IIoT vs IoT: skillnader och likheter [2022]

By rik

Sammankopplingen av internet och nätverksteknik har revolutionerat hur vi interagerar med teknik, särskilt genom framväxten av IoT-enheter (Internet of Things) i både hem och industrier. Den pågående diskussionen om skillnaderna mellan IIoT (Industrial Internet of Things) och IoT har skapat ett behov av klargörande.

Om du vill utforska likheter och skillnader mellan Industriella Internet of Things (IIoT) och Internet of Things (IoT), har du kommit rätt. Anslutna enheter, eller IoT, är ett hett samtalsämne för teknologientusiaster, entreprenörer och konsumenter. Här presenteras en informativ och teknisk diskussion på ett lättförståeligt sätt.

Vad är Industriella Internet of Things (IIoT)?

Det Industriella Internet of Things (IIoT), även kallat Industrial Internet, integrerar affärskritiska resurser, avancerad prediktiv analys med AI, automatiserade industrirobotar och analys för åtgärdsförslag på ett och samma ställe.

IIoT fungerar som ett sofistikerat nätverk som samlar och analyserar data från alla industriella enheter inom en fabrik. Denna information används sedan för olika affärsändamål som produktionsplanering, produktionsövervakning, logistik och övergripande dataanalys.

Vidare utnyttjar IIoT den senaste kommunikationstekniken för att samla in och analysera data, vilket ger företagsintressenter praktiska insikter. Detta underlättar strategiska beslut angående produktmarknadsföring, försäljning och investeringar.

Därtill bidrar IIoT till en markant ökning av produktivitet, effektivitet och prestanda inom dagens tillverkningsindustri. Några konkreta tillämpningar av IIoT inkluderar:

  • Identifiering av extra produktionskapacitet genom realtidsdata från produktionsanläggningar.
  • AI-driven produktdesign som använder realtidsdata från affärsverksamhet och tjänster för att snabbt introducera nya produkter på marknaden.
  • Sensorer och AI-baserade applikationer som upptäcker korrosion i rörledningar inom raffinaderier tidigt och varnar underhållsteamet innan olyckor inträffar.

IIoT-system uppnår dessa mål genom att använda avancerade teknologier som höghastighets trådlöst internet, sofistikerade industriella sensorer, edge- och fog-computing, MQ Telemetry Transport (MQTT) samt Constrained Application Protocol (CoAp).

Vad är Internet of Things (IoT)?

Internet of Things (IoT) utgör ett osynligt nätverk som förbinder ett flertal objekt i olika riktningar. Många smarta enheter i hemmet ansluter till detta nätverk för att dela data som kan utnyttjas. Dessa enheter ansluter även till molnet eller internetinfrastrukturen för att inhämta ny data för bearbetning och användning.

Molninfrastrukturen samlar också in data från dessa anslutna enheter för att analysera deras prestanda, säkerhetsprotokoll, energiförbrukning, nätverksproblem och samarbete mellan olika enheter.

Resultatet är ett helautomatiserat smart hem där:

  • Smarta lampor tänds automatiskt när en smart säkerhetskamera upptäcker din närvaro.
  • En smart termostat anpassar rumstemperaturen efter dina preferenser.
  • En smart dörrklocka skickar en videoström av personen som står vid dörren.
  • Och du kan be din smarta högtalare att låsa upp dörren om du känner personen utanför.

Hemsystemet för IoT består av tre huvudkomponenter: smarta enheter (smarta TV-apparater, säkerhetskameror, högtalare, etc.), IoT-applikationer (mobil- eller datorappar som använder AI och maskininlärning för informerade beslut) och grafiska användargränssnitt (GUI-applikationer för mobila enheter eller datorer för registrering och övervakning av smarta enheter).

Likheter mellan IIoT och IoT

Både IIoT och IoT bygger på idén om ett nätverk av smarta enheter och molnbaserad databehandling för att skapa ett system som ständigt samlar in och utbyter data i syfte att underlätta välgrundade beslut.

Detta eliminerar behovet av manuell övervakning av hushållsapparater och minskar beroendet av manuell arbetskraft inom industrin, eftersom maskiner kan utföra många uppgifter.

Istället kan individer fokusera på arbete, familj eller personlig utveckling. Inom industrin kan arbetskraften omfördelas till områden som genererar ökat värde för företaget.

Här följer några viktiga likheter mellan IoT och IIoT:

  • Både IoT och IIoT är beroende av molnbaserad infrastruktur.
  • En prisvärd och snabb trådlös internetanslutning är avgörande för båda systemen.
  • Oavsett om det gäller användning i fabriker eller hem, krävs IoT-plattformar och verktyg för utveckling av programvara eller applikationer.
  • Både IIoT och IoT nyttjar vanliga I/O-enheter, såsom HD-kameror, mikrofoner med riktad ljudupptagning, GPS, geofencing-teknik, temperatursensorer och vattenläckagesensorer.
  • Artificiell intelligens och maskininlärning är avgörande för intelligenta beslut inom både IIoT och IoT.

Trots likheterna finns det betydande skillnader mellan IoT och IIoT. I de kommande avsnitten kommer skillnaderna att utforskas närmare.

Skillnader mellan IIoT och IoT

Här är några grundläggande skillnader mellan IIoT och IoT:

1. Användningsområden

Det Industriella Internet of Things (IIoT) inriktar sig på industrier som olja och gas, kraftverk och tillverkning, medan Internet of Things (IoT) främst är inriktat på konsumenthem och kontor.

2. Skala

IIoT används för storskaliga tillämpningar och dess produktion kan påverka miljontals människor. IoT är å andra sidan mer inriktat på småskalig hemautomatisering för att öka komforten för ett fåtal individer.

3. Sensoranvändning

IIoT använder ett brett utbud av sensorer, som trycksensorer, MEMS-sensorer (Micro Electro-Mechanical System), hastighetssensorer, RFID-sensorer och vridmomentsensorer.

IoT använder å andra sidan mer grundläggande sensorer för att upptäcka temperatur, rörelse och vatten.

4. Programmering och Nätverk

IIoT kräver omfattande nätverkssystem så att produktionschefer kan övervaka fabriker från företagets huvudkontor. Dessutom har IIoT-applikationer funktioner för realtids- och fjärrprogrammering. Industrier behöver ofta även en intern IIoT-programmerare för felsökning.

De flesta smarta hemenheter kräver dock enkel programmering via en mobilapp och behöver inte avancerad kodning.

5. Säkerhetsprotokoll

IIoT-infrastruktur behöver robusta cybersäkerhetssystem som SSL-kryptering, datakryptering under överföring och lagring, visuell serverövervakning, slutna system och biometrisk autentisering.

IoT-enheter kräver enklare nätverkssäkerhet för att skydda konsumentdata från offentlig åtkomst. Datasekretess är en av de största säkerhetsutmaningarna inom IoT.

6. Tålighet

IIoT-enheter, instrument och sensorer måste tåla höga temperaturer, hastighet och oljiga miljöer. Tillverkare ser därför till att dessa enheter är hållbara. Molnet och nätverksinfrastrukturen behöver också regelbundet underhåll.

Smarta hemenheter är däremot inte avsedda för tuffa förhållanden och har i regel en kortare livslängd än industriella enheter.

Slutord 👩‍💻

Antalet uppkopplade enheter i hem, kontor och fabriker förväntas öka markant de kommande åren. Det är därför viktigt att ha en klar förståelse för skillnaden mellan IoT-enheter för konsumenter och industriella IoT-enheter.

Den här diskussionen kring IIoT kontra IoT ger en tydlig bild av hur Internet of Things-tekniken kan användas på olika sätt inom företag och i konsumentmiljöer. Du kan utnyttja dessa IoT-inlärningsresurser om du är ny inom IoT-området.