Poddsändningar har vuxit fram som ett oerhört populärt sätt att kommunicera.
Detta kan tillskrivas deras lättillgänglighet, möjligheten att lyssna när det passar och det smidiga sättet att nå ut till publiken med unika berättelser. De är perfekta för att utbilda, inspirera och underhålla genom den talade rösten och berättarkonsten.
Med den ökande populariteten är det ingen överraskning att streamingplattformar som Spotify har blivit hem för några av de mest intressanta poddsändningarna. Musikappen erbjuder en öppen plattform för alla som vill starta och driva en framgångsrik podcast.
Du kan nå hundratusentals, om inte miljontals, lyssnare på en gång och dela dina berättelser med hela världen 🌏.
Är du sugen på att starta din egen podcast på Spotify och göra succé? I den här utförliga guiden går vi igenom allt du behöver veta för att starta en podcast på Spotify och bli en framgång (även om det inte sker över en natt.)
Låt oss dyka in direkt.
Vad är poddar?
Poddar har blivit ett välkänt begrepp, särskilt bland generation X och Z. En podcast är ett ljudprogram som du kan lyssna på var som helst, när som helst.
”Så, som ett radioprogram?” 📻 Nej. Poddar skiljer sig markant från radioprogram eftersom de kan lyssnas på när som helst. Det finns ingen specifik tid du behöver passa. Det är i grunden som en pratradioshow, fast tillgänglig när du vill.
Poddar fokuserar ofta på ett specifikt tema. Du kan välja vilken nisch som helst för din podcast, till exempel:
- Fiktion
- Drama
- Företag
- Självhjälp
- Politik
- Hälsa
- Intervjuer
- Sport
- True crime
- Komedi
- Välmående
- Granskande journalistik
- Popkultur
- Religion
Och många, många fler. Poddsändningar låter din kreativitet flöda och ger dig möjlighet att utforska ditt ämne genom fängslande berättande. Och om du är teknikintresserad, varför inte skapa poddar inom den nischen?
Varför är de så populära? Här är några anledningar.
#1. Lyssna var som helst, när som helst 🎧
Till skillnad från radioprogram har poddar inga geografiska eller tidsmässiga begränsningar. Du kan befinna dig i en del av världen och lyssna på en person berätta sin historia från en annan, utan några geografiska hinder, vare sig fysiska eller immateriella.
Dessutom behöver du inte lyssna på poddavsnitt ”live”, eftersom de är förinspelade. Du kan lyssna när du vill, i din egen takt och engagera dig i dem när det passar dig. Denna frihet i tid och plats har gjort poddar till en populär form av innehåll.
Oavsett om du är en bokälskare som vill diskutera dina läsupplevelser med likasinnade, eller en hemmamamma som vill dela ett hemligt recept på världens godaste spaghetti, kan du hitta din gemenskap genom en podcast.
Genom att skapa poddar kan du attrahera människor som är intresserade av ditt innehåll och vill lära sig mer. På så sätt kan du bygga en gemenskap av människor som får dig att känna dig som hemma – en trygg plats där du kan dela allt. Detta gör det till ett bra marknadsföringsverktyg för både små och stora företag.
#3. Erbjuder underhållning och utbildning ✍🏻
Poddar är inte bara underhållande utan även lärorika. Det finns många program som bjuder in gäster med kunskap inom ett ämne, där de delar med sig av sin visdom samtidigt som de lägger till humor för att skapa engagemang.
Dessa program gör det roligt och intressant att lära sig komplexa ämnen, vilket gör dem särskilt populära bland 12-34-åringar.
Av dessa och många andra anledningar har poddar blivit ett populärt underhållningsmedium för många. Mängder av plattformar ger dig möjlighet att dela dina berättelser, och en av de bästa är Spotify.
Hur når du din målgrupp?
Spotify har en uppskattad användarbas på över 517,69 miljoner globalt år 2023. Av dessa är cirka 229 miljoner betalande prenumeranter. Siffrorna förväntas fortsätta stiga i takt med att Spotify blir den främsta destinationen för ljudskapare.
Källa: Bankmycell
Under 2023 beräknas cirka 95 miljoner människor lyssna på poddar på Spotify varje månad. Med ett ökat intresse för poddar ser vi fler och fler kreatörer som använder Spotifys räckvidd för att starta egna program. Det finns nu över 5 miljoner poddtitlar tillgängliga på plattformen, inklusive populära ämnen som poddar om AI och maskininlärning.
Antalet Spotify-användare, inklusive aktiva månatliga användare, gör det till en utmärkt plats för kreatörer att uttrycka sin kreativitet. Om du har en passion för berättande och vill starta en podcastkanal på Spotify, så här kan du nå din målgrupp via plattformen:
#1 Definiera din nisch 🎯
Börja med att bestämma nischen eller temat för din podcast. När du har bestämt det övergripande temat kan du göra research och se vilka ämnen du kan ta upp i ditt program, inklusive ton, element osv.
En djupgående förståelse för din nisch hjälper dig att definiera din målgrupp och nå den mer effektivt.
#2 Genomför marknadsundersökningar 🔎
Förstå din potentiella publik genom att göra marknadsundersökningar. Du kan fråga din publik vilka ämnen du kan utforska i podcasten och vilka teman som intresserar dem mest. Skapa en preliminär plan och be om feedback från vänner och familj.
Du kan även skapa en enkät för att få reda på vad din potentiella publik behöver, vill ha och vilka problem de har. Det finns även verktyg för poddsändning som kan hjälpa dig att komma igång.
Ett annat sätt att få insikter om din publik är att lyssna på framgångsrika poddar inom samma nisch och se vilket innehåll de skapar.
#3 Skapa en publikpersona 👤
Det bästa sättet att skapa en publikpersona är att ställa dig själv följande frågor och hitta svaren:
- Vad gillar din ideallyssnare att lyssna på?
- Vad tycker de om och ogillar?
- Hur gamla är de och var bor de?
- Vilka är deras önskningar och problem, passioner och hobbyer?
Genom att skapa en generell demografi över din målgrupp och ta reda på detaljer om deras livsstil kan du skapa en publikpersona och producera innehåll som direkt relaterar till deras behov.
Forskning är nyckeln till att skapa en framgångsrik podcast. När det är gjort kan du börja skapa den perfekta podcasten för din målgrupp.
Hur man startar en podcast på Spotify
Du är halvvägs när du väl har bestämt dig för att starta din podcast på Spotify. Här är allt du behöver göra innan du lanserar din podcast på världens ledande musikplattform:
Steg 1: Först och främst kan du antingen välja en tredjeparts värdplattform för poddar eller ladda upp dina poddar manuellt på Spotify.
En värdplattform från tredje part hjälper dig att spela in, redigera och distribuera dina poddar till Spotify och andra plattformar om det behövs.
Många värdplattformar från tredje part gör det också lättare att uppfylla Spotifys krav automatiskt, vilket innebär att du inte behöver kämpa med det manuellt.
Här är några av de bästa värdplattformarna för din podcast:
Men i den här guiden kommer vi att använda Spotifys kostnadsfria värdtjänst (tidigare kallad Anchor.)
Steg 2: Skapa ett gratis konto på Spotify for Podcasters om du inte redan har ett.
Steg 3: När du är inloggad klickar du på knappen Nytt avsnitt och väljer Skapa ett avsnitt.
Steg 4: Härifrån kan du antingen ladda upp det inspelade ljudet från din dator eller spela in ett direkt genom att klicka på knappen Spela in nu. Du kan även spela in en video till det.
Steg 5: När du har spelat in eller laddat upp din ljudfil kan du byta namn på den och redigera den med de inbyggda verktygen. Du kan göra grundläggande redigeringar, som att dela upp onödiga delar och lägga till royaltyfri musik.
Dessutom kan du använda avsnittsbyggaren för att finjustera dina avsnitt och placera varje ljudklipp där du vill ha det.
Steg 6: När du har förhandsgranskat avsnitten och är nöjd med din podcast och dess längd klickar du på Spara avsnitt. Du kommer då till nästa sida där du kan lägga till finjusteringar som titel, beskrivning, avsnittstyp, innehållskategori, avsnittsbild osv.
Steg 7: När du har fyllt i all information klickar du på Publicera nu för att publicera din podcast.
Och det är allt! Din podcast är nu publicerad på en av de största streamingplattformarna för poddar.
Har du problem med webbspelaren? Här är några sätt att felsöka problem med att Spotify Web Player inte fungerar.
Så här tjänar du pengar på din podcast på Spotify
Din podcast är live och får den uppmärksamhet den förtjänar. Vad händer nu? Nu kanske du vill tjäna lite pengar på det. Den goda nyheten är att det är enkelt och okomplicerat. Här är några av de många sätten att tjäna pengar på din podcast på Spotify:
#1. Automatiserade annonser
Automatiserade annonser är ett utmärkt sätt att tjäna pengar på Spotifys värdplattform. De kopplar samman annonsörer med lyssnare via Spotifys Audience Network.
Om du vill använda det här alternativet för intäktsgenerering behöver du en betydande följarskara på Spotify och erbjuda en unik lyssningsupplevelse till din publik.
Det här alternativet är för närvarande endast tillgängligt i USA och endast via inbjudan.
#2. Ambassadörsannonser
Om du har haft glädje av att använda Spotify för poddskapare kan du rekommendera det, sprida ordet till din publik och få betalt för det.
Det är ett bra sätt att tjäna pengar på dina poddar. Du måste dock ha publicerat minst ett avsnitt och ha minst 100 lyssnare under de senaste 60 dagarna. Du måste också vara bosatt i USA.
#3. Podcastprenumerationer
När din podcast har fått tillräcklig uppmärksamhet kan du tjäna pengar på den genom att erbjuda en betald prenumeration för att maximera dina intäkter och öka synligheten. Ju större publik, desto högre intäkter.
För att vara kvalificerad för detta alternativ för intäktsgenerering måste du ha minst två publicerade avsnitt. Det är för närvarande tillgängligt i utvalda länder och regioner.
#4. Lyssnaresupport
Om du är en ny poddskapare med en liten men lojal följarskara kan du ta emot återkommande donationer från din publik för att hålla din podcast igång smidigt.
För att aktivera det här alternativet måste du ha publicerat minst två avsnitt och vara bosatt i USA.
Avslutande tankar
Poddar är det kommande mediet för masskommunikation som utbildar, inspirerar och underhåller genom ljud och video. Många guider för att hitta podcastidéer finns lätt tillgängliga online för att hjälpa dig att skapa innehåll.
Det bästa är att vem som helst med en idé kan starta en podcast med liten eller ingen initial investering. Allt du behöver är tid och tålamod, så kan du stadigt attrahera en följarskara och samtidigt tjäna pengar.
Kolla sedan in de bästa programmen för podcastredigering för att släppa felfria avsnitt.