Viktiga Insikter
- Den senaste smartphonetekniken är inte den enda faktorn för att ta fantastiska bilder; din skicklighet är viktigare än själva kameran.
- Det är fullt möjligt att skapa professionella foton med en smartphone, förutsatt att du förstår dess möjligheter.
- Antalet megapixlar är relevant upp till en viss gräns; att behärska grunderna i fotografi är viktigare än specifikationerna.
Oavsett om du söker information på internet eller pratar med bekanta kommer du troligen att stöta på en mängd missförstånd om mobilfotografering. Många av dessa felaktigheter kan begränsa din utveckling. Därför ska vi i den här texten avliva sju vanliga missuppfattningar som du bör undvika. Att inte tro på dessa myter kan faktiskt göra att du förbättrar din förmåga att fotografera fortare.
1. Att Ha Den Senaste Smartphonen Är Inte Nödvändigt För Att Ta Bra Foton
valiantsin suprunovich / Shutterstock
En vanligt förekommande myt inom fotograferingskretsar är att du måste ha den mest uppdaterade kameran för att ta de bästa bilderna. Det här gäller även för smartphonefotografi, vilket är helt felaktigt.
Jag har tagit några av mina bästa bilder med äldre enheter. Jag kan också intyga att den senaste tekniken kan vara en nackdel om du inte vet hur du ska använda den. Det är bara ett verktyg, varken mer eller mindre.
Du kommer förmodligen att behöva uppdatera din utrustning så småningom för att få bättre bilder. Det behövde jag göra när det stod klart att jag behövde en DSLR-kamera för att utvecklas bortom mobilfotografering. Men om du precis har börjat, så är den telefon du har i fickan tillräckligt bra för att ta fina bilder. Att lära sig några av de mest användbara teknikerna inom mobilfotografering är ett bra första steg.
2. Professionella Bilder Kan Absolut Tas Med En Smartphone
En annan felaktig uppfattning är att du inte kan ta foton av professionell kvalitet med en smartphone. Idag är mobilkameror betydligt mer avancerade än vad även de bästa DSLR-kamerorna en gång var. Om du förstår hur du ska använda din enhet och dess begränsningar, så kan du definitivt ta bilder med professionell känsla.
meatbull / Shutterstock
Som professionell fotograf skulle jag rekommendera att du investerar i en DSLR- eller spegellös kamera någon gång. Det ger dig mycket mer flexibilitet. Men samtidigt kan du göra vissa saker – som att ta bilder på mat – utan en avancerad kamera. En annan fördel med att använda din smartphone är att du också kan erbjuda dina klienter kortfilmsvideotjänster.
3. Megapixlar Är Inte Allt
I många år har myten om att megapixlar är det viktigaste, av någon anledning, fortsatt att cirkulera. Du kommer att se det i alla nya smartphonelanseringar och reklam.
Megapixlar är relevanta upp till en viss punkt; jag minns hur dåliga kamerorna var på många smartphones förr i tiden. Men efter en viss gräns (jag skulle säga 12MP på smartphones), spelar det ingen större roll om ditt främsta mål bara är att ta fina bilder.
Än en gång, det mest effektiva är att lära sig grunderna i fotografering och öva regelbundet. Om bristen på megapixlar börjar bli ett problem, så kan du uppgradera. Fram till dess behöver du förmodligen inte de extra specifikationerna. Det kan också vara bra att veta vad du kan göra om din iPhone tar bilder med låga megapixlar.
4. Redigering Är OKEJ
Diego Thomazini / Shutterstock
Jag har redan diskuterat den här missuppfattningen i min artikel om vanliga myter inom fotografi som du borde sluta tro på, men jag står fast vid det särskilt för mobilfotografering. Många purister ser negativt på de som redigerar sina bilder. Sanningen är att redigering ofta är en bra idé.
Din kamera fångar inte alltid exakt vad du hade tänkt dig, och redigering är det som ger liv åt dina bilder. Att justera ljusstyrka, färger och liknande är hur många duktiga fotografer skapar unika bilder – och nästan alla kommersiella bilder du ser är redigerade på något sätt.
Ibland är det till och med bättre att redigera dina bilder på telefonen istället för på en dator.
5. Mobilfotografering Är Inte Så Enkelt Som Det Ser Ut
Om du trodde att mobilfotografering bara handlar om att rikta in din enhet mot något du gillar, så kan du tro om. Mobilfotografering är en helt egen kompetens jämfört med fotografering med DSLR- och spegellösa kameror. Du måste lära dig olika saker. Det handlar inte bara om dina faktiska fotokunskaper; du måste också veta hur du använder tekniken effektivt.
Danny Maiorca/www
Mobilfotografering kräver också förmågan att berätta en historia och att veta hur man ramar in sina motiv på ett bra sätt. På samma sätt som jag rekommenderar folk att ägna mycket tid åt att använda sina DSLR- och spegellösa kameror, anser jag också att du ska göra detsamma med din mobilfotografering.
Du kan börja med att läsa den här nybörjarguiden till mobilfotografering om du vill veta vilka områden du bör fokusera på.
6. Använd INTE Bara Det Automatiska Läget
Eftersom de flesta mobilkameror inte har samma anpassningsmöjligheter som du får med en ”riktig” kamera är det lätt att tro att du måste hålla dig till det automatiska läget. Men det är absolut inte sant. Du kan fortfarande göra en del justeringar när du använder din smartphone, så att dina bilder blir som du vill ha dem.
För det första rekommenderar jag att du justerar ljusstyrkan och låser dina inställningar för den bild du försöker ta. Och om din enhet har olika filter, rekommenderar jag även att du experimenterar med dem för att anpassa det slutgiltiga resultatet.
I vissa fall kan det också vara bra att använda olika mobilkamera-appar för att ta bättre bilder. Du kan till exempel ofta justera slutartid och bländare om du laddar ner sådana appar.
7. Du Kan Visst Ta Bra Bilder På Natten
Det kan vara svårare att ta mobilfoton i mörker, men det är definitivt inte omöjligt. Jag föredrar faktiskt att använda min telefon för nattfotografering i vissa situationer, och de nyare kamerorna är särskilt bra för detta.
Danny Maiorca/www
Dagens smartphones har betydligt bättre bildstabilisering än tidigare, vilket gör det enklare att ta de bilder du vill ha i dåliga ljusförhållanden. Dessutom kommer du inte att uppleva samma kornighet som tidigare.
Om du ska ta bilder med din smartphone på natten, rekommenderar jag att du letar upp ljuskällor och använder dem när det är möjligt. Du kan även använda ett stativ och göra en del andra saker för att ta bra bilder i mörker.
Tro inte på allt du hör om mobilfotografering. Många av dessa påståenden är helt enkelt andras åsikter, och du vill inte att de ska begränsa din egen utveckling. Framförallt skulle jag uppmuntra dig att gå ut och ta de bästa bilderna du kan med din nuvarande enhet; bara du vet när det är dags att uppgradera.
Sammanfattning
I den här artikeln har vi avfärdat vanliga myter om mobilfotografering som kan hindra dig från att utveckla din förmåga. Att inse att du inte behöver den senaste tekniken, att professionella bilder går att ta med smartphones, och att grundläggande fotokunskaper är viktigare än tekniska specifikationer, är viktiga insikter som kan leda till spontanitet och kreativitet i ditt fotograferande. Genom att strunta i de här felaktigheterna och fokusera på att förbättra dina kunskaper kan du få ut det mesta av din mobilfotografering.