttjänster.

Nackdelar med MFA

De enda potentiella nackdelarna med att använda MFA är relaterade till den mentala ansträngning det kan innebära. Så länge du kan hantera flera säkerhetssteg finns det inga direkta nackdelar med MFA. Dessa åtgärder är generellt nödvändiga för att skydda din data och säkra ditt system.

MFA kommer endast att kräva att du uppger ytterligare säkerhetsfaktorer när du loggar ut från en session. Så länge du är inloggad i systemet, finns det ingen risk för krångel.

Inloggningskraven måste hitta en balans mellan säkerhet och användarvänlighet för att säkerställa både trygg och tillförlitlig åtkomst. De bör dock också vara hanterbara för att undvika onödiga besvär för användarna.

MFA-applikationer

Microsoft Multifaktorautentisering i Azure AD

Microsofts Azure Active Directory (AD) är en identitetshanteringslösning som gör det möjligt för företag att kontrollera användaråtkomst till applikationer och tjänster. Azure AD inkluderar funktioner som multifaktorautentisering (MFA).

Microsofts Azure AD MFA erbjuder ett viktigt säkerhetslager för att skydda företagsnätverk, applikationer och data. MFA kräver att användare bekräftar sin identitet med hjälp av två eller fler autentiseringsfaktorer.

Användare kan komma åt sina konton genom att kombinera något de känner till (sitt lösenord) med något de har (en autentiseringskod). Tack vare denna extra säkerhetsnivå skyddas användarkonton mer effektivt.

Genom att kräva en eller flera former av autentisering när en användare loggar in, ger Microsofts Azure AD MFA en extra säkerhetsnivå till användarkonton. Metoden fungerar som ett skydd mot obehörig åtkomst och skadliga försök. MFA kan konfigureras antingen för specifika användarkonton eller som en generell policy för samtliga användare inom ett företag.

Genom att göra autentiseringen mer komplex för potentiella angripare, minskar denna autentiseringsmetod avsevärt risken för att en obehörig person kan komma åt en användares konto.

Akamais multifaktorautentisering (MFA)

Akamais Multifactor Authentication (MFA) är en användarvänlig, molnbaserad autentiseringslösning som erbjuder en säker och professionell upplevelse.

Akamais MFA är ett molnbaserat system med enkla funktioner, såsom automatiserad engångslösenordsdistribution (OTP), stöd för multifaktorautentisering och direkt interaktion med applikationer.

Akamais unika MFA-teknik gör det möjligt att autentisera användare med hjälp av deras röst, ansikte, fingeravtryck eller andra biometriska faktorer, vilket ger användaren full kontroll över sin identitet.

Organisationer kan enkelt och snabbt konfigurera en säker autentiseringslösning med Akamai MFA som är anpassad efter deras specifika behov, samtidigt som de kan erbjuda sina användare en enkel och strömlinjeformad upplevelse. Deras MFA-plattform är anpassningsbar och flexibel, vilket gör det enkelt att tillgodose behoven hos olika användargrupper.

Dessa MFA-lösningar ger företag avancerade autentiseringsmöjligheter som hjälper till att skydda deras nätverk mot sofistikerade hot och dataintrång. Deras MFA-lösningar är utvecklade för att säkerställa fullständig efterlevnad av gällande standarder, vilket gör dem till en av de säkraste autentiseringslösningarna som finns tillgängliga på marknaden idag.

Enkelheten hos Akamais MFA gör det till en perfekt lösning för företag av alla storlekar.

Duo Multifaktorautentisering (MFA)

Skyddet av digitala identiteter mot potentiella angripare blir enklare tack vare den senaste tekniken. Duo MFA Security, en Cisco-produkt, är för närvarande den ledande MFA-lösningen.

Duo är en SaaS-baserad, säker noll-tillits-åtkomstplattform för företag av alla storlekar som erbjuder tvåfaktorsautentisering, enkel inloggning och säker fjärråtkomst.

Duo MFA tillför ett extra skyddslager för alla tjänster eller webbsidor som kräver autentisering. Den är utformad för både molnbaserad och lokal användning.

Användare måste slutföra ett extra steg för att få säker åtkomst med Duos Multi-Factor Authentication-lösning (MFA).

Detta extra steg ingår i användarens autentiseringsprocess och uppmanar användaren att bevisa sin identitet genom att tillhandahålla något de känner till (lösenord eller PIN-kod), något de har (token eller smartphone) eller något de är (fingeravtryck eller ansikte).

Organisationer kan öka säkerheten genom att skydda användare mot felaktiga inloggningsuppgifter, nätfiske och andra oönskade händelser med hjälp av en komplett MFA-lösning från Duo.

Lastpass multifaktorautentisering

Lastpass erbjuder ett brett utbud av produkter för att skydda användardata. Ditt LastPass-konto får ett extra säkerhetslager, vilket säkerställer att endast du kan komma åt din information.

Genom att använda multifaktorautentisering tillhandahåller LastPass ett enkelt och säkert sätt att skydda dina onlinekonton. Genom att bekräfta sin identitet med en ytterligare faktor, som en kod eller fingeravtryck, kan användarna lägga till ett extra lager av säkerhet till sina konton.

Lastpass erbjuder även lösenordshantering, vilket gör att du kan logga in på valfri enhet utan att behöva ange lösenordet manuellt. Molnbaserade applikationer, VPN och åtkomstpunkter kan alla skyddas med LastPass.

Användare kan snabbt och enkelt konfigurera multifaktorautentiseringsprocessen med LastPass, vilket garanterar att deras konton alltid är säkra. Detta ger konsumenterna trygghet i vetskapen om att även om hackare eller andra obehöriga skulle få tag i deras lösenord, kommer de inte kunna komma åt deras konton.

Det blir svårare för obehöriga att få tillgång när flera autentiseringselement används, som lösenord, biometri och säkerhetsfrågor. Användare kan känna sig trygga med vetskapen om att deras information är skyddad och privat när de använder dessa produkter.

Lastpass är enkelt att installera i företag av alla storlekar tack vare dess funktioner, som adaptiv autentisering, enkel distribution, centraliserad kontroll och automatisering av användarprovisionering med Microsoft AD, Google Workspace och Azure AD.

Avslutande kommentarer

För att klargöra, MFA innebär att man lägger till fler autentiseringselement i autentiseringsprocessen. En delmängd av MFA som kallas tvåfaktorsautentisering (2FA) använder endast två autentiseringsfaktorer. Du bör installera MFA i din organisation, eftersom det inte längre är tillräckligt säkert att endast använda ett lösenord.

Tiden är värdefull. Efter att ha lärt dig skillnaden mellan 2FA och MFA och farorna med att använda enstaka lösenord för att komma åt företagssystem, bör du göra säkerhetsförbättringar till högsta prioritet för att skydda er data.

Därefter kan du undersöka olika plattformar för användarautentisering.