Hur man räknar dagarna mellan två datum i Google Sheets

För att beräkna tidsspannet mellan två datum i Google Kalkylark kan du använda de inbyggda funktionerna DAGAR, DATEDIF och NETWORKDAYS. Beroende på dina behov kan dessa funktioner hantera olika typer av beräkningar. DAYS och DATEDIF räknar alla kalenderdagar, medan NETWORKDAYS exkluderar lördagar och söndagar, vilket är användbart för att beräkna arbetsdagar.

Beräkna totalt antal dagar mellan två datum

Om du vill veta det exakta antalet dagar mellan två specifika datum, oavsett om de infaller på en vardag eller en helg, kan du använda antingen funktionen DAGAR eller DATEDIF.

Användning av funktionen DAYS

DAYS är den mest direkta funktionen för denna uppgift, speciellt om du inte behöver ta hänsyn till helgdagar. Den hanterar även skottår korrekt, vilket säkerställer en precis beräkning.

För att använda DAYS, öppna ditt Google Kalkylark och välj en tom cell. Skriv in formeln =DAYS(”2019-01-01″,”2018-01-01”), men byt ut exemplen med dina egna datum. Notera att du bör ange slutdatumet först, följt av startdatumet. Om ordningen är omvänd kommer DAYS att generera ett negativt resultat.

Som exemplet visar beräknar DAYS det totala antalet dagar mellan två angivna datum. Datumformatet i exemplet är ÅÅÅÅ-MM-DD, som är ISO-standard. Se till att använda det datumformat som är standard för din region, eller ändra inställningarna under Arkiv > Kalkylbladsinställningar > Lokal om du vill använda ett annat format.

Du kan också använda DAYS med cellreferenser. Om du har två datum i olika celler, skriv exempelvis =DAYS(A1,B1) där A1 och B1 refererar till de celler som innehåller dina datum.

I detta exempel visas att skillnaden mellan datumen i cellerna E6 och F10 är 29 dagar.

Användning av funktionen DATEDIF

DATEDIF är ett alternativ till DAYS och ger dig möjligheten att beräkna antalet dagar, månader eller år mellan två datum.

DATEDIF tar liksom DAYS hänsyn till skottdagar och beräknar alla dagar. Till skillnad från DAYS måste man här ange startdatumet först. Formeln följer syntaxen =DATEDIF(”startdatum”,”slutdatum”,”enhet”). Enheten kan vara ”D” för dagar, ”M” för månader eller ”Y” för år.

För att använda DATEDIF direkt med datum, ange =DATEDIF(”2018-01-01″,”2019-01-01″,”D”), och byt ut datumen mot dina egna.

Om du istället vill referera till celler, använd =DATEDIF(A7,G7,”D”), där A7 och G7 innehåller de datum du vill beräkna skillnaden mellan.

Beräkna antal arbetsdagar mellan två datum

Både DAYS och DATEDIF räknar alla dagar, vilket kan vara irrelevant om du bara vill veta antalet arbetsdagar. För att exkludera helger och eventuellt ytterligare helgdagar använder du funktionen NETWORKDAYS.

NETWORKDAYS ignorerar lördagar och söndagar i sin beräkning. Funktionen tar startdatumet först, sedan slutdatumet, precis som DATEDIF.

Använd formeln =NETWORKDAYS(DATE(2018,1,1),DATE(2019,1,1)) för att räkna arbetsdagar. Funktionen DATE skapar ett datumobjekt utifrån år, månad och dag.

Ersätt värdena med dina egna årtal, månader och dagar.

Du kan även använda cellreferenser i stället för att kapsla in DATE-funktionen.

Skriv exempelvis =NETWORKDAYS(A6,B6), där A6 och B6 refererar till dina datum.

I det här exemplet visas hur NETWORKDAYS räknar arbetsdagar mellan olika datum.

Om du vill exkludera specifika helgdagar kan du inkludera dessa i NETWORKDAYS-formeln. Du lägger till en lista med datum som ska exkluderas som en sista parameter.

För att göra detta, skriv =NETWORKDAYS(A6,B6,B6:D6). I detta exempel är A6 startdatumet, B6 slutdatumet och B6:D6 representerar ett område med celler som innehåller helgdagar.

Du kan ange dina helgdagar som ett intervall av celler, eller som en direktlista. Exempelvis =NETWORKDAYS(E11,F13,{DATE(2019,11,18),DATE(2019,11,19)}), där du byter ut cellreferenserna och datumen med dina egna.

I exemplet ovan visas hur tre NETWORKDAYS-formler används med samma datumintervall. I cell B2 räknas 11 arbetsdagar, men i cellerna B3 och B4 dras ytterligare 2 respektive 3 helgdagar bort.