Hur man stoppar Skype från att starta automatiskt på Windows 10

Spread the love

Skype-appen som ingår i Windows 10 har nu en ikon för meddelandeområdet. Det är bra, men tänk om du aldrig använder Skype och inte vill att det ska börja varje gång du loggar in? Så här blir du av med det.

Visst, du kan bara högerklicka på Skype-ikonen och stänga den, men den kommer direkt tillbaka nästa gång du startar din dator.

Inaktivera Skype Autostart via Aktivitetshanteraren

Tack och lov fungerar de senaste versionerna av Skype nu som en vanlig Windows-applikation igen. Du kan inte använda Skypes inbyggda alternativ för att inaktivera automatisk start utan att logga in först, men det finns en väg runt det: Inaktivera det med Aktivitetshanteraren.

  BrightExplorer lägger till flikar i Windows File Explorer

För att hitta det här alternativet, tryck på Ctrl+Skift+Esc eller högerklicka på aktivitetsfältet och välj ”Task Manager”.

Klicka på fliken ”Start”. Om du inte ser några flikar, klicka på ”Mer information” först.

Leta efter ”Skype” i listan, högerklicka på den och välj ”Inaktivera.” Windows öppnar inte Skype automatiskt när du loggar in längre.

Skype fortsätter att köras om det redan är öppet när du gör detta, men du kan högerklicka på Skype-ikonen i aktivitetsfältets meddelandefält (kalla det inte ett systemfält!) och välj ”Avsluta Skype” för att stänga det omedelbart.

Hur man tar bort Skype från systemfältet i Windows 10

Uppdatering: Du har sannolikt den nyare Skype-appen installerad på din dator nu, så instruktionerna ovan borde fungera. Om de inte gör det, följ instruktionerna nedan för den äldre versionen av Skype.

Med den äldre ”Modern” Skype-appen kan du inte bara högerklicka på Skype-ikonen och stänga den som en traditionell skrivbordsapp. Skype ger dig inte ett ”Avsluta”-alternativ. Skype ger dig inte ett ”Avsluta”-alternativ.

  Hur man visar dolda filer i Windows 11

Microsofts moderna Skype-app visas inte ens i din lista över startprogram, så du kan inte inaktivera den genom att hantera dina startprogram från appen Inställningar eller Aktivitetshanteraren.

Du kan dock dölja ikonen från Skypes inställningsfönster. Högerklicka på Skype-ikonen i ditt meddelandefält och klicka på ”Inställningar” eller öppna Skype-fönstret, klicka på ”…” menyknappen och klicka på ”Inställningar”.

Klicka på kategorin ”Allmänt” och inaktivera alternativet ”Visa Skype i meddelandefältet i Windows (systemfältet)”. Skypes meddelandeområdesikon försvinner.

Observera att andra fortfarande kan skicka Skype-meddelanden till dig om du är inloggad, även om Skype inte visas i meddelandefältet. För att stoppa det, logga ut från Skype. Klicka på ”…”-menyn i Skype-fönstret och klicka på ”Logga ut” för att göra det.

  Hur man öppnar Task Manager i Windows 11

Om du inte vill använda Skype alls kan du också avinstallera det. Leta reda på Skype-genvägen i din Start-meny, högerklicka på den och välj ”Avinstallera.” Windows 10 låter dig avinstallera många andra inbyggda appar på detta sätt också.

Om du har flera Skype-applikationer installerade och du bara vill ta bort den inbyggda Windows 10-versionen, leta efter Skype-genvägen markerad som en ”Trusted Microsoft Store-app” och ta bort den.

Den traditionella Skype-skrivbordsapplikationen har ett ”Avsluta Skype”-alternativ tillgängligt när du högerklickar på dess meddelandeområdesikon. Den versionen av Skype fungerar som den traditionella Skype-klienten du är van vid.

Detta är ganska förvirrande eftersom den inbyggda Store-versionen av Skype och den moderna stationära versionen är nästan samma sak, men desktopversionen av Skype erbjuder fler funktioner.