Hur man sammanfogar data från flera celler i Google Sheets

By rik

I Google Kalkylark, om du önskar sammanlänka information från flera celler, är det inte nödvändigt att slå ihop dem fysiskt. Istället kan du använda funktionerna CONCAT, CONCATENATE och JOIN för att kombinera innehållet i en enda cell.

Dessa funktioner varierar i komplexitet, från det enkla (CONCAT) till det mer avancerade (JOIN). CONCATENATE erbjuder mest flexibilitet eftersom den tillåter dig att modifiera den sammanlänkade informationen med operatorer och extra text.

Använda CONCAT-funktionen

CONCAT-funktionen är användbar för att kombinera data från två celler, men den har sina begränsningar. Den kan endast länka två celler och saknar stöd för operatorer för att anpassa hur den länkade datan presenteras.

För att använda CONCAT, öppna ditt Google Kalkylark och klicka på en ledig cell. Ange =CONCAT(CellA,CellB), men ersätt CellA och CellB med de cellreferenser du vill använda.

I exemplet nedan kombinerar CONCAT både text och numeriska värden.

Texten från cellerna A6 och B6 (”Välkommen” och ”Till”, inklusive mellanslaget i början av B6-cellen) visas tillsammans i cell A9. I cell A10 visas de två numeriska värdena från cellerna B1 och C1 sammanslagna.

Även om CONCAT kan slå samman två celler, tillåter den inte mycket mer manipulering av datan. Om du vill kombinera fler än två celler – eller ändra hur datan presenteras efter sammanslagningen – är CONCATENATE ett bättre alternativ.

Använda CONCATENATE-funktionen

CONCATENATE-funktionen är mer avancerad än CONCAT. Den ger större flexibilitet för de som vill kombinera cellinnehåll på olika sätt. Till exempel kan CONCAT inte lägga till extra text eller mellanslag, men det kan CONCATENATE.

För att använda CONCATENATE, öppna ditt Google Kalkylark och klicka på en tom cell. Du kan använda CONCATENATE på flera olika sätt.

För att länka två eller flera celler på ett grundläggande sätt (liknande CONCAT), ange =CONCATENATE(CellA,CellB) eller =CONCATENATE(CellA&CellB), och ersätt CellA och CellB med de cellreferenser du önskar.

För att kombinera ett helt cellområde, ange =CONCATENATE(A:C) och ändra A:C till det specifika område du vill använda.

Et-tecken-operatorn (&) ger dig möjlighet att länka celler på ett mer flexibelt sätt än CONCAT. Du kan använda den för att lägga till extra text eller mellanslag bredvid din länkade cellinformation.

I exemplet nedan saknar texten i cellerna A6 till D6 mellanslag. Eftersom vi använde standardfunktionen CONCATENATE utan et-tecken, visas texten i cell C9 som ett enda ord.

För att lägga till mellanslag kan du använda en tom textsträng (” ”) mellan dina cellreferenser. För att göra detta med CONCATENATE, ange =CONCATENATE(CellA&” ”&CellB&” ”&CellC&” ”&CellD) och ersätt cellreferenserna med dina egna.

Om du vill lägga till extra text i din kombinerade cell, inkludera den i din textsträng. Till exempel, om du skriver =CONCATENATE(CellA&” ”&CellB&” Text”), kombineras två celler med ett mellanslag emellan och ”Text” läggs till på slutet.

Som exemplet nedan visar kan du använda CONCATENATE för att kombinera celler med text och numeriska värden, samt lägga till egen text i den sammansatta cellen. Om du bara kombinerar celler med text kan du använda JOIN-funktionen istället.

Använda JOIN-funktionen

Om du behöver sammanfoga stora mängder information i ett kalkylblad är JOIN den mest lämpliga funktionen att använda. JOIN är till exempel idealisk för att kombinera postadresser som finns i olika kolumner till en enda cell.

Fördelen med att använda JOIN är att du, till skillnad från CONCAT eller CONCATENATE, kan ange en avgränsare (som ett kommatecken eller ett mellanslag) som automatiskt placeras efter varje cell i din kombinerade cell.

För att använda den, klicka på en tom cell och ange =JOIN(”,”,område), och ersätt området med det cellområde du vill använda. Det här exemplet lägger till ett kommatecken efter varje cell. Du kan även använda semikolon, mellanslag, bindestreck eller till och med en annan bokstav som avgränsare om du föredrar det.

I exemplet nedan har vi använt JOIN för att kombinera text och numeriska värden. I A9 slås cellområdet från A6 till D6 samman med ett enkelt cellområde (A6:D6) med ett mellanslag som avgränsare.

I D10 kombineras en liknande serie från A2 till D2, innehållande både text och numeriska värden, genom att använda JOIN med ett kommatecken som avgränsare.

Du kan också använda JOIN för att kombinera flera områden. För att göra det, ange =JOIN(” ”,A2:D2,B2:D2) och ändra områdena och avgränsaren enligt dina behov.

I exemplet nedan slås cellområdena A2 till D2 och A3 till D3 samman med ett kommatecken som avgränsare mellan varje cell.