Inaktivera din Facebook-e-post och håll borta skräppost

By rik

För ungefär två år sedan lanserade Facebook en e-postfunktion (inte särskilt uppskattad) som inledningsvis var frivillig. Senare bestämde de sig för att göra Facebook-e-postadressen, som de flesta användare inte hade begärt, till standardadressen för alla. Den dök automatiskt upp på användarnas tidslinjer. E-postadressen var dessutom lätt att lista ut – [email protected] (vilket inte var populärt) – och det blev nödvändigt att dölja den. Det innebar dock inte att e-postadressen försvann eller att den inte gick att gissa. Facebook insåg så småningom att användarna inte var intresserade av den här funktionen, och även om de inte tog bort den helt, så gav de möjligheten att stänga av den. Här följer en enkel guide för hur man gör detta.

Börja med att logga in på ditt Facebook-konto och navigera till inställningarna för säkerhet. Du hittar dessa inställningar genom att klicka på hänglåsikonen uppe i det högra hörnet. I sektionen ”Allmänt” bläddrar du ner till e-postinställningarna. Där ser du alternativet för att lägga till ytterligare en e-postadress. Avmarkera rutan bredvid ”Använd din Facebook-e-post” och spara ändringarna.

Om du inte avser att använda den här e-postadressen, är det bäst att stänga av den helt. Som tidigare nämnts är adressen extremt enkel att härleda från din profil-URL. Dessutom är det en giltig e-postadress som andra kan använda för att anmäla dig till oönskade utskick eller för att registrera sig på tjänster utan att använda sina egna e-postadresser. E-post som skickas till din Facebook-adress hamnar i din inkorg, men de kan hamna i mappen ”Övrigt” snarare än din primära inkorg, vilket kan göra dem svåra att upptäcka.

Men vad händer om du faktiskt använder din Facebook-e-post och vill fortsätta med det? Måste du acceptera risken att andra använder en e-postadress som är kopplad till ditt privata Facebook-konto? Tyvärr är svaret ja. Personligen har jag märkt att om du har ett mindre, nära nätverk får du väldigt lite skräppost, men för dem som har ett större nätverk verkar den enda lösningen vara att stänga av funktionen.

Källa: via Forbes

Uppdaterad: 9 december 2020 kl. 13:37