Hur mycket internethastighet behöver du egentligen?

Internetleverantörer vill alltid sälja en snabbare anslutning till dig. Men glöm marknadsföring: Hur mycket hastighet behöver du egentligen? Svaret är mer komplicerat än du kan förvänta dig. Högre hastighetsnivåer är inte alltid värt pengarna.

Internetanslutningshastigheter mäts vanligtvis i megabit per sekund, ofta skrivna som Mbps. Det tar åtta megabit för att bilda en megabyte, så om du har en 1000 Mbps-anslutning (gigabit) tar det 8 sekunder att ladda ner en 1 GB-fil.

Hastighet kontra datatak

Det är viktigt att klargöra skillnaden här. Internethastighet är måttet på hur mycket data du kan ladda ner på en gång, och ett datatak är ett mått på hur mycket du kan ladda ner under en viss månad. De är verkligen relaterade – om du har en snabbare anslutning och faktiskt använder den bandbredden är det mycket lättare att maximera ditt datatak.

Datatak är vanligt förekommande i mobilbranschen, vilket ger dig en begränsad mängd data att använda på din telefon varje månad. De är för det mesta bara ett sätt att dela upp sin tjänst i nivåer och debitera dig mer pengar för ”premium”-alternativ, och datakraven växer snabbare än vad tjänsteleverantörer kan hänga med.

Även om din telefon kan ha ett datatak, inför hemleverantörer som Comcast också ett tak, vanligtvis på 1 terabyte data (1024 gigabyte) per månad – med ytterligare $50 per månad alternativ om du inte vill ha något datatak. Enligt till Comcastde flesta Xfinity-internetprenumeranter använder cirka 174 GB per månad från och med december 2018. Men om du har flera personer i ditt hem och streamar mycket innehåll är det väldigt enkelt att trycka på datataket.

Vad använder mest bandbredd?

Din internethastighet är i slutändan ett mått på din bandbredd. Om du har en 25 Mbps-anslutning kan du se fem samtidiga 5 Mbps Netflix-strömmar. Med den genomsnittliga internethastigheten i USA som är nära 100 Mbps nuförtiden, kommer de flesta inte att maximera sin anslutning. På landsbygden kan dock de maximala tillgängliga hastigheterna vara ensiffriga.

I allmänhet använder strömmande video mest bandbredd – åtminstone för den genomsnittliga användaren. Netflix använder cirka 5 Mbps för 1080p-strömmar och ger råd 25 Mbps för 4K-strömmar. YouTube är vanligtvis lite högre, eftersom många videor filmas med 60fps (dubbla bandbredden), och den använder cirka 7 Mbps vid 1080p60fps.

Men det här är inte hela bilden. Medan en YouTube-video i genomsnitt kan vara 7 Mbps, är det inte riktigt hur mycket bandbredd den faktiskt använder. Eftersom det kommer att buffra i förväg kommer YouTube vanligtvis att försöka maximera din anslutning, med en topp i våra tester på nästan 250 Mbps (på en 400 Mbps-anslutning).

Det motsatta är också sant. Om du inte har tillräckligt med bandbredd tillgänglig kommer YouTube att sänka dig till 480p30fps eller ännu lägre, så att du kan titta på videor även på en ynka 1 Mbps-anslutning. Netflix fungerar i stort sett på samma sätt genom att anpassa kvaliteten till tillgänglig hastighet. Om du har flera enheter igång kommer din router att balansera trafiken mellan dem alla, och din stream kommer att anpassas därefter.

Så på sätt och vis spelar det ingen roll hur snabb din anslutning är, eftersom strömmande video i allmänhet kommer att använda så mycket bandbredd som möjligt. Så länge du har tillräckligt med hastighet för att åtminstone stödja en ström av låg kvalitet kommer du inte att uppleva någon buffring. Att ha en högre bandbredd kommer bara att möjliggöra videouppspelning med högre kvalitet. Detta är dock inte fallet överallt, så att ha ett överskott är alltid bra.

Spelar uppladdningshastigheten någon roll?

Uppladdningshastigheten är en annan del av din internetplan som spelar en stor roll. Alldeles för ofta kommer internetleverantörer att sälja paket med höga nedladdningshastigheter och fruktansvärda uppladdningshastigheter. Resonemanget är att folk kommer att göra mycket mer nedladdning än att ladda upp. Det är sant, men när du laddar upp något kommer din förortsanslutning att kännas lantlig.

Skillnaden kan vara förolämpande.

Din uppladdningshastighet avgör hur snabbt du kan ladda upp innehåll till Internet. Om du laddar upp filer till Google Drive eller Dropbox begränsas du av uppladdningshastigheten. Och det är inte bara filer – uppladdningshastigheten kan påverka din Facetime- och Skype-kvalitet, eftersom du i princip laddar upp en livevideo. Om du funderar på att streama på en webbplats som Twitch eller YouTube, behöver du en hög uppladdningshastighet. Du använder det inte lika ofta som du använder din nedladdningshastighet, men det är väldigt viktigt när du gör det.

Du kommer att begränsas av de planer din internetleverantör erbjuder. De kommer vanligtvis att annonsera nedladdningshastigheten, och du måste gräva för att hitta uppladdningshastigheten. Xfinity säljer här ”gigabit” Internet, men ger bara ”upp till” 35 Mbps uppladdning. Det är 965 Mbps än att vara gigabit.

På Comcasts ”Performance”-plan skulle det ta över en timme att ladda upp en 1 GB-fil.

Om du är en av många amerikaner som har fastnat för en enda tjänsteleverantör kan du behöva investera i en dyrare plan om du vill ha en rimlig uppladdningshastighet. Att få en snabbare uppladdningshastighet innebär ofta att du väljer en dyrare internetanslutning av företagsklass från din internetleverantör.

Så hur snabb ska din internetanslutning vara?

Det finns två huvudfaktorer som bör påverka ditt beslut – hur många personer du har i ditt hem och hur mycket nedladdning du gör. Om du bara strömmar video i HD (inte 4K) rekommenderar vi minst 5 Mbps per person för en stabil streaming av anständig kvalitet utan buffring. Att ha ett överskott är bra, men du kommer förmodligen inte att märka det i det här fallet.

Om du gör något bandbreddskrävande förutom att strömma video, som att regelbundet göra stora nedladdningar, avgör din internethastighet i allmänhet hur snabbt du laddar ner. Du kommer definitivt att märka ett överskott här. Att ladda ner ett 10 GB-spel från Steam med 5 Mbps tar nästan 4 timmar, men det tar 15 minuter på en 100 Mbps-anslutning. Du kommer dock fortfarande att begränsas av servern du laddar ner från, så bli inte förvånad om du köper en gigabit-plan bara för att se minskande avkastning. Med andra ord, även med en gigabit (1000 Mbps) anslutning kommer du förmodligen inte att få gigabithastigheter när du laddar ner från Steam.

I allmänhet kan du surfa på webben och göra de flesta av dina dagliga uppgifter bra även på ganska långsamma anslutningar. Om dina nedladdningar tar lite för lång tid för din smak, försök att investera i en bättre plan. Om du regelbundet livestreamar, laddar upp stora filer, säkerhetskopierar din dator till internet eller ringer videosamtal, vill du se till att din uppladdningshastighet inte är begränsad.

Är fiberanslutningar snabbare?

Fiber är vanligtvis snabbare eftersom det kan överföra en större mängd data på en gång. Ett rör med högre bandbredd betyder att din internetleverantör kan sälja en stor del av det större röret till dig. Men detta är inte alltid fallet, utan beror på vad din lokala internetleverantör erbjuder.

Fiberanslutningar erbjuder en annan liten fördel jämfört med kabelanslutningar: latens. Latens är hur snabbt signalen fysiskt kan flytta från din dator till Internet. Fiberkablar är inte tekniskt snabbare än bra kopparkablar, men det är en mycket nyare standard och är vanligtvis snabbare än de (ofta decennier gamla) kablarna som driver de flesta bredbandsinternet.

Latensen spelar inte så stor roll. Latens spelar roll när du klickar på länkar på webbplatser – högre latens innebär ett längre ögonblick innan nästa webbsida börjar laddas – men du kommer inte nödvändigtvis att märka en stegvis förbättring. Om du spelar mycket online kan det hjälpa till att sänka din ping med en liten marginal och du kanske märker att det i ett snabbt spelande kräver twitch-reflexer. Men fiber är inte magi, och koppar är fortfarande ganska bra. Skillnaden är bara ett par millisekunder, och du kommer förmodligen inte att märka det alls för det mesta.