Utforska Microsoft Power Platform: En översikt
Microsoft Power Platform (MPP) representerar en samling verktyg som syftar till att underlätta dataanalys, utveckling av applikationer, automatisering av processer och skapande av chatbotar. I den här artikeln tar vi en närmare titt på vad plattformen erbjuder och hur den kan nyttjas.
Det är ofta så att ett företags storlek återspeglas i antalet och komplexiteten hos de problem det ställs inför.
Detta kan leda till att resurser läggs på onödiga områden, oväntade hinder och bromsad tillväxt. Microsoft Power Platform är designat för att hantera just dessa utmaningar genom sin uppsättning av applikationer.
Vad är Microsoft Power Platform?
Microsoft Power Platform består av fyra grundläggande affärsmoduler: Power Apps, Power BI, Power Automate och Power Virtual Agents. Dessa moduler är avsedda att underlätta automatiseringen av olika processer. Verktygen kan användas separat eller integreras för att skapa en optimal användarupplevelse.
Vilka är användningsområdena för Microsoft Power Platform?
Microsoft Power Platform används för att automatisera de mest frustrerande och tidskrävande affärsprocesserna. Plattformen kan användas för dataanalys, automatisering av dagliga rutiner, skapande av AI-baserade chatbotar och utveckling av anpassade applikationer. Detta görs genom de individuella lågkods-plattformarna: Power BI, Power Automate, Power Virtual Agents och Power Apps. Tillsammans skapar dessa moduler kraftfulla synergier som maximerar produktivitet och effektivitet.
Microsoft Power Platform Moduler
De fyra nyckelkomponenterna som utgör MPP är:
- Applikationsutveckling med låg kod (Power Apps)
- Affärsanalys (Power BI)
- Automatisering av processer (Power Automate)
- Chatbot-funktionalitet (Power Virtual Agents)
Var och en av dessa applikationer fyller en specifik funktion och är prissatt därefter, vilket gör att användare kan välja en eller flera beroende på behov.
Låt oss börja med den första modulen:
Power Apps
Power Apps är en plattform för applikationsutveckling som kräver minimal kodning. Syftet är att ge användare möjligheten att skapa skräddarsydda applikationer som är specifikt anpassade till deras organisation.
Medan många lågkods-plattformar kan fungera som verktyg utan kod, vilket kompromissar med möjligheten till anpassning, riktar sig Microsofts lösning både till affärspersonal utan kodningskunskaper och till utvecklare som vill utöka applikationernas kapacitet med egen kod.
Power Apps ger användare möjlighet att snabbt integrera data från Microsofts interna datalösningar samt externa källor. Applikationer skapade med Power Apps är responsiva och fungerar lika bra i webbläsaren som på mobila enheter.
Med Power Apps kan du utveckla tre typer av applikationer:
Canvas-appar
Canvas-appar ger fullständig kontroll över design och funktionalitet. Du kan ansluta till en mängd datakällor utöver Microsoft Dataverse och anpassa komponenter enligt specifika behov. Det finns mallar som kan användas som utgångspunkt, men det är också möjligt att börja från grunden.
Trots att flexibiliteten är fördelaktig, innebär det också att utvecklaren har ett större ansvar. Till exempel är migrering av applikationer mellan utvecklings-, test- och produktionsmiljöer inte lika smidig som för modelldrivna appar. Användaren har också ett större ansvar för att säkerställa att appen fungerar bra på mobila enheter.
Det finns exempelapplikationer som kan användas som inspiration och omfattande dokumentation finns tillgänglig. Färdiga applikationer kan sparas i molnet eller delas med teamet. Det finns också verktyg för åtkomstkontroll där specifika personer kan ges redigeringsrättigheter.
Även om kodning inte är nödvändigt, kan Canvas-appar bli mer komplexa utan anpassad kodning, vilket gör dem mer lämpade för utvecklare.
Modelldrivna appar
Modelldrivna appar är designade utan kodning i grunden. För att komma igång behöver du lagra dina data i Microsoft Dataverse.
Du får också acceptera standardkomponenter i användargränssnittet. Huvudfokus ligger på att skapa datamodeller och relationer mellan dem. Därefter är utvecklingsprocessen huvudsakligen baserad på dra-och-släpp-funktionalitet.
Modelldrivna appar är responsiva på alla enheter och ger en konsekvent användarupplevelse. Migrering mellan olika miljöer är relativt enkel och till skillnad från Canvas-appar har de inbyggda tillgänglighetsfunktioner. Apparna kan även delas med hjälp av rollbaserad säkerhet.
Portaler
Tidigare kallade Dynamics 365 Portals, Power Apps-portaler är utformade för att skapa externa webbupplevelser för användare utanför organisationen, med eller utan inloggning.
Det är en lågkodsmodul för att skapa användarvänliga webbplatser med stor flexibilitet för utvecklare.
Syftet är att integrera portalerna med din befintliga webbplats, vilket gör att du kan anpassa designen så att den matchar din nuvarande online-profil.
Du kan också välja att använda portalerna som fristående webbenheter.
Portaler kan användas för att skapa självbetjäningsplattformar för kunder där de kan kontakta support, skapa ärenden, se framsteg, ge feedback och mycket mer. På liknande sätt kan du bygga community-forum för att lösa vanliga produktrelaterade problem och skapa en kunskapsbas.
Power Apps kan också integreras med nästa modul i Microsoft Power Platform:
Power BI
Power BI är ett kostnadsfritt verktyg för datahämtning, visualisering och analys som kan hjälpa dig att fatta informerade affärsbeslut.
Första steget i att använda Power BI är att ansluta till datakällor. Applikationen stöder import från många olika online- och offlinekanaler, till exempel Excel, Dynamics 365, Salesforce, Google Analytics, SQL-databaser och CSV-filer.
Därefter kan du transformera och integrera all importerad data och presentera den i form av visualiseringar som ger värdefulla insikter.
Det finns ett brett utbud av visuella presentationer som gör det enkelt att tolka informationen. Exempel på presentationer är cirkel-, spridnings- och stapeldiagram, tabeller, munkdiagram, kartvyer och analyser av nyckelaktörer.
Det AI-drivna tillvägagångssättet underlättar identifiering av mönster och förutsägelser om framtida beteende. Power BI stöder även attraktiv rapportering med omfattande grafik och anpassad design med hjälp av dess ramverk för öppen källkod. Dessa rapporter är responsiva på mobila enheter och kan publiceras i molnet eller lokalt.
Det finns också möjlighet att bädda in rapporterna i dina applikationer och webbplatser. Power BI finns tillgängligt för användning på datorer, mobila enheter och lokala servrar.
Pro-versionen av Power BI utökar funktionaliteten med funktioner som Power BI pro-arbetsytor, interaktioner och fullständigt samarbete med andra pro-användare.
Power Automate
Tidigare känt som Flow, Power Automate är designat för att hantera monotona uppgifter så att du kan fokusera på viktigare saker.
Detta är en lågkods-plattform med ett stort antal förbyggda flöden. Du kan även skapa anpassade triggers genom att koppla samman olika applikationer och automatisera repetitiva processer.
Installation av Power Automate Desktop på din enhet är det mest effektiva sättet för robotprocessautomation. Power Automation är vanligtvis kopplat till webbläsartillägg för att underlätta automatiserade webbåtgärder. Webbläsartillägg finns tillgängliga för webbläsare baserade på Chrome och Firefox. Med ett premiumabonnemang kan du även automatisera dina maskiner och dela automationerna med dina kollegor.
Enklaste sättet att skapa ett flöde är via flow.microsoft.com. Här är ett exempel på ett testflöde:
Detta testflöde publicerar en tweet med blogginläggets titel och webbadress när jag publicerar något på WordPress. Därefter skickas ett e-postmeddelande med tweet-ID, titel och länk till artikeln. Jag kan även kontrollera funktionaliteten och testa flödet via den inbyggda testfunktionen.
Detta är ett mycket enkelt exempel på vad som är möjligt. Möjligheterna blir betydligt större om du har ett betalabonnemang och interna utvecklare.
Utöver automatiska flöden, kan du skapa flöden som startas manuellt. Det finns också möjlighet att schemalägga flöden.
Den kostnadsfria versionen erbjuder en mängd användbara automationer. Premiumabonnenterna har tillgång till mer kraft och fler kontakter. Affärsprocessflöden är endast tillgängliga i den betalda planen.
Nu över till den sista modulen i Microsoft Power Platform:
Power Virtual Agents
Power Virtual Agents ger dig möjlighet att skapa en fråge-svar-plattform för dina kunder, anställda och webbplatsbesökare.
Detta är ett verktyg med låg kod som använder dra-och-släpp-funktionalitet för att skapa chatbotar. Utvecklare kan utöka funktionaliteten för att hantera mer komplexa frågor.
Det är enkelt att skapa exempelkonversationer med den grafiska redigeraren eller med hjälp av de förbyggda mallarna. Power Virtual Agents kan integreras med tjänster och back-end-system genom anpassade kontakter med Power Automate.
Chatbotarna kan förbättras genom att analysera och modifiera ämnen med hjälp av AI-drivna mätvärden. Detta förbättrar kundnöjdheten genom att öka chatbotens prestanda med precisa förbättringar.
Power Virtual Agents kan användas som en fristående webbapplikation eller integreras i Microsoft Teams.
Det finns ingen permanent gratisplan, men verktyget kan användas kostnadsfritt under en begränsad tid, varefter en prenumeration krävs.
Slutsats
Microsoft Power Platform är ett utmärkt val för organisationer som redan använder Microsofts ekosystem. Andra kan nyttja kostnadsfria applikationer som Power BI och Automate och uppgradera efter behov. Det är integrationen av de olika modulerna som ger störst värde.
Denna plattform kan lösa grundläggande affärsproblem, effektivisera uppgifter och öka produktiviteten.
PS: Du kan också ta en titt på vår lista över program för hantering av Active Directory och Office 365 och lära dig mer om Microsoft PowerApps här.