Hur ofta har Elon Musk blivit stämd? Twitter-rättegången och mer förklaras

Viktiga takeaways

  • Sedan Elon Musk köpte Twitter och döpte om det till X, har Elon Musk ställts inför flera stämningar, inklusive varumärkesintrång och grupptalan.
  • Tesla, SpaceX och Neuralink, alla företag som leds av Musk, har också varit inblandade i olika rättegångar, inklusive vilseledande reklam och påstådd diskriminering.
  • Vissa individer och organisationer har också stämts av Musk, inklusive en ideell organisation som anklagats för att ha manipulerat data och en advokatfirma som är involverad i Twitter-förvärvet. Musks inblandning i dessa fall belyser behovet av ett starkt juridiskt team.

Sedan Elon Musk köpte Twitter och döpte om det till X, har han varit en part i många rättegångar som involverar hans sociala medieföretag. Förutom det har Elon Musk också varit inblandad i andra rättegångar med Tesla, SpaceX och Neuralink. Tja, det är kostnaden för att vara en av de rikaste människorna i världen som driver olika mångmiljardföretag.

Hur ofta har Elon Musk blivit stämd? Och vad var skälen till stämningarna? Vi förklarar det ytterligare i den här artikeln.

Har Elon Musk blivit stämd efter att han tog över X (tidigare Twitter)?

Sedan Elon Musk köpte Twitter och döpte om det till X, har han varit på mottagande sida av flera stora stämningar. Till att börja med är X Corp., tidigare känt som Twitter, för närvarande stämd för varumärkesintrång på grund av att ha använt bokstaven ”X” som ett varumärke av ett annat företag känt som ”X Social Media LLC.” Enligt rättegångshandlingen [PDF]X Social Media registrerade sig för att använda sitt varumärke som bokstaven ”X” några år innan Twitter ändrade namn till X.

X Corp. stämdes också i en grupptalan efter att Elon Musk sade upp mer än hälften av företagets personal efter att ha förvärvat det. De tidigare anställda hävdar att de inte fick full avgångsvederlag och bonusar enligt de kontrakt de skrev på innan Elon Musk tog över. Andra före detta arbetare hävdar att Elon Musk sade upp sina kontrakt utan minst 60 dagars uppsägningstid som federala och statliga lagar kräver.

En annan stor rättegång där X Corp. är en svarande involverar en påstådd dataintegritetsläcka orsakad av ett kryphål i säkerheten på den sociala medieplattformen. Enligt rättegången [PDF]inträffade den påstådda dataläckan när Elon Musk inte var huvudägare på Twitter, men stämningsansökan lämnades in efter att han köpte företaget.

Har Elon Musk blivit stämd som vd för Tesla och SpaceX?

Tesla har nämnts som svarande i över 1 000 stämningar med Elon Musk vid rodret. Några av de vanligaste stämningarna involverar vilseledande reklam för autopilot, påstådd diskriminering, orättvisa arbetsmetoder, intrång i upphovsrätten till programvara, produktdefekter och integritetsintrång. Tesla har också stämts flera gånger efter att allvarliga olyckor inträffat när föraren använde autopilot.

Utöver det har SpaceX varit föremål för en stämningsansökan av Justitiedepartementet för påstådd diskriminering av flyktingar och asyler under anställningsprocessen. Elon Musks Neuralink, som bygger datorchips som ska implanteras i mänskliga hjärnor, stämdes också för djurplågeri på grund av experiment.

Stämningarna mot X Corp. (tidigare Twitter), Tesla, SpaceX och Neuralink påverkar dock inte Elon Musk direkt eftersom ansvaret är begränsat till företagen. Trots det är Elon Musk utnämnd som en gemensam svarande med Tesla, SpaceX och The Boring Company i en grupptalan för att ha påstått höjt priset på Dogecoin för att lura investerare.

Hur många stämningar har Elon Musk inlett?

Kreditera: Tesla/YouTube

Ett fåtal personer och företag har också hamnat i mottagandet av stämningar inledda av Elon Musk. Till exempel stämmer Elon Musks X Corp. en ideell organisation för att de påstås ha behandlat data som skrapats från Twitter för att skapa en falsk berättelse om hatretorik för att avskräcka annonsörer från den sociala medieplattformen.

Elon Musk stämmer också advokatbyrån som tvingade honom att köpa ut Twitter efter att han ändrat sig under processen. Enligt klagomålet hävdar X Corp. att advokatbyrån har betalats överskjutande advokatarvoden för att underlätta Elon Musks förvärv av Twitter, och den vill få tillbaka bonusersättningen.

Flera Tesla-anställda som har anklagats för att läcka känslig företagsdata har också stämts av Elon Musk.

Rättegångarna kommer att fortsätta

Om du är Elon Musk och ansvarig för Tesla, X Corp. och SpaceX är det oundvikligt att du kommer att bli stämd fler gånger än du kan räkna. De flesta av målen avgörs utanför domstol, medan andra mål avgörs genom en domstolsdom.

Nåväl, en sak är säker: Elon Musk behöver många advokater.