Apples satsning på artificiell intelligens har inledningsvis stött på motgångar. Lanseringen av Apple Intelligence-funktioner har dröjt, vilket har inneburit att företagets AI-insatser hamnat i skuggan av Googles senaste framsteg inom Pixel 9-serien. Nu försöker Apple att kompensera för dessa inledande svårigheter genom att introducera ytterligare en Apple Intelligence-funktion i den senaste betaversionen: ”Clean Up”. Denna funktion är utformad för att likna Googles ”Magic Eraser” och Samsungs ”Object Eraser”. Jag har testat det nya ”Clean Up”-verktyget, och här följer en beskrivning av hur det fungerar.
Viktigt att notera: ”Clean Up”-verktyget är i nuläget exklusivt för iOS 18.1 beta 3, iPadOS 18.1 Beta och macOS Sequoia 15.1 beta 3.
Efter att du har uppdaterat din iPhone till iOS 18.1 beta 3, hittar du ”Clean Up”-verktyget i appen Bilder. Första gången du använder det kommer verktyget att ladda ned nödvändiga komponenter. Här följer en guide för hur du använder ”Clean Up” på din iPhone för att ta bort oönskade objekt från dina foton:
- Öppna en bild i appen Bilder och tryck på redigeringsknappen. Välj sedan ”Clean Up” bland verktygen längst ner.
- Du får instruktionen att trycka, ringa in eller måla över ett objekt du vill ta bort. Zooma in eller ut med en nypande gest för att få en mer exakt hantering av verktyget.
- Det valda objektet markeras med en effektfull animation och raderas sedan från bilden.
- Du kan också sudda ut en persons ansikte genom att helt enkelt måla över det.
- För att spara ändringarna trycker du på ”Klar”. Vill du återgå till den ursprungliga versionen trycker du på ”Återställ”. Det finns även en ångra-pil för att stegvis ta bort de senaste ändringarna.
- Du har också möjligheten att spara en kopia via de tre punkterna högst upp till höger.
En viktig skillnad är att Apples ”Clean Up”-verktyg bearbetar informationen lokalt på enheten. Detta i motsats till motsvarigheter från Google och Samsung, som erbjuder både molnbaserade och lokala alternativ. Vid jämförelser med Googles ”Magic Eraser” och Samsungs ”Object Eraser” var resultaten inte helt tillfredsställande. ”Clean Up” identifierar objekt med hjälp av djupkartläggning, men objektsegmenteringen är inte fulländad.
Verktyget fungerar bra på bilder med tydliga och avgränsade objekt som inte smälter in i bakgrunden. Däremot har den problem med mer komplexa bilder. Till exempel, när jag testade ”Clean Up” på ett gruppfoto och försökte ta bort en enskild person, förstördes den omgivande miljön istället.
I jämförelse visade ”Magic Eraser” och ”Object Eraser” betydligt bättre resultat. Ett annat problem med ”Clean Up” är urvalsinstrumentet, som är för tjockt för att exakt välja mindre objekt.
Apple Intelligence Clean Up (Före (V) och Efter (H))
Efter att ha testat verktyget med en mängd olika bilder, har jag kommit fram till att resultaten mestadels är undermåliga, och funktionen känns buggig i sitt nuvarande tillstånd. Det är dock värt att betona att det rör sig om en beta-uppdatering, och att Apple Intelligence i sig fortfarande är i beta-fasen. Därför är det kanske inte rimligt att förvänta sig samma prestanda som ”Magic Eraser” och ”Object Eraser” just nu.
Jag hoppas att Apple fortsätter att förbättra den här funktionen för att åtgärda de återstående bristerna.
Sammanfattning: Apples ”Clean Up”-verktyg erbjuder en ny möjlighet att ta bort oönskade objekt från bilder, men resultaten är blandade i det nuvarande stadiet. Den lokala bearbetningen på enheten, i motsats till Googles och Samsungs molnbaserade alternativ, kan vara en bidragande faktor till skillnaderna i effektivitet. Det återstår att se hur Apple vidareutvecklar och förbättrar den här funktionen i kommande uppdateringar.