Smarttelefoner har blivit en fundamental del av vår vardag och påverkar hur vi kommunicerar, arbetar och roar oss. Medan de flesta fokuserar på operativsystemet och hårdvarans specifikationer, är det viktigt att inse att skärmtekniken är själva gränssnittet genom vilket vi interagerar med dessa enheter. Kvaliteten på en smarttelefons skärm påverkar användarupplevelsen avsevärt, från smidiga övergångar till ljusstyrkanivåer som påverkar synligheten. När du väljer en smarttelefon är det avgörande att ta hänsyn till specifika funktioner som förbättrar användbarheten och njutningen. Här kommer vi att undersöka fyra viktiga skärmattribut som lyfter smarttelefonupplevelsen och säkerställer att din enhet uppfyller dina förväntningar och behov.
1 En skärm med hög uppdateringsfrekvens
Skärmar med hög uppdateringsfrekvens introducerades på telefoner när Razer lanserade sin första smarttelefon 2017. Sedan dess har utvecklingen gått snabbt. Från skärmar som endast kunde växla mellan statiska 60 Hz och 120 Hz till de som modulerar uppdateringsfrekvensen från 0 Hz till 120 Hz.
Men varför är den här funktionen viktig? En skärm med hög uppdateringsfrekvens gör att det ser ut som om din smarttelefon omedelbart reagerar på dina input, vilket förbättrar användarupplevelsen till den grad att varje interaktion känns silkeslen och smidig, utan hack eller avbrott.
Oavsett om du scrollar igenom Instagram eller Reddit eller njuter av ett av de bästa mobilspelen utan reklam, gör en hög uppdateringsfrekvens skärmen mer tillfredsställande. Och om det är en smarttelefon som använder LTPO-teknik, kommer du troligen att få bättre batteritid.
2 Skärm med hög ”typisk” ljusstyrka
Zarif Ali / www
Detta är en ljusstyrkespecifikation som de flesta tillverkare tenderar att utelämna till förmån för siffror för ”toppljusstyrka”. Medan toppnumret berättar om den maximala ljusstyrkan som skärmen i fråga kan nå, mäts det i kontrollerade miljöer, något du sannolikt inte kommer att uppleva i verklig användning.
Till exempel har Google Pixel 9 en toppljusstyrka på 2 700 nits. Men en fotnot på Googles produktsida anger tydligt att den mäts vid ett fem procent pixelförhållande, vilket innebär att endast en liten del av skärmen är aktiv för denna mätning. Siffrorna för typisk ljusstyrka är inte omedelbart tillgängliga.
Oberoende rapporter och recensioner från betrodda källor är ofta din bästa chans att förstå smarttelefonens ljusstyrkaprestanda, så håll utkik efter dessa siffror när du fattar ett köpbeslut.
Baserat på min erfarenhet av att recensera smarttelefoner är en enhet med en typisk ljusstyrka över 800 nits eller ett dedikerat läge för hög ljusstyrka – som aktiveras när automatisk ljusstyrka aktiveras – som överskrider det här numret lätt att se utomhus och kommer inte att vara ett problem.
3 Teknik för skyddande skärmglas
Hannah Stryker / www
Låt oss nu fokusera på glasskiktet på en smarttelefon som skyddar dess intrikata skärmteknik från skador. När jag handlar efter en smarttelefon ser jag till att den jag köper har Corning Gorilla Glass eller Asahi Glass. Dessa märken har byggt upp ett arv, och deras produkter finns på de flesta smarttelefoner. I de flesta fall, om din smarttelefon inte har Corning Gorilla Glass, är den troligtvis tillverkad av Asahi.
När det gäller att välja mellan Corning’s Gorilla Glass och Asahi’s Dragontrail föredrar jag det förstnämnda på grund av det förbättrade fallskyddet. Corning säger att deras Gorilla Glass Victus 2 – som finns på de flesta flaggskeppssmarttelefoner – kan motstå fall från upp till tre meter på betong. Asahi tenderar att betona sitt repskydd mer än fallskydd.
Saker och ting är mycket enklare om du köper en iPhone. Alla modeller, från och med iPhone 12, har Apples och Cornings gemensamt utvecklade Ceramic Shield, ett keramiskt förstärkt material som lovar hållbarhet mot fall och repor, precis som andra Corning-produkter.
4 Hög beröringssamplingsfrekvens (speciellt om du är en gamer)
Aryan Surendranath / www
Sist på den här listan är beröringssamplingsfrekvensen. Detta är den frekvens med vilken din telefons skärm registrerar dina interaktioner – beröringar – med skärmen. Ju högre samplingsfrekvens, desto känsligare är skärmen. Även om denna egenskap också mäts i hertz (Hz), finns det viktiga skillnader mellan uppdateringsfrekvens och beröringssamplingsfrekvens. Så se till att du inte förväxlar dem.
Om vi kommer till den största fördelen är att om du är en hardcore-gamer – som jag gärna anser mig vara – ju högre samplingsfrekvens, desto snabbare registreras dina rörelser så att din telefon kan översätta dem i spelet. Den positiva effekten av en hög samplingsfrekvens kommer också att påverka den dagliga användningen, men jag tycker inte att den är lika uppenbar där.
Sammanfattningsvis, så länge skärmar förblir den viktigaste punkten för telefoninteraktioner, anser jag att det är nödvändigt att prioritera dessa egenskaper när man köper en ny smarttelefon. Ingen av oss vill ha en skärm som är för dämpad en solig dag eller som har ett glasskydd som inte tål tidens prövningar.