Det är lätt att ta en skärmbild, men att spela in en video av till exempel Chrome eller en annan applikation kan vara lite knepigare. Istället för att filma din skärm med en telefon, finns det bättre metoder.
Spela in skärmen på Windows med Spelfältet
Windows Spelfält är i första hand designat för att spela in spel, men det fungerar utmärkt även med andra program. Kontrollera att det är aktiverat genom att söka efter det i Windows Inställningar. Se till att ”Spela in spelklipp, skärmdumpar och sändningar med spelfältet” är påslaget.
När du har Chrome eller en annan applikation öppen, kan du öppna spelfältet genom att trycka på Windows-tangenten + G. Klicka sedan på den röda inspelningsknappen för att starta inspelningen.
Standardmässigt kommer dina inspelningar att lagras i mappen ”Captures”, som i sin tur finns i ”Videos”-mappen.
Spela in skärmen på Mac med Skärmdumpsverktyget
På en Mac är det ännu enklare eftersom macOS har ett inbyggt skärmdumpsverktyg med videoinspelningsfunktioner. Det fungerar i Chrome, Safari, och faktiskt med alla program på din dator.
Öppna verktyget med tangentkombinationen Kommando + Skift + 5. Välj sedan det område eller den applikation du vill spela in, och växla till inspelningsläge genom att klicka på ”Spela in vald del” i menyn.
Klicka på inspelningsknappen för att börja spela in. När du är klar, öppna menyn igen med Kommando + Skift + 5 och tryck på ”Stoppa inspelning”. Videon sparas på skrivbordet i en ny ”Movies”-mapp.
Chrome-tillägg: Loom
Normalt rekommenderar vi inte att installera många Chrome-tillägg, eftersom de lätt kan bli spionprogram. Loom är dock tillräckligt användbart för att nämnas.
Loom lägger sig till i Chrome verktygsfält. Klicka på tillägget för att öppna inspelningsfönstret. Du kan spela in din webbkamera och mikrofon, eller till och med hela skrivbordet. Klicka bara på ”Starta inspelning” och avsluta sedan inspelningen genom att klicka på den gröna knappen nere till vänster.
En av de mest användbara funktionerna med Loom är att videoklippet automatiskt laddas upp till Looms server och du får en länk att dela. Om du vill ha liknande funktionalitet, men inte vill använda Loom, kan du testa Streamable som är en tjänst för enkel videohantering med dra-och-släpp.
Tredjepartsprogram: OBS
Om du vill ha mer avancerade funktioner kan det vara värt att lära sig hur du använder Open Broadcaster Software (OBS). OBS är populärt för livestreaming på plattformar som Twitch och YouTube, men fungerar lika bra för inspelning av video på din dator. Det är kompatibelt med Windows, macOS och Linux.
OBS är ett kraftfullt, men ganska komplext program. Du kan skapa olika ”scener” med olika inställningar, vilket är praktiskt vid livestreaming, men mindre användbart för offlineinspelningar. Varje scen har olika ”källor” som fångar ljud och bild och kombinerar dem.
Standardmässigt bör OBS vara inställt på att använda din standardmikrofon och fånga din skärm, men du kan lägga till nya källor genom att högerklicka i det tomma fönstret:
När du är nöjd med inställningarna trycker du på ”Starta inspelning” och sedan ”Stoppa inspelning” när du är klar.
Du kan hitta inställningarna för var OBS sparar dina inspelningar under ”Utdata”.
Här kan du också justera videoupplösning och bildhastighet, samt ställa in snabbkommandon för olika funktioner.