Det är troligt att du tillbringar en stor del av din tid i sovrummet, främst sovandes. Men även detta rum kan dra nytta av smart teknik. Ett intelligentare sovrum kan underlätta insomnandet och uppvaknandet.
Varför satsa på ett smart sovrum?
Sovrummet är unikt i ditt hem. Du vistas där mycket, även om tiden oftast går åt till sömn. Genom att införa smarta hem-lösningar kan du förbättra sovrummet, förutsatt att du noga överväger dina val. Med några få smarta enheter kan du skapa en mer avkopplande och bekväm miljö för sömn. Smarta skärmar, lampor, displayer och eluttag kan alla bidra till att du lägger dig och vaknar mer utvilad.
Smarta lampor för att inleda och avsluta dagen
Ibland vill du varva ner i sovrummet innan du ska sova. Du kanske läser en bok eller ser på TV i sängen. Problemet är att när det väl är dags att sova, kan ljusknapparna vara svåra att nå. Eller så kan ljuset vara för starkt för din partner.
Smarta lampor är perfekta för styrning direkt från sängen. Du kan ställa in timers, tända och släcka dem med rösten eller via din mobil. Om du har smarta glödlampor kan du även dämpa ljusstyrkan eller ändra färgerna till något mer behagligt på kvällen. Med några enkla inställningar kan du skapa en soluppgångseffekt utan att behöva köpa en dyr väckarklocka.
Om du har en stor sänggavel kan du enkelt addera stämningsbelysning genom att placera LED-lister på baksidan. Du kan göra samma sak med en TV i sovrummet.
När det gäller smarta glödlampor och LED-lister rekommenderar vi Philips Hue. De använder Zigbee-protokollet, vilket gör att de inte stör andra Wi-Fi-enheter. Philips Hue är dessutom kompatibelt med både Alexa och Google Assistant. Hue-appen har en inbyggd väckningsfunktion som sköter soluppgångseffekten utan att du behöver ställa in flera separata rutiner. Du kan även koppla dina Hue-lampor till en Lutron Aurora ljusströmbrytare, som passar över dina vanliga strömbrytare.
Det största problemet med Philips Hue är kostnaden. Ett startpaket med två vita glödlampor och en hub kostar en del. Men du får i gengäld högkvalitativa glödlampor som ofta är ljusstarkare och mer levande om du väljer färgade alternativ. Hue-lamporna använder också Zigbee, vilket innebär att de fungerar även om internetanslutningen skulle gå ner. Andra smarta glödlampor som använder Bluetooth eller Wi-Fi kan få problem med räckvidden eller förlora sina smarta funktioner om internet inte fungerar. Om du vill spara pengar finns det dock billigare alternativ att överväga.
Smarta persienner för att reducera ljus
När du har tagit hand om belysningen kan det vara dags att titta på den andra ljuskällan i sovrummet: fönstren. Smarta persienner fungerar på liknande sätt som smarta lampor. Du kan klara dig utan dem, och de har ingen avgörande funktion. Men när du väl har testat dem, kanske du inte vill vara utan dem igen.
Du kan inte bara höja och sänka persiennerna med rösten eller mobilen, utan även ställa in timers och rutiner som sköter detta automatiskt. Din rutin kan höja persiennerna när det är dags att vakna, eller sänka dem som en del av din ”god natt”-rutin. Det är just det som är styrkan med smarta hem. Ett kommando kan sköta många saker.
Lutrons Serena Shades fungerar utmärkt och är kompatibla med Alexa, Google Assistant och till och med Apple Watch. Men de är dyra och kostar ofta hundratals dollar.
Om du vill spendera mindre kan du hålla utkik efter Ikeas Fyrtur persienner. Även om de inte släpps förrän i oktober, kommer priset att variera mellan $129 och $179 beroende på storlek, vilket är betydligt billigare än många konkurrenter. De kommer också att vara kompatibla med både Alexa och Google Assistant.
Röstassistent med skärm
I sovrummet brukar det finnas en väckarklocka. Men det finns smartare alternativ. En smart display kan styra dina andra smarta produkter i hemmet och ge information som väderprognoser och kalenderhändelser.
Du kan använda en röstassistent utan display, men då missar du möjligheten att se klockan och annan visuell information. Ibland går det snabbare att läsa dina kalenderbokningar än att lyssna på dem en efter en.
Amazon erbjuder både Echo Show och Spot. Av de två passar Spot bättre i sovrummet. Den är mindre och designad för att likna en väckarklocka, vilket gör att den smälter in bättre.
Men vi föredrar Googles Nest Hub. Till skillnad från Echo-enheterna saknar Nest Hub en kamera, vilket ger en ökad känsla av integritet i sovrummet. Den fungerar även som en digital fotoram, en funktion som vi verkligen gillar. Home Hub är också bättre på att dämpa skärmen än Spot, vilket kan vara en fördel om du föredrar ett helt mörkt rum när du sover.
Om du föredrar Google Assistant, men i ett klockliknande format som Amazons Spot, kallar vår systersajt Review Geek Lenovo Clock för nästan perfekt. Den kostar ungefär hälften så mycket som Nest Hub, är mindre och har inte heller någon kamera, vilket ger en större känsla av integritet i sovrummet.
Om du redan är investerad i det ena eller andra ekosystemet, bör det i slutändan styra ditt val av enhet.
Smarta uttag för alla ”dumma” enheter
I ditt sovrum finns förmodligen en mängd elektronik, som laddare, fläktar, värmare, luftfuktare och TV-apparater. Smarta uttag är ett utmärkt sätt att göra dessa enheter smarta utan att behöva köpa en ny TV eller installera om eluttag.
Smarta uttag är enkla att installera. Du ansluter ett smart uttag till vägguttaget och sedan kopplar du in enheten i det smarta uttaget. Du behöver konfigurera den via en app och ansluta den till Google Assistant eller Alexa, och sedan kan du styra enheten via mobilen eller med rösten.
De är också bra om du gillar att somna med en fläkt eller värmare igång, men inte vill att de ska gå hela natten. Med rätt användning kan smarta uttag även spara pengar. Om du har för vana att låta en luftfuktare gå hela dagen, kan en enkel timer lösa det problemet.
Med smarta uttag behöver du inte alltid köpa en ny enhet för att ge den smarta funktioner och röststyrning. Vi har tidigare skrivit om flera billiga alternativ. Det kan vara billigare än att köpa en helt ny värmare. Innan du köper ett smart uttag, bör du kontrollera att enheterna du vill koppla in inte startar automatiskt när du ansluter dem till elnätet. I så fall är de inte lämpliga att använda med ett smart uttag.
Avslutande tips för sovrummet
En trådlös laddare på nattduksbordet är väldigt praktiskt.
Vissa smarta hem-lösningar finns kanske inte fysiskt i sovrummet. Även om en smart termostat kanske inte sparar pengar direkt, är bekvämligheten med att justera temperaturen från sängen något du kommer att uppskatta mitt i natten. Både Bo och Ecobee erbjuder temperatursensorer, och det kan vara en bra idé att placera en sådan i sovrummet. Beroende på vilken modell du väljer, och hur många sensorer du vill ha, får du räkna med att spendera mellan 180 och 350 dollar för att utrusta ditt hem.
Du kan även överväga att lägga till bekvämligheter till ditt sovrum som inte direkt faller under kategorin smarta hem. Trådlösa laddare är bra när det är mörkt och svårt att hitta laddningsporten på mobilen. Vi gillar laddningsplattor som monteras in i nattduksbordet, vilket minskar både kabeltrassel och oordning. Allt du behöver är en hålsåg och en borr, och ett nattduksbord som låter dig dra sladden till ett uttag underifrån. Trådlösa laddare är relativt billiga, brukar kosta runt 20 dollar. Du kan dock behöva köpa till en egen väggadapter.
En smart enhet för sovrummet som vi inte rekommenderar är Zigbee-fläktar. För närvarande är de mest kända fläktarna utformade för att fungera med Wink, en smart hub som vi inte rekommenderar längre. Även om du är okej med det, ger Alexa-integrationen dig bara röststyrning av det inbyggda ljuset. Du måste styra alla fläktfunktioner via den medföljande fjärrkontrollen eller Wink-appen. Du kan lika gärna spara pengar och köpa en fläkt med fjärrkontroll.
Alla förslag passar inte alla sovrum. Gör en inventering av din situation och håll dig till de smarta hem-lösningar som fungerar bäst för just ditt sovrum. Kom ihåg att målet är att öka bekvämligheten, inte skapa problem och frustration.