Hur man rensar Instagram-cache och dödar långsamheten

I dagens informationsålder har smartphones och sociala medier blivit en integrerad del av vårt dagliga liv. På tal om sociala medier, ett av de främsta namnen som kommer att tänka på är Instagram. Sedan den kom ut har plattformen vunnit enorm popularitet😎.

Det är dock inte bara regnbågar🌈 och fjärilar🦋. Cachen som används av appen kan sakta ner din smartphone med tiden!

Den här artikeln kommer att fungera som en steg-för-steg-handledning för att rensa Instagram-cache från din Android- eller iOS-telefon och påskynda dess prestanda. Läs vidare för att ta reda på mer.

Varför rensa din Instagram-cache?

När du läser den här artikeln kanske du undrar, ”Varför ska jag rensa min cache på Instagram?”

Nåväl, låt oss diskutera varför. Det är ett välkänt faktum att nästan alla appar för sociala medier som visar bilder innehåller cachad data.

För de omedvetna är cache eller cachad data en samling temporära filer lagrade i cacheminne som hjälper till att öka prestandan för en app. Det kan innehålla videor, foton, texter och andra föremål som Instagram-appen tror att du kan behöva snart.

Läs också: Så här inaktiverar du cache i Chrome, Firefox, Safari och andra webbläsare

Därför är det inte konstigt att Instagram-cachen kan öka många på en kort period. Men till sin natur är cache inte tänkt att sakta ner din upplevelse i appen, utan snarare göra den smidigare med minimal eftersläpning.

Enorma mängder cachad data kan dock hämma din smartphones prestanda, drastiskt tömma telefonens lagringsutrymme eller orsaka problem som inget ljud på videor på ditt Instagram-flöde. Det är därför det är viktigt att ständigt kontrollera din Instagram-cache och rengöra din iOS- och Android-app därefter.

⚠️Orensad cache på din Instagram-app kan ge upphov till andra allvarliga problem också. Dessa inkluderar foton som inte visas i ditt flöde, oförmågan att lägga upp något på plattformen och så vidare.

Genom att rensa cachen på Instagram kan du lösa dessa problem och få din Android- eller iOS-telefon att fungera som magi. Nu kommer vi att förklara varför det är viktigt att rensa🗑️ din Instagram-cache då och då.

Hur du rensar Instagram-cache snabbar upp din telefon

För din information, Instagram samlar cachad data över tiden som kan orsaka flera problem med din smartphone. Här är några anledningar till varför du bör rensa din Instagram-cache –

#1. Appens prestanda ökar

Att inte rensa din Instagram-cache kan göra att appen kraschar eller blir trög. Eftersom Instagram kommer att fortsätta lagra temporära filer som foton, videor, etc., i cacheminnet, kommer det så småningom att minska dess lyhördhet. Att bli av med Instagrams cache kan förbättra dess prestanda och åstadkomma en smidigare appupplevelse.

#2. Återvinning av lagringsutrymme

Orensad Instagram-cache förbrukar mycket lagringsutrymme i din smartphone, eftersom den fortsätter att samla temporära filer. Att eliminera denna cachade data kan vara praktiskt för att återställa en del av det förlorade lagringsutrymmet och göra plats för andra värdefulla filer på din enhet.

#3. Föråldrad data och borttagning av buggar

Instagram cache kan innehålla olika element som bidrar till en bättre surfupplevelse för användaren. Men när Instagram introducerar stora uppdateringar kan den cachade data bli inaktuell och kollidera med den senaste versionen av appen.

Och som en konsekvens kan det orsaka buggar, tekniska fel och så vidare. Genom att välja periodisk radering av cache kan individer hålla sådana problem borta.

Steg-för-steg-guide för att rensa Instagram-cache

Låt oss nu informera dig om stegen du behöver följa för att enkelt rensa din cachade data på Instagram. Baserat på operativsystemet som din smartphone körs på – Android eller iOS – kommer stegen att vara lite annorlunda. Men du behöver inte oroa dig, eftersom vi tänker täcka båda. Här är de nödvändiga stegen –

Rensa Instagram Cache på Android

Android-användare kommer att finna det lättare att rensa sin Instagram-cache jämfört med iOS-användare. Detta beror på att Android-operativsystemet tillåter användare att rensa en app-cache utan att ta bort Instagram-appen. Detta gör det till det bekvämare alternativet bland de två. Stegen för att göra det är följande –

Navigera till ”Inställningar” på din Android-smarttelefon.

Scrolla sedan ner och hitta ”Instagram” från listan över applikationer.

När du öppnar Instagram-appens information, tryck på ”Lagring”.

Slutligen klickar du på ”Rensa cache” som finns under avsnittet ”Cache”.

För att kontrollera om din cache är borta nu, kolla bara storleken bredvid ”Cache” och se om den visar 0B. Om det gör det kommer du att veta att du framgångsrikt har raderat all din cachade data från Instagram-appen, och den är nu så gott som nyinstallerad.

Ändå kommer alla dina nedladdade bilder, videor, berättelser etc. också att försvinna. Därför, om du har något du inte vill förlora, är det bäst att säkerhetskopiera det innan du går igenom cache-rensningsprocessen.

Läs också: Hur du snabbar upp din Android-telefon

Rensa Instagram Cache på iOS

När de nu kommer till iOS-enheterna är de inte lika bekväma som Android när det gäller cache-rensning. iPhone- och iPad-användare måste följa dessa steg för att rensa cachen på sin Instagram-app –

Börja med att gå till ”Inställningar” på din iOS/iPad OS-enhet.

Tryck sedan på ”Allmänt” och navigera till din iPhone/iPad ”Storage”.

Rulla ned och leta efter appen ”Instagram” i applistan.

När du har hittat den trycker du på den, följt av ett tryck på ”Ladda appen.” Detta kommer att rensa all cache från Instagram-appen på din iPhone/iPad.

Och du är klar! Njut nu av den mjukare prestandan.

Läs också: Renare appar för att frigöra utrymme på iPhone

Varför använder Instagram cache?

Som vi nämnde tidigare har cachad data oöverträffad betydelse för appar när det gäller att påskynda prestanda. Och Instagram är inte annorlunda.

När du fortsätter att använda Instagram, samlar appen in olika data som profiler, foton, videor, etc., från ditt flöde och lagrar det på en tillfällig lagringsplats. Detta ger appen möjlighet att snabbt komma åt data som ofta används.

Genom att lagra sådan temporär data blir Instagram kapabel att visa dig det innehåll du föredrar direkt, vilket eliminerar behovet av att hämta det från internet varje gång.

Instagram-cache hjälper till att öka prestandan för appen och erbjuder sina användare en bättre surfupplevelse. Genom att hämta cachad data från din enhets lokala lagring istället för internet sparar den din data och minskar laddningstiden.

Är det säkert att rensa Instagram-cachen?

När folk hör om att rensa sin Instagram-cache undrar de flesta om det är en säker praxis eller inte. Men den goda nyheten är att under en cache-rensningsprocess förlorar du bara de tillfälliga filerna som samlats på Instagram över tiden. Detta inkluderar sökhistorik, appbehörigheter, nedladdade Instagram-berättelser eller videor, etc.

Ändå rör det aldrig ditt konto eller personlig information. Så användarna behöver inte oroa sig för att förlora något oumbärligt. Detta innebär att genom att ta bort din Instagram-cache tar du bara bort icke-nödvändiga filer. Därför är det en helt ofarlig process och kan vara till nytta för dig.

Fördelar med att rensa Instagram-cache

Att rensa cachen på din Instagram kommer med många fördelar. Några av dem är –

#1. Fixa appfel

Om användare stöter på några problem med sin Instagram-app, såsom prestandaproblem, buggar, fel, etc., finns det ingen anledning att få panik. Genom att bli av med sin Instagram-cache kan de filtrera bort eventuella skadade filer eller föråldrade data som kan vara orsaken bakom dessa problem och åtgärda felen.

#2. Få mer lagringsutrymme

Instagram är känt för att vara huvudvärkande lagringskrävande, tack vare sitt beroende av enorma mängder cachad data. Även om det säkerställer en smidig Instagram-upplevelse, har det också en nackdel. När en användare fortsätter att scrolla i sitt flöde, fortsätter Instagram att cachelagra fler bilder, profiler, videor och annat.

Som ett resultat ökar appstorleken i en otrolig utsträckning, och användare har svårt att hitta utrymme för att lagra andra betydande filer på sina enheter. Användare kan dock öka användbar data på sina smartphones genom att rensa Instagram-cachen och krympa storleken på appen.

#3. Se till att innehållet är uppdaterat

När användare rensar cachad data på sin Instagram tar den bort bilder, videor, profiler etc. som den cachade tidigare. Instagram rensar bort denna föråldrade information och ersätter den med det senaste innehållet från internet. Detta säkerställer att du alltid ser de mest uppdaterade inläggen, profilerna och andra saker när du startar appen.

#4. Privat skydd

Om du inte var medveten om det, består dina cachade data på Instagram utdrag från dina aktiviteter på plattformen, inklusive dina besökta profiler, bilder och ibland till och med inloggningsuppgifter. Genom att ta bort denna cache kan du ta bort dessa utdrag och skydda din integritet.

Hur tar man bort din sökhistorik från Instagram?

Om du inte vill ta bort all din cachade data men vill rensa lite utrymme kan du rensa din Instagram-sökhistorik istället.

Naturligtvis blir resultatet inte lika bra som en fullständig cache-rensning. Men det kan öka din app prestanda lite. Processen är ganska enkel och tar dig bara några sekunder. Det här är stegen –

Öppna först din Instagram-app och tryck på din profilikon.

Tryck sedan på menyikonen (de tre horisontella linjerna i det övre högra hörnet av appen).

Klicka sedan på ”Din aktivitet”.

Tryck på ”Senaste sökningar”.

Från den efterföljande listan kan du antingen ta bort dina sökningar en efter en genom att trycka på ”X”-ikonen bredvid dem eller välja ”Rensa alla” för att rensa alla dina sökningar på en gång.

När popup-fönstret visas trycker du på ”Rensa alla” igen för att bekräfta.

Slutsats

Sammanfattningsvis kommer att rensa din Instagram-cache med flera fördelar, inklusive lagring och prestandaförstärkning, integritetsskydd, borttagning av fel och buggar och mer.

Så vad väntar du på? Se vår artikel och rensa din Instagram-cache idag för att höja din surfupplevelse till överraskande höjder.

Nu kan du läsa om A till Ö för Instagram Insights för att bättre analysera din profiltillväxt!