Hur ofta uppdaterar Google Chrome?

Google uppdaterar Chrome regelbundet med nya funktioner, säkerhetsuppdateringar och mer. Chrome laddar ner dessa uppdateringar och installerar dem automatiskt. Men hur ofta händer det? Det beror på – visar sig att Chrome-uppdateringsprocessen är ganska komplicerad.

Större stabila versioner var sjätte vecka

Chrome är utvecklat i det fria och vem som helst kan installera de instabila versionerna. Men när det kommer till Stable-grenen släpps builds ungefär var sjätte vecka. Till exempel släpptes Chrome 73 den 12 mars och Chrome 74 släpptes den 23 april – sex veckor på dagen.

Även om det inte alltid har varit så här – ursprungligen var Chrome-uppdateringar ganska sporadiska – åtog sig Chrome-teamet till sex veckors releaseintervaller tillbaka 2010 och har varit relativt konsekvent sedan dess. Ibland kommer släpp om fyra veckor, andra gånger om åtta. Men generellt sett är det alltid någonstans precis runt sexveckorsgränsen.

Det är också värt att notera att Google kan justera det stabila releaseschemat kring Chrome ”inga mötesveckor” och helgdagar.

Säkerhet och buggfixar när det behövs

Även om du i stort sett kan räkna med att större versioner kommer ut regelbundet, är buggfixar och säkerhetsuppdateringar mycket mindre förutsägbara. Bara att kamma igenom ändringsloggarna för den stabila versionen visar att det har skett tre uppdateringar sedan Chrome 73 släpptes den 12 mars, och det finns inget urskiljbart intervall mellan varje release. Det är ganska lika med kursen för dessa typer av uppdateringar.

Men du kan åtminstone räkna med att Chrome får några buggfixar och/eller säkerhetsuppdateringar mellan större utgåvor.

Chrome kommer att installera både större stabila uppdateringar och mindre uppdateringar automatiskt när de är tillgängliga. Du kan alltid öppna menyn och gå till Hjälp > Om Google Chrome för att söka efter och installera eventuella uppdateringar direkt.

När kommer nästa version?

Om du är nyfiken på när nästa större version av Chrome kommer att släppas till den stabila kanalen, kolla Chrome Platform Status hemsida. Detta visar dig också när den nuvarande stabila versionen blev stabil, samt information om de instabila versionerna av Chrome som testas i beta- och utvecklingskanalerna.

Chrome OS uppdateras också var sjätte vecka

Liksom de stora webbläsarversionerna uppdateras Chrome OS ungefär var sjätte vecka. Medan versionsnumren och funktionerna i allmänhet återspeglar deras webbläsares motsvarighet, lanseras Chrome OS vanligtvis en vecka efter webbläsaruppdateringen.

Så till exempel släpptes Chrome 73 den 12 mars, men Chrome OS 73 landade inte på den stabila kanalen förrän den 19 mars.

Annars följer Chrome OS samma grundläggande releaseprocess som Chrome OS-webbläsaren. Det primära undantaget här är att utrullningsschemat kan variera beroende på den specifika Chrome OS-enheten – det kan ta några veckor att träffa vissa enheter, eftersom var och en är något annorlunda.

Så fungerar Chrome Update Channels

Det finns fyra grenar av Chrome-utveckling: Canary, Dev, Beta och Stable. Dessa är i ordning från minst stabil (Canary) till mest stabil (um, stabil).

Så småningom borde funktionerna som först dyker upp på Canary ta sig till den stabila kanalen – det är därför många användare som vill få en inblick i framtiden kör flera versioner av Chrome på sina datorer. Det är också riktigt häftigt att se funktioner utvecklas när de tar sig igenom releasekanalerna.

Var sjätte vecka sätts en Canary-byggnad som den nya milstolpestabiliseringsgrenen. Det är här nya funktioner och förbättringar designas och implementeras. Den ligger kvar här i två veckor till, då skjuts den in i den första betaversionen. Efter ytterligare två veckor i betakanalen sätts en funktionsfrysning på plats – det betyder att alla funktioner som är avsedda för den stabila kanalen bör vara kodkompletta. Detta är också anledningen till att vi ser att vissa funktioner som ursprungligen var planerade för en viss stabil utgåva skjuts tillbaka till nästa stora konstruktion.

Under de återstående fyra veckorna av betastadiet släpps nya versioner varje vecka fram till den stabila releasen. Torsdagen innan den stabila versionen trycks ut (vilket vanligtvis sker på tisdagar) blir den senaste betaversionen släppkandidat. Vid den tidpunkten slutförs alla stabila funktioner och slås samman med den stabila grenen.

För att testa buggfixar har Google också en annan version som kallas ”Stable Refresh”. Det är en stabil utgåva som faller utanför det vanliga releaseschemat och används för att fixa kritiska problem som bara inte kan vänta.

Stabila utsläpp rullar ut långsamt

Alla stabila Chrome-utgåvor följer ett stegvis utgivningsschema (förutom för Linux, som skjuts upp till 100 % vid utgivningstillfället). Desktopversionerna – Mac och Windows – släpps i fyra tillstånd: 5 %, 15 %, 50 % och 100 %. Det är därför olika användare får uppdateringar vid olika tidpunkter.

Android följer ett liknande schema, om än med ytterligare ett steg: 1 %, 5 %, 15 %, 50 % och 100 %.

iOS följer ett annat mönster än de andra två, med uppdateringen som rullas ut till alla användare under en sjudagarsperiod: Dag 1: 1 %; Dag 2: 2%; Dag 3: 5 %; Dag 4: 10%; Dag 5: 20 %, Dag 6: 50 %; och dag 7: 100 %.

Dessa etappvis utrullningar gör att Google kan lokalisera problem innan de når alla användare, vilket stoppar utrullningen och återupptar den när problemet är åtgärdat.