Hur man spelar in ditt Linux-skrivbord i Wayland

Spread the love

Wayland är ett nytt skrivbordsprotokoll för Linux-datorer. Det har varit under utveckling ett bra tag, och det är ett modernt alternativ till det mest använda skrivbordsprotokollet på Linux: X11 Server.

Wayland har massor av utmärkta moderna funktioner, men många appar förlitar sig fortfarande på de gamla X11-sätten att göra saker på. Som ett resultat kan användare som använder Wayland bli frustrerade när de försöker göra saker som är lätta på X11-datorer.

En sådan sak som är lätt att göra på X11 men svår att åstadkomma på Wayland är skärminspelning. Tack och lov finns Blue Recorder och gör inspelningen av Wayland-datorer lite enklare.

I den här guiden visar vi dig hur du installerar Blue Recorder på ditt Linux-skrivbord som kör Wayland, och hur du använder det för att spela in ditt Linux-skrivbord med det.

Installerar Blue Recorder på Linux

Det finns tre sätt att få Blue Recorder igång på Linux-skrivbordet. Du kan bygga den från källan, installera den via Snap-paketet eller installera den via Flatpak. Öppna ett terminalfönster för att starta installationen.

  Hur man provar Microsoft Edge Beta på Linux

För att öppna ett terminalfönster på Linux-skrivbordet, tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. När terminalfönstret är öppet följer du installationsinstruktionerna nedan som motsvarar det Linux-operativsystem du använder för närvarande.

Snappaket

För att installera Blue Recorder-applikationen på din Linux-dator måste du använda Snapd-runtime. För att ställa in körtiden, följ vår djupgående guide i ämnet.

Obs: Ubuntu-användare behöver inte ställa in Snap eftersom det är förkonfigurerat direkt.

När Snapd runtime är konfigurerad och körs på ditt system kan du använda kommandot snap install nedan för att installera den senaste versionen av Blue Recorder.

sudo snap install blue-recorder

Flatpak

Blue Recorder finns som ett Flatpak-paket. Om du vill installera det på ditt system, börja med att aktivera Flatpak runtime på din dator. Om du inte redan har Flatpak runtime konfigurerad på ditt system.

För att ställa in Flatpak runtime på din dator måste du installera ”flatpak”-paketet. Om du inte kan ta reda på hur du ställer in körtiden, vänligen följ vår djupgående guide i ämnet.

Efter att ha ställt in Flatpak runtime kommer du att kunna installera Blue Recorder-applikationen på din dator med de två kommandona nedan.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

flatpak install flathub sa.sy.bluerecorder

Källkod

Även om vi inte föreslår det, är det möjligt att bygga programmet från källan. För att installera Blue Recorder från källkoden, klicka på denna länk.

  Hur man installerar Plex Media Player på Linux

Spela in ditt skrivbord med Blue Recorder

För att börja spela in ditt Wayland Linux-skrivbord, starta Blue Recorder-appen via Linux-appens meny. När appen är öppen, leta reda på textrutan ”Standardfilnamn” och klicka på den med musen.

Efter att ha klickat på textrutan, skriv in namnet på videofilen. Tänk på att detta är ”standard”, vilket betyder att varje inspelning du använder börjar med den här standardtexten och lägger till saker efter den (datum, tid, etc.)

När du har ställt in ditt standardfilnamn är det dags att bestämma vilken filtyp som ska användas. Som standard använder Blue Recorder MKV-formatet. Det här formatet är anständigt, men om du föredrar något annat, klicka på rullgardinsmenyn och välj ett annat.

Nu när du har valt ditt videoformat, gå vidare till ”Välj ett fönster” och ”Välj ett område”. Använd sedan någon av knapparna för att välja vad du vill spela in. Om du inte väljer något av dessa alternativ kommer Blue Recorder att spela in hela skärmen.

  Hur man använder rev-kommandot på Linux

När du väljer en position på skärmen för att spela in, måste du välja de inspelningsfunktioner du vill använda. Inspelningsfunktioner inkluderar ”Spela in video”, ”Spela in ljud”, ”Visa mus”, ”Följ mus”, ”Frames” och ”Delay”.

När du har valt de funktioner du vill använda för inspelningen är det dags att välja en ljudkälla. För att göra det, leta reda på menyn ”Audio Input Source” och klicka på den med musen.

När du har valt menyn ”Audio Input Source” väljer du ditt ljudingångsalternativ. Om du är osäker på vilket alternativ du ska använda är det ok att lämna det på ”Standard PulseAudio Input Source”.

Slutligen, när du har konfigurerat alla alternativ i ”Blue Recorder”, är det dags att spela in. För att spela in ditt Wayland-skrivbord, hitta knappen ”Record” och klicka på den med musen.

När du klickar på ”Record”-knappen kommer Blue Recorder att börja spela in. För att avsluta inspelningen, klicka på knappen ”Stoppa inspelning”.