Hur man sidladdar appar på din iPhone utan att jailbreaka den

Apples policy att inte tillåta sidladdning och tredjepartsappbutiker på sina plattformar har alltid varit kontroversiell, men EU:s Digital Markets Act kan tvinga företaget att öppna upp sitt ekosystem för att tillåta sidladdning och tredjepartsbutiker för att installera appar.

Sideloading låter dig ladda ner och installera appar från tredjepartskällor och är en av de största anledningarna till att vissa människor föredrar Android framför iOS.

Men sedan lanseringen av iOS 13 2019 har det varit möjligt att sidladda appar på dina iOS/iPadOS-enheter, om än med vissa begränsningar.

Vad är sidbelastning?

Sideloading är processen att installera en applikation på en mobil enhet från en annan källa än den officiella appbutiken. Detta kan göras genom att ladda ner appen från en tredjepartsappbutik eller en webbplats och installera den manuellt.

Det finns många anledningar till varför du kanske vill sidladda appar. Du kan till exempel installera en äldre version av en iOS-app som inte är tillgänglig längre eller installera emulatorer som inte är tillåtna i App Store. Dessutom ger sidladdning dig mer kontroll över din enhet eftersom du strikt kan kontrollera källorna där du installerar appar.

Varför du behöver en tredjepartsappbutik som AltStore

AltStore är en gratis appbutik som låter dig ladda appar på din iPhone eller iPad utan att jailbreaka dem. Det är en pålitlig källa för sidladdning av appar, och den erbjuder ett brett utbud av appar, inklusive emulatorer, programvara för virtuella maskiner och andra appar som kanske inte är tillgängliga på App Store.

Du kan också sidladda appar från dina egna källor med hjälp av en IPA-fil, vilket är filformatet som iOS/iPadOS-appar paketeras i.

AltStore kompilerar appar på din enhet lokalt och signerar dem med ditt Apple ID-certifikat som om du utvecklat dem själv. Men det finns också vissa restriktioner med AltStore; till exempel kan du bara installera upp till fem appar åt gången om du inte har ett betalt Apple-utvecklarkonto som kostar 99 USD per år.

Hur man installerar AltStore på din iPhone eller iPad

Du kan följa dessa steg för att installera AltStore på din iOS- eller iPadOS-enhet:

 • ladda ner och installera AltServer på din Mac eller PC.
 • Anslut din enhet till din dator via en Lightning-kabel som stöder dataöverföring.
 • Aktivera Wi-Fi-synkronisering i iTunes (eller Finder på macOS Catalina eller senare).
 • Starta AltServer på din dator och klicka på Installera AltStore > iPhone (eller iPad) från appens ikon i macOS-menyraden eller systemfältet i Windows.
 • AltServer kommer att be dig ange ditt Apple-ID för att autentisera ditt konto hos Apple. Om du är integritetsmedveten kan du skapa ett brännarkonto för detta ändamål.
 • Om du använder en Mac kommer AltServer att uppmana dig att installera insticksprogrammet Mail. Ange din Macs lösenord när du uppmanas. För att aktivera det, gå till Mail > Inställningar från menyraden och klicka på Hantera plugin-program längst ned i fönstret. Markera sedan rutan bredvid AltPlugin.mailbundle.
 • På din iPhone eller iPad, navigera till Inställningar > Allmänt > VPN och enhetshantering, välj ditt Apple-ID och tryck på Trust för att låta AltStore köras på din enhet.
 • AltStore kommer nu att visas på hemskärmen. Tryck på den för att starta appen.

  Hur man installerar appar från AltStores källor

  När du öppnar AltStore kan du installera appar från pålitliga källor genom att följa dessa steg:

 • Under avsnittet Bläddra trycker du på Källor i det övre högra hörnet.
 • Tryck på LÄGG TILL bredvid alla källor här för att få tillgång till alla appar som godkänts av AltStore.
 • Du kan nu ladda ner och installera valfri app genom att gå till avsnittet Bläddra i appen.
 • Efter installationen kommer du att kunna hitta appen på din startskärm eller i avsnittet Mina appar i AltStore-appen.

  Hur man installerar IPA-filer med AltStore

  Att bara installera appar från AltStores arkiv kan bli lite restriktivt. Således låter AltStore dig också sidladda dina egna IPA-filer, som kan laddas ner och installeras från internet genom att följa dessa steg:

  När du laddar ner IPA-filer är det viktigt att se till att de kommer från en pålitlig källa. Eftersom du kringgår App Stores och AltStores säkerhetsbestämmelser kan du av misstag installera skadlig programvara om du inte är försiktig.

 • Ladda ner din IPA-fil från en pålitlig källa med Safari eller någon annan webbläsare och spara den någonstans på din enhet med appen Filer.
 • Navigera till avsnittet Mina appar i AltStore.
 • Tryck på plusikonen (+) i det övre vänstra hörnet, vilket öppnar appen Filer på din enhet.
 • Bläddra och välj den IPA-fil du vill installera.
 • När du blir ombedd anger du ditt Apple-ID.
 • Efter några sekunder kommer appen nu att visas på din hemskärm.

  Bryt dig från begränsningarna i App Store

  Sideloading är ett utmärkt sätt att få appar som inte är tillgängliga på App Store och ger dig större frihet när det gäller appvariation. Du kan sidladda emulatorer, som låter dig spela klassiska spel från andra plattformar på din iPhone.

  Du kan också sidladda appar som har modifierats eller anpassats, vilket kan ge dig ytterligare funktioner eller funktionalitet. Så, få ut det mesta av AltStore och installera appar som du inte kunde tidigare.