Hur man testar din VPN-hastighet

Att testa en VPN-hastighet är det enklaste och svåraste att göra. Så håll ögonen öppna för den här förklararen där vi belyser nyanserna i denna ”enkla” process, inklusive verktygen för att få detta rätt.

Efter att ha testat ProtonVPN, ExpressVPN, Surfshark, MullvadVPN och många andra kan jag med säkerhet säga att hastighet är den mest missförstådda faktorn bland VPN-användare.

Det är enkelt att logga in på något verktyg för hastighetstestning, men ändå väldigt svårt att exakt förstå resultaten.

Så, innan vi går vidare till hur man testar VPN-hastigheter, låt oss gå igenom några grunder.

Faktorer som påverkar VPN-hastigheter

Det här avsnittet innehåller en icke-uttömmande lista över aspekter som påverkar VPN-hastigheter och några ”standard” saker du behöver veta innan du hoppar på själva testningen.

#1. Inga två servrar presterar lika

Det beror mycket på vilken server du ansluter till, eftersom hårdvaran har många olikheter som är svåra att peka på och serverbelastningen, som också varierar.

Och denna prestandaskillnad är avsevärt synlig om du ansluter till servrar från två separata fysiska platser. Detta beror på den unika internetinfrastrukturen som ansluter dig till dessa maskiner, inklusive kvaliteten på kablar, avstånd, routrar, etc.

#2. Val av VPN-protokoll

Betrakta VPN-protokoll som själen i en VPN-anslutning. De dikterar hur VPN-tunnlarna presterar, inklusive krypteringsstyrka, hastighet, effektivitet, övergripande säkerhet, etc.

Vissa är byggda för hastighet, som WireGuard, medan andra är beprövade allroundare, som OpenVPN.

Dessutom utvecklar ett fåtal VPN-leverantörer också sina anpassade protokoll för största möjliga flexibilitet.

#3. Extra säkerhet

Säkerhetschips av hastighet. Och praktiskt taget behöver de flesta av oss inte funktioner som multi-hop, Tor over VPN, bankklassad kryptering, etc.

Även om sådana egenskaper är idealiska för personer i auktoritära regimer, journalister och aktivister; för andra är denna onödiga säkerhet en överdrift som tar en oundviklig vägtull på nätverkshastigheten.

Framför allt är proxyservrar en anständig ersättning för en VPN om agendan bara handlar om att förfalska sin plats.

#4. Inhemska faktorer

Den första är din normala internethastighet. VPN kan bara skära från de typiska hastigheterna vi får från våra internetleverantörer.

Så det är viktigt att kontrollera standardnätverkets hastighet innan du pekar fingrar på din VPN.

Dessutom har ditt avstånd från WiFi-routern också ett spel i den slutliga utgången – mer avstånd betyder lägre hastigheter.

Dessutom har typen av anslutning, WiFi eller Ethernet, också något att säga till om, där Ethernet-anslutning är den snabbaste av de två.

Slutligen, kvaliteten på din dators hårdvara (kabelkvalitet, modem, etc.) påverkar den totala upplevelsen.

Så det här är några saker som din slutliga anslutningshastighet beror på.

Testa en VPN-hastighet

Jag kommer att demonstrera processen med några verktyg för hastighetstestning.

Noterbart är att jag har en 40 Mbps symmetrisk bredbandsanslutning (lika nedladdnings- och uppladdningshastigheter) med routern installerad på övervåningen. Mitt ungefärliga avstånd från WiFi-routern som strålar 2,5Ghz internet är 7m horisontellt och 5m vertikalt. Och den här bärbara datorn jag jobbar på är den enda enheten som är ansluten till routern.

Dessutom har jag inga aktiva nedladdningar under det här testet. Och det finns ingen aktiv applikation, förutom webbläsaren jag använder för att snabbtesta och skriva (så två öppna flikar) och en skärmdumpapplikation. Dessutom har jag inaktiverat alla andra webbläsartillägg än själva VPN.

Dessutom använder jag inte något program för att styra bakgrundsprocesserna på min Windows 11 bärbara dator.

Slutligen rekommenderas det att göra avläsningar minst tre gånger, flera gånger om dagen, och slutligen ta medelvärdena för bästa noggrannhet.

Men jag kommer att göra det en gång med verktygen för denna demonstration.

#1. Ookla hastighetstest

Speedtest är ett av de mest populära verktygen för hastighetstestning. Den ger detaljerad information om uppladdningshastighet, nedladdningshastighet, pingparametrar, IP-adress, etc.

Den tilldelar också en unik URL för att dela dina resultat, och man kan också exportera resultaten.

Testprocessen är enkel. Besök bara speedtest.net och klicka på den inringade GO.

Mina standardparametrar:

Därefter ansluter jag till VPN:s Singapore-server, ungefär 6 200 km från min plats.

Du kan kontrollera att den största skadan gjordes på uppladdningshastigheten (nästan 30%) och Ping (11➡️79). Även om VPN kunde ha förbättrat uppladdningsprestandan, är en högre Ping det direkta resultatet av avståndet och några icke-VPN-relaterade faktorer.

Så detta var Ookla Speedtest.

#2. Snabb

Fast är ett Netflix-erbjudande för att testa nätverksparametrarna. Det ger ett mycket renare gränssnitt; utdata är dock liknande i nedladdningshastighet, uppladdningshastighet och latensvärde (Ping).

På samma sätt utförde jag hastighetstestet två gånger, med och utan VPN, genom att ansluta till samma VPN-server.

Vi kan kontrollera en tydlig skillnad mellan de två verktyg vi har testat hittills. Och det förväntas eftersom servrarna som testar dessa egenskaper också skiljer sig åt.

Här hänvisar det avlastade latensvärdet till ett trafiklöst nätverk jämfört med det laddade där datatunga applikationer körs bredvid.

#3. Bredband Speedchecker

Bredband Speedchecker fungerar för att jämföra internethastigheter och tjänsteleverantörer för Storbritannien. Det kan dock kontrollera dina nätverkshastigheter, oavsett var du befinner dig.

Om du är i Storbritannien kan du använda det här verktyget för att kontrollera internetleverantörer, deras planer, hastigheter etc., för att välja rätt.

Det är subjektivt!

Som du kan observera varierar hastigheterna mycket. Faktum är att jag använde dessa verktyg flera gånger för att få två konsekventa resultat att illustrera.

Dessutom ger inga två verktyg ut samma utdata. Och flera verktyg drivs av andra. Till exempel, Google Speed ​​Test (tillsammans med många andra) stöds av Ooklas Speedtest.

Dessutom kan du också kolla in några, som WiFi Man, Cloudflare hastighetstest, etc.

Men dessa hastighetstester spelar lite roll, och värdena skiljer sig med varannan körning, även med samma verktyg. Så det viktiga är prestandan i verkligheten.

Och för det har vi listat några för att tjäna dig väl.

#4. ProtonVPN

Schweiz-baserade ProtonVPN är en av de bästa i hela VPN-branschen. Faktum är att de har flera integritetsfokuserade produkter, som inkluderar en krypterad e-posttjänst, säker molnenhet, kalender och VPN.

De erbjuder otroliga hastigheter och har ett utmärkt rekord för geo-avblockering.

Dessutom har ProtonVPN en inbyggd annonsblockerare, Tor over VPN, världsomspännande servrar och ett snyggt användargränssnitt.

Det finns mer i det du kan fånga i vår detaljerade ProtonVPN-recension.

#5. Surfshark

Surfshark VPN är en vi har testat här på adminvista.com och funnit värt att rekommendera.

Den har en respektabel global närvaro, avancerade säkerhetsfunktioner som multi-hop och en fantastisk prestanda för geoblockering.

Precis som Proton har Surfshark en ”One”, som ger VPN, Antivirus, (intrång) Alert och (privat) Search under ett paket. Men du kan också prenumerera på VPN självständigt.

Du kan kolla vår Surfshark One-recension för en bättre förståelse.

#6. ExpressVPN

En VPN-lista är knappast komplett utan att nämna ExpressVPN. Den här har massor av experter som märker den som den snabbaste VPN av alla.

Personligen kommer jag att klassa det som den bästa VPN för underhållning och jämförbar med ProtonVPN när det gäller hastighet.

Den har en trevlig uppsättning funktioner, som möjliggör en perfekt balans mellan säkerhet och prestanda. När man kommer till det dagliga arbetet lyser användargränssnittet utan att det finns något att klaga på.

Du kan kolla mer i denna ExpressVPN-recension.

Vi är dock inte begränsade till dessa och har många fler att föreslå i denna bästa VPN-tjänstsammanställning.

Så det var allt för denna VPN-testhandledning.

Tills nästa gång!