Att mäta VPN-hastighet: En detaljerad genomgång
Att analysera hastigheten hos en VPN-anslutning kan te sig både enkelt och komplext. Denna artikel utforskar de olika aspekterna av denna till synes ”enkla” process, inklusive vilka verktyg som kan ge tillförlitliga resultat.
Baserat på min erfarenhet av att testa flera VPN-tjänster, som ProtonVPN, ExpressVPN, Surfshark och MullvadVPN, kan jag konstatera att hastighet ofta missförstås av VPN-användare.
Det är lätt att använda ett verktyg för hastighetstestning, men att tolka resultaten korrekt är betydligt svårare.
Innan vi går in på hur du testar VPN-hastigheter, låt oss först klargöra några grundläggande faktorer.
Faktorer som påverkar VPN-hastigheter
Följande lista innehåller faktorer som påverkar VPN-hastigheter, samt grundläggande kunskaper som är bra att ha innan du påbörjar dina tester.
#1. Variationer i serverprestanda
Vilken server du ansluter till spelar en stor roll. Det beror på skillnader i hårdvara, som är svåra att identifiera exakt, samt på serverbelastningen, som också varierar.
Skillnader i prestanda blir tydliga när du ansluter till servrar på olika platser. Detta beror på de unika infrastrukturerna som kopplar dig till servrarna, inklusive kablar, avstånd och routrar.
#2. Val av VPN-protokoll
VPN-protokoll kan ses som kärnan i en VPN-anslutning. De styr hur VPN-tunnlar fungerar, vilket påverkar krypteringsstyrka, hastighet, effektivitet och säkerhet.
Vissa protokoll, som WireGuard, är optimerade för hastighet, medan andra, som OpenVPN, är mer mångsidiga.
En del VPN-leverantörer utvecklar även egna anpassade protokoll för maximal flexibilitet.
#3. Ytterligare säkerhetsfunktioner
Säkerhetsfunktioner kan påverka hastigheten. För de flesta användare är funktioner som multi-hop, Tor over VPN och stark kryptering inte nödvändiga.
Dessa funktioner är värdefulla för journalister, aktivister och personer i länder med auktoritära regimer. Men för vanliga användare kan de utgöra en onödig belastning på nätverkshastigheten.
En proxyserver kan vara ett bra alternativ till VPN om syftet bara är att dölja sin plats.
#4. Lokala faktorer
För det första påverkas VPN-hastigheten av din vanliga internethastighet. VPN-tjänster kan bara reducera de hastigheter du får från din internetleverantör.
Det är därför viktigt att kontrollera din grundläggande nätverkshastighet innan du skyller på din VPN-tjänst.
Avståndet till din WiFi-router spelar också in. Större avstånd leder till lägre hastigheter.
Typen av anslutning (WiFi eller Ethernet) påverkar också hastigheten, där Ethernet är snabbast.
Slutligen påverkar kvaliteten på din datorutrustning (kablar, modem, etc.) den totala upplevelsen.
Sammanfattningsvis beror din slutliga anslutningshastighet på flera faktorer.
Testa din VPN-hastighet
Jag ska nu demonstrera hur du kan testa din VPN-hastighet med hjälp av några populära verktyg.
Jag använder en 40 Mbps symmetrisk bredbandsanslutning, där nedladdnings- och uppladdningshastigheterna är lika. Min router är placerad en våning upp. Avståndet till routern är cirka 7 meter horisontellt och 5 meter vertikalt. Denna laptop är den enda enheten som är ansluten till routern under testet.
Inga nedladdningar pågår under testet, och de enda applikationer som är aktiva är webbläsaren jag använder för att genomföra testerna och skriva den här artikeln (två flikar) samt ett skärmdumpsverktyg. Alla webbläsartillägg utom VPN-tjänsten är avstängda.
Jag använder heller inte några program för att kontrollera bakgrundsprocesser på min Windows 11-dator.
För att få så exakta resultat som möjligt rekommenderas det att göra mätningar minst tre gånger, flera gånger per dag, och sedan beräkna medelvärdet.
Jag kommer dock bara att genomföra en mätning med varje verktyg i demonstrationssyfte.
#1. Ookla Speedtest
Speedtest från Ookla är ett av de mest populära verktygen för att mäta internethastighet. Det ger detaljerad information om uppladdnings- och nedladdningshastigheter, ping, IP-adress etc.
Du kan också få en unik URL för att dela dina resultat, och det går även att exportera dem.
Testprocessen är enkel. Gå till speedtest.net och klicka på ”GO”.
Mina grundläggande värden:
Därefter ansluter jag till en VPN-server i Singapore, cirka 6 200 km från min position.
Som du ser har uppladdningshastigheten sjunkit mest (med nästan 30%) och pingen ökat (från 11 till 79). Även om VPN kunde ha förbättrat uppladdningshastigheten, är den högre pingen en konsekvens av avståndet och faktorer som inte är relaterade till VPN.
Detta var resultatet från Ookla Speedtest.
#2. Fast
Fast är en tjänst från Netflix som används för att testa nätverkshastighet. Den har ett enkelt gränssnitt, men resultaten är liknande, med information om nedladdningshastighet, uppladdningshastighet och latens (ping).
Jag genomförde två hastighetstester, ett med och ett utan VPN, där jag använde samma VPN-server.
Det finns en tydlig skillnad mellan de två testverktygen, vilket är väntat eftersom de använder olika servrar för att mäta hastigheten.
Här refererar den avlastade latensen till ett nätverk utan trafik, jämfört med ett belastat nätverk där resurskrävande applikationer körs samtidigt.
#3. Bredband Speedchecker
Bredband Speedchecker fungerar genom att jämföra hastigheter och tjänsteleverantörer i Storbritannien. Men du kan använda verktyget för att mäta dina nätverkshastigheter oavsett var du befinner dig.
Om du befinner dig i Storbritannien kan du använda det här verktyget för att jämföra internetleverantörer, abonnemang och hastigheter för att hitta det som passar dig bäst.
Resultaten är subjektiva!
Som du kan se skiljer sig resultaten åt. Jag genomförde faktiskt testerna flera gånger för att få fram två konsekventa exempel.
Inga två verktyg ger samma resultat. Vissa verktyg använder sig också av andra verktyg. Till exempel använder Google Speed Test (och många andra) Ooklas Speedtest.
Du kan även testa verktyg som WiFi Man och Cloudflare hastighetstest.
Men de här mätningarna ger bara en indikation, och resultaten skiljer sig från gång till gång, även med samma verktyg. Därför är det viktigaste hur VPN-tjänsten fungerar i praktiken.
Nedan följer några VPN-tjänster som vi rekommenderar.
#4. ProtonVPN
ProtonVPN, med säte i Schweiz, är en av de ledande VPN-tjänsterna. De erbjuder flera integritetsfokuserade produkter, inklusive en krypterad e-posttjänst, säker molnlagring, kalender och VPN.
De erbjuder mycket höga hastigheter och har ett utmärkt rykte när det gäller geoblockering.
ProtonVPN har även en inbyggd annonsblockerare, Tor over VPN, globalt utspridda servrar och ett användarvänligt gränssnitt.
Läs vår detaljerade recension av ProtonVPN för mer information.
#5. Surfshark
Surfshark VPN är en tjänst vi har testat här på adminvista.com och som vi rekommenderar.
De har ett stort globalt nätverk, avancerade säkerhetsfunktioner som multi-hop och är mycket effektiva för att kringgå geoblockering.
Precis som Proton erbjuder Surfshark ”One”, ett paket med VPN, antivirus, larmfunktion och privat sökning. Du kan också prenumerera på enbart VPN-tjänsten.
Läs vår recension av Surfshark One för en bättre förståelse.
#6. ExpressVPN
En lista över VPN-tjänster är knappast komplett utan att nämna ExpressVPN. Många experter anser att det är den snabbaste VPN-tjänsten.
Personligen anser jag att det är den bästa VPN-tjänsten för underhållning och jämförbar med ProtonVPN när det gäller hastighet.
Den har en bra uppsättning funktioner som ger en perfekt balans mellan säkerhet och prestanda. Gränssnittet är enkelt och användarvänligt.
Läs mer i vår recension av ExpressVPN.
Vi rekommenderar även fler tjänster i vår sammanställning över de bästa VPN-tjänsterna.
Det var allt för denna guide om hur du testar VPN-hastighet.
Vi hörs nästa gång!