Hur man zippar eller packar upp filer på en Chromebook

Vill du skicka iväg ett gäng filer i ett e-postmeddelande, eller kanske du fick en komprimerad ZIP-fil som en bilaga på din Chromebook? Oavsett om du vill zippa eller packa upp filer, gör Chrome OS det enkelt att göra utan några ytterligare applikationer.

Hur man zippar filer

För att komma igång, öppna appen Filer och navigera dig till mappen med filerna du vill zippa upp.

Väl här markerar du alla filer du vill lägga till genom att hålla ned Ctrl medan du klickar på varje fil som ska läggas till. Högerklicka sedan på de valda filerna och klicka på ”Zip Selected” från snabbmenyn som visas.

Filerna zippas och läggs till i en fil med namnet ”Archive.zip” i den aktuella katalogen. Namnet är ”Arkiv” som standard men kan ändras till vad du vill efter att det har skapats.

Nu när du har zippat dina filer är de redo att laddas upp och skickas till vänner och familj som en bilaga i ett e-postmeddelande.

Hur man packar upp filer

Om du har skickat en ZIP-fil som en bilaga från en vän eller familjemedlem är det lika enkelt att packa upp den på din Chromebook som det är att zippa. Det gör även RAR-filer inbyggt!

När det gäller att packa upp en fil, gör Chrome OS saker lite annorlunda än du kanske är van vid om du kommer från PC eller Mac. Istället för att öppna filen för att se innehållet monterar Chrome OS filen som om den vore en extern enhet i appen Filer.

Om du fick filen via e-post, ladda ner den och navigera till den i appen Filer. Nedladdningar finns vanligtvis i mappen ”Nedladdningar”.

Dubbelklicka på ZIP-filen för att öppna den och innehållet i filen visas.

Lägg märke till att när du öppnar filen monteras den som en extern enhet på vänster sida av fönstret.

Nu när du har öppnat filen, låt oss flytta innehållet till en mapp på din Chromebook genom att välja de filer du vill använda med Ctrl-tangenten och klicka på varje objekt, högerklicka sedan på en fil och klicka på ”Kopiera”.

Navigera sedan till målmappen där du vill lagra dessa filer, högerklicka och välj ”Klistra in” från snabbmenyn.

Det är allt som behövs. När du är klar med att extrahera filerna klickar du på utmatningsikonen för att avmontera ZIP-filen från appen Filer, och nu kan du säkert ta bort den från din Chromebook.