Hur man tar bra RAW-bilder

By rik

Fördelarna med att fotografera i RAW-format

Vi på Teknikfokus rekommenderar generellt att du tar dina bilder i RAW-format istället för JPEG. Detta beror på att du får tillgång till en betydligt större mängd information om den scen du fotograferar. Låt oss undersöka hur du kan maximera potentialen med RAW-formatet.

RAW är ett okomprimerat filformat som kan lagra betydligt mer bilddata än JPEG eller andra komprimerade filformat. I princip lagras allt som kamerans sensor kan fånga i en RAW-fil. Det innebär att RAW-filer kan innehålla ett enormt antal färger, jämfört med de cirka 16 miljoner färger som JPEG-filer har. Dessutom fångas hela scenens dynamiska omfång. Den största utmaningen är att RAW-filer ofta innehåller mer information än vad en skärm för närvarande kan visa.

Låt oss utforska hur du kan utnyttja den maximala mängden data i dina RAW-filer för att ta bättre bilder.

Ta kontroll över din kamera

För att ta bra bilder, oavsett filformat, är det viktigt att du har kontroll över kamerans inställningar. Om du lämnar kameran i automatiskt läge kommer du inte att nå optimala resultat. Genom att ta kontroll över inställningarna kan du uppnå rätt exponering, undvika överexponerade högdagrar eller undermåliga skuggor, och anpassa dig till specifika fotograferingssituationer.

Det betyder inte att du måste använda enbart manuella inställningar. Istället bör du använda de funktioner och lägen som ger dig kontroll över hur de automatiska funktionerna agerar. Några exempel:

  • Använd lägen som bländarprioritet eller slutartidsprioritet i kombination med exponeringskompensation för att justera exponeringen efter behov.
  • Lär dig hantera de olika autofokuslägena, välj fokuspunkter eller -grupper, och använd de lägen som passar bäst för de motiv du fotograferar.
  • Förstå hur kameran mäter ljuset i olika scener och välj det läge som ger önskat resultat.
  • Lär dig när du ska använda autofokuslås och autoexponeringslås.

Som du ser ger de ”automatiska” funktionerna i moderna kameror dig en stor grad av kontroll. När du förstår hur de fungerar kan du utnyttja dem för att ta de bilder du ser i din vision.

Exponera åt höger

När du har lärt dig att använda kameran på rätt sätt och tagit de bilder du vill ha, är det dags att maximera mängden information som lagras i dina RAW-filer. Tack vare de digitala kamerornas unika egenskaper registreras inte all data jämnt över sensorn. De ljusaste partierna i en bild tar upp största delen av informationen i en RAW-fil, vilket är anledningen till att brus är vanligare i skuggorna än i högdagrarna.

Detta fenomen kan du utnyttja genom en teknik som kallas ”exponera åt höger”. Det innebär att du medvetet överexponerar bilden något, så att mer information från scenen hamnar i histogrammets högdagrar. En större del av bilden i högdagrarna innebär mer användbar data att arbeta med vid efterbehandlingen.

När du ”exponerar åt höger” måste du vara noggrann med att inte överexponera för mycket, så att högdagrarna går förlorade. Om detta händer får du en sämre bild än om du hade tagit en normal exponering. Om du gör rätt kommer du att kunna utnyttja den maximala mängden bilddata från varje tagning.

Redigera dina bilder

Digitalkameror lägger automatiskt till en del grundläggande redigeringar på JPEG-filer för att förbättra utseendet. Vanligtvis höjer de kontrast och mättnad, lägger till skärpa och kör en algoritm för brusreducering. Eftersom kameran inte tillämpar dessa redigeringar på RAW-filer kan de se lite platta ut. Detta måste du fixa med en enkel efterbehandling.

För att ladda upp eller skriva ut en RAW-fil, måste du ”framkalla” den med Adobe Lightroom eller en annan RAW-redigeringsapp. Det är en bra idé att ta tillfället i akt att redigera dina bilder så att de bättre matchar din vision, även om det bara är att justera vitbalansen. Jag gillar att lägga tid på att rensa upp störande element, justera exponeringen, lägga till lite kontrast och förstärka färgerna – som ett minimum. Jag har skrivit om mitt grundläggande arbetsflöde i vår artikel om hur man förbättrar nästan alla digitala bilder.

Den stora fördelen med RAW-bilder är att de lagrar mycket mer data som du kan arbeta med senare. Att hoppa över redigeringssteget missar helt poängen med att fotografera i ett okomprimerat format. Om du inte ska använda all extra data du har samlat in, kan du lika gärna fotografera i JPEG.

Vi rekommenderar att fotografera i RAW eftersom du, till skillnad från JPEG, registrerar all information som din kameras sensor kan fånga. Om du använder formatet på rätt sätt kommer du att få fantastiska resultat.