Shazam: Nu även på din Mac
Känner du igen den där känslan när du desperat försöker identifiera en låt som spelas i bakgrunden? Många av oss har använt appar som SoundHound eller Yahoo! Musik på våra smartphones för just det här ändamålet. Men det finns något speciellt med Shazam som får den att sticka ut från mängden. Och nu, i den globaliserade appvärldens anda, tar Shazam klivet in i Mac OS X. Här är vår syn på den nya versionen.
Det handlar verkligen om ett nytt perspektiv på en numera klassisk metod för att upptäcka musik. Eftersom många av våra musikbehov uppstår när vi hör en låt i en film eller TV-serie, slipper vi nu ta fram telefonen för att identifiera den. Shazam gör jobbet direkt från datorn, utan att vi behöver lyfta ett finger.
Det bästa är att appen elegant integreras i menyraden, där den diskret arbetar i bakgrunden. När en låt spelas upp identifierar Shazam den omedelbart och meddelar dig via Mac OS:s vanliga notiser eller i sitt eget lilla fönster, beroende på vad du föredrar.
Visst, det är nytt och intressant, men kanske inte revolutionerande. Kanske har vi blivit så vana vid dessa appar att vi inte riktigt uppskattar dem längre, eftersom nyhetens behag snabbt försvinner. När du spelar musik på eller i närheten av din Mac, söker Shazam igenom biblioteken och hittar en exakt matchning av vad du lyssnar på. Spelar du musik från en extern enhet kan det ta lite längre tid, men appen hittar i regel låten ändå. Ett test där jag spelade ”Billie Jean” på min iPhone (i ett helt tyst rum) resulterade i att appen identifierade låten som en ”Mj Megamix” samt ”Billie Jean”. All musik som spelades direkt från iTunes på min Mac kändes utan problem. Jag spelade till och med två låtar samtidigt, och Shazam lyckades identifiera båda separat.
Appens ”alltid-på”-funktion kan bli lite tjatig när den börjar upprepa poster. När jag spelade en låt på Youtube och pausade och fortsatte, upptäckte appen låten igen, med notifikationer och allt. Genom att klicka på tyst-knappen hindrar du Shazam från att upptäcka musik som spelas på din Mac, men eftersom den funktionen bara gäller högtalarna och inte mikrofonen, kommer du fortfarande att se notifikationer för musik som spelas från andra enheter i närheten. Jag försökte även sjunga en låt för appen, men antingen registrerade den inte musiken alls, eller så är den funktionen inte tillgänglig. Samma låt identifierades dock utan problem av SoundHound, så vi kan inte skylla på dålig sång. Oavsett vilken låt du hittar, tar ett klick på posten dig till Shazams webbplats där du kan hitta länkar till musiken du har identifierat.
Men allt detta är bara ett problem om du inte vill stänga av Shazam, och eftersom det bara är en app kan du starta och stänga den när du vill, utan att det påverkar ditt arbetsflöde. Det är definitivt en smart idé, särskilt som du nu slipper plocka upp telefonen för att hitta en låt.